Katarakta

Катаракта: Подробно за причини, профилактика и лечение

Катаракта – що е то? Кои са основните причини за катаракта. Лечимо ли е – как? Може ли да се предотврати? Профилактични мерки и средства. Капки за очи, народни средства, хранене. Къде да се оперираме при катаракта, с какво помага здравната каса. Катаракта и други заболявания, общи и на зрителния апарат

Катаракта е патология на лещата – очната структура, която пречупва светлината.

Окото помътнява и губи естествената си прозрачност.

Офталмологията има решения за установяването на точното състояние на зрителния апарат, както и варианти на медикаментозно и оперативно лечение.

Какво е това катаракта на окото + симптоми

70% от случаите с катаракта са свързани с процесите на стареене
70% от случаите с катаракта са свързани с процесите на стареене

Катаракта означава на практика замъгляване на зрението, влошаване на нощното виждане, отслабване на цветовото възприятие, сензитивност към ярка светлина, диплопия или двойно виждане. Офталмологичното изследване за катаракта включва визиометрия, периметрия, офталмоскопия, биомикроскопия, ултразвукови и електрофизиологични изследвания. Всичко това обаче се прави, след като пациентът съобщи максимално точно каква е притесняващата го симптоматика.

Трябва да сме наясно, че това заболяване има няколко степени на поражение и симптомите варират в зависимост от това по какви причини се развиват промените и доколко са напреднали. Ето за какво става дума:

Съществуват периоди, в които зрението се подобрява от само себе си. Това подобрение е временно. Симптомът се характеризира например с това, че даден човек, който по-рано е носил очила, вече не усеща потребност от тях при напредването на катарактата. Не след дълго обаче зрението отново започва да се влошава.
Ако на някого му се налага често да си проверява зрението и да сменя очилата, не е зле да се провери за катаракта – болестта има свойството при прогресия бързо да намалява остротата на зрението.

Симптоми на катаракта са също всевъзможните петна, ивици и точици, които се появяват в полезрението. Древните гърци са наричали това заболяване водопад, тъй като при катаракта усещането е като че ли пред очите се спуска някаква полупрозрачна пелена или гледаш през запотено стъкло. Става сложно да се чете и пише, да се работи с дребни детайли. С напредването на болестта видимо се променя и зеницата – вместо черна тя е бяла.

Видове катаракта и причини за нея

Има няколко популярни теории за причините, които водят до развитие на катаракта – но нито една от тях не дава изчерпателен отговор на въпроса “защо”. В офталмологията най-меродавна се счита теорията за окислението от свободни радикали. Според нея негативните промени в зрителния апарат са резултат от силен окислителен стрес, който причинява разрушаване на клетъчните мембрани. Този процес е в основата на такива промени като старческа и диабетна катаракта, глаукома, чернодробна цироза, хепатит, нарушения на микроциркулацията в мозъчните тъкани и пр. За образуването на свободни радикали в организма допринасят най-много ултравиолетовите лъчения и тютюнопушенето.

Важна роля за развитието на катаракта играе отслабената антиоксидантна защита с напредването на възрастта, както и дефицитът на природни антиоксиданти – витамините А и Е, глутатион и др. Освен това с възрастта се променят физико-химичните свойства на влакната, които изграждат над 50% от тъканта на очната леща. Нарушеният метаболизъм на лещата и помътняването й може да има връзка с промени в състава на вътреочната течност при рецидивиращи възпалителни заболявания на очите – иридоциклит, хориоретинит. Имат връзка и такива отклонения като терминална глаукома, пигментна дегенерация, отлепване на ретината.

За развитието на катаракта условия създават и неща като общо изтощение на организма при тежки инфекциозни заболявания като тиф и малария, гладуване, анемия, нарушен водно-солеви баланс, радиация, токсикози – отравяния с живак, талий, нафталин. Рисков фактор са още захарният диабет, мускулна дистрофия, болестта на Даун, склеродермия, екземи, невродермит. Усложнена катаракта може да се развие като следствие от механично увреждане и контузия на окото, изгаряне, оперативни намеси, поради наследственост, късогледство в тежка степен и пр.

Старческа катаракта, сенилна и при децата
Профилактиката за катаракта и навременната терапия може да забави неприятните промени
Профилактиката за катаракта и навременната терапия може да забави неприятните промени
“Фигурин

Сенилната катаракта или т.н. старческо перде е резултат от дегенеративните промени в организма; нормално симптомите започват да се проявяват след 50-годишна възраст. Това са според статистиката около 70% от всички прояви на заболяването. Възрастовото помътняване на лещата се проявява и в двете очи последователно и се развива в рамките на няколко месеца до няколко години. Сенилната катаракта е два типа: корова и ядрена, в зависимост от мястото, където започва помътняването.
При коровата или кортикална катаракта промените са по периферията на лещата; мътните петна имат стреловидна форма, като върховете са насочени към зеницата. При ядрената форма мътното петно заема центъра на лещата. Сенилната катаракта е лечима оперативно.

При деца може да се говори за вродена или придобита катаракта. Вродената обикновено е локализирана, не прогресира и засяга едното око. Може да е резултат от инфекция по време на вътреутробното развитие – след заразяване на майката с рубеола, херпесен вирус, сифилис, токсоплазмоза. Деца и подрастващи могат да развият катаракта и в резултат на инфекциозно заболяване, метаболитни проблеми, след травми и пр.

Вродена и вторична катаракта

Вродената катаракта е отклонение, с което детето идва на бял свят; пораженията могат да са от незначителни до много сериозни. Те могат да са локализирани, помътняването да не пречи особено и да не прогресира, или да се развият тежки зрителни нарушения (framar.bg).

При някои от случаите констатираната катаракта е резултат от ембриопатия, т.е. преболедуване на майката по време на бременността, обикновено през първите 2-3 месеца. В други случаи се касае за наследственост, като отклоненията могат да се констатират непосредствено след раждането или да се проявят в по-късен етап. Лечението на вродена катаракта предвижда хирургична интервенция и промивки на лещените маси.

Вторична е придобитата катаракта, която може да е резултат на травма, други външни въздействия – радиация, токсини, или на заболяване.

Нуклеарна и травматична катаракта

Нуклеарна е т.н. ядрена катаракта, за която вече стана дума. Това е катаракта-резултат от стареенето на клетките. Първоначално тя е локализирана в центъра на лещата; преминава през четири етапа на съзряване, като в т.н. зряла фаза е най-подходящото време за екстракцията на помътнялата естествена леща и замяната й с изкуствена чрез лазерна операция. Процесът на промените се развива за няколко години, така че може да се наблюдава и етапно да се забавя чрез подходящи медикаменти.

Травматичната катаракта е резултат от удар или проникване, при което лещата е засегната в различна степен. Възможни са изменения като кръвоизливи, откъснат зрителен нерв, отлепена ретина и др. (framar.bg). Пост травматичното състояние се характеризира с болка, двойно виждане, замъглено виждане и пр. Лечението е оперативно с допълнителни процедури според конкретиката.

Фактори на риска: Цигари, алкохол

Съществуват общи фактори на риска като възраст, генетична предразположеност, пол – жените са по-уязвими, цветът на очите също е важен, хората с кафяви очи боледуват по-често от катаракта. Следват заболявания с отражение върху зрителния апарат – диабет, чернодробни.

Важни са и фактори като цигарите и алкохолът. Тютюнопушенето натрупва в организма канцерогени, които водят до клетъчни промени в тъканта на лещата. Негативни последици имат също системната употреба на алкохол и наркотици. Още рискови фактори: продължителната употреба на стероиди при лечението на някои болести като белодробен емфизем; затлъстяване и високи стойности на триглицеридите, проблеми с липидния обмен; радиация и пр.

Изследвания и диагностика

Да се диагностицира катаракта не е особено сложно; по-трудното е да се определят неща като стадий, локализация, етиология на помътняването и най-важното – да се определи тактиката на лечение. Затрудненията се обясняват с това, че окото е изключително сложно устроен орган и че понякога е не просто сложно, а направо невъзможно да се изследва какво точно се случва непосредствено зад лещата.

Биомикроскопия, визометрия, периметрия
Лечението на катаракта разчита на модерни технологии
Лечението на катаракта разчита на модерни технологии

Тези диагностични методи се определят като стандартни; при визиометрията се определя остротата на зрението, а периметрията изследва зрителното поле.

Биомикроскопията представлява микроскопско изследване на очната тъкан. Чрез него детайлно се проучват предният и задният дял на очната ябълка независимо от осветеността на помещението. Това е изключително важен етап от изследването за катаракта, при който се решава какво лечение да бъде приложено в конкретния случай. Изследването се прави със специален прибор, наричан биомикроскоп или шпалт лампа. С помощта на специален медикамент зеницата се разширява и се отчитат данни като размер и плътност на лещата, дистрофични изменения, разположение на лещата, налични или разрушени връзки и пр. Оценяват се също състоянието на роговицата, склерата.

Тестове, тонометрия, офталмоскопия, гониоскопия

Задача на тонометрията е да установи стойностите на вътреочното налягане.

Офталмоскопията е насочена към изследване състоянието на ретината, зрителния нерв, съдовата система по светлинен лъч, отразен от очното дъно. Понякога заради силното помътняване на лещата това изследване е силно затруднено. Офталмоскопията е диагностичен метод с висока информативна стойност, особено при очни изследвания на пациенти със захарен диабет, късогледство, пигментен ретинит, очни възпаления – увеит.

Гониоскопията изследва ъгъла между ириса и роговицата; от резултатите зависи дали при пациента е проявена откритоъгълна или закритоъгълна глаукома. Изследването е важно за начина, по който ще протече оперативното лечение на катаракта в комбинация с глаукома. При всички споменати изследвания се провеждат стандартни тестове, чиято цел е набиране на достатъчно информация за уточняване подробностите на терапевтичния план.

Други

При необходимост офталмологът може да поиска допълнителни изследвания като рефрактометрия – изследване за пречупващата сила на очната оптична система; това изследване е необходимо при наличието например на късогледство или астигматизъм. Следват офталмометрия – снема данни за радиуса и кривината на лещата и роговицата; определяне размера на очната ябълка; електрофизиологично изследване на окото – за прага на чувствителност на зрителния нерв; ултразвукова биомикроскопия и др.

Лечение чрез лещи за катаракта

В днешно време технологиите по замяна на увредената леща с изкуствена са усъвършенствани във висока степен и съществува изключително голямо разнообразие на изкуствени лещи.  Изборът на изкуствена леща е сложен и отговорен процес, доста трудоемък и именно по тази причина се обръща такова сериозно внимание на диагностиката и подготовката за оперативното лечение. От правилно подбраната леща и професионално изпълнената интервенция зависи дали зрението на пациента ще се подобри.

Индивидуалният подбор се извършва от офталмолог с екип чрез специалните методи, за които вече говорихме. При избора има значение характеристиката на здравословния проблем, състоянието и нагласата на пациента, както и готовността му да заплати определена категория изкуствена леща.

Видове лещи: Монофокални, бифокални, мултифокални

Монофокалните лещи са най-често поставяните. Те осигуряват  високо качество на зрението в далечина, независимо от осветлението на дадено помещение или осветеност на местността. В същото време за близко гледане – четене, писане, шиене, има нужда от корекция с помощта на очила.

Бифокалната леща се изработва от полимер с двойно пречупване на светлинния лъч. Задачата й е да коригира виждането на близко и на далечно разстояние.

Мултифокалната интраокуларна леща е със свръхточни оптични характеристики и е програмирана да имитира естествената леща до съвършенство. Така тя позволява на пациента след операцията да вижда без очила еднакво добре на всякакво разстояние.

Торични и други видове, вътреочни

Торичните интраокуларни или вътреочни лещи са поставяните чрез микроинтервенции в зоната на окото. Те се изработват с цилиндрична форма и имат свойството да променят силата на пречупването  в определени зони – това е много важно при корекцията на роговичен астигматизъм, който много често усложнява случаите с катаракта.

Друг вид интраокуларни лещи са асферичните. Те притежават всички свойства на здравата естествена леща. Освен завидна острота на зрението този имплант гарантира висока контрастна чувствителност и яснота на зрението. При всички коментирани дотук случаи се касае за интраокуларни или вътреочни лещи, които се поставят трайно на мястото на екстрахираната естествена – увредена от катаракта – леща. Тук не става дума за контактните лещи, които потребителят сам поставя и сменя и които не са свързани с оперативни практики.

Ориентировъчни цени на лещи

Справка по темата отбелязва, че преди време увредената естествена вътреочна леща е била заменяна оперативно от твърда изкуствена леща – имплант, който в момента се квалифицира като минало, тема с историческо значение. Твърдият имплант е нежелан заради по-големия разрез, който се прави за поставянето му, по-бавното възстановяване след операцията и повечето потенциални усложнения в постоперативния период. При меките вътреочни лещи всички тези показатели са подобрени, а самата операция е щадяща и бърза, както бързо е и възстановяването.

Твърдите интраокуларни лещи са на цени около 300-400 лв, а новите модели меки – приблизително 700-850. Самата операция се покрива от здравната каса, но за импланта пациентът плаща сам.

Към кого най-добре да се обърнем?

Капките помагат при начална фаза на катаракта
Капките помагат при начална фаза на катаракта

Естествено е при проблеми със зрението да потърсим офталмолог. Все пак трябва да имаме готовност за още медицински консултации, ако очният лекар прецени това по констатираните изменения. Както коментирахме, развиващата се катаракта може да е резултат от друго заболяване, за което ние все още не сме наясно. Принципът е да се лекува основното заболяване, например захарен диабет, което неизбежно ще даде отражение и върху състоянието на зрителния апарат.

В добавка към казаното: възможно е при контрол върху протичащите процеси развитието на катаракта да се забави, което става с помощта на консервативни терапии, например с подходящи капки.

Подходящи капки за очи

Консервативното лечение все пак е целесъобразно само в началния стадий от развитието на въпросната катаракта. По този начин се забавя скоростното помътняване на естествената леща. Капките съдържат компоненти, които подобряват обмяната на веществата в очната структура. Те могат да са аскорбинова киселина, глутамин, цистеин, витамини и микроелементи. Пациентите винаги очакват от консервативното лечение някакво чудо и са разочаровани, когато то не се случва. Всъщност предварително трябва да е ясно, че се касае не за окончателно решение на проблема катаракта, а за забавяне на негативния процес и осигуряване на известен комфорт преди същинския етап със замяна на увредената леща.

Разбира се, има и случаи, когато процесът – още в много ранна фаза, се стопира благодарение успешното лечение на основното заболяване, което го е отключило.

Офтан тимолол и катахром

Капките за очи офтан тимолол се препоръчват при операции от катаракта, съчетани с откритоъгълна глаукома. Ефектът от тях е свързан с намаляване на вътреочното налягане. Прилагат се само по лекарско предписание в доза и с продължителност, определени индивидуално от офталмолог. Той избира и концентрацията на лекарствения разтвор. Стандартно се препоръчва по една капка 1-2 пъти дневно. Тези капки не са подходящи за пациенти с бронхиална астма и сърдечна недостатъчност. Противопоказани са за бременни и кърмачки.

Офтан катахром е друг вид капки, използвани целево за лечение на катаракта. В засегнатото око се поставят по 1-2 капки три пъти дневно. Не са подходящи за деца, бременни и кърмачки. В редки случаи причиняват затопляне, главоболие, понижаване на кръвното налягане и сънливост, щипене. Ако подобни симптоми не са преходни или се усилват, задължително се прави консултация с офталмолог.

Квинакс колир

Тези капки обикновено се прилагат при сенилна катаракта или старческо перде, при травматична катаракта и при всички случаи, когато оперативното лечение трябва да се отложи за известно време по някаква причина. Терапията с квинакс колир подобрява зрението в условия, когато естествената леща е започнала да помътнява. Обикновено се постига подобряване на зрението за кратко време; поставят се по две капки в проблемното око три до пет пъти дневно. Първоначално се получава замъгляване, което следва да се отчита при шофиране. След това зрението се подобрява. Капките могат да се използват в случаи на крайна необходимост от бременни и кърмачки, но само след консултация с лекар.

Визомитин

Капките визомитин са представени в пациентските справки като продукт с кератопротективно и антиоксидантно действие. Помагат при синдрома на сухото око и стимулират производството на сълзи – ефектът облекчава симптомите на катаракта в ранна фаза. Визомитин неутрализира свободните радикали, което опазва клетъчните мембрани на очната тъкан; подобрява епителизацията и ускорява регенеративните процеси.

Капките се поставят в засегнатото от катаракта око три пъти дневно; 1-2 капки са достатъчни. Продуктът не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години.

Витайодурол

Капките витайодурол не присъстват в справочника на българските и официално разпространяваните в България лекарства. Представени са в чужди сайтове като средство за подобряване на зрението при възрастово помътняване на лещата, т.е. сенилна катаракта, старческо перде. Подходящи са при всяка форма на катаракта в начална фаза. Прилагането им подобрява тъканния обмен в засегнатото око и стабилизира антиоксидантната защита. Могат да се прилагат продължително, като накапването е по две капки до 7 пъти за засегнатото от процеса око.

Други

Макар науката да е еднозначно обединена около тезата за трайно лечение на катаракта чрез операция, непрекъснато излиза информация за разработване на нови капки за очи в тази посока. Неотдавна бе обявено, че американски и китайски учени са разработили капки с ланостерол, които буквално разграждат помътняването и зрението се възстановява. Капките са били приложени върху опитни животни и третират случаи с вродена катаракта.  Все пак се признава, че когато спре приложението на лекарството – дегенерацията продължава и помътняването отново е налице.

Новите поколения капки за очи се разработват в посока намаляване на страничните ефекти, възможност за продължителна употреба. Така че да са по-успешна част в лечението на катаракта етапно или за случаите, когато по някаква причина не може да се направи операция.

Народна медицина при катаракта

Не бива да се заблуждаваме, че народната медицина може да излекува една проявена катаракта. По-скоро търсим средствата на народната медицина, за да забавим процеса на отслабване и помътняване на зрението, или да изчакаме подходящия момент за радиално решение чрез операция. Народните средства са изпитани от поколения и при правилно приложение винаги дават положителен ефект.

Дайте мнение и Вие тук!
Мед

Веднага трябва да се направи уговорката, че медът като лечебно средство задължително трябва да е натурален. С него могат да се приготвят домашни капки за очи или разтвор за компреси. Ето как:

  • Една част мед се разтваря в три части вода; от този разтвор се капва в проблемното око 2-3 пъти дневно по 1-2 капки. Когато окото привикне към тази концентрация, се прави по-наситен разтвор в пропорция 1:2, след което 1:1. Процедурите се повтарят 20 дни, почива се 10 дни и се започва отново. Според framar.bg два месеца са достатъчни за овладяването на катаракта в ранна фаза. По време на терапията не трябва да се ядат месо и животински мазнини.
  • Смес за очни компреси се приготвя от чаена лъжичка мед, размита в чаша топла вода. Разтворът се вари пет минути на водна баня, охлажда се и с памучни тампони се прави компрес на окото/очите всяка вечер. Компресът се държи пет минути.
  • Помага и смес за усилване на организма, за която са необходими половин килограм чист мед – втечнен, и 100 г свежа мащерка. Смачканата мащерка се потапя в меда и сместа се оставя на тъмно за една седмица. След това от нея се взема всеки ден по една чаена лъжичка три пъти дневно, половин час преди хранене. При този режим се усилва имунната система и се стабилизира антиоксидантната защита на организма като цяло и на зрителния апарат в частност.
Таурин

Таурин е аминокиселина с антиоксидантно въздействие – нещо, което има твърде важно значение при заплаха от катаракта. При случаите на сенилна катаракта често се установяват понижени стойности на таурин в ретината и във фоторецепторните клетки. Този дефицит може да се компенсира с прием на хранителни добавки, но също и с подходящ хранителен режим. Лоша новина за вегетарианците: компонентът е в мнго малки дози в растителните храни, затова пък аминокиселината се съдържа доволно в месото, морските дарове, яйцата и по-малко в млечните продукти.

Гинко билоба

Екстракт от гинко билоба е универсално средство за забавяне процесите на стареене; един от доказаните му ефекти е предотвратяването на дегенеративните промени на зрението. Сочено е от авторитетни медицински източници като чудесно средство за профилактика на проблеми като катаракта, глаукома и дегенерация на макулата. Доказано продуктите с гинко билоба подобряват кръвоснабдяването на зрителните органи, поддържат в добро състояние фините кръвоносни съдове на окото, стабилизират антиоксидантната защита – успешно неутрализират свободни радикали и предпазват от увреждания мембраните на клетки в тъканите на окото.

Не е лишено от основания твърдението, че системната профилактика с гинко билоба предотвратява възрастови проблеми на мозъчните функции и дегенерацията на зрението. При вече започнало помътняване на очната леща терапията с гинко билоба или гинко като част от комплексна терапия чувствително подобрява качеството на зрението.

Витамин Е

Витамин Е е един от задължителните компоненти при профилактика и лечение на катаракта. Той е от типа антиоксиданти и е редовно включван в комплекси, популярни като “витамини за очите”. Предпазва от синдрома сухо око и забавя процесите, провокиращи катаракта. Освен като компонент от витаминен комплекс или хранителна добавка може да се набавя от слънчогледово олио, ядки, спанак, тиква, домати, броколи, авокадо, маслини и др.

Витамин А

Витамин А и бета каротинът са безспорни фактори в опазването на зрението. Дефицитът им в организма се отразява на остротата на зрението, недостигът прави окото уязвимо за агресивното окисляване, страдат клетъчните мембрани в очната тъкан. Ако витамин А липсва, започва разрушаване на т.н. пръчици и колбички, което отключва дегенеративни промени в очите, започват всички негативни процеси, които можем да си представим зад формулата “отслабване и загуба на зрението”. Балансирането на състава бързо подобрява нощното зрение и забавя помътняването на  лещата при катаракта. В комбинация с витамин Е, витамин А  е добра грижа за зрението; при критични състояния по лекарска препоръка се приемат витаминни комплекси с тяхно участие. Препоръчваните храни с витамин А и бета каротин са млечни и зърнени продукти, черен дроб, яйца, морски дарове, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, боровинки и пр.

Билки

 

Понякога средството за лечение на някакъв недъг е буквално в краката ни, а ние не знаем как да се възползваме от него. Така и с билковото лечение на катаракта. Оказва се, че  много добър ефект имат домашните капки от детелина и троскот (bilka.info).

  • За приготвянето на една доза са необходими свежи растения – по една супена лъжица от двата вида. Нарязват се на ситно и се счукват, след което получената маса се изстисква през марля. От изцедения сок се капва само по една капка дневно в проблемното око.

Народната медицина препоръчва също усилена консумация на магданоз и моркови, което се отразява стабилизиращо на антиоксидантната защита на организма, включително на зрителните органи. Полезни са също компресите със студена настойка от невен, консумация на прясно мляко с кардамон, на настойка от бадеми и чер пипер и др.

Съвети на Петър Димков и Дънов

Петър Димков и Петър Дънов са популяризирали цяла система за съхраняване на зрението, като обръщат специално внимание на профилактиката и здравословното хранене и живот. И в този случай е категорично мнението, че единствено надеждно и окончателно решение на проблема е операцията. В същото време корифеите настояват, че при подходяща профилактика влошаването на зрението, особено възрастовото, може да се контролира и да бъде отслабено. Ето един пример за това според dunov-knigi.com:

  • Приготвя се отвара от 5 ореха, счукани с черупката, по две супени лъжици корен от коприва и овесени зърна; тези съставки се варят в литър и половина вода 15 минути. След това се прибавя един лимон, разрязан на четири заедно с кората, и четири супени лъжици смес от равни части борови връхчета, плод от бял глог, изтравниче, полски хвощ и листа от малина. Вари се още 15 минути. След това се оставя настрана да изстине, прецежда се и плътната маса се изстисква през марля. От получената отвара се пие по 75 г – винена чашка, три пъти дневно, 15 минути преди хранене.

След хранене се взема по една супена лъжица бъзов мармалад и 50 мл сок от ябълка и морков. Вместо вода може да се пие отвара или чай от шипки.

Какво лечение препоръчват из форуми. Мнения

Здравето на очите и в частност проблем като катаракта не са рядкост им форумите; обичайно е да се коментират успешни рецепти от народната медицина. Все пак уверенията, че чрез такава и такава настойка от билки някой се е спасил от катаракта, трябва да се приемат предпазливо. Съвет: не предприемайте експерименти, без да се консултирате с фитотерапевт и офталмолог. Съберете повече информация и в случаите, когато операцията е неизбежна.

Ето и някои споделени мисли от форумите:

  • Elyam от bg-mamma.com:  “Преди месец и нещо майка ми претърпя операция на катаракта .Много на бързо беше всичко .Преди операцията зрението беше 3%.Веднага след това 60%,а месец след операцията 20%.
    В клиниката само изцъкаха и не дадоха информация какво следва.
    Истината е,че бяха много любезни докато се навием да оперираме и ни посрещнаха с отворени обятия,но след това картинката е коренно променена.”
  • Fahrenheitt от forums.data.bg: “…Проверих и на други места и се оказа,че в най-добрия случай ще е от порядъка на 600-700 лв,просто лещата е по-нисък клас.Иначе няма проблем и след 1 седмица да ти оперират и другото ок,стига да имаш пари да си платиш..Ами няма начин просто скъпо не скъпо….”
  • Reamal от forums.data.bg: “Най-добрите очни клиники са във Варна, съответно “Св. Петка” и “Св. Николай”. Според мен не си правете експерименти и подберете внимателно клиниката в която ще се извърши интервенцията. В никакъв случай не търсете най-евтиното, тъй като това може да се окаже пагубно за зрението.
    На дядо ми му махаха перде на едното око в “Св. Николай” , като цената беше нещо от порядъка на 600 лева. Всичко мина безпроблемно и успешно. Той беше стигнал до там, да не може дори с очила да чете вестник. Е вече си го чете нормално и е много радостен от този факт.”
  • Dvebrezi от goblenite.org: “Бях ползвала продукти на ФЛП с алое и четох че има капки с алое които стопяват перде.Взех ги на баща ми и той ги ползва 1 опаковка около 3 месеца.На следващия преглед при очния лекар пердето го нямаше.Самата аз ги използвах дълго време и това помогна да се възстанови зрението ми след проблем с двойно виждане и операция .Желая ви здраве!”

Лечение без операция, акупунктура

Противоречиви са мненията за лечение на катаракта чрез иглотерапия или акупунктура. В източната медицина този метод се прилага, но винаги с условието, че може да даде резултати само когато заболяването е в начална фаза. Търси се подобряване на зрението и забавяне на дегенеративния процес, на помътняването, но не и окончателно излекуване. Смята се за по-ефективно лечение за етап, в който за жалост пациентът не приема проблема за сериозен и не търси лечение, отдавайки дискомфорта на преумора.

Лечение чрез операция и видове операции

Показание за насочване към операция е постепенната загуба на зрителна острота, която провокира ограничаване в професионалните и битовите занимания на пациента. Предварителните изследвания дават ориентир за най-подходящия момент на оперативната намеса, избор на изкуствена вътреочна леща, условия на интервенцията и пр. При някои видове операции има значение степента на развитие на катарактата. Замяната на увредената леща с изкуствена се смята за безпредметно единствено тогава, когато е настъпила пълна слепота.

Хирургичното лечение предполага няколко типа операции; изборът зависи от квалификацията на офталмолозите и оборудването на клиничната база, от състоянието на пациента, вид на избраната изкуствена леща и пр.

  • Интракапсуларна екстракция – отстранява се лещата заедно с капсулата, като се прави сериозен разрез с помощта на криоекстрактор. Това е травматична методика, която вече почти не се практикува. Прилага се по изключение – при травматична катаракта, когато освен лещата е увредена цялата капсула и оставането й крие рискове за здравето на пациента.
  • Екстракапсуларна екстракция – лещата се отстранява, но капсулата й се съхранява, което е предимство в сравнение с първия подход. Запазва се бариерата между предната и задната очна камера. Разрезът обаче също е голям, налага се да се поставят шевове и остава постоперативна рана със съответните рискове във времето. Все още е актуален тип интервенция, но постепенно се заменя с предпочитаната факоемулсификация.
  • Факоемулсификацията представлява премахване на лещата чрез ултразвук. Операцията е щадяща – прави се микроразрез от порядъка на 2.2 до 5.5 мм, в зависимост от избраната леща. Офталмологът е в контакт с пациента и работи с местна упойка под формата на капки. Няма шевове, интервенцията е безболезнена и продължава около 15 минути. Меката леща се вкарва през миниатюрния разрез с помощта на специално устройство – в сгънат вид, и се разгъва и намества с голяма прецизност на освободеното място. Рискът от постоперативни усложнения е минимален. Пациентът се възстановява в рамките на десетина дни.
  • Лазерна хирургия – възможно най-безопасният начин, при който чрез лазерен лъч се изчиства увредената леща, без да се засегне задният епител на роговицата. Интервенцията е безопасна, възстановяването бързо.
Къде и как се прави

Операциите от катаракта се правят в специализирани очни клиники при големите многопрофилни болници, университетски болници, окръжни и пр. Счита се, че най-добрите екипи освен в София са в Пловдив и Варна. Коментари в нета отбелязват, че съвременните интервенции изискват модерна техника и висока квалификация на специалистите – нещо, което е непостижимо за малките здравни заведения.

Друг проблем е слабата профилактика, поради която в повечето случаи пациентите търсят помощ, когато консервативните терапии едва ли биха дали резултат. И още един проблем – цената на добрите, качествени меки лещи, която не е по джоба на масовия потребител.

Последствия, усложнения след операцията

Усложненията след операция от катаракта са редки при съвременните методики, в повечето случаи пациентите се възстановяват бързо и са с подобрено зрение. Все пак при всички предпазни мерки инфекциите не са изключени, затова следва стриктно да се спазва препоръчаният режим и поддържаща терапия с препоръчани от офталмолога капки. Ако се допусне инфекция и тя обхване вътрешните зони на окото, може да се стигне до загуба на зрението.

По-трудно е възстановяването при оперативни решения, които изискват поставяне на шевове. До премахването им може да се чувства дискомфорт, болка, да се развие временен астигматизъм. Ако пациентът забележи изтичане на секрет от окото, незабавно следва да се обърне към лекаря си, за да се предотврати развитието на инфекция.

Не са изключени напълно и прояви като кръвоизливи, изместване на импланта и влошаване на зрението, отлепване на ретината или повишено вътреочно налягане, т.е. вторична глаукома.

Следоперационен период, възстановяване

След приключването на операцията върху оперираното око се поставя стерилна превръзка за предпазване от инфекция. Няколко часа по-късно пациентът вече може да вижда с оперираното око, а в рамките на седмица зрението му е възстановено. Престоят в клиниката е ограничен до 24 часа, ако няма постоперативни усложнения. Известно време след операцията  не трябва да има пренапрягане на окото, вдигане на тежки предмети, да се избягват резки движения, да се поддържат предписаните хигиенни и терапевтични дейности. Да се избягват резките температурни промени и употребата на алкохол в продължение на месец. Прибирайки се у дома, пациентът може да се заеме веднага с четене, писане, гледане на телевизия. Спазват се предписанията за поставяне на капки и датите за профилактични прегледи.

В търсене на добра очна клиника

Търсенето на добра очна клиника е индивидуален процес. Пациентът, който има намерение да се оперира от катаракта, е добре да направи консултация с личния си лекар, с офталмологът, който му е поставил диагноза и на когото се е доверявал до момента за лечението си. Изборът е свързан и с прагматични ориентири като най-близка клиника, отзиви за лекарските екипи – добре е да се вземе мнение от хора, които вече са преминали подобно лечение. Логиката на избора следва правилото, че е добре да се заложи на лечебница с традиции и модерна база – все пак съвременното лечение на катаракта наистина в голяма степен зависи от оборудването.

Ориентировъчни цени, Здравна каса

Здравната каса е предвидила клинична пътека № 131 за оперативно лечение на катаракта. Скъпо струващите импланти – т.е. лещи, пациентът трябва да заплати сам. Цените се движат от 600 лв нагоре, като за висок клас мултифокална или акомодативна леща трябва да се приготвят около 2500 лв. Ако пациентът няма осигуровки, заплаща и самата операция, която е около 300 лв.

_________________________________________________

Профилактика и упражнения, йога

 

 

Когато е  налице риск от развитие на катаракта, е важно да се използват всякакви достъпни средства за профилактика. Едно от първите са капките за очи – какви точно, трябва да определи специалистът. Освен това правилно е два пъти годишно да се ходи на профилактичен преглед; да се носят качествени слънцезащитни очила, които предпазват естествената леща от ултравиолетовите лъчения. Менюто с много плодове и зеленчуци, с храни, богати на антиоксиданти, е добра профилактика също. Хубаво е да се следят стойностите на кръвната захар, за да се установи често срещано страдание като диабета още в ранен стадий.

Добрата хигиена е съществено условие за предпазване от инфекции, включително такива на очите. Дори баналното редовно миене на ръцете е начин да си спестим някои проблеми, които усложняват  живота ни. Друга тема е предпазването от опасни химикали, горящи продукти и изобщо вещества, способни да упражнят токсично или вредно механично въздействие върху очите.

Не е тайна, че редовната профилактика е само пожелание, а система за провеждането й няма. Затова лична грижа на всеки човек на възраст над 65 години е редовно да проверява здравето на очите си. Тъй като проявите на катаракта се подмладяват, и хората, които са далеч от тази възрастова бариера, поне веднъж на 4 години трябва да идат при офталмолог.

Не е трудно всеки да поддържа зрението си с прости упражнения, коитоне изискват специални условия или инструктор. Ето няколко примера:

  • Заставаме пред огледалото и започваме да спускаме последователно, един по един клепачите. Постепенно в движението включваме и веждите. Тези елементарни усилия активират кръвообращението и малките мускули в околоочната зона.
  • Поставяме пред себе си часовник със секундарник; без да движим главата – само с очи проследяваме движението на секундомера по циферблата.
  • Гледаме десетина секунди внимателно към поставен пред нас предмет, след което бързо отместваме поглед към по-далече разположен;
  • Затваряме очи и стискаме клепачите, броим до три наум; отваряме широко и рязко двете очи и гледаме, броейки отново до три; пак затваряме, отваряме, и така десетина пъти.

Чрез йога може да се постигне подобрена концентрация и забавяне на дегенеративните промени в очите от рода на катаракта. Преди подобни занимания обаче е необфодима консултация с офталмолог, който да одобри подобен подход. Техниките са различни според школите, които ги практикуват. Тук даваме пример с една от възможностите, лесна за изпълнение у дома:

  • Лицето и по-специално очите се наплискват със студена вода. Сядаме на пода в основна поза, със скръстени “по турски” крака. Трием двете длани една в друга, докато ги усетим затоплени. Поставяме ги върху очите, без да притискаме. Медитираме, като си представяме как топлината от дланите прониква в очите и болестният процес постепенно отстъпва. Дланите се държат, докато се усеща топлина. След това отново се търкат и затоплят, пак се поставят върху очите; така се прави 3 до 5 пъти.

Стадии на катаракта

Счита се, че прогресията на заболяването катаракта преминава през четири стадия.

  • Първият или начален етап е характерен с първи прояви на помътняване по периферията на лещата; обикновено тази фаза отминава незабелязано, защото реално не пречи на зрението.
  • Вторият етап е т.н. незряла катаракта – помътняването започва да се разпростира към центъра на оптичната зона. Остротата на зрението е силно намалена.
  • Зрялата катаракта – това е вече третият етап, при който помътняването е обхванало цялата леща. Влошаването на зрението  става все по-бързо, губи се предметното зрение, пациентът разпознава само сенки и светлини.
  • Четвърти етап – презряла катаракта; процесът прогресира още, настъпва деструкция на тъканта в лещата. Тя става млечнобяла и с еднородна консистенция. Рядко срещано състояние – и много опасно, тъй като е възможно разкъсване на капсулата и изливане на съдържанието й в зоната на окото, процес, който е с много неблагоприятни последици.

Лечение на усложнения, подобни и свързани болести

В много случаи симптомите на катаракта се наслагват с признаците на други заболявания, от които страда зрителният апарат. Възможно е да става дума за общи заболявания като диабет, или за друго очно заболяване, например глаукома. При наслагването на два здравословни проблема винаги е по-трудно да се изготви терапевтичен план, всеки случай е индивидуален и решенията за лечение се вземат на базата на сериозна диагностична дейност.

Катаракта и глаукома

Глаукома е влошаване на зрението поради повишено вътреочно налягане. Това състояние е свързано с увреждане на очния нерв и често се развива паралелно с катаракта. При глаукома се влошава и нормалната циркулация на вътреочната течност. Прието е да се говори за глаукома като за група нервнодегенеративни промени, които водят до зрителни дефицити и подлежат на специализирана терапия.

Катаракта и макулна дегенерация

Макулната дегенерация е дегенеративна промяна, при която промените в очната тъкан причиняват влошаване на централното зрение. Хората с този проблем изпитват затруднения при четене, при разпознаване на лица и при опити да се фокусират върху предмети, поставени непосредствено пред тях. Промяната е възрастова, но са възможни и дегенеративни промени в по-млада възраст поради наследствени предразположения.

Дегенерацията може да се прояви в суха или мокра форма. В първия случай влошаването на зрението се дължи на натрупването на специфични шлаки, които са остатъчни при метаболитните процеси в окото. Във втория е налице прорастване на кръвоносни съдове, които буквално разпукват макулата или жълтото петно. Ако тези процеси бъдат уловени в начална фаза, има надежда да бъдат спрени с помощта на специални медикаменти. Дегенерацията е необратим и сложен процес; за разлика от катарактата зрението, виднъж изгубено поради макулна дегенерация, едва ли би могло да се възстанови.

Катаракта и астигматизъм

Най-общо казано астигматизъм е дефект във фокусирането, при което се получава неясен образ. Често заболяването катаракта е съпроводено и с това отклонение. Възможно е също в постоперативния период след лечение на катаракта да се получи вторичен астигматизъм като временно състояние. Съчетанието от двата проблема прави терапията по-трудна, но не и невъзможна. Да се има предвид все пак, че астигматичното око има нужда от специфична грижа.

Катаракта и диабет

Ретинопатиите са едно от съпровождащите захарния диабет страдания. По принцип от катаракта страдат възрастни хора, но за диабетиците заболеваемостта е с 60% по-висока. Лечението от катаракта при диабетици има своите специфики и затруднения. Знаем, че успешното лечение от катаракта включва хирургична интервенция за имплантиране на изкуствена леща. Ако пациентът е диабетик, той е много по-уязвим за инфекции и постоперативни усложнения. Възможни са и прогресиращи ретинопатии.

При котки и кучета

Катаракта при домашни любимци: има такова нещо! Много често причина за почти-човешкото “перде” на очите е диабетът. Домашни любимци нерядко ослепяват от катаракта, тъй като за разлика от хората няма как да предупредят за напредващото влошаване на зрението си. Катарактата при кучета и котки се открива значително по-късно, отколкото е добре да се започне лечение.

Самото лечение е сходно с човешкото; сложно е в постоперативния период, тъй като животното не разбира как трябва да се пази и върши недобри за операцията неща: подскача, лае с напъни и пр.

Източници:

  1. http://www.krasotaimedicina.ru/diseases/ophthalmology/cataract
  2. http://www.ayzdorov.ru/lechenie_katarakta_chto.php

Първоначално публикувано на:23.11.2016 @ 20:45

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кавинтон форте 10 мг cavinton цена, противопоказания

Мнения за Кавинтон: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Как действа Кавинтон Форте 10 мг. Кавинтон или Ноотропил? Той или Вицетин е по-добър? Бетасерк …

4 Мнения

  1. Здравейте, казвам се Иванка Стефанова на 62 г. и съм от гр София. . Преди време прочетох в един сайт благодарствено писмо на жена спасила се от катаракта чрез пиене на специална добавка от БАН”. Тогава се престраших и си казах, че трябва и аз да разкажа за моя проблем и по този начин да окуража, дори да помогна на други хора в това състояние. Преди години след посещение при лекар ми поставиха КАТАРАКТА и тъй като положението било много зле , трябва спешно да ходя на операция . С течение на времето състоянието ми се влошаваше и ми ставаше все по- зле и по- зле. Лекарите започнаха да ме предупреждават ,че скоро ще ослепея. Споделих със зълва ми, че се притеснявам за очите си , а и много ме е страх от операция и тогава тя ме посъветва да опитам с хранителната добавка.Казах си нищо не губя и започнах да я взимам всеки ден. След известно време започнах да усещам ,че ставам по- добре, да гледам телевизия. Пих я 4 месеца и отидох пак на преглед. Лекаря с голяма радост ми каза, че катарактата е намаляла, че няма нужда от операция. Попита ме какво правя и аз му разказах . Той ме посъветва да продължавам докато не се излекувам , даже после чух и той е почнал да взима от добавката и да предписва на пациентите си които са като мен- безнадеждни! Аз пих добавката още няколко месеца и напълно възстанових зрението си ,без да ходя по никави операции, да ме горят с лазери и тем подобни. Нека да ми пишат всички , които са с катаракта , на всички ще помогна vania110@abv.bg Отговори

  2. Спаска Бенчева

    Това е първата публикация с нещо конкретно и надеждно, за което ви благодаря. Имам същия проблем и съм притеснена. Моля да споделите коя е добавката, за което ще имате сърдечните ми благодарности. Споделете я и за другите нуждаещи се.

  3. ***************

    Съпругът ми се направи операция на лявото око .няколко месеца след операцията спря да вижда с него . След прегледи при две различни клиники докторите не ни казаха на нас , а на наши познати и разбрахме ,че има изгорен нерв с лазера .В момента вижда бяло петно .Може ли да се направи нещо поне малко да вижда с това око?

  4. Имам същия проблем и съм притеснена да си правя операция на двете очи и се страхувам да не ослепея напълно. Моля Ви да споделите коя е хранителната добавка, за което ще имате сърдечните ми благодарности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *