Операцията за намаляване обема на стомаха. Толкова ли е просто?

Подробен материал за последствията от операция за намаляване обема на стомаха и съпътстващата я диета и начин на хранене.

След такава операция се препоръчва да се изключи приемането на алкохол, чай, кафе, кола. Силно трябва да се ограничи консумирането на сурови зеленчуци и плодове, на захар и захарни продукти, заради нарушената поносимост.

Този вид операции имат два общи момента: на хората се намалява размерът на стомаха и се налага преустройване на стомашно-чревния тракт по пътя на изключване на голяма част от тънкото черво.

В резултат на това човек не само се нуждае от малки порции, но се нарушава и усвояването на хранителни вещества. Бързо се губи теглото (за две години след операцията се губи 60 процента от теглото), а случаите на повторно качване на тегло са много по-редки, отколкото при рестриктивните методи.

Всички операции са сложни, защото е забелязано повишаване на риска от възникване на усложнения както по време на операцията, така и в следоперативния период. Във връзка с това, подобни операции обикновено се назнача-ват само тогава, когато не са проработили рестриктивните методики.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Повечето хора, подложили се на такава операция, се налага до края на живота си да приемат минерални вещества и витаминни добавки. В някои случаи може да се наложи повторна операция за отстраняване на активния участък на тънкото черво.

МЕДИЦИНСКА СПРАВКА.

Съществуват няколко вида рестриктивни методики, но всички те се базират на един принцип: работещата част на стомаха се намалява, в резултат на което човек може да приеме ограничено количество храна. Част от операцията може да се проведе лапароскопски (чрез малки разрези). Измененията, настъпващи в организма, обикновено са обратими.

Ако впоследствие се окаже, че не ви харесва да имате еластичен пръстен на стомаха, той може да се махне. Обикновено след операцията, човек за едно ядене може да изяде не повече от купичка храна, която на всичко отгоре трябва добре да се сдъвче. Рестриктивните методики за разлика от малоабсорбиращите дават 30-40 на сто намаляване на теглото.

Бариатричните операции и липосукцията не са панацеята на наднорменото тегло. Те могат да помогнат да се намали теглото, но хирургът прави операция на стомаха, а не на мозъка. И за да даде резултат операцията, човек трябва да промени и начина си на живот.

ПРИЕМАНЕТО НА МАЗНИНИ ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ДО 35 Г ДНЕВНО.

Трябва също така да се отбележи, че сериозно ограничение на храненето трябва да има не само в следоперативния период, който продължава не по-вече от 1-2 месеца, но и след това.

Препоръчва се да се изключи приемането на алкохол, чай, кафе, кола. Силно трябва да се ограничи консумирането на сурови зеленчуци и плодове, на захар и захарни продукти, заради нарушената поносимост.

Приемането на мазнини трябва да се ограничи до 35 г на ден, а порцията в купичката трябва да се яде бавно, не по-малко от 30 минути, като добре се сдъвква. Може да се наблюдава лоша поносимост към месни продукти.

Подобен род ограничение в храненето често е причина за срив по време на обичайни диети, но при човек, който е използвал един от посочените методи за възвръщане към нормално хранене, се налага още една операция.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Операцията за намаляване обема на стомаха. Толкова ли е просто?

  1. Здравейте…аз съм оперирана със същата операция изрязване на стомаха и мога да кажа от личен опит че е много трудно с храненето след това почти от всичко повръщам и нямам никаква жизненост и сили …искам да попитам това нормално ли е ???? 😕😕😕😕

  2. Здравейте , Емилия . Обмислям да си направя такава операция . Имам познат , който се оперира и се чувства добре . Ще се радвам да ми споделиш как си . Ралица Лепоева съм във фейсбук . Благодаря !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *