Какви мнения за Силимарин Макс съществуват.
Лекарства със силимарин и бял трън, с Холин. 1000 мг, 7000 и 150 мг. На Валмарк, Допелхерц и др.

Силимарин Макс, Артишок и Бял трън. Мнения и топ 10 най-добри. Странични ефекти, цена

Какви мнения за Силимарин Макс съществуват. Силимарин артишок, цена, странични ефекти. Лекарства със силимарин и бял трън, с Холин. 1000 мг, 7000 и 150 мг. На Валмарк, Допелхерц и др. Трансметил, Карсил, Есенциале Форте, Лагоза, Легалон.

Силимарин (англ. Silymarin) е природна композиция от биологично активни в-ва, съдържаща се в семето на бял трън. Тя се състои на 83% от 7 флаволигнани и един флавоноид и на 17% от полифеноли и мастни к-ни.

Силимарин е сред най-изучаваните природни субстанции на 21 век – публикувани са над 3900 научни работи.

Широко се прилага в клиничната практика като хепапротектор, антиоксидант и имуномодулатор. Той противодейства на симптомите при хронифицирали поражения на черен дроб.

Ползва се за поддържане на болни с постоянни възпалителни процеси и цироза.

Ефикасни комбинации на силимарин / силибинин
Допълнително веществоЕфект
глициразинусилва антиоксидантния потенциал чрез възстановяване на глутатиона в ч. дроб
витамин Епри неалкохолен стеатохепатит намалява забележимо трансаминазата, при метаболитен синдром и стеатоза намалява триглицеридите, размера на ч. дроб, обиколка на талията и ИТМ)
есенциални фосфолипидизначително увеличават биодостъпността на силибина, взаимно подсилват антиоксидантния ефект, намалява изразеността на пораженията на ч. дроб при амиодарон-индуцирована стеатоза
витамин Dфиксирана комбинация с фосфолипиден комплекс и витамина Е намалява ALAT, GGT, инсулин и индекса HOMA, намалява изразеност на стеатозата и дисфункцията, по-бързо падат маркерите на възпалението
адеметионинефективно намалява окислителния стрес в хепатоцитите и потиска възпалителната реакция, нивото на общия холестерол, АЛАТ, инсулин и др. на фона на регресия на стеатоза на ч. дроб
тиоктова к-на + витамин Стройната комбинация повлиява АЛАТ, АСАТ и др. Ефективно увеличава живота на хепатоцитите
лактулозанамалява изразеността на некро-възпалителните изменения, нивата на АЛАТ, АСАТ и алкална фосфатаза
полиненаситени мастни к-нипри метаболитен синдром ефективно снижава съдържанието на холестерол в ч. дроб и триглицериди в периферните мускули, възстановява глутатион в ч. дроб

Топ 10 най-добри видове Силимарин

На пазара на хранителните добавки с най-висок рейтинг са комбинираните препарати, но в Топ 10 виждаме и някои монодобавки с отлични качества. Да ги разгледаме.

Силимарин Артишок

Продуктът на германската Зеин Фарма се продава у нас между 30 и 35 лв за опаковка с 90 капсули. Насочен е към слаб и зле функциониращ ч. дроб.

  • Предназначение: биодобавката разгражда токсичните отлагания в органа, натрупани поради злоупотреба с напитки и храни. Специален ефект дава добавката от артишок и корен глухарче, които заедно с белия трън се отразяват върху разграждането на мазнините. По този начин Силимарин Артишок повлиява цялата система на храносмилането с всички органи в нея.
  • Дозировка по листовка: 1 капсула за денонощие, независимо от храната, но при преяждане се приема по време или след нахранване. Подава 200 мг силимарин, флавони и цинарин.

Във форумите комбинацията от силимарин и артишок се препоръчва от доволни ползватели за профилактика и дълбоко изчистване на черен дроб, както и за регенериране на увреден орган. Пациентите се доверяват на продукта, защото е натурален и надежден.

silimarin-02
На опаковките се отбелязва: Milk thistle extract или Силимарин

Купи ТУК: Бял трън/Силимарин с Артишок ZeinPharma, 90 капсули.

Силимарин Макс

Продуктът на Валмарк се продава на цена от 21.79 лв до 31.20 лв при различните търговци. Насочен е за поддържане на ч. дроб.

  • Предназначение: подкрепя органа в ситуации на повишено натоварване от спирт, мазни храни или лоша екология, интензивно защитава, детоксикира и възстановява. Добавката се адресира към хора в стрес и с натоварено ежедневие, както и изложени на големи дози медикаменти. Подпомага храносмилането като цяло.
  • Дозировка по листовка: 1 таблетки за денонощие, които подават 2 Х 450 мг силимарин, съдържащи 2 Х 240 мг силиринин.

Във форумите продуктът се препоръчва за отслабване при болестно напълняване, метаболитни проблеми и омазнен ч. дроб. В популярната БГ мама се забелязва високата концентрацията Силимарин Max – една от най-високите сред хепапротекторите със силимарин.

silimarin-01
Силимарин се извлича от бял трън, екстрахира се на прахообразна субстанция и се прави на таблетки или капсули
Силимарин Бял трън
“Фигурин

Под това име се предлагат добавки от разни компании – GNC, GymBeam, Биотона,  LIFE Extension и др. Това са моно продукти на капсули или на прах.

Добавката на Биотона Био представлява смлени семена от органично отгледан бял трън. Продуктът се предлага от 25 до 30 лв при различните търговци. Предназначен е за пълен детокс на тялото. Дозировка по листовка: еднократна доза от 5 – 15 г, разтворени в напитка или вода. Купи ТУК: Бял трън на прах Силимарин 200 гр.

Добавката на LIFE Extension представлява комбинация от 100 мг екстрахиран силимарин и 25 мг цитрусов флавоноид от портокал. Продава се на цена от 35 до 40 лв. Съставът му го прави подчертано антиоксидантен и защитен препарат за храносмилането на ниво органи и на ниво клетки. Цитрусовата съставка подкрепя чистотата на черния дроб. Дозировка по листовка: 1 – 3 Х 1 капсула. Купи ТУК: Silymarin 100 mg x 90 капсули.

Във форумите екстрактите от бял трън се ценят зарази пречистващото и оздравяването си въздействие върху най-важния филтър в тялото. Комбинацията с флавоноиди не е добре позната, но привлича вниманието.

Силимарин Форте

Под това име продават продуктите си компаниите Dr. Wolke, Рота Натура и Ellie’s.

silimarin-03
Няколко продукта под името Силимарин Форте

Продуктът на компания Dr. Wolke струва между 30 и 35 лв при различните търговци. Той е нов патент, насочен към работата на ч. дроб и неговия детокс. Съдържа 300 мг силимарин в капсула. Дозировка по листовка: 1 брой дневно. Във форумите добавката се препоръчва за омазнен дроб, като печели няколко положителни отзива.

Продуктът на компания Рота Натура струва около 10 – 12 лв за 30 капсули. Подава 120 мг силимарин в 1 капсула. Дозировка по листовка: 2 капсули преди нахранването. Във форумите се отбелязва цената на продукта, значително по-ниска от обичайното.

Силимарин с холин

Това е нова разработка на германската Зеин фарма, която се предлага на цена от 33 до 37.70 лв за 100 бройки. Насочва се към хора, които злоупотребяват с храна.

  • Предназначение: облекчава ч. дроб и храносмилането, като паралелно подкрепя имунитета и метаболизма на ензими и липиди. Холин е добавен за регулиране на ендокринната и храносмилателната с-ми, конкретно на холестерола и мазнините.
  • Дозировка по листовка: 1 бройка преди храненето.

Във форумите продуктът не е обсъждан, защото е отскоро на българския пазар, но комбинацията с холин е търсена и ценена заради ползите за метаболизма.

Купи ТУК: Бял трън Силимарин с Холин ZeinPharma, 100 капс.

Саме Силимарин

Продуктът на компания цена NikSen се предлага на цена около 35 – 36 лв. Той е иновативно съчетание на силимарин със S-аденозил-L-метионин, наричан за кратко SАМ-е.

  • Предназначение: Това е комплекс, който се образува в тялото с цел разграждане на разни химически съединения в тялото, например хормони, лекарства, протеини. Комбинацията съдейства за пречистване и възстановяване на ч. дроб.
  • Дозировка по листовка: 1 – 2 Х 1 капсула, която се поглъща цяла преди храненето. Една капсула подава 200 мг силимарин и 300 мг САМЕ.

Мнения за Саме Силимарин намираме в чуждестранни форуми, където добавката горещо се препоръчва за качествено цялостно пречистване на храносм. тракт.

Купи ТУК: Саме и Силимарин 500мг, НИКСЕН, 60 капсули.

Силимарин Нау (NOW)

Продуктът на компания Нау Фудс се предлага на цена от 28 лв. Той е насочен към желаещите да оздравят черния си дроб.

  • Предназначение: за детокс и антиоксидантна защита на органа. Една капсула подава 150 мг силимарин и 350 мг куркумин.
  • Дозировка по листовка: 1 – 3 Х 2 бройки.

Във форумите продуктът на NOW Foods не се посочва изрично, но има няколко положителни мнения и препоръки за детокс с куркумин.

Купи ТУК: Silymarin NOW.

Лагоза Силимарин

Продуктът на компания Worwag Pharma е регистриран като добавка и разните търговци го предлагат на цена от 23.70 лв до 30.30 лв. Насочен е към хора с проблемен ч. дроб и нуждаещи се от подкрепа на чернодробната функция.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Предназначение: прилага се при замърсяване, възпаляване, омазняване и токсично увреждане на органа. Конкретни диагнози – цироза, стеатоза, алкохолизъм. Благотворно въздейства при злоупотреба с токсични субстанции, лекарства. Таблетката подава 150 мг силимарин.
  • Дозировка по листовка: 2 Х 1 таблетка или 1 Х 2 по избор.

Купи ТУК: Лагоза Силимарин табл. 150 мг. х 50.

Лекарства със силимарин и заместители

silimarin-05
Тези препарати са с ултра висока концентрация на силимарин, но въпреки това са регистрирани като добавки

Повечето препарати със силимарин са регистрирани като добавки и безрецептурни препарати. Всички разгледани дотук продукти попадат в този клас.

  • Добавката има поддържаща функция в терапията. С нея не е възможно излекуване, тя облекчава симптомите.
  • Дозировките им са ниски, за да бъдат насочени към максимално широка група пациенти, включително рисковите. Могат да се самоназначават без риск от предозиране. Освен това добавките не се изследват за странични явления и вреди.

Рецептурните лекарства със силимарин са различен клас продукти. Например Карсил на Софарма съдържа само силимарин, както гореописаните препарати, но за разлика от тях е рецептурен и се назначава от лекар.

Силимарин или Карсил?

Капсулата Карсил подава до 225 мг екстракт от б. трън. Активната съставка в него се оценява на 90 мг силибинин (HPLC). С него се провежда лечение при тежки чернодробни увреждания.

Как да изберем: ако е необходима терапия, се назначава Карсил. Ако е нужно изчистване или профилактика, се назначава добавка със силимарин. Изборът се осъществява от специалист спрямо конкретната нужда на пациента.

Погледнете и ТУК: Отслабване с Карсил. Мнения. Как се пие Метформин за отслабване? Как действа Карсил за черен дроб? За колко време се отслабва с Глюкофаж?

Силимарин или Легалон?

Легалон също се числи към лекарствените  средства със силимарин, макар продажбата му да не изисква рецепта. Той заема междинно място между лекарствата и добавките със силимарин. Предназначен е за поддържаща терапия при хронични възпалявания, цироза, метаболитни разстройства и замърсяване и отравяне на органа.

Количеството силимарин в Легалон е отмерено по високоефективния метод „течна хроматография“. Това лекарство е еталон за препарат със силимарин.

Как да изберем: ако е необходима поддържаща и симптоматична терапия, за предпочитане е Легалон. За профилактични и предпазни нужди – добавки със силимарин.

Силимарин или Трансметил

Трансметил е лекарствен препарат с адеметионин. Назначава се при застойни явления в жлъчка и ч. дроб поради цирозни състояния и бременност. Адеметионин е естествено за човека съединение, участник в метаболитни процеси. Трансметил възстановява здравословните нива от съединението, с което се премахват застойните явления и проблемите в обмяната.

Как да изберем: Трансметил е специфично лекарствено решение за конкретни здравословни проблеми. При тях добавките със силимарин не дават лечебен ефект.

Вижте и ТОВА: Мнения за Трансметил. Може ли с алкохол? Продължителност на лечението. Трансметил или Силимарин? Кое е по-добро?

Силимарин или Есенциале форте?

Есенциале Форте и N-капсулите са безрецептурно лекарство, базирано на фосфолипиди. Той се назначава при усещания за тежест в зоната на ч. дроб, загуба на апетит, при нездравословно хранене и хепатит, както и помощно при чернодр. патологии.

silimarin-04
Силимарин в лекарства със и без рецепта

Как да изберем: и двата препарат са хепапротектори. Есенциале Форте защитава клетките от разрушаване, предпазват от фиброза и цироза. Препаратите със силимарин действат на ниво орган и главно върху неговата функционалност. Изборът е по показания, но рядко хепапротекторите се назначават като единствено средство. Най-добре е есенциалните фосфолипиди да се съчетават със силимарин.

Още нещо интересно ТУК: Мнения за Есенциале Форте 600. Есенциале Енерджи и Есенциале Макс. Карсил по-добро ли е? Как се ползва за омазнен черен дроб и за отслабване?

Какво е Силимарин? Ползи и действие

Стандартизираният оригинален силимарин има ред терапевтични ефекти – стабилизира мембраните на клетките и работи на метаболитно ниво.

Главните ефекти от него са противовъзпалителен, антиоксидантен, детоксикиращ, регенеративен, антифибротичен, цитопротективен.

  • Защита на черен дроб. Най-полезното свойство на силимарин е защита на ч. дроб. Той намалява нивата на АЛАТ и АСАТ – марките за увреждане на органа. Увеличава секрецията на важния ензим глутатион, който намалява възпалението, „кърпенето“ със съединителна тъкан, въздействието на лекарства и токсини. Помага на органа да регенерира своята тъкан;
  • За прочистване на черен дроб, жлъчегонно. Намалява мастната дистрофия на ч. дроб и съдържанието на неутрална мазнина в органа. Бял трън подобрява отделянето на жлъчен сок, което помага при патологии със слабо жлъчеотделяне. Повечето чернодр. заболявания са съпроводени с проблеми в жлъчката. Силимарин усилва изработката на жлъчен сок и неговата секреция в червата;
  • За отслабване. Отрегулира метаболизма на липидите, води до намаляване на депата на разни места в тялото, вкл. около органите в коремната кухина. Намалява обиколката на талията. Силимарин редуцира метаболитния синдром при прием на високомазнинни храни. Блокира възможността на мастните клетки да се развиват и делят. Активизира гени, които влияят на количеството мазнини и потенциално помага за отслабване;
  • Против пъпки. Прием на 210 мг силимарин, заедно с N-ацетилцистеин и селен води до намаляване на проявите на акне на 53% за 8 седмици. Силимарин се обявява за пробив в защитата на проблемната мазна кожа от стареене. Ефективно защитава липидите от окисление и намалява реакциите във вид на пъпки и акне;
  • Като антиоксидант. Силимарин има доказан антиоксидантна активност, поради което всички препарати с него имат първо назначение като защитници от оксидативен стрес. Но качествата на всички препарати не е еднакво. Като най-ефикасен антиоксидант се посочва силимарин от Легалон, защото ключовият параметър IC50 е 1,24 пъти по-малко от стандартното, което го прави с по-висока активност. След Легалон се нарежда силимарин от Карсил;
  • За детоксикация, детокс. Качеството на силимарин като средство за детоксикация е много високо. Затова той се ползва след химиотерапия за намаляване на риска за ч. дроб и при тежки отравяния. Приемът на силимарин в първите 48 часа от отравянето позволява значително да се намали тежестта на поражение на ч. дроб и да се повиши % благоприятен изход. Управлението по контрол на лекарствата на САЩ одобрява силимарин при риск от летален изход при чернодр. недостатъчност;
  • За пречистване на кръвта. Приемът на силимарин се отразява благодатно върху състава на кръвта. Той нормализира всички показатели, като най-ярко се отразява на съдържанието на холестерол. Свободните радикали повреждат кр. клетки при хора с анемия и таласемия. Силимарин неутрализира св. радикали, като се противопоставя на увреждането на червените телца.

Странични ефекти и противопоказания

  • При бременност. Зачеването не е противопоказание за ползване на силимарин, но някои производители насочват този тип пациентки за допълнително консултиране. Същата е процедурата и за кърмачки;
  • Дава ли се на деца? Да, във възраст над 12 г. В групата 12 – 18 г. не се предвиждат различни дозировки и се прилагат разчетите за възрастни;
  • Основни странични ефекти се развиват в храносм. тракт – гадене, диспепсия, лека диария. Отбелязвани са случаи на задух и увеличено уриниране. Алергичните прояви се изразяват в уртикария, събреж. Много рядко се констатират вестибуларни нарушения.
  • Основни противопоказания за препаратите със силимарин са детска възраст до 12 г. и прояви на чувствителност към компонентите – основни и допълнителни.

Дневна доза и предозиране

Няма общоприет стандарт за дозиране на силимарин. Производителите дават свои препоръки в листовките на конкретните препарати. Причината е, че в продуктите се влагат различни екстракти, добити по разни технологии и с различна чистота. Те не са стандартизирани, следователно сравними. Винаги следвайте указаното в листовката.

Тук ще дадем пример с дозиране на безрецептурен силимарин.

Еднократната доза силимарин се определя на 150 мг, на силибинин – 90 мг. Препоръчва се трикратен прием, следователно дневната доза е:

  • За начално лечение в тежки случаи: 3 Х 150 мг (450 мг) силимарин, 3 Х 90 мг (270 мг) силибинин;
  • За леки и средни случаи: силимарин 2 – 3 Х 70 мг силимарин (140 – 210 мг);
  • За поддържащо лечение: 2 – 3 Х 70 мг силимарин или 2 – 3 Х 50 мг силибинин;
  • При хронична интоксикация с цел профилактика: 2 – 3 Х 35 мг силимарин или 22.5 мг силибинин.

Случаи на предозиране на силимарин не са описани.

Още информация и източници на английски: За какво се използва Силимарин? (Ползи и странични ефекти); * Как действа при омазнен черен дроб и при други чернодробни заболявания; * Дозировка и предозиране. Мога ли да го вземам всеки ден?

Мога ли да го вземам всеки ден?

Добавките и безрецептурните препарати със силимарин се приемат на курсове с минимална продължителност от 3 месеца.

Лекарствата със силимарин се вземат на курсове по 25 – 30 дни, които при хронични патологии могат да се повтарят след 1 до 3 месеца или по схема от специалист. Някои от тях се дават в постоянен порядък, но при съобразена доза.

Видео: указания за приемането на силимарин от б. трън (на руски).

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

3 Мнения

  1. Miglena Gyurdzheklieva

    Приемам силимарин на нау фудс, преди това на натурес баунти. Доволна съм и от двете, имам подобрение. Препоръчан ми е като хепапротектор.

  2. Teodora Nikolova

    От няколко години постоянно пия добавки бял трън за профилактика и защото имаме фамилна обремененост. Не съм усетила особени разлики, вземала с артишок, с холин, с цитруси, всичките съм ги пила и според мен важен е силимаринът и той помага.

  3. Evgenia Kovacheva

    Много ми препоръчаха Легалон, че е различен от другите и се усвоява по-добре. Не съм го взела още, колебая се Легалон или Карсил? Мнения?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *