есенциале форте и 600 макс

Есенциале форте (и Макс 600 мг). Как се ползва? Мнения, странични ефекти

Препаратът есенциале форте и ползата му за черния дроб. Дозировки и режими на прием. Есенциале форте в медицината и в козметиката. Противопоказания и странични въздействия. Аналози

Есенциале форте е хепатопротектор, който се използва широко за лечение на различни чернодробни заболявания: хроничен хепатит, чернодробна цироза, алкохолна дистрофия. Есенциале форте съдейства за възстановяване на специфичните чернодробни клетки, увредени по някаква причина.

По принцип продуктът се възприема добре, но – макар и рядко – странични ефекти все пак има. Формата на приложение е капсули за вътрешен прием.

Дозировка и начин на приложение

Препаратът есенциале форте блокира образуването на съединителна тъкан в черния дроб. Фосфолипидите, които са основен компонент на продукта, съдействат за възстановяване на структурата и функциите на чернодробните клетки Продължителният прием на есенциале форте води до нормализация на обмяната в чернодробните клетки.

Пероралният прием на продукта под формата на капсули е обичайният начин на приложение. Освен това са познати перорална фосфолипидна паста и разтвор за инжекционно въвеждане. Дозировката и продължителността на приема се определят от специалист в зависимост от диагнозата и пораженията на чернодробната тъкан.

При цироза на черния дроб

Чернодробната цироза представлява трансформация на хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки. Вместо тях в тъканта на органа се появяват съединителни образувания. Причината за това може да бъде злоупотребата с алкохол, но не само. Понякога заболяването е последица от обменни нарушения или автоимунен процес. Обикновено в такива случаи се препоръчва прием два-три пъти дневно по две капсули; дозата е за възрастни и деца над 12 години. За да се прояви положителен резултат, е необходимо този прием да продължи два-три месеца. В края на първия месец схемата се променя и се пие само една капсула два-три пъти дневно като поддържаща терапия. На практика продължителността на приема може да бъде неограничена.
Капсулите есенциале форте се гълтат цели по време на хранене, с вода.
Макар формата разтвор за инжекционно въвеждане да не е популярна у нас, принципно е възможно прилагането и за същата пациентска група. Стандартните ампули с разтвор са по 5 мл и обикновено се правят една-две такива ампули на ден. Разтворът се въвежда бавно, венозно.

При хепатит

Хепатитът е инфекциозно заболяване, което има вирусен характер и няколко разновидности в зависимост от пътя на заразата. Без да навлизаме в подробности ще отбележим, че рискът да се разболеем е доста висок и че загриженият за здравето човек не бива да забравя за него. Предпазването става чрез спазване на стриктна хигиена, избягване на рискови контакти от всякакъв характер, ваксиниране, грижа за стабилността на имунната система. Ако проблемът с хепатита се неглижира, болестта може да засегне сериозно вътрешните органи и на първо място черния дроб. Опасните последици са цироза и чернодробен рак.

С приема на есенциале форте в засегнатия от хепатит черен дроб се вливат готови фосфолипиди – вещества, които здравият черен дроб произвежда сам. Фосфолипидите директно повлияват отслабените чернодробни функции, като постепенно ги нормализират. Освен това те действат оздравително на хепатоцитите, заздравяват клетъчните мембрани и помагат за възстановяването на функциите им.

При омазняване на черния дроб
Есенциале форте е ефективен хепатопротектор
Есенциале форте е ефективен хепатопротектор

Продуктът есенциале форте има положителна роля и при терапиите на черен дроб, засегнат от стеатоза или омазняване. Продуктът регулира метаболизма та липиди и протеини, като транспортира неутралните мазнини и холестерина към мястото на окисляването. Така се обяснява нормализиращото въздействие върху метаболизма на мазнини и белтъчини. Това въздействие не може да се разглежда от паралелно протичащата дезинтоксикационна функция на черния дроб. Продуктът балансира фосфолипидно зависимите ензимни системи, оздравява хепатоцитите и по този начин черният дроб възстановява кондицията си и се опазва от появата на съединителни зони в собствената тъкан, а също и от “обрастване” с мазнини.

При псориазис

Специалистите чуесто коментират проявите на псориазис като резултат от стрес и нарушени метаболитни процеси. Постигането на баланс повлиява състоянието на кожата, като е доказано, че терапията с есенциале може да бъде едно от възможните решения. Възстановяването на чернодробните функции, освобождаването на тялото от токсини, пречистването отвътре става видимо отвън!

Най-често за лечение на псориазис се препоръчва тримесечна програма; тя започва с двуседмичен прием на капсули есенциале форте Н. Гълтат се три пъти дневно по две капсули – по време на хранене и с вода. Следва 10-дневен модул, в който може да се смени формата на медикамента и да се практикуват инжекции с разтвор есенциале, 3-4 пъти дневно по 5 мл. Правилото за венозна форма е валидно, като разтворът есенциале не бива да се смесва в спринцовката с друго лекарствено средство. За по-лесно усвояване се практикува предварително изтегляне на кръв от вената на пациента, и обратното й инжектиране с добавена доза есенциале в съотношение 1:1. След този модул отново се възстановява първоначалният режим 3х2.

Маска за коса с есенциале форте
“Фигурин

Маска за коса с добавена половин ампула или една капсула есенциале форте помага срещу косопад. Прави се от жълтъка на едно прясно яйце, три лъжици кисело мляко и нашия продукт. Разбива се хомогенна смес и се нанася върху чиста, влажна коса по цялата дължина. Увива се със стреч фолио и хавлиена кърпа за 30 до 60 минути и се изплаква обилно с хладка вода. Сместа се измива лесно, защото не съдържа мазнини. Не използвайте гореща вода!

Маската с есенциале се изпълнява 3-5 пъти в рамките на една седмица, след което се прави поддържане с една-две маски до края на месеца.

При токсикоза на бременността
Капсулите есенциале форте се гълтат по време на хранене
Капсулите есенциале форте се гълтат по време на хранене

Токсикозата на бременността е едно от състоянията, при които приемът на есенциале може да подпомогне функциите на черния дроб. Продуктът принципно се препоръчва при отравяния, за да може хепатоцитите да се справят с много силното въздействие на вредни компоненти от различно естество. Токсикозите, присъщи на бременността, също допускат прилагането на есенциале, но терапията трябва да има одобрението на лекар. Режимът на прием и продължителността се преценяват индивидуално. Реакциите на всеки организъм също са индивидуални: според потребителски мнения в някои случаи капсулите не помагат.

Против пъпки

При пациентски оплаквания от обриви си струва да се провери работата на черния дроб. В някои случаи нарушените му функции причиняват метаболитен дисбаланс, а това се отразява на състоянието на кожата. След консултация с дерматолог и интернист опитайте триседмичен прием на есенциале по схемата 3х2, т.е. три пъти дневно по две капсули. Това се прави три седмици.

Отбележете още, че “чистият” продукт есенциале основава действието си само на фосфолипидите, докато Н-вариантът е комбинация от фосфолипиди и витамини.

Други

Други случаи, в които се препоръчва прием на есенциале за запазване здравето на черния дроб, са при потенциален риск от образуване на жлъчни камъни или рецидиви – профилактично. Освен това се счита, че с помощта на есенциале е възможно възстановяване на чернодробните функции при радиация, при радиационни поражения върху вътрешните органи.

Видове и цена

Обичайната форма на продукта, която се разпространява в България, са капсулите за вътрешен прием.

Есенциале ФОРТЕ и МАКС капс 30 по 300 и 600 мг

Споменахме, че продуктът есенциале обикновено се приема под формата на капсули. Има няколко варианта в зависимост от количеството на активния компонент и възможните комбинации с витамини под формата на суплемент.

Есенциале ФОРТЕ обикновено е в комплектовки по 30 капсули от 300 мг; цената на една опаковка е около 15 лв. Есенциале МАКС е форма с двойно съдържание на активните компоненти – фосфолипиди от соя; капсулите от 600 мг са на цена 35 лв за опаковка от 30.

Есенциале форте н (essentiale forte n)

Този вариант освен обичайните съставки на продукта съдържа токоферол, т.е. витамин Е. Попитайте личния си лекар коя от формите на есенциале е най-подходяща при вашето здравословно състояние и потребности от подкрепа на черния дроб!

Лекарствените справочници отбелязват и пероралната паста есенциал експрес, която е дозирана в сашета от 600 мг. Има аналогично съдържание и се приема по време на хранене. Опаковка от 30 сашета струва 65 лв.

Продава ли се на ампули у нас?
Биоактивният компонент на есенциале се произвежда от соя
Биоактивният компонент на есенциале се произвежда от соя

Макар да е налична информация за есенциале под формата на ампули, според справки във фармакологичните сайтове те не се продават у нас.

Състав

Основен компонент на продукта са фосфолипидите от соя. За тях е известно, че са подобни на аналогични съединеия, които черният дроб произвежда сам. След прием на есенциале/есенциале форте приетите фосфолипиди достигат до черния дроб, вграждат се в мембраните на хепатоцитите и поемат функциите им, отслабени поради заболяване или токсикоза. По този начин започва регенеративен процес в черния дроб; този важен орган се чувства подкрепен да освобождава тялото от токсини и чрез ензимна продукция да съдейства за нормален метаболизъм на мазнини и протеини.

Освен това продуктът съдържа масла – соево и рициново, желатин, оцветители и вода. Може да съдържа токоферол или витамин Е.

Мнения и отзиви на пациенти и лекари

Над 90% от отзивите за есенциале форте са положителни – това е признание за високата ефективност на п родукта във всичките му разновидности. Най-популярен продукт от фамилията есенциале си остава есенциале форте. Капсулите за вътрешен прием са предпочитани по принцип, а у нас липсва информация за разпространението на инжекционната форма.

Общото впечатление е, че есенциале форте поддържа добре функциите на черния дроб и при редовна употреба неутрализира възможните отклонения в тях. Освен това при продължителен прием продуктът спира прогресията на тежки заболявания като цироза и хепатит – просто не допуска усложняването им.

Дайте мнение и Вие тук!

Специална потребителска група са бременните жени. Бъдещите майки обикновено споделят, че капсулите неутрализират проявите на токсикоза в първите месеци и поддържат нормално самочувствие и работоспособност.

Друга реализация на есенциале форте, също приемана с общо одобрение, е за възстановяване на чернодробните функции след преяждане, прием на антибиотик или други агресивни лекарства, и особено след запой. Че черният дроб страда в такива случаи е ясно например от горчивия вкус в устата, от липсата на апетит. Приемът на есенциале неутрализира всяка болка, подобрява самочувствието, нормализира дефекацията.

Трайното подобрение от приема на продукта обикновено се усеща след 2-3 седмици. По тази причина специалистите го препоръчват за продължителни терапии.

Сред мненията има и отрицателни, но те са малко. Забележките към продукта са, че не постига очаквания ефект. Освен това се отбелязва наличието на пазара на вече по-съвършени и действени препарати.

Прием за профилактика

Есенциале форте е продукт, който на практика може да се приема неограничено време. Обичайната практика е 2-3 седмици да се приема продуктът по формулата 3х2 капсули дневно, след което се продължава с 3 пъти по една. Така може да се предотврати например образуването на жлъчни камъни. Особено важна е профилактиката срещу цироза, както и срещу бързото протичане на болестта.

Профилактичните програми са добър вариант и за укрепване на чернодробното здраве след прекарани заболявания със засегнат черен дроб – срещу рецидиви.

Странични ефекти и противопоказания

Есенциале форте обикновено се понася добре и рядко дава странични ефекти. Ако все пак те се проявят, приемът трябва да се прекрати незабавно. Ето кои са най-често съобщаваните странични ефекти: стомашни проблеми като усещане за тежест и парене; разстройство; кожни дразнения – сърбеж, обриви, уртикарии.

Кога не бива да се ползва

Естествено – есенциале форте не бива да се препоръчва, ако пациентът има прояви на алергия към някой от компонентите му. Тъй като изходното вещество на есенциале е биоактивен компонент от соя, към препарата трябва да се отнасят предпазливо хората с алергия към соя и соеви продукти. Капсулите не бива да се вземат от деца на възраст под 12 години. Да се избягва и по време на кърмене.

Поп принцип не вреди на майката и плода при бременност, но е препоръчително приемът да се спре 2-4 седмици преди раждането.

Може ли с алкохол? Шофиране?

Няма логика за паралелен прием с алкохол: ролята на есенциале е да подкрепя чернодробното здраве и да подпомага регенеративните процеси в този важен орган. Докато алкохолът натоварва и мобилизира хепатоцитите, които трябва да освободят организма от токсичните компоненти при алкохолния разпад.

Приемът на есенциале не променя способността на потребителя да се ориентира, да реагира бързо, да е концентриран. Не пречи на дейности като шофиране и работа с тежки машини.

Предозиране

Няма информация за епизоди с негативни последици при случайно предозиране на есенциале. Теоретично – предозирането принципно повишава риска от проява на страничните ефекти за даден лекарствен продукт. Ако все пак при прием на по-голяма доза есенциале се почувстват някакви смущаващи ефекти, трябва да се търси медицинска помощ и да се въздейства симптоматично, т.е. за неутрализиране на констатираното отклонение.

Взаимодействие с други лекарства

Есенциале форте взаимодейства с антикоагуланти, като усилва ефекта им. Това означава, че продължителен паралелен прием на двата продукта създава риск от кръвоизливи.

Както е и с други продукти и медикаменти, приемът на два и повече продукта едновременно трябва да бъде коментирано с лекар – необходимо е да се изработи безопасна терапевтична схема според индивидуалните условия.

Аналози и заместители, хепатопротектори, кое е по-добро, цена

Разглежданият продукт е хепатопротектор – той поддържа нормалните функции на черния дроб и профилактира заболявания и усложнения от рода на цироза. Есенциале се справя със задачите си и при правилен и продължителен прием подобрява здравето и самочувствието на потребителя. Както обаче е и с други продукти, той не може да е универсален и с най-добър ефект при всички потребители. Индивидуалните особености на всеки организъм правят по-добър или не един или друг хепатопротектор за конкретен пациент.

Карсил

Карсил (карзил) също е хепатопротектор – лекарство, чийто ефект се дължи на активната съставка силимарин. Тя се получава чрез високотехнологични обработки от плодовете на популярния бял трън и е с доказан антиохкисаднтен ефект. Химията на продукта се изразява в активиране на белтъчния и на фосфолипидния синтез в черния дроб. Това действа оздравително на клетъчните мембрани, насърчават се регенеративните процеси в хепатоцитите, черният дроб получава защита от свободните радикали. Цялостната функция на този важен орган се подобрява и това се отразява много скоро на общото здравословно състояние.

Както и есенциале форте – карсил спасява черния дроб при токсикози и хепатит. Полезен е при стеатоза и е част от комплексни терапии при цироза. Често препаратът е препоръчван за профилактика на черния дроб, ако е подложен на хронични токсични въздействия: при продължителен прием на лекарства, при работа в среда с химически вредности, при проявен алкохолизъм.

Стандартният прием е три пъти дневно по една капсула, като терапията продължава не по-малко от три месеца.

Опаковка от 30 капсули карсил по 90 мг струва приблизително осем лева. 30 капсули карсил макс по 110 мг можем да си набавим срещу 10 лв.

Трансметил

Трансметилът е друг тип лекарствен продукт, чиято роля също е да защити здравето на черния дроб. Активната му съставка е адеметионин – компонент, който регулира отделянето на жлъчен сок и предотвратява неговия застой. Това опасно състояние е крайно нежелателно, особено при пациенти с цироза или застрашени от цироза. Точно по тази причина трансметилът е препоръчван именно на посочената пациентска група: чрез него се редуцира рискът от усложнения на цирозата и влошаване кондицията на черния дроб. Продуктът може да се използва и по време на бременност.

Лечението с трансметилът се препоръчва по стандартна схема с инжекционно въвеждане на два флакона дневно за две седмици, след което – перорален прием на 2-3 таблетки дневно като поддържаща терапия. Инжекциите са венозни или мускулни.

Таблетките трансметил струват 25 лв за опаковка от 10 таблетки по 500 мг. Същият медикамент под формата на ампули от 500 мг е по 50 лева бройката.

Легалон

Легалон е още един продукт с активна съставка – биоактивен компонент от бял трън. Продуктът е под формата на капсули от 140 мг. Квалифицира се като по-лек хепатопротектор, който не върши работа при остри състояния. Подходящ е при чернодробна цироза, чернодробни възпаления, при токсични въздействия върху черния дроб. Не се използва при бременност и кърмене, не е подходящ за деца. Не бива да се използва и ако е известно, че потребителят е алергичен към продуктите с бял трън.

Как да приемаме легалон? Три пъти дневно по една капсула преди хранене. Продължителността се определя индивидуално от лекар.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 01

Масло от бял трън. Мнения. На капсули, брашно за отслабване. Колко време се пие?

Мнения за масло от бял трън. Брашно от бял трън за отслабване, коментари. Как се …

3 Мнения

  1. Здравейте,мъжа ми пие есенциале форте,може ли да пие и отвара от сарго_метличина,има ли според вас съвместимост м/у тях.

  2. Станислав Стоянов

    Здравейте имам ужасни болки от черния дроб мислите ли че Есенцеале мах 600 ще ми помогне ако приемам по три капсули на ден!!! Благодаря ви предварително.

  3. ЛИЛИЯ Христова

    Може ли да се пие ТРАНСМЕТИЛ 500 и ДЕАНКСИД?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *