куркума, лечебни свойства, лечение
Куркума - за сияйна кожа и за лечение на акне

Лечение с куркума: Лечебни свойства и противопоказания. За какво се използва?

Ползи и свойства. За лечение на какво се използва. За отслабване. Чудото куркума + кориандър. Против рак. Против диабет. За прочистване от паразити. При синузит. Куркума и чесън. При акне. Чай от куркума. Маска с куркума. Противопоказания. Отглеждане. Върши ли работа на таблетки? А на прах? Какво е куркума лонга?

Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа.

Заради качествата си на подправка и ниската цена е популярен още като шафран на бедните, тъй като може да придаде на ястията приятен жълт цвят и специфичен вкус. Това е и естествен консервант – предпазва храната от разваляне в топло време.

Куркумата е компонент в лечебните рецепти за много страдания – те разчитат на високото съдържание на куркумин, могъщ антиоксидант и компонент с антиейдж, противовъзпалителен и антисептичен ефект. Сухият продукт куркума съдържа около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини (zdrave.bg).

За лекарствени цели се използват корените на едно красиво растение, което се отглежда и у нас като декоративно. Корените се варят и сушат при специални условия и се смилат на прах, който може да се съхранява продължително време, без да губи терапевтичните си качества.

За лечение на какво се използва куркума

Продуктите от куркума се използват на първо място заради противовъзпалителното действие на куркумина. Действат успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и прекомерното образуване на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на хранителните компоненти.

Доста оживено се говори за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак (zdrave.bg). Експериментално е доказано положителното въздействие на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – постига се овладяване на болката благодарение на противовзпалителния ефект, както и спадане на характерните отоци.

При доказания си антиоксидантен ефект вълшебната куркума категорично ограничава въздействията на свободните радикали, което предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Този тип въздействие е важно при онкологичните заболявания, тъй като се постига ограничаване растежа на туморите, както и ефективна противоракова профилактика с помощта на куркума.

Успешно приложение на куркума е възможно и при заболявания на кожата, свързани с различен тип инфекции. Като антисептик и средство с противогъбичен ефект куркума е добър вариант за лечение на кожни раздразнения от различен тип, обриви, отоци и подувания след ухапване от насекоми, акне, очни възпаления и инфекции на устната лигавица.

Как е за отслабване

куркума, билка, лечение
Коренището на това красиво цвете е суровината за нашата куркума

Куркума за отслабване? Защо не. Това всъщност е едно от древните традиционни приложения на продуктите от куркума. Съдържащите се в тях полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформация.

Чрез куркума се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, а комплексното действие в посока мастна обмяна се оптимизира чрез витамините С, В2 и В3, К (otslabvane-dieti.net). Успешен вариант при отслабването с куркума са рецептите с канела – при тях се подчертава овладяването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори тип.

“Фигурин

Вижте една популярна рецепта за отслабване с куркума, която гарантира минус 3 кг за една седмица. Препоръката е със следната напитка да се замени едно хранене дневно, да се избягват пържените, мазните и силно подсладени храни:

В половин литър вряла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. След като поизстине, запарката се прецежда и се разбива с кисело мляко. Не се препоръчва при бременност, за болни от хепатит или с жлъчни камъни, със заболявания на храносмилателната система и бъбреците.

Главното в тази рецепта е комбинацията от куркума и канела; чаят не е задължителен. Може да се направи и напитка с нискомаслено прясно мляко, в което се добавят всички съставки с изключение на чая – т.н. златно мляко (doctiming.bg).

Чудото куркума + кориандър

Съчетават ли се куркума и кориандър? Двете екзотични подправки, които имат дълбок, специфичен аромат и придават на всяка храна специфичен вкус, в съчетание са отлично лекарство (gotvach.bg). Оздравяващият им ефект се усилва взаимно, ако се използват едновременно.

куркума, лечебни свойства на билката
Чудото куркума лекува 600 болести

Чрез това съчетание са нормализира храносмилането, насърчава се изхвърлявено на шлаки и токсини, при редовно приложение може да се постигне както редукция на теглото, така и очистване на вътрешните органи от натрупаните вредни продукти-остатъци от разлагането на хранителните компоненти. Очиства се основно черният дроб – главен филтър на организма, и се стимулира регенерацията на чернодробни клетки.

Ето как се използва композицията от куркума и кориандър за очистване на организма и освобождаване от излишни мазнини: двата компонента, смлени до прахообразна консистенция, се смесват в съотношение 1:1.

От тази смес се взема веднъж дневно по половин супена лъжица. С нея могат да се посипват топли ястия или салати, а може също да се разбърка в чаша кисело мляко. За предпочитане е приемът да става по обяд – при вечерен прием ще се налага да ставате през нощта за WC заради насърченото изхвърляне на токсини и шлаки. За да има пречистващ и отслабващ ефект от сместа куркума и кориандър, този прием трябва да продължи поне три месеца.

Куркума против рак

куркума и кайсиеви ядки при рак
Читателка препоръчва горчиви кайсиеви ядки към куркумата при рак. Пишете ни и вие!

Има противоречиви мнения за способността на продукти с куркума да лекуват рак. В последно време обаче все по-често се коментира ролята на куркума за предотвратяването на рак на гърдата.

Всъщност счита се, че с куркума могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести; куркума неслучайно е сред най-често срещаните съставки в терапевтичните практики на азиатските лечители.
Противораково действие куркуминът проявява най-категорично в церовете, известни като златно мляко или златна смес против възпаления и рак (zajenata.bg).

Т.н. златна смес се забърква от куркума, мед, лимон и чер пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. На 100 г чист пчелен мед се добавя супена лъжица куркума, две – ябълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването започва от оцет и куркума и постепенно се добавят останалите съставки.

Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с капак. За антираков ефект всяка сутрин се взема една супена лъжица златна смес с куркума; държи се в устата, докато се разтопи, и се поглъща по малко. При настинка от същата смес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от болестта, после същата доза – два дни през два часа, накрая три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.

Куркума против диабет

куркума за лечение на кожата, маска
Куркума – за сияйна кожа

Едно от доказаните свойства на най-важната съставка в куркума – куркумин, е да контролира стойностите на кръвната захар. Множество изследвания доказват по експериментален път с участието на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност и при продължителна употреба играе решаваща роля в противодиабетната профилактика.

При пациенти с диабет от втори тип чувствително подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието (agronovinite.com).

За прочистване от паразити

При кожни проблеми, причинени от паразити, помага пастата с куркума – ето как се приготвя: половин чаена лъжичка куркума и щипка сол се размиват с вряла вода и се бъркат енергично, докато се получи паста. С нея се намазва проблемното място и се покрива с марля – докато марлята изсъхне и падне сама (lechenieotiztoka.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Вътрешно приемът на куркума е лечебен при дизентерия, както и при наличието на глисти или други паразитни червеи.

Церовете с куркума действат в две посоки – унищожават паразитите и яйцата им и насърчават тяхното изхвърляне, и съдействат за оздравяването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите. Практикуващите подобни терапии предупреждават, че лечението с куркума не е ефикасно при заболявания с причинители амеби (nanocom-bg.com).

При синузит

Лечението на синузит с куркума също разчита на съставката куркумин (islamichalal.blogspot.com). Идеята е да се обекчи възпалението на синусните кухини, от което произтичат болезнените усещания. За целта е достатъчно да се направи халва от куркума и мед, като се смесва една част куркума с две части захаросан мед. От получената пастообразна смес се взема една чаена лъжичка дневно, като се държи в устата до пълно стопяване.

Може да се вземе и на два пъти по половин лъжичка.

За отпушване на запушени синуси може да се посипе малко куркума върху топъл, но не горещ котлон и да се вдишва изпарението.

Куркума и чесън

Чесънът е задължителна съставка в сместа с куркума, която се прилага при антиракова терапия (anticancer-bg.com). Куркума, джинджифил и чесън е комбинацията, която при раково болни блокира метастазите и предпазва от рецидиви. Всяка от тях действа антисептично и противовъзпалително; ограничава деструктивното влияние на свободните радикали върху клетките и ги предпазва от израждане.

При акне. Маска с куркума

Маските с куркума разчитат на антисептичното действие на куркумина (dama.bg). Добавянето на куркума в домашните маски за лице гарантира антибактериално и противовъзпалително действие, което е важно при проблеми с акне. Куркумата освен това помага за избледняването на пигментни петна и заличаване на белези от акне по лицето.

куркума
Чай с куркума за дълголетие

Ето и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкова мед се разбъркват в купа и постепенно се добавят две лъжици прясно мляко. С тази смес се намазват почистеното лице и шията и се оставят така 15-20 минути. След това измиваме с хладка вода. Ако кожата остане жълтеникава, почистваме допълнително с тампон, напоен в мляко. Тази маска може да се прави веднъж седмично за сияйна кожа, а при акне – на всеки три дни.

Чай от куркума

Вътрешният прием на куркума дава общо пречистващ и лечебен ефект. Може да се приема с прясно мляко – т.н. златно мляко заради характерното оцветяване.

За чай с куркума се говори като за любима напитка на японските дълголетници. Ето как да си го приготвите по рецепта от Окинава: четири чаши вода се кипват, сипва се една чаена лъжичка куркума на прах и се оставят да къкрят 10 минути. След като се отдръпне от огъня, чаят се прецежда и се добавят резенчета джинджифил. В охладено състояние може да се подслади с мед (kulinar.bg).

Противопоказания

Вълшебната куркума е мехлем за черния дроб и кръвоносните съдове. Действа оздравяващо на чернодробните клетки и помага за преодоляването на токсикози от различен вид, включително медикаментозни. При кръвоносните съдове действа в посока – съхраняване на еластичността, предпазване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

В същото време приемът на куркума може да се окаже опасен, ако един човек има камъни в жлъчката или деформации на жлъчните канали (kasnaprolet9999.blog.bg). Куркуминът стимулира отделянето на повече жлъчен сок, а това може да причини запушване и сериозен здравословен проблем.

Куркума не бива да приемат също бременните и хората, които пият антикоагуланти.

Още малко за куркума при отстранена жлъчка.

куркума при отстранена жлъчка
Въпрос на читателка: Може ли да приемаме куркума при отстранена жлъчка? Пишете ни и вие! Коментарите са ценни за нас и полагаме усилия за да проучим въпросите ви и да ви отговорим!

Получихме запитване от Петрова, читателка, която пита дали може да приема куркумата на таблетки, когато жлъчката й е премахната. Отговорът е: куркумата си е куркума и тя все още влиза сред противопоказаните храни при проблеми или отстраняване на самия жлъчния мехур.

Разбира се, на таблетки билката е претърпяла съществени трансформации, но пак съществува опасност да си навредите с нея.

Попитахме нашите източници, защото не намерихме ясна и еднозначна информация в интернет. Ето отговора: “Куркумата притежава антиоксидантни и антивъзпалителни свойства, които предпазват жлъчката от увреждане при излагането на въздействие от множество токсини.

Когато обаче тя е отстранена или увредена, способността на куркумата да засилва отделянето на жлъчен сок, има опасност да доведе до допълнително увреждане. Затова употребата й след отстраняване на жлъчката е хубаво да се избягва или да се осъществява под непосредственото наблюдение на лекар-специалист, но най-добре е въобще да не се употребява.”

Отглеждане

куркума
Куркума е сред предпочитаните добавки в здравословното хранене

Някои видове куркума се отглеждат декоративно – в саксии и сандъчета на балкона. Обичат светлината, топлото и влагата. Цъфтят от юли до септември, красиви са и при добри грижи могат да оцелеят няколко години.

През октомври-ноември “заспиват” и остава само подземната им част – коренището, което през зимата се пази от температури под нулата, като рядко се полива, за да не изсъхне съвсем. В края на март се пресажда в нова пръст (nature-home.ru).

Куркума за лечебните й корени се отглежда в азиатските страни и в Карибския район.

Върши ли работа куркума на таблетки? А на прах?

Куркума на таблетки се предлага в аптечните мрежи като добавка към терапия при различни заболявания (apteka-optima.com). Приложението разчита на действието на куркумина като антиоксидант и компонент с антимикробиално и противотуморно действие. Приемът осезаемо увеличава продукцията на жлъчен сок, балансира метаболизма и оказва положително въздействие върху мастната обмяна и контрола върху кръвната захар.

По-известната форма на куркума е на прах – може да се купи в биомагазин или в обикновените хранителни магазини; за предпочитане е първият вариант, където може да се разчита на по-качествен продукт. Разфасовките от 40 г вървят по около 4 лв. Достатъчно щедрото количество куркума в храната действа оздравяващо, ако липсват противопоказания за използването на подправката. Прибавя се към ястия с ориз, яйца, след приготвянето на традиционни български ястия, в шарената сол, за приготвяне на златна смес или златно мляко за лечение, за чай. Използването на куркума попълва дефицита от антиоксиданти, желязо и манган, калий, мастни киселини, витамин В6, фибри (magazine.net)

Какво е куркума лонга?

Куркума лонга е един от продуктите с екстракт от растението, пригоден за профилактика и лечение (tnt-21.com). Екстрактът е точно дозиран в капсули, които се приемат с вода след хранене 1-2 пъти дневно. Куркума лонга укрепва имунитета и реализира полезните си въздействия като антиоксидант. Особено подходяща форма при терапия на пациенти с Алцхаймер.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

47 Мнения

  1. Xaresa mi statiqta ot kade moje da si kupq kurkuma.imam I edin problem imam kamak na desniq bqbrek a na leviq sam pravila rasbivane ,a predi 2sedmici mi pravixa operaciq na nosq ot karcenom.moda li da vzimam kurkuma molq ako nakoi e zapoznat da mi odgovori.blagodarq predvaritelno.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Виола. Куркума можете да вземете от всеки по-голям хранителен или билков магазин. За бъбреците и карцинома на носа нека някой друг, по-компетентен да отговори.

    • Здравейте, Виола. Не знам дали сте се попадали на информация относно д-р Тулио Симончини и лечението му на рак на кожата с помощта на йод. Прилагам видео с човек, който е имал рак на целия скалп и е излекуван от Симончини:

      https://www.youtube.com/watch?v=fKIq6jqIvdA

      Рецептата е за шишенце 50мл:
      14 грама йод на кристали
      10 грама калиев йодид
      10 мл дестилирана вода
      Остатъка от шишенцето се допълва с медицински спирт.
      Лекарството може да бъде закупено от всяка аптека, която приготвя лекарства на място (а не тези, в които само продават лекарства). Най-верочтно ще изискат рецепта от личния Ви лекар. Така, че кажете на лекаря Ви какви съставки точно да напише в рецептата.

      Успоредно на мазането с йод можете да пиете и луголов разтвор 5%. Всяка капка от разтвора съдържа 6,5мг йод. Специалистите препоръчват дневен прием между 13.5 мг и 50 мг (т.е от 2 до 8 капки, разтворени във вода). Чел съм свидетелствата и на хора, които са приемали по 100мг на ден в продължение на години, за да се справят с проблеми на щитовидната жлеза и др. ВАЖНОТО е да вземате поне 400 mcg (микрограма) Селен на ден (това ще предпази щитовидната жлеза от увреждане вследствие на йодотерапията).

      • Марияна

        Симончини е един шарлатанин, изключен от албума на лекарите, никога не е работил в болница, а в комисия за даване на инвалидност, осъден е в Италия от семействата на починали болни за причиняване на смърт. ……………затова сега се пробва в други държави, четете бе хора, интересувайте се

        • кеасимир

          Това е правилно, което казва Марияна, живея в Италия и съм слушал и чел доста за този паразит и неговия брат. В Албания,където всички италиански нещастници не способни да вземат диплома или имат забрана за нещо друго практикуват. А за куркумата, аз също я използвам, но забелязах че в Бг е доста скъпа,в Италия по билковите магазини също е скъпа,но затова пък има индийски магазини където се намира на много добра цена аз 1 кг индийска 100% чиста куркума я взимам за 4 евро,проверете в големите градове в Бг сигурно по китайски и индийски магазини ще я намерите на много по-добра цена от тази по аптеки. И бъдете здрави!

        • Иван Евстатиев

          Шарлатан значи…..да не би някой да не го отърва това лесно лекуване на рака?(..и да прави мръсна пропаганда да очерни човека) Я почетете още малко и си помислете кой стои на върха на фармацевтичната промишленост……та белким ви проработят мозъците…..

        • Да бе да, а фармацевтичните компании и дипломираните лекари не са шарлатани?!? Скъпи химио- и лъчетерапия, хирургия, трансплантации – пълна лъжа и измама!! Това на здрав човек да го приложиш ще го умориш! Вместо да бориш рака не е ли много по-лесно да не го допускаш изобщо?? Като не ядеш боклуците продавани в магазините! Но тогава производителите на “храни” и “напитки”, както и на “лекарства” ще си загубят бизнеса!! Бялата мафия има интерес хората да боледуват и да се “лекуват”!! Не да се излекуват!!…

  2. За по сериозни заболявания се консултирайте с лекар . Не питайте в интернет.

    • Лекар.БГ

      Точно така! Куркумата, дори и когато помага при тежки болести, го прави бавно. А болестта може да се развие бързо. Така че вие пак можете да си взимате куркума, както и всичко останало. Но това не отменя ходенето на лекар. Информацията в такива случаи има решаваща важност. Така че не губете време в самолечение и не рискувайте да си навредите сама, а тичайте при специалист!

    • Болниците пълни със доценти – гробищата с техни пациенти…..
      Лекаря не е вся и всьо, и не е хванал господ за шлифера…
      По-добре идете на фитотерапевт, не яжте месо, пържени ястия. Понякога е добре човек да се подложи на глад за да оздравее, но за това трябва да пита специалист с опит, т.е. човек който сам практикува гладуване. За камъни в жлъчка и бъбреци имаше направено евтино българско лечение с линофарм 2.5%, или т.нар. фармалит, или с магнезиев окис В6 и лимонов сок за оксалатните. Обаче с литотриптера ще ви вземат доста повече пари….

  3. Петрова

    Премахната ми е жлъчката,мога ли да приемам куркума на таблетки?

    • Лекар.БГ

      Скъпа Петрова! За съжаление куркумата е противопоказана при всякакви проблеми с жлъчката и особено когато тя е отстранена. Отговорихме ви подробно по-горе в текста. Ще се радваме на още коментари от читателите, защото темата за куркумата очевидно буди огромен интерес!

      • Антония

        Навсякъде пише за куркумата, че е специално за стопяване и предпазване от жлъчни камъни. Само при вас обратното. Питали ли сте лекари или билкари, някой изобщо, или сами си го измислихте това. Защото така плашите и разколебавате хората. А все пак сайтът ви носи името lekar.bg.

  4. Budinka Lilianova

    Zdraveite, interesuva me pri rak na stomaha moje li da se priema kurkuma ? Operiran.

    • Опитайте срещу рак с ГОРЧИВИ кайсиеви ядки! Много е важно да са горчиви, те са с по-високо съдържание на АМИГДАЛИН.
      Успех

      • Горчивите кайсиени ядки са опасни. Просто може да се отровите. Съдържат съединения на синилната киселина.

        • Кръстева

          Глупости! Толкова информация има за ползите от тях , а вие сте попаднали точно на шарлатанските статии, отричащи лечебното им действие!

  5. maikami e sas stavni i artritni zabolqvaniq mogeli da vzema kurkoma600mg ipo kolko?

  6. При повишени нива на олово над 3 пътикакво мога да приемам?

  7. Йорданка Йовкова

    Жлъчката ми е отстранена преди 30 години. Прочетох за куркумата и тъй като имам проблеми с остеоартрит, диабет и наднормено тегло, дали не бих могла да използвам, макар и в по-лека форма куркумата.
    Много благодаря за отговора, който се на дявам да получа на е-мейла си или по друг начин.
    проф. Йорданка Йовкова, УНСС, Бизнес факултет

    • Лилия Кадийска

      Йорданка Йовкова, здравейте! Жлъчката ми е отстранена преди повече от 20г. Повече от година си правех следната смес: в ч.ч.кефир/сама си го правех, но го загубих/ слагах половин ч.л. куркума, к.л./непълна/ канела, малко ч.пипер/на върха на ч.л./, толкова смлян черен кимион и също толкова смлян карамфил.
      Чувствах се добре, леко ме разхлабваше. Мисля да пробвам с к.мляко. С куркумата си мажа рани, изгаряния и др.

  8. Zdraveite,molq da mi pishete, kakvi podpravki i hrani ne trqbva da konsymiram pri diabet i otstranena jluchka.BLAGODARQ

  9. rosica iordaovan

    imam 6 godiwen sin ima problem na malkia mozak i izostava s razvitieto i govora .pro4etox v feizbyk 4e pomaga za mozaka kyrkymata i kak.molia vi za saveti;

  10. А имате ли информация, дали се отглежда куркума в България и дали мога да си купя отнякъде прясна (не на прах).

  11. Отпуснали сте да уведомите и за едно от най- ефикасните и последни открития – куркумата е и силен антидепресант , с силата на прекалено изписваните антидепресанти , но без опаснте странични ефекти . Пропуснато е да се отбележи и , че за по – добра абсорбция трябва да се приема или приготвя с черен пипер . Препоръчвам при по упорити и напреднали инфекции и състояния да се увеличи двойно , а и по-вече , за сега приетата доза от 1000 мг . екстракт на Curcumin , едно от търговските имена . Продава се и като хранителна прахообразна подправка под името Куркума , Turmeric и т.н . …

  12. zdraveite bix iskal da popitam za nqkoq recepta.kazaxa mi 4e imam diskova xerniq no sega 4ustvam parene v stapaloto

  13. Мира Петрова

    При прегъната жлъчка пак ли е противопоказна куркумат

  14. Мира Петрова

    При прегъната жлъчка вредна ли е?

  15. В. Рибарев

    Някъде четох, е при прием над 8г. на ден куркума е вредно за черния дроб – вярно ли е?

  16. Защо куркумата е вредна при приемането на антикоагуланта?

    • защото самата тя е антикоагулант и можеш да прокървиш вътрешно. Никога куркума с аспирин!

  17. Веселин Стоянов

    Как да си правя чай от куркума?

  18. жечка попчева

    от три години се боря с хронична идиопатична уртикария .моля споделете как бих могла да се излекувам .вземам фортекал и ксизал

  19. Кристиян

    Куркумата помага ли при синдром на раздразнено дебело черво .?
    боли ме корем от 5 години нон стоп и не могат да открият какво ми е .
    ще се радвам ако ми дъдете полезни съвети .

  20. Станимира иванова

    Аз от 3 години имам розов лишей и не мога да се отарва от него опитах много неща но нищо не помогна дали коркомата ще помогне ако знае някой моля да пише

  21. Теодора

    Пия от доста време антидепресанти искам да се отървя от тях но все не става напълнях много как да приемам куркумата и с какво. Благодаря

  22. Пенка Митева

    Посети пирамидата в с.Самуилово,Сливенско.Жената дава и природни рецепти.Ще изхвърлиш всички антидепресанти.

  23. КРАСИМИРА

    Интерсува ме противопоказанията на куркумата при камък в жлъчката,а иначе ми е необходима за други заболявания

  24. Имам превита злъчка мога ли да консумираме куркума за възпаление на ставите и как ???

  25. Теодора, Здравейте. При мен помогна единствено чай от жълт кантарион, с който се преборих успешно с депресията без медикаменти. Опитайте и вие.

  26. Михаил Янков

    Здравеите, искам да задам следниа въпрос: ЗАПОМНЕТЕ САМО ЕДНО,ЧЕ Куркумата няма проти-
    вовъзпалителен ЕФЕКТ за Артрита.Прочетете комен-
    тарите В: 10 лечебни свойства на куркумата.Дори и в
    Уикипедия не се споменава за противовъзпалителен
    ЕФЕКТ. Тези,които промиват мозъците на хората с те-
    зи нелепи твърдения нека се запознаят по добре с ко-
    ментарите на хората.

  27. Каква е рецептата куркума,джинжифил,чесан.
    колко на колко и как.

  28. стефан дончев

    съпругата ми пие СИНДРОМ за кръвта след сърдечна операция / смяна митрална клапа 2010 г после с пейсмейкър/ ПИТАМ : МОЖЕ ЛИ да пие куркума , щото четох че канелата е противопоказна ,има диабет2
    ИЛИ КУРКУМАТА влияе ли на съсирването кръвта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *