Полипите в червата са опасно заболяване

По статистика всеки трети човек, който се обръща с проблеми към проктолог, страда от полипи на дебелото черво.

Това нарушаване е не толкова осезаемо u силно изразено, колкото коварно. При 30 на сто от болните с колоректални полипи те рано или късно се превръщат в колоректален рак.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПОЛИПИТЕ

Полипите са патоанатомични, тъканни изменения на лигавицата на вътрешните органи. Те могат да се появят на лигавицата на стомаха, на шийката на матката, на червата.

Тук ще обърнем внимание на колоректалните полипи, т.е. тези на правото и на дебелото черво.

Те възникват основно вследствие запек: изпражненията пресъхват, уплътняват се и механично въздействат на лигавицата, остъргват я, ерозират я и помагат за появяване на хиперплазия (увеличаване обема на даден орган или тъкан, дължащо се на увеличаване броя на клетките) и на полипи.

Полипи могат да се получат и при продължителна диария, защото в този случай се въздейства на лигавицата на червата, а това също може да предизвика появата на тези образувания.

САМИ ПО СЕБЕ СИ ПОЛИПИТЕ НАПОМНЯТ ГЪБИЧКИ

Отначало на лигавицата се появява образувание (шапчица на гъба) с полукълбовидна форма. След това, под въздействие на перисталтиката на червата, се появява и крачето на гъбичката, а в центъра на това краче се забелязва кръвоносен съд. Ето защо един такъв полип може да предизвика и кървене. Ако полипът е голям (2 см и повече) и запуши червото, е възможна чревна непроходимост.

Когато крачето на полипа е дълго и той започне да се заплита и затяга, могат да възникнат болки и кървене. Такава проява трябва да накара болния да отиде на лекар.

Понякога главичката на полипа пада самостоятелно, но основата на крачетата остават. Ако те не се обгорят, полипът може да продължи да расте. Понякога около един полип се разполагат и няколко други. Много често те се локализират в лявата половина на дебелото черво. Появяването на полипите в долните части на дебелото черво вече е сигнал, че е необходимо много добре да се изследват и другите части.

Съществуват и т.нар. групови, множествени полипи. Някои дори не подлежат на броене. Т.нар. дифузна полипоза в 100 процента от случаите преминава в рак. Не по-малко опасни са туморите по стените на червата. Те обаче се отстраняват успешно по оперативен начин в специализираните клиники.

При различните хора полипите нарастват по различен начин. Понякога един малък полип може не се прояви десетилетия – “седи си кротко” – полукълбовиден, с малки размери. И след преживяна стресова ситуация, само за няколко часа размерите му се увеличават.

ПОЛИПИТЕ НЕ СЕ ПРОЯВЯВАТ, НО СА КОВАРНИ

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Получава се така, че ако човек не си направи изследване, може да си живее цял живот с полипи, без да подозира за съществуването им. Те не се проявяват клинично по никакъв начин. Откриват се случайно при профилактичен преглед. Но лошото е, че, както споменахме и no-горе, при по-възрастните хора полипите често се превръщат в колоректален рак.

Ето защо препоръчваме на хората, навършили 40-годишна възраст, поне веднъж на 3 години да си правят ендоскопско изследване на дебелото черво. То се нарича колоноскопия.

Съществуват и други методи на изследване – с пръсти, рентгенологично (иригоскопия), лабораторно – чрез анализ на изпражненията за наличие на кръв в тях. Но тези методи са по-малко ефикасни. По-големите полипи на дебелото черво биха могли да се уловят от ултразвук, но по-малките – само зрително, при ендоскопия.

РЕЦИДИВИ СА ВЪЗМОЖНИ СЛЕД МНОГО ГОДИНИ

Според японски учени на мястото на отстранения полип може да се появи нов дори след 16 години. Така че е необходимо оперираните болни да се наблюдават постоянно, и то по разработена програма. При всеки четвърти опериран, полипите могат да се появят повторно на същото или на друго място в дебелото черво.

А това значи, че трябва да се следи работата на червата, да се извършват повече движения и физически упражнения. В случая особено полезно е плуването.

Предлагаме ви и няколко съвета как да се справите със запека и с диарията (като основни предразполагащи фактори).

НЕОБХОДИМА ЛИ Е СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ

Навремето някои медици са лекували полипи на дебелото черво чрез микроклизми с отвара от билката змийско мляко.

Този процес обаче е доста дълъг и невинаги това лечение успява да повлияе на болния, защото в много случаи полипите имат достатъчно време да се изродят в злокачествени образувания.

Но все пак този метод не е за пренебрегване. Предлагаме ви рецептата за микроклизма: 1 супена лъжица змийско мляко се залива с чаша преварена вода и престоява 15-20 минути. Тази течност се вкарва в правото черво през нощта (по четвърт чаша), като разтворът трябва да бъде охладен. Това се прави в продължение на 10 дни.

След това се прави основно изследване на дебелото черво. Лекарят проверява как реагира лигавицата на такъв вид лечение. В доста от случаите резултатът е добър – полипите просто изчезват.

НЯКОИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ МОГАТ ДА ГИ ПРЕМАХНАТ

Съществуват и лекарствени средства, някои от които все още преминават клинични изпитания. Други средства трябва да се използват много внимателно, тъй като някои от тях въздействат по начин, при който се отделят не само полипите, но се наранява и самата лигавица на дебелото черво. Това е много болезнен процес, често съпровождан с обилни чревни кръвоизливи.

Ще споменем и за т.нар. фитоимунокоректори, които задържат растежа на полипите.

Към тях спадат билки като бял имел, бъз и др. Взема се 1 супена лъжица (може смес, а може и поотделно) и се сварява в чаша вода.

Приема се вътрешно по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на един месец.За повишаване на имунната защита на организма могат да се използват готови комплекси от аптеката, които добре допълват микроклизмите със змийско мляко.

Наскоро френски учени открили витамин В17 в семките на ябълките, в крушите и в костилките на вишните. Изяждат се по 3-4 семки на ден. Те няма да нанесат никаква вреда, но затова пък ползата е голяма. Това е много добро средство за разнасяне на полипите. Този витамин се съдържа и в граха, също и в пшеничните зародиши.

Дайте мнение и Вие тук!

Но към минералната вода трябва да се отнасяте много внимателно:

някои видове от нея могат да провокират растежа на полипите.

Сутрин на гладно изпивайте по чаша вода. Добри слабителни средства са и морковеният сок (по 150 мл, също на гладно), сокът от вишни, отварата от пресни или сушени плодове, черната и червената боровинка.

При диария изпивайте чаша силен чай с 1 супена лъжица нишесте. Ефикасна е и следната настойка: ръжени сухари се заливат с гореща вода, сместа престоява за кратко време и се пие по малко през целия ден. Или 1 супена лъжица смляна кора от нар се сварява с чаша вода, престоява, докато добие цвят и се изпива наведнъж.

КОЛОНОСКОПИЯТА СЕ ИЗВЪРШВА С ОБЕЗБОЛЯВАЩИ МЕТОДИ

Действително, колоноскопията е неприятна и болезнена процедура. Дори повечето хора изпитват страх от това, че им предстои такава процедура. Но в днешно време такова изследване, както и отстраняването на самите полипи при колоноскопията, вече се извършва с обезболяващи методи.

Дори президентът на САЩ Джордж Буш претърпял такава операция под наркоза. Тя продължава всичко на всичко половин час. В САЩ такова изследване и последващата процедура струват около 1500 долара, защото се прилагат обезболяващи методи. В страните от Източна Европа, както е и в България, такава операция може да се извърши и безплатно. Но все пак хората доста се страхуват от нея.

Въпреки че вече дори не се прави и клизма на подготвяния за колоноскопия човек – изчистването на червата става със специален разтвор.

ЗАПЕКЪТ Е БОЛЕСТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

Запекът наистина се открива най-вече при по-възрастни хора. При хора на 30-40-годишна възраст полипи се срещат у 5 на сто от изследваните, докато при тези на 60-80-годишна възраст полипи има всеки втори изследван, т.е. те се срещат при 50 на сто от тях.

Понякога, поради наследствена предразположеност, полипи се появяват и при децата.

Полипите се откриват по-често при жените, но в случая причината е no-скоро субективна – те са по-дисциплинирани, ходят по-често на изследвания и въобще обръщат по-голямо внимание на здравето си. Но всъщност мъжете боледуват по-често от тази болест – в случая своята роля оказват тютюнопушенето, пристрастеността към алкохола, неспазването на диети, стресовите ситуации.

Най-важното обаче е да пренебрегнете всякакъв страх и излишен срам и да се престрашите да ви направят ендоскопско изследване. Това би ви предпазило в бъдеще от неприятни и болезнени процедури.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2010/10/18/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE/

Първоначално публикувано на:06.02.2008 @ 19:26

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

полип на матката

Полип на матката: премахване (полипектомия), цена. Кога е злокачествен?

Полип на матката: какво представлява, каква е симптоматиката при наличието му. Класификация и диагностика. Опасностите …

Едно мнение

  1. В http://www.technochim-bg.com – е публикувана статия ” Полипи в дебелото черво -част 1,ЗРХТ – ЗРПТТ” Описано е ново комбинирано лечение на особено екстремен случай на свръх масирана вилозно аденомна полипоза – придобита след успешна операция от аденокарцином. Резултатите са много добри.Очаква се 100% премахване на полипозата. Предстоят контроли -колоскопия,анализи.Ще бъдат публикувани в час -2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *