Водещите шампоани против косопад,
Низорал, ампули, Алпецин и други.

Какъв шампоан против косопад да вземем? С чемерика, Низорал, Здраве и др.

Водещите шампоани против косопад, причини и начини за лечение. Шампоан с чемерика, Низорал, ампули, Алпецин и други.

Едва ли е необходимо обяснение – какво е косопад. Дискомфортът от загубата на някаква част от косата, която може да протича с различна интензивност, може да изглежда за някого пресилена история, но всъщност си е истински проблем. При това не само естетичен.

Причините за косопад, коментиран в медицината като алопеция, са извънредно много. Сред тях са генетичните, свързани с вътрешно заболяване, след преживян стрес, в резултат от прием на медикаменти.

Неприятният косопад може да последва например месеци след понесена душевна и емоционална травма. Косата или цялата “растителност” от окосмените зони могат да опадат изцяло и причините да останат загадка.

Косата може също да опада “на островчета” и най-често причина за това са невидими микроорганизми. Каквито и да са причините и симптомите на страданието косопад – ясно е, че това състояние иска някакви действия и първото, за което човекът с проблеми си мисли, е да смени шампоана.

Какъв шампоан против косопад върши работа?

Шампоаните против косопад са благодатна ниша, която постоянно се изпълва с нови продукти. Класическият хининов шампоан, препоръчван в недалечното минало, дели мегдан с продуктите на “отличника” АСАМ, в които се влагат всякакви билкови енергизиращи, подхранващи и т.н. компоненти.

Витамини от В-групата, екстракти от годжи бери, арганово и шипково масло трябва не просто да спрат косопада, но и да обзаведат всеки, който се е бръкнал с добра сумаq да се сдобиe с невиждана нова грива. В това отношение гиганти като ЛОРЕАЛ и ВИШИ просто не могат да спрат с напъна да покажат, че само техните продукти вършат работа (подробно за шампоани против косопад и за подхранване виж във framar.bg ).

Маски за коса – коя препоръчваме

чемерика при косопад
Читателка препоръчва по-долу в коментарите чемерика при косопад. Пишете ни и вие как се справяте с косопада! Коментирайте!

Ако ни тормози косопад, най-напред трябва да установим кое го е причинило и по възможност да неутрализираме негативното влияние. Така например интензивно опадване на косата може да причини някакъв медикамент, но и състояние като поликистоза на яйчниците например.

По пътя на саморегулирането – когато причината бъде отстранена, последицата, т.е. косопадът ще отстъпи. За да стане това по-бързо и качествено, специалистите дерматолози могат да препоръчат подхранваща маска за коса. Тя може да е готова или да си я приготвите сами.

При всички случаи билковите маски ще са полезни; някои от препоръките за маски при косопад звучат странно, например тези с домати, хума или лук.

“Фигурин

Ето как се прави подхранваща маска за коса с лук:

настъргва се една глава лук и се смесва с една супена лъжица зехтин или рициново масло, супена лъжица мед, щипка лют червен пипер и един суров жълтък.

Всички съставки се объркват много хубаво и с получената кашичка се намазват скалпът и косата. Увиваме главата с найлоново фолио, сетне с хавлиена кърпа и престояваме така един час. Измиваме с подходящ шампоан.

Кои са добрите ампули за косопад

косопад
И жените, и мъжете страдат от косопад и могат да оплешивеят

Препоръчителни са ампулите с с В-витамини и витамин РР на VICHY – DERCOS. Серумът в тях подхранва космените фоликули и насърчава растежа на косата.

За постигане на видим ефект трябва да се въоръжите с търпение: средно два месеца редовни грижи осигуряват новата коса. Съдържанието на ампулата против косопад се втрива малко по малко в скалпа и не се измива. Операцията трябва да се изпълнява поне три пъти седмично (framar.bg).

Още в текста: Какъв шампоан против косопад върши работа. Коя маска за коса препоръчваме. Кои са добрите ампули. Други начини за лечение. Каква е разликата между косопад и оплешивяване. Какво можем да кажем за шампоан “Низорал”. Чесън и косопад. Косопад при жените и при мъжете – специфика. След раждане.

Други начини за лечение на косопад

Основно условие за успех при лечението на косопад е да се действа комплексно: т.е. да има оздравителна програма за целия организъм и по-конкретно за проблемен орган или система, и да се прилага адекватна локална терапия на скалпа. Много често например проблемът косопад се оказва провокиран от дисбаланс в хормоналната система; каквито и маски, шампоани и серуми в капсули да прилагате, драмата с вашия косопад няма да се прекрати!

Един от начините за успешно лечение на косопад е диетата: специалистите съветват да се мине на вегетарианско меню с млечни храни, но с консумацията на сирена и кашкавал да се внимава – прекалената им консумация може да причини пърхот.

Храненето с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, семена и ядки и прием на достатъчно вода освобождава организма от шлаки и токсини: понякога само това е достатъчно за възстановяване на правилните функции, осигуряващи здрава коса. Не се препоръчва в такъв терапевтичен период да се яде мазно, пикантно, сладкото трябва силно да се ограничи, да се избягват солени и пържени храни.

косопад
Коя е най-работещата рецепта при косопад?

Други способи за лечение на косопад са психотерапията – предимно в случаите, когато един косопад е провокиран от стрес, или фитотерапията.

Лайка, коприва, репей, лук и чесън са най-често препоръчваните продукти, които редуцират негативните процеси и действат стимулиращо върху функциите на космените фоликули. Има и привърженици на лечението с хомеопатични средства, Шуслерови соли и т.н.

Каква е разликата между косопад и оплешивяване

Макар привидно резултатите от косопад и оплешивяване да са еднакви, всъщност става дума за различни неща. Оплешивяването е трайна загуба на косата в отделни участъци или на целия скалп след интензивен косопад; много често се дължи на наследствени фактори и конкретната причина за него е високото ниво на тестостерона.

По-точно при отклонения в метаболизма на тестостерона космените фоликули не работят нормално и функциите им затихват. По тази причина трезвомислещите са убедени, че в голямата си част чудодейните средства за лечение на оплешивяване на чиста шарлатания (bb-team.org). В последно време усилено се говори за лечение на оплешивяването със стволови клетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Все пак оплешивяването започва също като косопад, така че дори битката да се окаже обречена, човек никога не знае и си струва да опитва!

Шампоан “Низорал” при косопад. Чесън при косопад

Лечебният противогъбичен шампоан “Низорал” се препоръчва при пърхот и себореен дерматит. Тези проблеми на кожата обикновено са свързани с интензивно опадване на косата. Когато бъде овладяно кожното заболяване, паралелно се преодоляват и проявите на този вид косопад. Лекарствените справочници отбелязват, че е възможно косопад да се появи по време на терапията с лечебния шампоан.

Народната медицина и дерматологията препоръчват като универсално средство за преодоляване на косопад – чесъна. За терапията скилидка чесън се обелва и разрязва на две, потапя се в оцет и с двете половинки се търка интензивно оголената зона на черепа (dar-center.com). Тази процедура се прави по 2-3 пъти дневно.

Трябва да приемете неудобството на специфичната миризма, която ще се носи около вас. Просто защото чесънът като природен антибиотик и антисептик ще действа оздравяващо върху кожата на главата и ще неутрализира възможните причинители на вашия косопад. Ако сте упорити, не след дълго ще забележите как оголените петна от кожата на главата ви се покриват с мъх.

Обръснете го внимателно и чакайте да поникне истинската коса!

Косопад при жените и при мъжете – специфика

Косопад, както и крайният резултат от опадването на косата – оплешивяване, се срещат както при жени, така и при мъже. Мъжете са по-често засегнати от косопад, по-често оплешивяват, но това не винаги се възприема като причина за страдание. Има си и изключения, разбира се.

косопад
Чесънът е сигурен лек срещу косопад

Освен че по-често от жените губят косата си – временно или завинаги, мъжете оплешивяват по различен начин от жените: начините, по които се оголва мъжкият череп не са същите както при слабия пол (вижте схемата).

При това мъжете винаги могат да излязат от ситуацията, като приемат да си бръснат черепа до голо. За една жена тази мярка би била повече от ексцентрична. Еднакво се развиват нещата единствено при т.н. алопеция ареата, когато черепът се обезкосмява на петна.

Косопад след раждане

Той е временно явление и от него страдат почти половината млади майки. Дължи се на хормоналните промени по време на бременността и непосредствено след раждането.

косопад
Драма: защо имам косопад?!

След раждането стойностите на женските хормони естрогени рязко падат и това провокира притеснителния косопад. Най-често косопад след бременност се забелязва около третия месец след раждането.

Механизмите на саморегулиране в женския организъм обаче бързо поправят положението и към шестия месец нещата започват да се нормализират. Една млада и здрава жена нормално губи непрекъснато около 10% от косата си и този процент постоянно се допълва от нови косми.

След бременност и раждане косата може да изтънее до 50-60%. Хубавото е, че това състояние е преходно. Не пречи да се помогне с внимателен подбор на миещите средства, билкови маски и серуми. Също и с храненето – което има съществена роля за цялостно възстановяване на женския организъм след бременност и раждане.

Още 5 причини, заради които косата капе

Окапването на косата е проблем за много хора, като в зависимост от това какво е здравословното състояние на човек, причините могат да бъдат различни.

Най-честите обаче са:

– стрес –

стресът и всички емоционално моменти с негативен знак се отразяват неблагоприятно на целия организъм, в това число и на косата. Често пъти обаче не свързваме стресовата ситуация с окапването на косата, защото то се появява няколко месеца по-късно. Когато се намираме в състояние на силен стрес, в тялото ни се отделят по-високи нива на тестостерон и норадреналин, които играят особена роля за появата на косопад;

– болести на щитовидната жлеза –

когато щитовидната жлеза не работи правилно, настъпва хормонален дисбаланс, създаващ редица проблеми и за косата;

– бременност –

по време на бременността естрогенът в тялото на бъдещата майка се увеличава, в резултат на което косата става здрава и силна. Когато обаче този период отмине, често се наблюдава косопад;

– менопауза –

настъпването на климакса е предпоставка за намаляване на произвежданите женски хормони в тялото и за преобладаваща роля на мъжките, което от своя страна също е предпоставка за окапване на косата;

– автоагресията –

при това състояние тялото възприема косата като чужд обект, който трябва да бъде унищожен. Именно поради това тялото отхвърля косата и тя окапва на определени места от главата.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

36 гестационна седмица

36 гестационна седмица: преди края на бременността

Как се чувства в 36 гестационна седмица бъдещата майка. Вижте как изглежда нероденото бебе на …

5 Мнения

  1. Напоследък чета на много места, че чемериката помага срещу косопад и срещу гнездов косопад. Не знам дали е така, но ползвам шампоан, който съдържа чемерика и косата ми стана много гъста и плътна след употребата му около 1 година.

  2. можели да се свържа лично с теб отностно коментара

  3. Значи…знам , че чемериката е отровна.
    По-добре не бери чемерика или корени от чемерика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *