абразио на полип на матката

Полипи на матката – причини и лечение (абразио и др. методи)

Въпреки че точната причина за поява на полипи на матката не е ясна, се смята, че хормоните играят ключова роля. Нивата на естроген в организма са важен фактор, когато става въпрос за полипи на матката.

Полипите на матката представляват разрастване на лигавицата на матката. В този текст ще разгледаме подробно рисковите фактори и причините за възникването на въпросните полипи, симптомите, по които да ги разпознаем и основните начини за тяхното лечение. Също така видовете тестове, които лекарите правят, за да установят има ли проблем с полипите или не.

Кои са рисковите фактори за поява на полипи на матката?

* Периодът на пременопауза или менопауза;

* Високо кръвно налягане (хипертония);

* Затлъстяване;

* Бактериални инфекции;

* Хронично възпаление на цервикалния канал;

Жени между 40 и 50 години са най-застрашени.

Полипи на матката и безплодие.

Безплодието се дефинира като неспособност за зачеване в рамките на 1 година. Когато една жена не може да забременее и няма симптоми на полипи на матката, шансът да има имате полипи на матката е по-малък от 30%.

Полипите на матката не са водещ фактор при проблеми със забременяването, но са по-скоро косвена причина.

Причината по-скоро се крие в хроничното възпаление, което може да е причина за появата на полипите.

Демир бозан за безсъние

Полипите могат да доведат до усложнения при процедурата ин витро, като увеличават риска от спонтанен аборт. Ако имате полипи на матката и ви предстои ин витро, специалистите препоръчват отстраняването им, преди извършването на изкуственото оплождане.

Симптоми на полипи на матката.

Полип на матката: премахване (полипектомия), цена. Кога е злокачествен?

Дайте мнение и Вие тук!

Много жени, които имат полипи на матката не показват никакви симптоми. В други случаи се появяват един или няколко симптома:

  • Нередовна менструално кървене, като кървене различни количества на чести интервали, но непредсказуеми
  • Кървене между менструалните цикли
  • Изключително тежки менструални периоди
  • Вагинално кръвотечение след менопаузата

Как се диагностицират полипите на матката?

Ако вашият лекар подозира, че имате полипи на матката, ще направи някой от следните тестове:

  1. Трансвагинален ултразвук;
  2. Хистероскопия – лекарят вкарва тънка, гъвкава, осветена телескоп (хистероскоп) през влагалището и шийката на матката в матката. Хистероскопията позволява на вашия лекар, за да се разгледа вътрешността на матката и се отстрани всички полипи. Това елиминира необходимостта от последващи процедури.
  3. Кюртаж (абразио) – използва се за вземане на материал за лабораторно изследване или за премахване на полипите. Може да се използва в комбинация с хистероскопията.

Повечето полипи на матката са доброкачествени, въпреки това някоипредракови промени на матката(ендометриална хиперплазия) или рак на матката (ендометриален карцином) се появяват под формата на полипи на матката. За да се определи това се прави лабораторно изследване на тъкан от полипите. САМО 1% ОТ ПОЛИПИТЕ НА МАТКАТА СА ПРЕДАРКОВИ!

Поддържането на репродуктивния тракт включва добре балансирана и питателна храна, заедно с здравословни навици на живот.

Лечение на полипи на матката

  1. Наблюдение – при малки полипи, които не предизвикват симптоми лекарят може да реши да не предприема никакви действия. Лечение не се налага, освен ако няма риск от туморни образувания.
  2. Медикаменти – определени хормонални препарати, включващи прогестини и ганадотропин могат да намалят полипите и да симптомите. Този вид лечение обикновено е краткосрочно, тъй като след спиране на лечението симптомите се появяват отново.
  3. Кюртаж (абразио) – процедурата се използва за напълно отстраняване на полипите, като рецидивите след процедурата са рядко срещани.

Знаете ли, че….

Полипите на матката могат да доведат до нарушения в менструацията, ранна менопауза.

Полипите могат да се появят не само в матката, но и в червата, влагалището и всички кухини на тялото.

Анатомия на матката:

Матката включва шийката на матката, прохода свързващ я с влагалището и корпус, който износва бременността. В рамките на тези структури се намира ендометриума, най-вътрешната обвивка на матката. Анормални клетъчни израстъци могат да се появяват във всички части на матката, но ендометриума е най-често засегнат от полипи, а в някои случаи и от злокачествени клетки.

Причини за полипите на матката:

Според университета Джон Хопкинс причината за появата на полипите е неизвестна и няма превенция на състоянието. Единственото, което можете да направите е да поддържате здравето на репродуктивната система с балансирана диета и редовни гинекологични прегледи. През репродуктивните години е добре жените да приемат достатъчно количество калций, за да предотвратят появата на остеропороза в периода на менопаузата, както и подходящ хранителен режим по време на бременност.

Вижте и ТОВА:

Как да се отървем от полипи на матката? Кои билки помагат?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

полип на матката

Полип на матката: премахване (полипектомия), цена. Кога е злокачествен?

Полип на матката: какво представлява, каква е симптоматиката при наличието му. Класификация и диагностика. Опасностите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *