счупен пръст на крака

Счупен пръст на крака. Симптоми и работещо лечение. Кутре (малък пръст)

Счупен пръст на крака: точната първа реакция. Как да разпознаем проблема. Причини, видове счупвания. Какво е лечението при счупен пръст на крака. Възможните усложнения. Симптоми и за колко време зараства?

Счупен пръст на крака: това е доста често срещана травма в практиката на ортопедите травматолози. Според здравната статистика този вид травма се среща в 3-5% от всички счупвания, и в около една трета от травмите на долните крайници.

За редовия гражданин без медицински познания счупване от подобен вид е нещо незначително – може би заради неголемия размер на засегнатата кост и незначителното функционално натоварване. Но липсата на лечение при счупен пръст на крака може да доведе до усложнения, които да причинят на пострадалия повече неудобства от самата травма.

Първа помощ при счупен пръст на крака

Оказването на първа помощ при счупен пръст на крака има няколко цели. На първо място – обезболяване; овладяването на болката редуцира неприятните усещания и позволява да се изпълнят следващите манипулации с травмирания пръст. На второ място е дезинфекцията на засегнатата зона – ако е налице открита рана. Третата стъпка е обездвижването на счупеното място.

Търсенето на медицинска помощ при подобен инцидент се препоръчва по няколко причини. Първо – спешният екип винаги разполага с необходимите средства за обезболяване, обработка и обездвижване на счупеното. Второ – проблемът се поема от професионалисти, които ще действат бързо и компетентно, няма да се чудят какво е станало и какво да се направи. Трето – пострадалият ще бъде транспортиран така, че да не му бъдат причинени допълнителни усложнения.

Обезболяващи

Назначаването на обезболяващи при всяко счупване е задължително, в това число и при счупен пръст на крака. Болката не просто е неприятна за пострадалия – тя всъщност усложнява възпалителния фон на организма и в крайна сметка сама провокира усилването си. При редуцирана болка започва прибиране на отока, свързан с възпалението, което прекратява един порочен кръг на възпроизвеждане на проблема. Така че колкото по-бързо се приложат обезболяващите, толкова по-слабо изразена ще е болковата реакция.

orteza-za-palec-na-kraka-variteks-510-
Обезболяване и обездвижване са първите стъпки в овладяването на проблема

Във всяка домашна аптечка има обезболяващи, но при счупване пострадалият обикновено не се сеща за тях или не знае дали е редно да ги взема. Всъщност повечето от най-популярните продукти имат място при инцидент като коментирания – например аспирин, аналгин, нимезил, мелоксикам, парацетамол и др. продуктите могат да са под формата на таблетки, както и на разтвори. Важно е да се запомни, че здравият човек, макар и със счупен пръст на крака, може да вземе 1-2 стандартни дози както са описани в пациентската листовка.

  • Ако пострадалият има проблеми със стомашно-чревния тракт, например гастрит, не бива да взема повече от една доза обезболяващо, за да не си създаде друг здравословен проблем.
  • Болката не спира веднага след приема на лекарството, ефектът в повечето случаи се проявява след 15-20 минути и достига пик след един или дори след два часа.
  • Трябва да се знае и това, че приемът на споменатия продукт не може напълно да премахне болката. По-вероятно е дори болката да остане, но с търпима интензивност. Грешка е да се натъпчеш с обезболяващи, превишавайки допустимите дози, в очакване да не те боли изобщо.
Обездвижване

При счупен пръст на крака се прави обездвижване само при съмнения за разместване на костни отломки. В останалите случаи обездвижването не е оправдано, защото самата процедура също може да причини неприятни усещания и болка. За защита на счупения пръст се обездвижва прасецът заедно с ходилото; често е достатъчно пострадалият да си легне, а засегнатият крайник да се постави нависоко – върху възглавничка или сгъната завивка.

Ако обездвижването все пак е необходимо, то трябва да се изпълни много бързо, включително с подръчни средства. Счупването на палец се поставя шина и бинтова превръзка, като за шина могат да се използват два молива, поставени от двете страни на палеца и омотани с бинтове. По този начин пръстът е фиксиран в една позиция и няма риск да бъдат засегнати съседни структури по време на транспортирането до най-близката болница.

Симптоми за счупен пръст на крака

Да се определи – има ли счупване или се касае само за навяхване, натъртване, е важно още от първите минути след събитието. От това зависи дали ще последва адекватното лечение. Способността да се разпознае симптоматиката при счупен пръст на крака е условие за избягването на допълнителни усложнения при неправилна тактика за медицинска помощ.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Симптоматиката при счупен пръст на крака е както при счупванията с друга локализация; според надеждността си проследяваните признаци могат да са вероятни и достоверни.

Към вероятните отнасяме болезненост в мястото на счупване, оток на прилежащите меки тъкани, неестествено положение на пръста, локално повишение на температурата в мястото на счупване, обездвижване на счупения пръст, поява на остра болка в счупения пръст при опипване или почукване.

Сигурните признаци са скъсяване на счупения пръст, установяване на костния дефект при опипване, патологична подвижност на костта, визуална деформация на пръста.

Нараняване или счупване?

Ако правилно се разграничат счупване от нараняване на пръст на крака, могат да се избегнат посттравматични усложнения, да се облекчи и ускори рехабилитационният процес. Двата типа травми всъщност хем си приличат – хем проявата на едни и същи симптоми е различна. Така например при счупване нокътят рядко се променя, докато при навяхване или натъртване често посинява и дори пада. При счупване няма некроза на меки тъкани – при нараняване има; при счупване кожата в засегнатото място обикновено не е разкъсана, при нараняването обикновено е налице и рана; при счупване болният пръст е неподвижен, при нараняването се движи и пр.

Отоци

При счупване отоците обикновено са умерени или леки, могат да се задържат няколко седмици. При нараняване отокът се образува много бързо, пръстът се подува и посинява, но при адекватна терапия спада бързо.

счупен пръст на крака
Счупеният пръст може да създаде сериозни изпитания за здравето

Възможно е едно счупване да протича без ярко изразена клиника, особено ако липсват размествания на кости. В подобни случаи болният обикновено игнорира проблема, търпи отока и болката и на практика оставя костта да зарасне сама. Тогава има риск от последващи усложнения като деформация на кост, неправилно зарастване, образуване на лъжлива става или остеомиелит.

Болки

При счупване на пръст болката може да е силна, но търпима. При счупванията на други кости пациентът може дори да изгуби съзнание. В конкретния случай боли в момента на счупване най-вече заради травмирането на надкостницата, която е изключително богато снабдена с нерви. Тъпата болка, която може да се появи по-късно и да се запази впоследствие, се причинява от развитието на кървене, оточност и възпаление в мястото на счупване.

Как боли при счупване и как – при навяхване или натъртване? При счупване болката е постоянна и се усилва при всеки опит за движение или при опипване. За да я избегне, пострадалият се старае да не движи и натоварва травмирания пръст, дори го поддържа в неестествена позиция, ако така боли по-малко. Ако пръстът не е счупен, болката постепенно започва да отслабва; функционалността на пръста е ограничена, но не е нарушена.

Анатомия на стъпалото

Стъпалото е сложно устроена част на долния крайник, която се състои от 24-26 кости. Разположението и връзката помежду им има задачата да осигури опора и разпределение на телесното тегло, специфични движения при ходене с омекчаване на натиска – подобно на амортисьори, и пр.

Пръстите на краката са крайният и най-гъвкав компонент на стъпалото. Благодарение на тяхната гъвкавост именно стъпалото е стабилно и защитено от различни препятствия. Всеки пръст, с изключение на палеца, се състои от три фаланги – малки тръбни кости, които изтъняват от центъра на ходилото към върха на пръстите. Палецът е най-подвижен от всички и както палецът на ръката се състои само от две “тръбички”, т.е. две фаланги.

Споменатите фаланги са тръбни кости; както и останалите тръбни кости в скелета, те имат във вътрешността си канал с костен мозък. Външната зона на фалангите е обвита с надкостница – съединителна тъкан, богато опасана с нерви; благодарение на нея костта нараства като дебелина. Под надкостницата е разположена мрежа от кръвоносни съдове, част от които са свързани през костното вещество с костния мозък. Краищата на фалангите са покрити с хрущял, който смекчава резките натоварвания при удар; този хрущял осигурява и нарастването на фалангите на дължина.

Причини за счупване

Счупванията на пръсти на краката са два вида според причините за събитието: травматични и патологични.

  • Травматичните счупвания на условно здрави кости са около 95% от всичките. Обикновено не е трудно да се проследи събитието, при което се счупва пръст на крака. Такава връзка “събитие-травма” е безспорна, докато при патологичните травми не винаги може да се каже, че счупването е само заради някакъв болестен процес.
  • Патологичните счупвания се свързани със заболявания, които засягат здравината на костта. Присъщи са на отслабени кости – от остеопороза, туберкулоза, метастази на злокачествено заболяване. Не винаги обаче може да се каже, че именно заболяването е причината, тъй като обикновено събитието настъпва в движение.

Видове счупване

Съществуват множество класификации на пръстовите счупвания, но практическо значение имат само някои от тях. Те например могат да са с или без нараняване на меките тъкани над счупената кост; с или без разместване на костните отломки; надлъжни или напречни според начина на увреждане на фалангата, и др. определянето на подобни характеристики има практическа стойност – от диагностицирането зависи начинът, по който ще започне и продължи лечението на пострадалия счупен пръст на крака.

На палец, на малък пръст

Травмите на отделните пръсти имат различно значение и са с различна тежест при ограничаване на подвижността. Това е свързано с размерите, разположението, анатомията на пръста. Класификацията на счупванията в този случай следва анатомичното подреждане на първи до пети пръст.

Най-често се диагностицира счупване на първия – палеца. Той е накрая на стъпалото, издаден е напред и има само две фаланги. Носи голямо натоварване при ходене и в статична позиция. На първо място счупванията засягат нокътната фаланга при сблъсък с твърд предмет или повърхност, при удар и компресия. Възможно е и отчупване на фрагменти. Счупването на палеца влияе негативно на функционалността на целия крайник. Пациентът не може да стъпи здраво с цяло ходило, пренася тежестта върху петата. При усложнено счупване крайникът буквално е блокиран. Понякога счупването засяга мястото на свързване между двете фаланги или връзката между палеца и костта на ходилото.

Дайте мнение и Вие тук!

Травмите на втори до четвърти пръст са по-редки, особено тези на безименния пръст. Като вътрешно разположени, те са защитени в различна степен, по-слабо са подложени на опасни външни въздействия. Функционалността на крайника се запазва, макар и частично, затова нерядко пострадалият възприема травмата като навяхване и не търси медицинска помощ.

За разлика от описаното дотук – счупването на малкия пръст по честота е сходно с това на палеца. Тук има значение не само външното разположение на пръста, но също и участието му в практикуването на различни спортове, при детските игри. Счупването често върви “в комплект” с травмиране на нокътната пластинка. Мястото е уязвимо, често се получават възпаления и некрози. Има условия за развитие на гноен процес, чието лечение изисква отстраняване на нокътя и санация на проблемната рана.

Други класификации

Значение за лечението на счупен пръст на крака има и класификацията според вида на счупването – с или без разместване. Разбираемо, счупванията без разместване протичат с по-малко усложнения и възстановяването е по-бързо. При разместванията има различни варианти: счупените костици могат да се разместят надлъжно, напречно, s-образно, странично, с вклиняване, т-образно и пр. Счупванията на пръсти с размествания за щастие не са често срещани и обикновено се установяват при по-масирана обща травма, когато са засегнати също меки тъкани и други костни части.

Друга класификация коментира възможното отделяне на фрагменти от счупената фаланга, като е възможно отделяне на една или повече частици. Счупване без раздробяване е характерно при претоварване на костите, например при падане. Една или две частици се отделят при удар с тъп гладък предмет като например бейзболна бухалка. Много частици, раздробяване настъпва при при травма от предмет с неравна повърхност като камък.

Диагностика на стъпалото

Освен разпознаването на описаните симптоми за счупен пръст на крака, важна роля за поставянето на точната диагноза играе рентгенографията на стъпалото в една или в две проекции. С помощта на такова изследване с точност до 95-99% може да се разпознае счупването на пръст. Рентгенографията в две проекции показва с точност до милиметър локализацията на счупването и положението на костните отломки, което пък дава възможност да се уточни сложността на травмата и да се определи тактиката за лечение.

счупен пръст на крака
Рентгеновата снимка изяснява точната картина на счупването

По-сложните методи на визуализация, например компютърна томография, в повечето случаи не са необходими, тъй като нещата могат да се изяснят при изследването с рентген. Освен това процедурата е значително по-скъпа, което също има значение.

Лечение на счупен пръст

Какво следва, ако костта на пръста все пак е счупена? При счупване без разместване се поставя гипс, който обхващана ширина ходилото – с формиране на свода, до най-долната част на глезена. Пострадалият трябва да спазва специален режим, да ходи на патерици без стъпване и натоварване на болния крак. Може леко да се опира на пета. Приемат се обезболяващи според лекарското назначение, както и витамини – включително D3, добавки с калций. Към края на първата седмица приемът на тези лекарства обикновено става излишен. В покой кракът трябва да се поставя по-високо, за да не нараства оточността.

Гипс или превръзка?

При счупване на трети до пети пръст без размествания гипсът може да се замени със специална превръзка. Такова обездвижване е напълно достатъчно, тъй като третият и четвъртият пръст нямат опорна функция при ходене. Превръзката се носи две седмици – това е времето, необходимо за зарастване на костта. След този срок ортопедът трябва да изпрати пациента на снимки, за да се види дали счупеното е зараснало.

Колко дълго се носи?

Как дълго трябва да се носи гипс при счупен пръст на крака? Обездвижването при счупен палец е три седмици, а при останалите пръсти – две.

Защо има такава чувствителна разлика в сроковете? Фалангите на палеца имат опорна функция при ходене, върху този пръст пада голямо натоварване. Това е причината големият пръст да се обездвижва за по-дълъг срок в сравнение с останалите пръсти.

Колко да се носи гипсът – зависи и от вида на счупването. Ако са налице счупвания с разместване, множество увреждания с отделяне на фрагменти от костта, срокът на обездвижване се удължава средно с една седмица.

Усложнения при нелечение

Много пациенти, които са претърпели травма на пръст на крака, не търсят медицинска помощ достатъчно рано. Те не считат подобен проблем за нещо сериозно и чакат нараненото място да си оздравее без доктор. Понякога това наистина се случва – но има достатъчно случаи, при които усложненията създават повече грижи, отколкото самата травма.

Най-често нелекуваното счупване води до образуването на голям костен мазол, лъжлива става, анкилоза или срастване на костните фрагменти, неправилно срастване и изкривяване, остеомиелит, гангрена и др. Тези негативи могат да причинят постоянни неудобства, болки и хронични възпаления, а могат дори да предизвикат ампутация на пръст или при особено тежки случаи – на цялото стъпало с последваща инвалидизация.

Кога се налага операция

Има и такива случаи, когато консервативното лечение не може да доведе до излекуване поради естеството на травмата или състоянието на пациента. Тогава се налага хирургична интервенция: тя е задължителна при открито счупване с разместване, закрито или открито счупване с множество раздробявания, неправилно срастване на кости, остеомиелит.

След гипса ходилото и пръстите се раздвижват чрез физиопроцедури и лечебна гимнастика

Операцията има за цел да осигури достъп до проблемната кост, за да се предприеме необходимото наместване или изчистване; интервенцията се изпълнява под упойка, а възстановяването след това е подчинено на общите правила за постоперативни грижи.

Особености в детска възраст

При децата костите от пръстите на краката най-често се счупват по посоката на растежа, т.е. често се откъсва челната част на фалангата. Болката се локализира в сгъвката на пръста. Обичайното лечение се назначава от ортопед според конкретиката – може да стане с гипс или с обездвижваща превръзка.

Период на възстановяване

След снемането на гипса или превръзката започва постепенно раздвижване на стъпалото и пръстите, които трудно изпълняват функциите си заради продължителното обездвижване. Известно време това може да е болезнено; възможни са болки при продължително ходене или при смяна на времето. Пострадалият като цяло е нетрудоспособен около месец след травмата, след което трябва да е внимателен и да избягва голямо натоварване на уязвимото стъпало. За по-бързото възстановяване помага физиотерапията.

Физиопроцедури

Подуване на краката – защо това е проблем?

Назначаването на физиотерапия е според потребностите на оздравяващия пациент. Най-често се препоръчват магнитотерапия, електрофореза с калций, ултразвук.

Лечебната физкултура включва комплекси от упражнения – вижте примерна подборка:

  • Легнало положение с изпънати крака; стъпалата се местят само с пръстите напред-назад;
  • В същата позиция – сгъване и разгъване само на пръстите;
  • Разгъване на ходилата като ветрило – петите са неподвижни, пръстите се раздалечават, връщаме обратно;
  • Кръгови движения на стъпалата от глезена – редуваме посоката навън-навътре.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какъв антибиотик се пие при ухапване от куче?

Компрес при ухапване от куче. Антибиотик, тетанус, последици

Какъв антибиотик се пие при ухапване от куче? Какъв компрес се прави? Възпаление, подутина и …

Едно мнение

  1. Ганка Любенова

    Здравейте ,
    Как се сваля лошият холестерол.От лекарствата изписани от личният лекар ме заболяха група мускули .Каза ми да ги спра.Кои лекарства да пия ,без да ме болят мускулите.Мога ли да се доверя на скъпите рекламирани лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *