Лечение с чесън, пресен, масло, екстракт, извлек
лечение на хемороиди с чесън на прах, на капсули, на масло, екстракт. Ползи, вреди, странични ефекти.

Чесън. Пресен, на екстракт, капсули, прах, масло: Ползи, вреди и странични ефекти

Какви ползи има от яденето на чесън? Екстракт и спиртен извлек. Масло, на капсули и на прах. Вреди, странични ефекти. Лечение на кървящи хемороиди. Пресен чесън и масло от него.

Съдържание:

Още в текста: Чесън – защо се смята за универсално лекарство. Как да го консумираме и какво да правим с неприятната миризма. Има ли норма за консумация. Чесън на прах; продукти с чесън. Болести, при които лечението с чесън дава резултати. Чесън в медицината, козметиката, кулинарията. Противопоказания. Отглеждане и съхранение

Чесън: той съвсем основателно е считан за едно от най-чудодейните природни лекарства. Препоръчват го и като пресен продукт, и като съставка в различни препарати за лечение, в козметиката, в кулинарията. В прясно състояние го предпочитат онези, които харесват специфичния му аромат и вкус; ако не сте сред тях – изберете онзи вариант, в който въпросният аромат не е доминиращ.

Ползата от въпросния чесън е известна на човечеството от хилядолетия. Знае се за укрепващото му въздействие върху сърцето и имунната система. Не е случайно това, че много народи го считат за символ на дълголетието; каквото и да си говорим – ароматните чеснови скилидки са истинска съкровищница на полезни вещества. Съдържащите се в чесъна антиоксиданти влияят положително на кръвоносната система и състоянието на тъканите. Редовната употреба на чесън и чеснови продукти е ефективна профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания; пази и от вирусни зарази.
Ползи и лечебни свойства на чесъна

Чесънът съдържа мед, желязо, фосфор, селен, цинк, манган; от витамините – А, С, Е, К, витамини от В-групата. Ползата му за имунната система – свойство, което се коментира много често, седължи на високия процент витаминС; съдържанието му варира от 10 до 30%. Отделно си струва да говорим за алицина – съединението, на което въпросният чесън дължи специфичната си миризма и което е с могъко бактерицидно и фунгицидно действие. Като имаме предвид тази чеснова характеристика, можем да изброим и лечебните свойства на чесъна:

  • Има антимикробно действие;
  • Усилва съпротивата на организма спрямо инфекциите;
  • Притежава антитоксичен ефект;
  • Подпомага регулацията на холестерина в кръвта, намалява опасно високите нива на лошия холестерин;
  • Смъква високото кръвно налягане;
  • Предотвратява образуването на тромби.

Главните рецепти за лечение с чесън

чесън
Чесън всеки ден, за да сме здрави!

Наличието на толкова полезни компоненти в коментирания чесън го прави незаменим в лечението на множество заболявания – било то в прясно състояние или след топлинна обработка, или като компонент в различни продукти, в преработен вид. Неслучайно народната медицина препоръчва – а официалната не отхвърля! – чесън като профилактично средство срещу вирусни инфекции и простуди през есента и зимата.
Да не пропускаме една важна подробност: чесънът влияе здравословно на функционирането на човешкия организъм благодарение на споменатата съставка алицин. Именно наличието на това вещество в скилидките е причина за коментирания чеснов аромат.

Алицинът възпира окисляването на холестерина LDL и отпуска кръвоносните съдове, като по този начин понижава кръвното налягане. При топлинна обработка той се разпада, но тогава се образуват други биоактивни компоненти, аденозин и ахоен. Ефектът от тяхното наличие е предотвратяването на съсирването на кръвта, т.е. те са антикоагуланти. Така чесънът след топлинна обработка получава нови терапевтични свойства, различни от онези – които има в сурово състояние.

Да разгледаме основните форми, в които можем да приемаме чесън и как това да става по най-правилния и полезен начин.

Директно ядене. По колко чесън да ядем на ден (дозировка)

Максимална полза за здравето от чесъна има, както можем да се досетим, при консумацията му в суров вид: само тогава можем директно да поемем съдържащите се в него витамини, ферменти и въпросния алицин. Ако обичате чесън може да го добавяте в салатен дресинг, гуакамоле, в чеснов сос; да го счукате и смесите с масло – великолепен е върху препечена филийка. Може и директно да си похапнете от обелените скилидки. Най-голяма полза и най-бързо действие на полезните компоненти би имало, ако го хапнете на гладно: но тогава рискувате да ви боли стомах, дори да получите възпаление на стомашната лигавица; въздействието му би било твърде агресивно. Затова – не пропускайте директната консумация на суров чесън, но с мярка.

В различни източници се сочат и различни норми за консумацията на чесън: някъде се говори за 1-2 скилидки, другаде се споменават 5-6. Всъщност е индивидуално; водещо трябва да е правилото – да не стигаме до крайности. Усетим ли парене и неприятно “гъделичкане” в стомаха, значи сме преминали мярката.

Чесън и спирт. Екстракт, извлек

Възможно е да откриете различни рецепти за приготвянето на церове от чесън. Често за получаването на извлек или настойка се използва спирт – медицински, водка или домашна ракия. Условието да се получи качествен продукт, който не може да навреди, е спиртните градуси да се движат в диапазона 40-50 градуса (bosilek.com). Ето един достъпен вариант:

чесън
Съхраняването на чесън може да става по много начини
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Обелват се скилидките на пет глави български чесън, смачкват се с нож или в дървен хаван и се сипват в сух стъклен буркан. Заливат се с алкохол, така че цялата маса да е покрита. Бурканът се затваря и се оставя на хладно за 40 дни. След това спиртният извлек се прецежда и се прехвърля в чиста и суха бутилка, най-добре от кафяво стъкло. Продуктът е готов за употреба; профилактично могат да се приемат по 10-15 капки с вода вечер; ако са налице симптоми на грип или настинка – приемът е сутрин и вечер по 10-15 капки. Максималният дневен прием не бива да е повече от 3х25 капки.

Чеснова тинктура или чеснови капки могат да се купят и готови в аптеките; има няколко големи български производители, които предлагат този продукт по около десетина лв за шишенце от 100 мл.

Масло от чесън, сок

Маслото от чесън е горещо препоръчван продукт с множество приложения в медицината и козметиката. Им две техники за получаване на чесново масло и в зависимост от това – как е произведен продуктът, цените могат да са доста различни.

Натуралните етерични масла от чесън например се извличат по специална технология – с помощта на въглерден диоксид и при температура до 30 градуса. Обявяват ги за напълно безвредни, чисти, естествени и са препоръчвани за вътрешно и външно приложение. Вътрешно се вземат по 4-5 капки масло от чесън в чаша вода, до три пъти дневно. Външно се прилага в чист вид или с разреждане в базови масла при проблеми с кожата и косата. 20 мл от това масло струва 15-16 мл.

Друга технология залага на студеното пресоване и получаване на маслен извлек: чесънът се накисва в нерафинирано слънчогледово олио, след което омаслената чеснова маса се пресова само веднъж, без термична обработка. 350 мл от продукт, получен по този начин, върви по десетина лева. На практика това е маслен извлек, който е с универсално приложение. Залага се на основните му въздействия върху имунната система, кръвообращението, клетъчното хранене, регулацията на глюкоза и холестерин в кръвта. Приема се като добра възможност за антиракова профилактика.

Масло от чесън може да се приема и под формата на капсули.

Пресният сок от чесън също е споменаван в рецепти от народната медицина. Приготвянето му е простичко, но има един недостатък: не е траен и трябва да се консумира веднага. Най-лесно е да се пресоват няколко скилидки и през марля получената маса да се издеци, а сокът да се разреди с вода поне 1:1; това е доста агресивен продукт и ако искаме да го използваме вътрешно, най-добре е да го смесим с още вода, лимонов сок или мед.

чесън
Готовото масло от чесън е част от не една терапевтична програма

Припомняме рецептата за т.н. кавказки еликсир, който е споменаван в много рецептурници от нета. За него са ни необходими около 400 г чесън и четири лимона. Чесънът се изчиства и счуква в дървен хаван; изсипва се в сух стъклен буркан и се залива със сока на четири лимона. Държи се един месец в хладилник, преди да се използва. Взема се след това всяка вечер – по една чаена лъжичка в малко вода.

Тибетски капки

За този продукт се знае, че е приготвен по стара тибетска рецепта и е с доказани здравословни въздействия. Укрепва имунната система, полезен при необходимост от детоксикация на организма, високо кръвно налягане, артрит, възпалителни заболявания, грип, настинка; предотвратява злокачествените промени в клетките, има стойност като антиоксидант и антиейдж фактор.

Капките са приготвени от чесън и билкови компоненти от лайка, жълт кантарион, безсмъртниче, пъпки и листа от бреза, ягодови листа. Ако решите да се възползвате от тибетските капки, трябва да си приготвите около 13 лв за 100 мл и да сте готови да спазвате стриктно режима на приема им.

Капките се пият около 15 минути преди хранене, три пъти дневно; дозата за съответния прием всеки път се разтваря в 50 мл вода или студено мляко. През първия ден преди закуска се приема една капка от тибетското шишенце, преди обяд – две, преди вечеря – три; втория ден започваме с 4 капки и на всяко следващо хранене добавяме по още една капка. Единичната доза нараства постъпателно до момента, в който броят на капките достигне 15: това се случва на вечерята през петия ден. За закуска през шестия ден отново отброяваме 15 капки, след което при всеки следващ прием намаляваме с по една – докато достигнем на вечерята през десетия ден отново до една капка. От 11-ти ден нататък се вземат преди всяко хранене по 25 капки, докато дозата от 100 мл свърши. Тази доза е достатъчна за 20 дни – това е и продължителността на профилактичния модул от приема на капките. Посъветвайте се с фитотерапевт дали да повторите модула след кратка почивка!

Мачкане на чесън. Добра преса
“Оръжието” за мачкане на чесън може да изглежда така…

Приготвянето на чесъна за консумация или за влагане в лечебни смеси обикновено включва мачкане, счукване. Това може да стане в традиционното дървено хаванче – комплект с т.н. “чукало”, с някой от чуждоземските уреди като бамбуковото чукче или “точилката” от бук и силикон, и пр.

…или така…

Майсторство е да се смачка скилидка върху дъска с широката страна на ножа – сръчните готвачи притискат и размазват, така че в крайна сметка скилидките се превръщат в особена паста. Най-често смачкването се прави с малка преса, изработена от устойчива метална сплав. Пресата за чесън е миниатюрно копие на пресата за картофи – има ложе, в което се поставят скилидките, и с помощта на подвижното рамо материалът се притиска, докато излезе от дъното на ложето във вид на фини влажни частици.

чесън
А така – с преса, не се губи нищо от ценните съставки на лековития чесън

Продукти с чесън в аптеката, цена, употреба

Освен консумация в прясно състояние чесънът може да се приема под формата на преработени продукти, които въздействат на организма по специфичен начин и допълват лечението на основни заболявания. Често тези продукти са средство за профилактика, както и част от по-сложни терапевтични схеми заедно с други лекарствени продукти.

Чесън на прах

Чесънът на прах е продукт, приготвен от свежи чеснови скилидки, изсушени и смлени на ситно. Обикновено се препоръчва като добавка в топли ястия; препоръката е да се оставя да поври в аденето, тъй като му трябва време да отпусне полезните си компоненти. Ароматът и специфичната лютевина на чесъна в тази форма не са така натрапчиви, както е при пресния чесън.

Опитайте да си приготвите домашен чесън на прах по следната рецепта:

  • Скилидките се почистват и нарязнат на тънки ивички. Слагат се във фурната върху хартиа за печене, без мазнина. Фурната се включва на 80 градуса за 2-3 часа – за това време чесънът трябва да се изсуши. Оставя се да изстине и се счуква в дървено хаванче или се смила в кафемелачка. Получената маса се съхранява в плътно затворено бурканче. Използва се в салати и дресинги най-често.

Ако купувате готов чесън на прах, избирайте по-малка разфасовка – удобни са например 10-грамовите пакетчета по 20-25 стотинки. Половинкилограмовият пакет е малко над три лева. Може да се намери и сушен чесън на гранули по 4.50 лв за половин килограм.

Чесън на капсули

Чесновите капсули най-често съдържат лиофилизирана маса от свежи скилидки; натуралният биоматериал е със съхранени лечебни свойства. Препорва се прием в случаите, когато по здравословни причини е необходимо по-масирано постъпление на полезните компоненти – а чрез натуралната форма това създава риск от стомашно раздразнение и повишено газообразуване. Капсули се вземат и профилактично, за укрепване на имунната и сърдечно-съдовата система. Цените на този продукт варират и са в пряка зависимост от съдържанието, качеството, но и от марката на производителя. Добри са например капсулите на Sanct Bernhard – 180 броя по 500 мг за около 24 лв. Препоръчителният прием е 2-3 капсули дневно, с вода, преди хранене.

Чесновите капсули могат да съдържат и концентрат чесново масло – такъв е продуктът на известната компания Солгар. Всяка капсула съдържа маслен екстракт, еквивалентен на 500 мг пресен чесън, плюс шафраново масло. Приема се една капсула дневно по време на хранене. Опаковката от 100 капсули струва към 14 лв.

Чесън за коса

Не само представителките на прекрасния пол биха искали да съхранят добрата си визия с годините. Чесънът може да е много полезен в това отношение – полезните му свойства позволяват успешно справяне с проблемна кожа, косопад и други подобни трудности. Чудесни резултати могат да се постигнат при съчетаването на вътрешен прием с полагането на маски или използването на други козметични продукти с чеснов компонент.

Маска с чесън против косопад

И вътрешният прием, и външното приложение на чесъна се отразяват положително на състоянието на косата. Маските за коса с чесън укрепват космените фоликули, очистват кожата на скалпа, балансират продукцията на мастните жлези и стимулират кръвообращението. По този начин се активизира растежът на косъма и косата става еластична и гъста. Ето как да си приготвим чеснова маска против косопад:

  • Приготвяме един суров яйчен жълтък, 10 мл свеж сок от алое, чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок, 15 г течен чист мед и няколко скилидки, смачкани на кашичка.

Всички съставки се смесват до получаването на хомогенна маса, която се втрива в скалпа с леки масажни движения. Косата се разресва, така че маската да я покрие по цялата дължина. След като маската е нанесена, на главата се слага шапка за баня и се увива с хавлиена кърпа. Оставя се така за един час, след което се измива само с вода, в която е разтворен малко лимонов сок. Добър ефект ще има, ако такава маска се прави два пъти седмично. Целият терапевтичен курс обикновено продължава 2-3 месеца.

Търкане с чесън при алопеция ареата
чесън
С чесън се спасяваме от косопад и пърхот

При алопеция и пърхот чесънът е едно от възможните решения на проблема. Най-простото е да се използва в натурална форма: смачкваме 3-4 скилидки, изцеждаме сока през марля и го разреждаме с вода 1:1. С тази чеснова вода намазваме подробно целия скалп и след 15 минути изплакваме обилно с вода, която е подкиселена с лимонов сок.

Ако косопадът вече е оформил оголени петна по скалпа, натъркайте проблемните зони с чесън и мед. Пропорцията е три глави чесън на 50 г мед – скилидките трябва да се обелят и смачкат. Тази маска се прави 2-3 пъти в седмицата за по 15 минути.

Шампоан с чесън

Със сигурност в мрежата ще откриете множество рецепти за домашен шампоан с чесън; опитайте, ако искате – но вероятно е по-разумно да заложите на готови продукти от добър производител. Там нещата са прецизно дозирани, шампоанът е с фин и хомогенен състав и очакваните резултати ще са по-категорично гарантирани.

  • Шампоанът GUTTO е подходящ за всеки тип коса; подхранва, спасява от косопад, заздравява корените и насърчава растежа, придава блясък и еластичност. 250 мл туба струва около 15 лв.
  • Чесновият шампоан на BIO HERBAL съдържа освен коментирания компонент, също и кератин и шест натурални масла. Важна подробност е липсата на неприятната чеснова миризма – това е важно! Сред ингредиентите са екстракти от коприва, евкалипт, розмарин, арган, мента и бор. Може да се използва всеки ден; цената е 15 лв за 400 мл.
При себорея

Вършат работа описаните продукти с чесън за лечение на пърхот и косопад. Някои лечители препоръчват също директно намазване и масаж на скалпа с разрязана чеснова скилидка.

Ето още една специална рецепта за случая: Смесваме смачкан чесън и листа от коприва в съотношение 1:1. Намазваме скалпа с тази кашичка и оставяме за 20 минути; изплакваме с отвара от лайка, към която сме добавили 1-2 лъжици лимонов сок.

Чесън за лице

Натуралните маски за лице с чесън са истинско спасение при проблемна кожа. С такива маски се изчистват пъпки, възпаления, акне. Вече споменатият алицин помага за освежаването на тена, връща на изтощената кожа свежестта и действа като ефективен антисептик.

Освен алицина полезни за кожата са още няколко компонента в чесъна: фитонциди, силициева киселина и витамин D.  Фитонцидите унищожават всякакви микроби, наутрализират локалните инфекции и съдействат за по-бързата регенерация на наранената кожа. Силициевата киселина активира клетъчния метаболизъм и антиейдж-процесите в тъканите. Витамин D поддържа еластична кожата и стимулира клетъчната регенерация. Освен изброените вещества чесънът добавя трансдермално чрез маските за лице магнезий, натрий, калций, минерални соли, витамини В и С, етерични масла.

При акне и други пъпки

При приготвянето на маски за лице с чесън трябва да се спазват няколко простички правила. За приготвянето им задължително се използват скилидки от здрави глави, без загниване или поникване. Смачкването да става в съдове от стъкло или дърво, никога в пластмасови. Преди полагането им се прави тест с малка доза – намазва се участък колкото 5-стотинкова монета от вътрешната страна на китката. Ако до 15 минути не получите зачервяване или сърбеж – действайте смело!

Смущаващ елемент в използването на чесън по този начин е миризмата. Козметолозите уверяват, че тази миризма изчезва за няколко часа – така че най-добре е маските да се полагат вечер.

Ето две подходящи за мазна кожа и кожа с пъпки и акне:

  • Смачкваме на паста една скилидка чесън и я смесваме с една супена лъжица мед. Добавяме няколко щипки стрит черен оман и бъркаме до хомогенна каша. Приготвяме един лист от прясно зеле и накъсваме на неголеми парчета тънката му част; върху тези “кръпки” полагаме чесново-медената паста и покриваме лицето, като внимаваме  пастата да не попадне в очите. След половин час измиваме с хладка вода и намазваме с овлажняващ крем.
  • За следващата рецепта ни трябват чесън, портокалов сок, преварена вода и половин чаша хубаво сварен фасул. Настъргваме на ситно ренде две скилидки чесън и ги слагаме на водна баня – на тих огън, за пет минути. Добавяме на тънка струйка 100 мл прясно изцеден портокалов сок и толкова вода; отдръпваме след две минути и прецеждаме. Междувременно смачкваме на пюре фасула и го смесваме с чесново-портокаловата вода. Нанасяме получената каша на лицето и покриваме с тънка памучна салфетка за 15-20 минути. От тази маска има по-изразен ефект, ако я положим топла. Измива се лесно с топла вода.
За хубави вежди

Твърди се, че чесънът помага за сгъстяване на веждите и за поддържането им в добро състояние. Препоръчва се “терапия” в продължение на две седмици с прясно изцеден сок от скилидките или дори с директно натъркване – от основата на косъма по посоката на растежа. Ефектът е същият както при грижите за косата. Кой ще се престраши да опита? Може би помага – но не забравяйте за миризмата!

При херпес

При лечението на херпес имаме една основна задача: да не допуснем неприятното образувание да стане прекалено голямо и да подсушим вече оформеното огнище на вирусната проява. Като природен антибиотик чесънът и в този случай ще действа антисептично, противомикробно и антибактериално, така ще се ограничи риска от вторична инфекция. Своевременно приложеното лечение с чесън ще ускори оздравяването и образуването на познатата коричка, която е последен етап от ликвидирането на неприятния проблем.

  • Най-лесният подход е да се намаже мехурчето с чеснов сок. Не се плашете от усещането за парене и леката болка; това преминава. Може да мажете и директно с разрязаната скилидка – това се прави 5-6 пъти на ден, като последната апликация е вечер преди сън. След като обработим херпеса за последно, изчакваме да изсъхне и намазваме със смес от мед и ябълков оцет.
  • Приготвяме лечебна смес от една 30 мл кисело мляко, две счукани скилидки чесън и по една малка чаена лъжичка нескафе, мед и брашно. От получената смес слагаме “лепенка” върху херпеса. Когато изсъхне и се отлепи, слагаме нова.

Чесън за тяло

Изключителните свойства на коментирания чесън го правят добра съставка в разтвори и настойки, мазила и смеси за компреси – средства за лечение на различни проблемни състояния по кожата на тялото. В такива случаи е важно да се уверим, че чесновата съставка не предизвиква алергична реакция. Освен това – да спазваме пропорциите от проверени рецепти, за да не причиним допълнителни раздразнения; да помним, че по-силната концентрация на мазилото не означава по-бърз положителен резултат. Като средства за локално външно приложение може да се използва чист чеснов сок или смес с други съставки: лимонов сок, спирт, ябълков оцет, мед и др.

При гъбички

Мнозина са наясно, че чесънът помага при настинки – добре е да вдишваш чеснови пари, наситени с фитонциди; чеснов сок, капнат в носа, ускорява оздравяването от хрема; чесновите инхалации са с отхрачващ ефект, и т.н.

Значително по-рядко се говори за използването на чесън при лечението на кожни проблеми. Естествено – става дума за локално външно приложение. И веднага ще добавим, че е добре то да се съчетава с вътрешен прием на чесън; една-две скилидки дневно правят организма по-устойчив на всякакви инфекции и дисбаланси, изразени и чрез състоянието на кожата. Ето два примера за чеснови церове, подходящи за гъбички по кожата:

  • Спиртна настойка. 30 мл прясно изцеден чеснов сок се смесват със същото количество медицински спирт и 60 мл дестилирана вода. С тази настойка три пъти дневно се намазват проблемните зони и се оставят да засъхнат открити. Важна подробност припомняме: при приготвянето на сока използваме само приспособления от дърво, порцелан, стъкло.
  • Мехлем против гъбички. Смачкваме на каша пет скилидки чесън; смесваме чесновата каша със същото количество несолено краве масло. Проблемното място се намазва и покрива с марля или бинт; превръзката се сменя веднъж дневно.
Вагинални гъбички. Домашни свещички

Народната медицина препоръчва чесъна като лек срещу вагинални гъбички; и медицината потвърждава ефективността на чесъна срещу агресивен и упорит патоген като кандида. Първото, което се препоръчва, е вътрешният прием на чесън, по една-две скилидки дневно – или чесън/чесново масло на таблетки и капсули.

  • Освен това се препоръчва самоделен влагалищен тампон от скилидка чесън, увита в марля. Марлята трябва да се напои със зехтин и своеобразната свещичка да се върже здраво с дебел памучен конец – така, че да може лесно да се изтегли. Ако при поставянето на свещичката усетите парене, издърпайте я веднага!
  • Друг метод са вагиналните промивки с чеснова вода. За приготвянето на водата е необходимо да се смачкат две скилидки чесън и да се залеят с половин литър преварена и охладена вода. Оставят се да киснат три часа; водата се прецежда и се прави промивка с дамски душ. Процедурата се изпълнява вечер, преди сън, докато изчезнат симптомите на кандидозата.
Гъбички на краката

За гъбички по ходилата и по кожата между пръстите на краката могат да се използват вече споделените рецепти за лечение на гъбички по кожата. Източниците посочват като ефективно средство сместа от смачкан чесън и масло (краве масло, зехтин) в съотношение 1:1. Поразената от гъбички кожа се маже внимателно и се покрива с марлена превръзка; жертвайте 1-2 чифта памучни чорапи вместо превръзка – също става.

По ноктите на краката

За ноктите на краката се препоръчва първо да се размекнат за 10-15 минути в топла вода с лимонов сок или сода бикарбонат. След това краката се подсушават и се нанася чесновото мазило-убиец на гъбичките. Всички описани дотук домашни смеси или чист сок от чесън могат да помогнат, стига да понесете интензивното действие на този могъщ цяр. Освен смес със спирт, краве масло, зехтин – винаги 1:1, може да се направи и разтвор за компреси по следния начин:

Дайте мнение и Вие тук!
  • В литър преварена вода се разтварят чаена лъжичка готварска сол и една скилидка чесън. В този разтвор се топят памучни марли, които се поставят върху засегнатите нокти. Правят се и комбинирани апликации: първо крайникът с поразените нокти се затопля във ваничка със загрята вода, в която се препоръчва да се добави слаб разтвор на калиев перманганат. Подсушаваме и намазваме за през нощта с чеснов сок, чеснова паста или смес с мазнина 1:1. Това се изпълнява всяка вечер за 2-3 седмици и според уверенията на народни лечители ликвидира гъбичките по ноктите без остатък.
При кокоши трън и брадавици

В този случай за лечението е необходима комбинация от чесън и сол. Смачкваме една скилидка чесън и добавяме в кашицата щипка сол. Нанасяме сместа върху брадавицата/кокошия трън. За да не засегнем здравата кожа около образуванието, предварително го ограничаваме с лепенка, в която сме изрязали дупка за брадавицата/кокошия трън. След като нанесем лечебната смес, поставяме марля и увиваме със стреч фолио. Тази унищожаваща превръзка трябва да се държи десетина часа. Ако образуванието е упорито, след ден-два повтаряме, докато изсъхне и се отлепи.

Кокоши трън. Лечение с лекарства и народни средства

За стави; Чесново масло

Чесънът оптимизира кръвообращението и подобрява кондицията на ставите при определени заболявания и проблеми. Смята се, че чесновото масло позволява да се възстанови подвижността на ставите, да подобри общото им състояние и да неутрализира болките. Ето как да го приготвим:

  • Счукваме 350 г изчистени чеснови скилидки. Заливаме с литър студено пресован зехтин в стъклен буркан и оставаме на хладно за две седмици. След прецеждане полученото чесново масло се съхранява в хладилник; от него се взема по малко и се втрива в проблемните стави всяка вечер в продължение на два месеца. Върху намазаната става се поставя затопляща превръзка – вълнен шал или парче плат.
При разширени вени

И в този случай приготвяме чеснова кашичка, която смесваме с краве масло в пропорция 1:2. с полученото мазило обработвамевечер  местата с разширени вени и превързваме с бинт за през нощта. На сутринта измиваме и обуваме еластичен чорапогащник.

При хемороиди

За този проблем помагат апликациите с прясно изцеден чеснов сок, в който сме прибавили щипка сол. Веднага след приготвянето оставяме сместав хладилник поне за един час; от нея вземаме за намазване на хемороидите, след което обработените места намазваме с малко свинска мас. Трябва да сте постоянни и да изпълнявате процедурата всяка вечер, докато получите подобрение. Не забравяйте същевременно и да си хапвате по 1-2 скилидки чесън на ден.

За вътрешна употреба

Всички полезни ефекти на нашия чесън са причина за интереса към него; натуралният продукт и приготвените от него течни, прахообразни и подобни форми се приемат особено активно във време като сегашното – за подпомагане на лечението от простудни заболявания и грип, или като средство за успешна профилактика в очакване на студените зимни месеци. Въпросът тук е по-скоро дали да приемаме чесън и чеснови продукти, а кой от различните варианти да изберем като най-подходящ при собствения ни проблем.

При високо кръвно. При атеросклероза

Лечението на атеросклероза с чесън е с добриш резултати при използването на спиртна настойка от продукта. За приготвянето й трябва да счукаме/смачкаме 50 г обелени скилидки, да ги сипем във водна чаша и да я напълним догоре с водка или спирт. За по-удобно можем да използваме буркан с вместимостта на чаша. Оставяме сместа да престои една седмица, след което я прецеждаме – в прецедената течност добавяме и изстисканата през марля чеснова остатъчна маса. Готовата настойка се консумира разредена – 10 капки в лъжица вода три пъти дневно. Изпълняваме рецептата, докато приемем цялото приготвено количество.

  • Още едно ефективно средство против атеросклероза и хипертония можем да си забъркаме с чесън и мед. Смесваме 25- г счукан чесън и 350 г мед. Смесваме съставките хубаво, насипваме в стъклен буркан и оставяме да престои една седмица. Три пъти дневно, половин час преди хранене вземаме по една супена лъжица от сместа. Един лечебен курс продължава месец при този всекидневен режим. Ако се нуждаем от продължение, трябва първо да направим едноседмична почивка.

Други източници сочат подобна рецепта за контрол на кръвното при хипертония и атеросклероза: за нея ни трябват две глави чесън и 250 мл водка. Смачканият чесън с водка оставяме на тъмно, в стъклен съд, за 12 денонощия. Прецеждаме и вземаме по три пъти дневно 20 капки настойка с малко вода. Лечебният курс е три седмици. Вкусът на настойката може да се подобри с малко ментови капки.

Изобщо полезното въздействие на чесъна върху състоянието на кръвоносните съдове отдавна е доказано; няма шарлатании в препоръката да се поддържат еластични и здрави с помощта на чесън. Чесънът предотвратява образуването на склеротични плаки, а ако те вече са формирани – подпомага тяхната редукция.

При запушен нос, грип, ангина, кашлица

Настойка от чесън върши работа и при ангина. За приготвянето на настойката приготвяме скилидките на една глава чесън – измити и намачкани. Заливаме ги със 150 мл топла вода и оставяме да се накиснат 20 минути. Прецеждаме; от водната настойка се пие по една супена лъжица на всеки час, с по няколко глътки вода след дозата. Това се прави в продължение на едно денонощие. Този метод не е вълшебен, но ускорява оздравителния процес в болното гърло.

  • При ангина може да се приготви и разтвор за гаргара: счукваме четири скилидки чесън, прибавяме чаена лъжичка готварска сол и заливаме сместа с чаша вода. След 20 минути прецеждаме и правим гаргара поне 6 пъти дневно. Облекчава болките и ускорява лечението на кашлицата.

Ако ви е налегнал грип, с чесън и мед ще го прогоните много бързо. Този цяр може да допълва лечението с медикаменти, които докторът ви е препоръчал. Двата компонента са богати на множество микроелементи, които подкрепят имунната система. За него ви трябват две супени лъжици чеснова кашица – счукайте достатъчно чисти скилидки за целта. Смесете чесъна със същото количество мед, по възможност липов или акациев. Продуктът трябва да е полутечен, лек. Вземайте на всеки час по една чаена лъжичка от сместа в продължение на денонощие.

  • Казват, че при простуда помага дори присъствието на чесъна вкъщи. Ако консумацията му ви е неприятна, а чувствате симптомите на простуда или грип, оставете в стаята няколко цели глави чесън в съд, като само леко ги разчупите. Ако вече сте сериозно болни, заедно с другите компоненти на терапията поставете на нощното си шкафче чинийка с няколко обелени скилидки чесън. Видшването на чесновото масло, макар и в микроскопични дози, също помага.

А ето и как да си помогнете при хрема: смачкайте една чеснова скилидка и я залейте с две чаени лъжички студено пресован зехтин или друго качествено растително масло. Прецедете и капвайте по една капка във всяка ноздра 2-3 пъти дневно. Друг, доста по-агресивен метод е да поставите в ноздрите по една леко размачкана скилидка чесън. Предварително ноздрите се намазват с вазелин или мехлем, а чесънът се държи 8-10 минути в подхода на ноздрите, без да се натиква надълбоко. Тази деликатна процедура се изпълнява два пъти дневно.

Против холестерол с лимон. За имунитет

Очистването на кръвоносните съдове е важна процедура, която позволява да се изхвърлят задържани в организма токсини, да се намали рискът от холестеринови плаки, да се подобри кръвообращението и да се оптимизира кислородното хранене на тъканите. Най-ефективното средство за това е съчетанието от мед и лимон, а по-добре към тази смес да се добави и мед.

За приготвянето на лечебната смес са необходими литър течен натурален мед, 6 лимона и 20 чеснови скилидки. Лимоните се измиват и изчистват от кората и семките, нарязват се на малки късчета, а чесънът се настъргва на ренде или се смачква с преса. Всички съставки се смесват добре и се насипват в сух стъклен буркан, който се покрива отгоре с парче чиста памучна тъкан. След като сместа престои една седмица, пристъпваме към прецеждането й – всички твърди части трябва да се махнат. Получава се продукт, от който вземаме само по една чаена лъжичка два пъти дневно, преди хранене. Режимът е за една седмица.

Мед и чесън за енергия

Съчетанието от мед и чесън често е препоръчвано като средство за подобряване на енергийния баланс. Комбинацията на чесъна с лимон има подобно действие, затова тези три компонента често се срещат обединени в една рецепта, препоръчвана за стабилизация на имунитета и премахване на симптоми като безсъние и постоянно усещане на умора. За енергия вършат работа следните рецепти:

  • Изчистваме две големи глави чесън, счукваме скилидките и насипваме кашичката в сух стъклен буркан. Добавяме сока на 6 лимона и разбъркваме с дървена лъжица. Бурканът не се затваря, гърлото му се покрива с марля. Оставяме сместа на хладно и в продължение на една седмица всеки ден я разбъркваме. След седмица прецеждаме и приемаме три пъти дневно по една чаена лъжичка СЛЕД хранене. Режимът трае две седмици. Всеки път преди употреба чесновата настойка се разклаща хубаво.
  • Съчетаването на чесън с мед и лимон дава възможност за повишаване на енергийните запаси и за укрепване на сърдечно-съдовата и имунната система. Описваната по-нататък смес се приготвя лесно, а върши огромна полза; освен това присъствието на лимон и мед донякъде неутрализира неприятната за много хора чеснова миризма. Приготвяме пет лимона и три глави чесън на скилидки. Изцеждаме лимоните, смачкваме чесъна с преса и добавяме 300 г натурален мед. Сместа престоява в стъклен съд и на тъмно десет денонощия. Приемът е два пъти дневно преди хранене: една супена лъжица от сместа се разтваря в чаша вода и се изпива 20-30 минути преди обяда или вечерята.
За жени с червено вино

За приготвянето на този еликсир ще са необходими 12 скилидки чесън; всяка от тях разрязваме на четири части. Сипваме чесъна в стъклена бутилка, където наливаме и три чаши сухо червено вино. Затваряме бутилката и я поставяме на слънце за три седмици, като всеки ден я разклащаме по три пъти. Накрая прецеждаме и преливаме в бутилка от тъмно стъкло. От еликсира се приема три пъти дневно по една чаена лъжичка. Той помага да се изведат от организма натрупани соли, очиства кръвта, подобрява работоспособността, укрепва сърцето и съдовете,  оптимизира имунитета и обмяната. Тонизира и ускорява оздравяването от специфични възпалителни процеси в женската репродуктивна система.

За пречистване на кръвта. За черен дроб

Два пъти годишно е препоръчително да се прави очистване на черния дроб: този орган п предназначение е филтър за вредните вещества и възпира тяхното проникване в кръвта. В чесъна има витамини и сяра, което помага за синтеза на важни аминокиселини-протектори. За подкрепа на черния дроб можем да използваме следното чесново средство:

  • Загряваме чаша мляко до кипване и пускаме в него три смачкани скилидки чесън; отдръпваме веднага съда от огъня. Като поизстине добавяме и чаена лъжичка мед. След като изстине напълно – прецеждаме и изпиваме бавно, наведнъж. Това се прави на гладно веднъж на ден, в продължение на седмица.
  • Функциите на черния дроб могат да се активизират чрез настойка с чесън, приготвена по следния начин: В двулитров буркан подреждаме листа от от вишни, хрян, цели стръкове копър, лозови листа, а върху тях насипваме половин килограм обелени чеснови скилидки и 40 г сол. След това запълваме обема догоре с топла вода. Вместо капачка отгоре закриваме с два пласта марля. След пет дни цярът е готов и започваме да вземаме от разтвора три пъти дневно по една супена лъжица. Освен за черния дроб той е добър за профилактика срещу простуда и атеросклероза.

Този подход в грижите към черния дроб има съществен ефект върху състоянието на кръвта и нейното очистване. Така например синтезът на холестерин се извършва в черния дроб, а чесънът балансира този процес и не допуска високи стойности на опасната съставка. Това е доказано по опитен път; при това чесновите компоненти не само препятстват продукцията на излишен холестерин. Едновременно с това те забавят неговото окисляване, в резултат на което артериите не се запушват. Прием на чеснов прах в продължение на две седмици например редуцира процеса на окисление с 34%. Приемът на чесън дори при високи стойности на холестерин в кръвта дава положителен ефект.

Рецепти с чесън при рак

Съвременната наука отдавна е потвърдила лечебните свойства на чесъна. Това обичано народно средство намалява рисковете и забавя усложненията на множество заболявания, свързани със стареенето. Така е със сърдечно-съдовите, неврологичните и дори с онкологичните. Ролята на чесъна в профилактиката на рака е доказана в хода на множество изследвания. Чесънът има мощни антиоксидантни свойства; съдържа съединения на сярата и може да стабилизира имунната защита, да неутрализира канцерогенни компоненти на въздействие. Може също да потиска възпалителните процеси в организма и да предотвратява канцерогенни мутации – всичко изброено има връзка със защитата от злокачествени трансформации на клетки и тъкани в човешкия организъм.

За съжаление днес все още никой не може да каже колко чесън да ядем, за да се предпазим или да се излекуваме от рак на дебелото черво, на млечната жлеза, на белия дроб. За профилактика все пак лекарите съветват да се спазват следните препоръки:

  • Всеки ден изяждайте по половин неголяма глава чесън. Ако това ви е неприятно – вземайте по един грам чесън на прах или 3-4 мг чесново масло дневно. Две глави чесъну, изконсумирани в рамките на две седмици, намаляват наполовина риска от онкологично заболяване.

Ако някой ви препоръча точна рецепта за лечение с чесън на рак на простата например, не му вярвайте. Терапевтичният ефект на растението-чудо зависи от комбинацията на множество фактори, която при всеки пациент е различна. Тя зависи от:

  • Индивидуалните особености на организма, включително състоянието на имунната система;
  • От вида на раковото образувание и степента на развитието му;
  • От общото здравословно състояние; приемът на големи количества чесън или чеснови продукти разрежда кръвта и може да причини гадене и повръщане;
  • От наличието на метастази в други тъкани и органи.

Въпреки всички тези уговорки – ето две рецепти за противоракови средства с чесън:

  • Настойка от чесън против рак. Сваряваме скилидките от една глава чесън в брезов сок; подслаждаме с мед. Медът трябва да е 1:3 спрямо сока. Отдръпваме съда от огъня, след като кипне, и го оставяме за 10 часа на тъмно и хладно. Прецеждаме и пием три пъти дневно по 50 г.
  • При рак на белия дроб или на устната кухина. Настъргваме няколко скилидки чесън с ренде и получената каша намазваме върху бинт или марля. Пускаме този компрес в сух чайник, запушваме носа с два пръста и започваме да вдишваме от чучура на чайника – така в устата и дихателната система попадат лечебните пари на чесъна. Освен чесън можем да добавим настъргана черна ряпа, лук, хрян. Инхалацията продължава 3-10 минути. Помага и при простуда и възпаление на дихателните пътища.

Вижте видеото в края на този текст; припомняме историята на наша лечителка, която твърди, че е открила ефективно лекарство срещу рак.

При глисти и други паразити

Едно от най-ефективните средства, които позволяват да се справяме успешно с паразитите, е млякото с чесън. Счукваме пет скилидки на каша; заливаме ги с чаша прясно  мляко и варим 10 минути н тих огън. Оставяме да престои един час под капак. Пие се пет пъти дневно по една чаена лъжичка, 20 минути преди хранене. Това се прави една седмица.

  • Народната медицина използва срещу глистите специфични “супозитории” от чесън: лечителите пъхали в ануса на заразения по една скилидка белен чесън вечер преди лягане – и така в продължение на седмица. След това се прави едноседмично прекъсване и нов лечебен модул по същия начин.
  • Счита се, че помагат и чесновите клизми. Подготовката включва чаша вода със стайна температура, в която пускаме 2-3 смачкани скилидки. След около час водата се прецежда и се използва за обикновена клизма. Клизмите се правят всяка вечер в продължение на седмица; следва седмица почивка и още една седмица с клизми. Друг вариант при същата терапевтична схема е клизмата с прясно мляко, в което се вари цяла глава чесън до омекване.
При дисбактериоза

При атония на чревния тракт, дисбактериоза и гнилостни процеси чесънът е незаменим. За да има положителен ефект от такова лечение, всяка вечер трябва да се изяждат по няколко скилидки “натюр” и да се изяжда по една чаша кисело мляко. Върши работа и чеснова настойка по следната рецепта:

  • Пресоваме 200 г чесън, заливаме с литър водка и държим две седмици в плътно затворен буркан или бутилка. Прецеждаме и приемаме два пъти дневно по 20 капки с малко вода.
  • При дисбактериоза е полезно и чесновото масло. Можем да го приготвим лесно от глава чесън – почистена и пресована; заливаме в буркан с чаша зехтин и прибираме за 10 часа в хладилник. Взема се три пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене. По-приемлива е сместа, ако добавим към всяка доза равно количество

Приложение на див чесън

Дивият чесън или левурда, мечи лук, също е известен от древността с лечебните си въздействия; използван е от келти и римляни. Балансира апетита, активира секрецията на храносмилателните жлези, усилва чревната моторика. Има бактерицидно, противоглистно, фунгицидно действие. При северните народи е познат като средство срещу авитаминози и скорбут.

Дивият чесън се счита за добро средство, което подобрява сексуалната мощ. Освен това е противосклеротично; намалява високото кръвно, стимулира сърдечните функции и предотвратява отлагането на холестеринови плаки. През Средновековието е използван активно за пречистване на кръвта и очистването на стомаха. Старите медицински трактати обръщат внимание на предпазните му функции при епидемии от чума и холера.

Ето няколко рецепти с див чесън и случаите, при които получените продукти са полезни:

  • Ракия с левурда. За нея се използва цялото растение заедно с луковицата или само листата. Напълваме с лековитото растение една бутилка и доливаме  с домашна ракия или водка. Оставяме да престои две седмици на топло, може на слънце или край отоплителен уред. След това прецеждаме и съхраняваме в хладилник. Приемат се по 10-15 капки във вода, до четири пъти дневно (bgbilka.com). Тази терапия е полезна при атеросклероза, проблеми с паметта и за общо укрепване на организма.
  • Див чесън с мляко. Няколко цели стръка див чесън се накисват в чаша прясно мляко за 3-4 часа. Течността се прецежда и се изпива на глътки, по малко, в рамките на един ден. Млечната напитка е полезна при проблеми със стомаха и червата като допълваща терапия.
  • Салати с див чесън: горещо са препоръчвани от медици и кулинари през пролетта, когато организмът силно се нуждае от много витамини. Най-лесното е една връзка чесън да се измие и накълца; към зелената маса се добавят две твърдо сварени яйца на кубчета и дресинг по желание – лекамайонеза, сметана, зехтин и лимонов сок и пр. Левурдата става и за оризова салата; оризът се сварява и се смесва с нарязаната на ситно левурда, 2-3 твърдо сварени и нарязани яйца, зехтин, сол и чер пипер. Вариантите на салати с див чесън са безброй, лековитото растение “носи” и в комбинация с краставици, домати, репички.

Рецепти за готвене с чесън

Чесънът се добавя към салати, супи и различни ястия в прясно състояние или преминал през термична обработка. Никой  не си представя таратор или шкембе чорба без тази добавка! Дори препечената филийка, която е натрита с прясно обелена скилидка чесън и поръсена със зехтин и шарена сол, веднага става нещо изумително вкусно.

Важно е да се спазват някои правила в кухнята, ако искаме чесънът да е не само вкусна добавка, но и полезен компонент с добър здравословен ефект. Чесънът за консумация в прясно състояние трябва да престои 5-10 минути, за да се освободи важната съставка алицин. Термичната обработка пък не трябва да е по-продължителна от 15 минути.

Вижте няколко рецепти за блюда с добавка от чесън:

  • Варени картофи с чеснов сос. Сваряваме измитите картофи необелени; изчистваме и нарязваме на кубчета. Като изстинат, поливаме със следния сос: разбиваме кофичка кисело мляко с две лъжици нискомаслена майонеза и 3-4 скилидки пресован чесън. Добавяме нарязан на ситно копър и няколко капки оцет, разбиваме повторно и поливаме картофите в дълбока купа.
  • Китайско зеле на фурна с чесън. Изчистваме и нарязваме на четири една глава китайско зеле. Подреждаме парчетата в тавичка и заливаме с марината от зехтин, малко сусамово олио, сусам, соев сос и 3-4 скилидки пресован чесън.  Поставяме за 6-7 минути във фурна, която предварително е загрята до 180 градуса (jenatadnes.com). 
  • Макарони с тиквички и чесън. Сваряваме 400 г макарони, междувременно запържваме на умерен огън една глава ситно нарязан лук. Прибавяме 3-4 тиквички, настъргани на едро и оставени за десетина минути – за да се изцеди водата от тях. Задушаваме за 5-6 минути, след което прибавяме и 2-3 пресовани скилидки чесън за 1-2 минути. Добавяме и сварените и изцедени от водата макарони. Отдръпваме от огъня и след 5-6 минути поливаме с около 150 мл сметана. Отгоре настъргваме пармезан или друго твърдо сирене. Това блюдо може да бъде допълнено с доматена салата.

Отглеждане на чесън

Ако съдим по това – колко лесно покълва чесънът в кухненското панерче за зеленчуци, отглеждането му ще да е лесна работа. Специалистите веднага биха отбелязали, че има различни сортове чесън и че засаждането му зависи от климатичните условия, почвата, сорта на чесъна и пр. Да оставим тези подробности наистина за специалистите и да не забравяме при избора на чесън в магазина да се поинтересуваме дали продуктът е български. Предпочитайте родното производство или чесън от Испания.

Сеитба
чесън
Зимния чесън засаждаме до края на октомври

Чесънът се размножава от скилидки, които през първата година от развитието си формират малка луковица; засаждането на такива луковички през втората година дава познатите глави с оформени скилидки. До края на октомври се засажда зимният чесън. Скилидките се набождат в бразда, на дълбочина около 5 см и на разстояние 8-10 см една от друга. Скилидките се набождат с “дънцето” надолу, покриват се с пръст, отгоре почвата леко се притиска и се полива.

Пролетното засаждане е в края на фувруари-март. При благоприятни условия поникването се наблюдава след около две седмици. Познатите глави са готови за прибиране в началото на юли.

Чесън в саксия
чесън
Чесън се отглежда и в саксия

Чесънът, съхраняван на топло, лесно започва да покълва; ако забележите подобно нещо, отделете омекналите глави и ги засадете вкъщи. Вариантите са два: единият – да използвате свободна саксия с пръст за няколко глави, а другият – да ги подредите в стъклен съд и да добавяте по малко вода, докато се развиват на топло.

Съхранение

Общото правило е зрелият, здрав чесън да се съхранява на тъмно и хладно. Това се отнася и за преработените форми, каквито са чесновият прах и чесънът на гранули. Старият начин на съхранение е съсзапазването на сухото стебло; правят се плитки, които се държат окачени на проветриво и хладно място в старите къщи.

Вреди от яденето на чесън

Много хора си мислят, че силната миризма на чесъна е най-голямата вреда от него. Това обаче съвсем не е така. Възможно е да се проявят неприятни странични реакции ако става дума за непоносимост или ако е употребен в твърде голямо количество. Известни са случаи, при които засилената консумация на чесън провокира епилептичен припадък. Счита се също, че чесънът съдържа някои токсични компоненти, които във високи дози могат да причинят главоболие и разсеяност – но тази хипотеза не е доказана научно.

Чесънът може да създаде проблеми на хора, които са на диета, защото провокира добрия апетит. Не е особено полезен за бременни и кърмачки.

Странични ефекти. Противопоказания

Чесънът, както споменахме, стимулира апетита, затова не е препоръчван особено на хора с наднормено тегло. Той е противопоказан и за онези потенциални потребители, които страдат от различни разстройства на стомашно-чревния сок, включително язва и гастрит.

Известни са случаи, при които чесънът става причина за главоболие и умора. Обикновено подобни оплаквания се появяват при твърде активна консумация на чесън – затова е добре тя да се ограничи до 3-4 скилидки дневно.

Чесън на гладно? Алергия

Ако чесънът попадне в празен стомах, той се усвоява по-бързо и полезните компоненти започват да действат на организма веднага. От такава гледна точка може да се приеме, че това е правилно и е добре да се прави. Но веднага трябва да отбележим, че чесънът е твърде агресивен и може да стане причина за възпаление на стомашната лигавица. При заболявания като гастрит например подобна практика е направо забранена.

Чесънът може да причини алергични реакции, които не винаги се идентифицират веднага. Все пак трябва да се замислим, ако след похапването му кожата ни започва да се зачервява, да се появяват сърбеж и обриви. В някои случаи реакциите са още по-силно изразени и могат да причинят гадене и повръщане или диария.

Какво да правим с миризмата?

Много хора направо се отказват от консумацията на чесън, защото не знаят как да се спасят от натрапчивата му миризма. Един от простите начини е веднага след това да се похапнат плодове. Вършат работа онези видове, които съдържат окисляващи ферменти – ябълки, круши, сливи и грозде.

Ефективни са също картофите, спанакът и зелените подправки – магданоз, босилек. Зеленият чай също може да помогне за туширането на острата чеснова миризма. Авалогичен ефект може да се постигне с прясно мляко, сок от лимон, грейпфрут и боровинки.

Най-разпространеният трик за неутрализиране на чесновия аромат е използването на дъвка със силно изразен аромат, например ментов. Целите кафени зърна, които сдъвкваме и задържаме в устата, също помагат. Задължително е при всички случаи да измием зъбите и да изплакнем устата с ароматна вода.

За още информация: На английски: Garlic. На немски: Knoblauch. На испански: El ajo. На руски: Чеснок. На гръцки: Σκόρδο. На турски: Sarımsak. На френски: Ail cultivé.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Едно мнение

  1. Мартин Иванов

    Чеснова паста за мързели като мен.
    Мързи ви да белите всеки път чесън за манждата или сега за соса на тиквичките?
    Изчистваме две големи чеснови глави.
    Малко олио.
    Сол на вкус.
    Съвсем малко лимонов сок, да не потъмнява.
    Разбъркваме с пасатора до каша.
    В бурканче и в хладилника.
    Срок на годност (задържа си вкуса и аромата)- около месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *