Djindjifil лекарство чай
джинджифил като лекарство за деца и за възрастни.

Чай от джинджифил. На прах и с мед. Как се консумира. За деца

ξ Супер действащи рецепти с джинджифил. ξ Истинският чай – приготвяне. ξ Ако добавим мед. ξ И лимон. ξ На прах. ξ Как се ползва за отслабване. ξ

Още в тази подробна статия: ξ джинджифил като лекарство, ξ различни рецепти – за отслабване чай с мед и лимон. ξ Лечение на кашлица и рак с корен от растението и т.н. ξ 

21-ви век преоткрива стария джинджифил, описан още в трудовете на Конфуций. Джинджифил – това е истинска панацея, безценен природен дар, с който се лекуват цял куп болести. Той е великолепна подправка и продукт, стабилизиращ имунната система.

Историята на грозноватите корени, които всеки може да види по рафтовете на големите магазини, е прелюбопитна. Бръкнете в нета и ще научите какъв пътешественик е нашият джинджифил.

Как появата му в Европа май е част от постиженията на Великите георграфски открития – твърди се, че от Изтока го донесъл Марко Поло. Но дали преди него все пак не са го опитали за цяр и аромати древните гърци? И как?

Защо въпросният джинджифил е така важен за човечеството?

Когато говорим за джинджифил ни интересува какво по дяволите има в него, какво се крие зад пикантния му вкус и лимонов аромат, та го търсим вече с вярата, че ще ни спаси от колики в корема и хрема, от рак и болно сърце.

Ароматният джинджифил е съкровищница от В-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, фолиева киселина, витамин С и още: калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий и цинк. От pharmacy-bg.com добавят още етерично масло, мазини, нишесте, танини, смоли, феноли, алкалоид…

Разбрахте ли нещо? Ето ви “превод” на тази скучна джинджифилова характеристика: “ Малка доза джинджифил разрежда кръвта и така мозъкът по-добре се снабдява с кислород.
Джинджифил – това е нещо полезно, задължително за хората на интелектуалния труд, занимаващите се с изкуство, журналистите.

Четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах или резенче в чаша чай мобилизират мозъка – правете го преди важни срещи или съвещания”.

Джинджифил – това е лесно решение при главоболие, травми, болки в гърба: в такива случаи се прави домашна паста за мазане от джинджифил на прах и няколко капки гореща вода. Става също за компреси и се добавя в горещи вани при настинка.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Особено ценно е лечението с джинджифил при проблеми със стомашно-чревния тракт, по-специално при колит, при световъртеж и гадене. Добавките с джинджифил успояват тракта, неутрализират засиления метеоризъм с подуване на корема. Екстрактите от джинджифил подкрепят здравето при сърдечно-съдови заболявания и астма.

Наистина ли се лекува рак с джинджифил? При кои болести действа?

джинджифил
Лечебните ефекти на продукти с джинджифил и чая от него са доказани.

Едно от най-важните полезни свойства на вълшебния джинджифил е това, че може да въздейства върху растежа на раковите клетки. Екстрактите от джинджифил убиват ферментите, които поддържат развитието на ракови клетки.

Без тези ферменти раковите клетки загиват до няколко часа. Това свойство на лековития джинджифил се използва при разработването на препарати, възпиращи образуването на ракови метастази.

Всекидневният прием на екстракт от джинджифил подкрепя организма по-лесно да понася негативните ефекти на химиотерапията.

Ето при кои болести лечението с джинджифил доказано помага:

  • респираторни заболявания, особено бронхит с кашлица и без;
  • астма – облекчава симптоматиката, нормализира дишането;
  • гадене, повръщане и диария, колики след коремни операции;
  • възпаления и предракови състояния на дебелото черво;
  • облекчава болки при артрит;
  • съдейства за лечение на яйчниците;
  • действа при мускулни болки след физически натоварвания – облекчава симптоматиката до 25%;
  • облекчава менструални болки и мигрена.

Този широк спектър на полезните ефекти, свързани с употребата на джинджифил, е свързан с естествените му свойства. Нашият джинджифил е аналгетик и антисептик, антиеметик – овладява гадене и повръщане.

Към действията му добавете противогъбично и антибактериално, както и антивирусно. Последното го прави отличен продукт за грипна профилактика. Може да намалява холестерола в кръвта, да подобрява периферното кръвообращение, да регулира кръвното налягане.

Някои от приложенията на джинджифил като лекарствено средство позволяват сами да си приготвим чай, настойка или паста за външно приложение. Други са готови лекарствени продукти от аптеката: вече има достатъчно надеждни, чийто ефект е основан на екстракт от джинджифил.

Ето и проверена рецепта за отвара с джинджифил: “1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се варят около 5 минути в половин литър вода. Отварата се прецежда, пие се по 1 чаша 4 пъти дневно преди ядене. Действа за лечението на кашлица.”

Отговаряме на въпроса от коментарите:

Може ли да се използва джинджифил за деца?

джинджифил за деца
В коментарите ни питат: “Джинджифил за деца. Може ли”?

Разбира се! Но е добре да се дава с мед, защото е възможно да не им хареса вкусът на джинджифила. При грип, кашлица или настинка спокойно можете да настържете суров корен от джинджифил или в краен случай джинджифил на прах в едно бурканче мед с размерите на тези за детските храни.

Количеството джинджифил е индивидуално и се определя на принципа “проба-грешка”. Започнете с парче корен с размерите на палеца на възрастен човек и ако се приема от детето, можете да го увеличите.

Важно е да измиете корена и да го обелите, преди да го стържете, защото не се знае с какво е пръскано и какви мръсотии има по него. Давайте по една кафена лъжичка три пъти на ден.

Чай от джинджифил е хубаво да се дава на деца 25 минути преди пътуване, ако обикновено им става лошо, докато пътуват, или ако имат “морска болест”. Той има противоспазмолитичен ефект и контрира повиците за повръщане, които възникват по време на пътуването. Не забравяйте и лъжичка мед в чая, защото иначе няма да им хареса.

И тук е важно да отбележим, че коренът не бива да се дава на деца, по-малки от 2-години.

Може ли да се отслабва с джинджифил?

джинджифил
Джинджифил в храната съдейства за по-лесно усвояване на продуктите и… за отслабване!

Като насърчава чревната перисталтика, всяка добавка с джинджифил съдейства за извеждане на шлаките от организма и за по-бързо изгаряне на мазнините.

В този смисъл опитите за отслабване с джинджифил са успешни при спазване на условието да не прекалявате с калориите. Най-често в програми за редукцияна теглото с джинджифил нашата панацея се съчетава с лимон, мед или чесън.

Джинджифил за отслабване. С мед и лимон и др. рецепти. Мнения

Храносмилането се оптимизира, ако преди всяко хранене сдъвквате и поглъщате малко парче от корен джинджифил. Ето и няколко доказано ефективни рецепти за отслабване с джинджифил:

Чай от джинджифил. Взема се 3-4 см корен, почиства се и се настъргва на едро ренде. Залива се с чаша вряла вода и се запарва 20-30 минути.

Добавят се лимон и мед, пие се на бавни глътки. Такъв чай за отслабване с джинджифил си правете 4-5 пъти на ден. Първата чаша се изпива сутрин на гладно.

Не забравяйте качествата на екзотичния джинджифил като подправка! Когато приготвяте пилешко или друго месо, добавяйте резенчета в ястията – няма да сгрешите, ако се стремите да получите добър вкус и аромат. И е полезно за стомаха!

Още един вариант за рецепта – когато отслабвате с джинджифил: настържете малко парче джинджифил и добавете лимонов сок и щипка сол. От получената кашичка гълтайте по една чаена лъжичка преди хранене. Това подобрява храносмилането и помага да контролираме апетита.

Джинджифил с мед, с лимон и други рецепти. Противопоказания

Вижте как Петър Димков лекува и предпазва от грип с джинджифил!

джинджифил като лекарство
Екзотичният джинджифил е чудесно лекарство и великолепна подправка

За тази рецепта според специалистите трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет. Хрянът и джинджифилът се слагат в сух буркан; прибавят се нарязаните на ситно лук, чесън и чушлетата.

Цялата суха маса трябва да заеме ¾ от обема на буркана. Долива се догоре с оцет, затваря се с капачка и се разклаща енергично. Бурканът се държи на стайна температура две седмици, като всеки ден се обръща с дъното нагоре поне веднъж. След 14 дни съдържанието се прецежда и настойката се прибира в бутилка в хладилника.

Не изхвърляйте “кюспето”: остатъкът от преработените продукти е чудесна и здравословна добавка към печено или варено месо и чудесно подправя пресни салати.

При заболяване от грип се вземат от настойката по две супени лъжици три пъти на ден – с течността се жабурите и после я поглъщате. Профилактично това се прави веднъж на ден – вечер преди лягане.

При хемороиди

Противовъзпалителното и болкоуспокояващо действие на чудния джинджифил може да бъде “впрегнато” в лечението на хемороиди. На първо място е добре да се пият отвара или чай – това ще подейства тонизиращо и общоукрепващо на цялата венозна система и ще намали риска от остри състояния с хемороиди.

Джинджифилов чай за системна употреба може да се приготви по следния начин:

Чаена лъжичка пресен корен се накълцва, залива се с половин литър вода и се кипва. Ври пет минути, след което се отдръпва и веднага се прецежда. Пие се по една кафена чашка преди хранене, три пъти на ден.

Опитайте как ще понесете и джинджифиловото мазило, препоръчано от bilka.info: щипка джинджифилов прах се разбърква хубаво в боров вазелин, около една супена лъжица. Взема се малко количество на върха на пръста и се намазва проблемното място.

За щитовидна жлеза. При Хашимото

Доказана е ползата от джинджифил в храненето при проблеми с щитовидната жлеза: прилагането му редовно като подправка стимулира функциите й при отслабена продукция на специфични хормони или хипотиреоидизъм. Същата препоръка се отнася и за хората с автоимунното заболяване – болест на Хашимото.

При проблеми с щитовидната жлеза според данни на потребители стимулиращ ефект дава нашумялата панацея с джинджифил и мед: два средноголеми корена джинджифил се настъргват на ситно ренде и се смесват хубаво с половин килограм домашен пчелен мед.

От тази смес се взема 2-3 пъти на ден по една супена лъжица. В много от коментарите се отбелязва, че по всяка вероятност основният ефект не е хормонозаместването – то става чрез медикаменти, а общото укрепване на имунитета и антиоксидантната защита (edna.bg).

При цистит

Универсалният джинджифил се препоръчва и при народно лечение на цистит. Както е известно, циститът е упорито, мъчително възпаление на пикочния мехур. Болестните симптоми се повлияват от затопляне и подходящи билкови отвари и чайове с противовъзпалително и прочистващо действие.

Дайте мнение и Вие тук!

Някои лечители препоръчват вътрешен прием на масло от сандалово дърво, което действа антисептично и болкоуспокояващо. Започва се с 5 капки в чаша вода, която се изпива на глътки. Постепенно дозата може да се увеличи до 30 капки, но всичко това трябва да се прави внимателно и след консултация с лекар.

Паралелно с маслото се препоръчва и терапия с джинджифил, като се приема запарка от сухия вариант или настъргано парченце пресен около 10 г в чаша вода.

При високо кръвно

Джинджифил за нормализиране на кръвното налягане: приемайте го във всяка форма – като подправка в основни ястия и бисквити, под формата на билкови смеси за запарка и чай, или с компоненти за билкова вана.

Джинджифилът действа тонизиращо на кръвоносните съдове, съдейства за изчистване на артериалните плаки и предотвратява образуването на тромби. Системни наблюдения доказват, че е възможно чрез джинджифил да се намали високото артериално налягане, а при успешна тонизираща програма – да се преодолеят хипотонични състояния.

При диабет

Усложненията от захарния диабет често рефлектират в бъбреците, като причиняват т.н. диабетна нефропатия. Това означава отслабване на филтриращата им функция и натрупване на токсини в организма. Използването на джинджифил и в този случай има предпазващ ефект.

Ползата от прием на джинджифил при пациенти с диабет е доказвана в множество проучвания. Известен е експеримент в Иран с доброволци с диабет от втори тип, на които в продължение на два месеца всеки ден били давани по два грама джинджифил.

В края на експеримента били отчетени понижени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, и паралелно с това – подобрена чувствителност към инсулина, което е проблем за диабетиците от въпросната група.

Друго изследване – на екип от Австралия пък достига до извода, че редовният прием на екстракт от джинджифил подобрява способността на кръвните клетки да усвояват глюкозата дори при недостиг на инсулин.

При гастрит

джинджифил при гастрит вместо ранитидин
Чай от джинджифил, лайка и мента (може и малко лимонов сок) е превъзходен заместител на ранитидин при гастрит. Неусетно ще намалите хапчетата!

При гастрит изключително значение има подходящата диета, но паралелно с нея можем да си помогнем и чрез билколечение. Специално място в това отношение заема нашият джинджифил. Приемът на чай, отвара или екстракт позволява да се намали киселинността на стомашните сокове.

Особено ценно е въздействието му, когато се консумира месо или месо в комбинация с въглехидратни добавки. Джинджифил може да се консумира и като продукт за профилактика на гастрита – нещо твърде разпространено при съвременната динамика на живота и начина на хранене.

При гнойна ангина

Лечението на гнойна ангина рядко минава без антибиотик. Все пак в подобни случаи лечението с джинджифил има място. Ето как може да се направи: настъргва се на ситно ренде 2 см корен от джинджифил и се залива с чаша вряла вода.

Оставя се да се охлади, прецежда се и се пие на бавни глътки. Джинджифилът неутрализира възпалението, спира растежа на патогенните микроорганизми, действа като антисептик.

Много добър ефект има сместа от джинджифил на прах и захаросан мед – смучете топче колкото малък орех продължително време.

За жлъчка

джинджифил
С чай от джинджифил се лекуват куп болести

Джинджифилът е един от растителните компоненти в запарки за профилактика и лечение, но при камъни в жлъчката и възпалителни заболявания на жлъчка и черен дроб не се препоръчва (24chasa.bg, мнение на д-р Валентина Стаменкова). Това не означава, че не е полезен за черен дроб и жлъчка, а само че не бива да се пие когато едно от двете е възпалено.

Възможно е да се постигне подобряване на жлъчните функции при комплексна детоксикация: джинджифил е в “полезния” списък за обща детоксикираща програма заедно с корен от магданоз, глухарче, женско биле и магарешки трън.

Джинджифилът се съчетава много добре с корен от магданоз – интересува ни само бялата част. Първоначално се опитва дали едната или другата съставка на съчетанието няма да провокира негативна реакция на жлъчката, след което се прави запарка от две чаени лъжички корени – магданоз и джинджифил, настъргани и попарени с 300 мл вряла вода.

Запарката се прецежда, добавят се по една супена лъжица мед и пресен лимонов сок. Цялото количество се разделя на три равни части и се изпива на три приема половин час преди хранене. Тази доза се изпълнява в продължение на една седмица, през втората се удвоява, през третата се утроява и се достига дневна доза от 900 мл.

Добре е в букета да се включи и магарешкият трън. Режимът с джинджифилово-магданозена запарка се поддържа три месеца, но само след консутация с лекар.

При колит

Джинджифилът е препоръчителен при колит, защото компонентите му съдействат за неутрализирането на доста неприятни състояния в чревния тракт: газове, подуване, интензивна ферментация.

Известно е противовъзпалителното му и газогонно действие, което е особено важно за лигавиците на чревния тракт (pharmacy-bg.com). Ако се касае обаче за кървящ колим, приложението е неуместно.

При бронхит и кашлица

Има различни начини за изцеляване на настинка, кашлица и бронхит с джинджифил. Разчита се на антисептичното му и противомикробно действие, както и на способността му да активизира кръвообращението – именно на това се дължи усещането за затопляне, когато пием джинджифилов чай.

При кашлица и болки в гърлото можем просто да подъвчем резенче джинджифил, без да гълтаме парченцата. Можем и да си направим чаша зелен чай, в която още докато е горещ да добавим една чаена лъжичка настърган джинджифил. След 20 минути подобреният зелен чай е готов за пиене – облекчава при настинка с кашлица.

За кашлица и бронхит е най-добре да се направи запарка от чаена лъжичка джинджифил и 200 мл вряла вода. Половин час след заливането запарката е готова; прецеждаме и пием на глътки с лъжица мед. Такава прясна запарка трябва да си приготвяме три пъти на ден. Много помага като част от комплексно лечение на бронхит.

За черен дроб

При болести на черния дроб лечението с джинджифил не се препоръчва, както и при отклонения в жлъчните функции (24chasa.bg, позиция на д-р Валентина Стаменкова).

По принцип възпалителните процеси в целия стомашно-чревен тракт и органите, които имат връзка с преработването и усвояването на храните, не се повлияват добре от корен джинджифил и джинджифилово масло. Това не означава, че важен орган като черния дроб не би изпитал положителните ефекти от действието на джинджифила.

По-долу в коментарите ни обърнаха внимание, че тук има противоречие. Затова ще го обясним още веднъж, с други думи: Полезен ли е джинджифилът за черния дроб и жлъчката? ДА! Освен ако няма възпаление или камъни. Ако дробът ви е здрав, пийте чай от джинджифил за профилактика, за да продължи да бъде здрав. Но ако е възпален или има камъни в жлъчката, тогава задължително се посъветвайте с лекар, защото може да си навредите. Надяваме се, че така вече противоречието е изгладено.

За профилактично очистване на организма и по-специално на черния дроб джинджифилът е препоръчителен, но подобни програми трябва внимателно да се обсъдят с лекар. По-мек и безопасен вариант е честата употреба на джинджифил като подправка в различни ястия.

При грип

След като сме наясно със състава и свойствата на корен джинджифил, логично очакваме терапевтичен ефект на уникалното растение при грип. Припомняме рецептата на професор Христо Мермерски при грип: смесват се 300 г настърган корен джинджифил, 400 г чист мед и един настърган лимон.

От тази смес всеки ден се вземат 2-3 лъжици като профилактика срещу грип или като част от комплексна терапия при вече започнало вирусно заболяване. В този случай отново се разчита на подсилването на имунната система, общото укрепване и облекчаването на общите симптоми на грипа.

При главоболие

Чаят от джинджифил доказано успокоява и облекчава главоболието. Ако страдате от мигрена, опитайте следната рецепта от zaman.bg: две супени лъжици прясно настърган корен джинджифил се заливат с три чаши вряла вода. Съдът се похлупва и след пет минути запарката се прецежда. Изпиваме течността на глътки в рамките на деня.

При гъбички

Джинджифилът има доказано противогъбичен ефект; смята се, че повлиява и такъв тип гъбични инфекции, при които лечението с медикаменти се е оказало неуспешно. Препоръчва се вътрешен прием на джинджифил – корен под формата на запарка или чай, в смес с мед, или джинджифил капсули. Много полезно е добавянето на джинджифил в храните.

Вътрешният прием на продукти с джинджифил укрепва имунната система, а това е добро противодействие срещу гъбичните инфекции. В някои случаи може да се действа и директно – при гъбични инфекции в устната кухина дъвчете тънко резенче от корен джинджифил.

Гъбички по слабините и другаде: Лечение с крем Канеспор, Ламизил и др. лекарства

При епилепсия

Епилепсията не може да се излекува с джинджифил, но с негова помощ може да се стабилизира имунната система и да се съдейства за профилактика на гърчовете. В този случай се прилага в комбинация с още билки – урока, канела кора, корени от божур, пинелия, женшен, азиатски шлемник и женско биле, плодове от хинап.

При шипове

Със сигурност не премахва шипове, но облекчава болезнените състояния. Така действа също при ревматични болки и артрози. Добре е при шипове да заложим на джинджифил, който приемаме в качеството му на редовна подправка към ястията. Ето как се ползва при шипове в петата.

При целулит

Счита се, че джинджифилът има положителен ефект при опитите за премахване на целулита; той се обяснява с факта, че определено подобрява кръвообращението и проблемните зони изпитват въздействието на тази оптимизирана циркулация. Ускореният метаболизъм, затоплянето на тялото също имат значение за своеобразно раздвижване на проблемните зони и освобождаването им от течности и токсини.

джинджифил отслабване и като лекарство
Коментирайте тази статия за джинджифила за отслабване и като лекарство! Вие ползвате ли го?

Освен консумация на джинджифил под формата на подправка или капсули с екстракт, опитайте домашна каша за намазване с джинджифил. Кашата се приготвя от две чаени лъжички настърган джинджифил и толкова канела, и две супени лъжици хума. С малко вода се забърква каша, която се нанася върху зоните с целулит. Покрива се със стреч-фолио за 20 минути, след което се изплаква обилно с хладка вода.

При косопад

Различни домашни маски с джинджифил помагат при косопад, като се разчита на едно от въздействията на джинджифила. Той активира кръвообращението – така притокът на кръв към скалпа нараства, а това “събужда” космените фоликули и насърчава растежа на косата.

Полезно е да се действа по следната рецепта: една супена лъжица настърган джинджифил се смесва с една лъжица зехтин. Сместа се втрива в корените на косата и скалпът се масажира. След половин час измиваме с мек шампоан.

При фарингит

При фарингит помага гаргара с джинджифилова отвара, която се приготвя така: чаена лъжичка сух джинджифил се вари на тих огън в чаша вода 10 минути. Оставя се да изстине, прецежда се и с нея се прави гаргара по 5-6 пъти на ден. Лечението продължава 5-6 дни, като всеки път се приготвя прясна отвара.

При разстройство

Въздействието на джинджифил корен върху стомашно-чревния тракт е най-познатото и прилагано. Освен че регулира киселинността на стомашните сокове, джинджифилът подпомага храносмилането и действа болкоуспокояващо. Освен това той спасява от гадене и разстройство, като насърчава нормалното функциониране на цялата храносмилателна система.

Препоръчва се като ефективна рецепта смесването на половин чаена лъжичка джинджифил на прах със 100 мл вода. Разбърква се хубаво и се пие на малки глътки. След първата се изчаква за възможен негативен ефект – в някои случаи приемът на джинджифил дава алергични реакции или провокира диария.

С ябълков оцет

Джинджифил и ябълков оцет – всеки от тези продукти има приложение както в кулинарията, така и в лечебните практики. Двата продукта “се срещат” в една здравословна рецепта за маринован джинджифил, който се предлага при храненето със суши между отделните хапки.

Маринован джинджифил се приготвя така: корените се измиват и обелват, след което се нарязват на възможно най-тънки ленти (recipemagician.com). Потапят се в марината от 125 г оризов или ябълков оцет, 1 чаена лъжичка морска сол, 2 супени лъжици кафява захар и 4 супени лъжици вода. Прибираме в хладилник; може да се консумира след 24 часа.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

37 Мнения

  1. Лекар.БГ

    Благодарим ви на всички за добрите думи! Стараем се да правим най-хубавите и изчерпателни статии. Ще сме благодарни на всеки читател, който сподели с нас как използва корените на джинджифил като лечебно средство. Пишете ни!

  2. Лекар.БГ

    Здравейте, Таня Манолова. Да, джинджифилът може и е добре да се дава на деца, по възможност над 2 години. Отговорихме ви подробно по-горе в публикацията. Ще се радваме, ако и други читатели коментират и споделят каквото знаят или споделят публикацията с хора, на които мислят, че тя би била полезна! Пишете ни!

    • Може ли да повлияе положително при вродена аномалия на периферната кръвоносна система – Неврофиброматоза?

  3. Христо Христов

    Хубава статия!!! Не разбрах защо не се препоръчва при проблеми с черния дроб и жлъчката! Как действа в този случай?

    • Лекар.БГ

      Това е мнение на цитираната докторка. Доколкото разбираме, джинджифилът не се препоръчва само при вече заболял черен дроб. Ако те са здрави, действието му ще бъде позитивно. Не във всичко сме съгласни с лекарката. Ще направим допълнителни проучвания за действието на джинджифила върху черния дроб и жлъчката и ще пишем пак.

  4. Стела Иванова

    Ами то е написано в самата статия !!!!! Ако я прочетете няма да задавате безмислени въпроси.

  5. Проведох собствено лечение с джинджифил и благодарение на него избягнаха операция на щитовидната жлеза ,имам снимки преди и след това,и в следствие на това лечение свалих от себе си 23кг.за период от около 6месеца.Без диети.Чудо!

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Иване! Принципно коментарите ни са с одобрителен режим, заради големия спам, който пристига всеки ден. Но на вашия се зарадвахме много и го публикувахме с удоволствие. Той ще бъде изключително полезен на читателите, а и на нас, защото чай с джинджифил пием по няколко пъти на ден и ни е приятно да откриваме, че и други хора споделят вижданията ни! Пишете ни пак, ще бъдем радостни да публикуваме и другите ви коментари.

    • Може ли с джинджифил на прах?Ако може с точност

      • Лекар.БГ

        Може, но ще стане поне 10 пъти по-трудно. Ако въобще стане. Препоръчваме свеж джинджифил за целта, иначе рискувате да си загубите времето и усилията.

    • райнова

      Как точно провеждахте лечението с джинджифил.

    • stela marinova

      molq,kajete dozirovkata

  6. Стефка Илиева

    Може ли да се дава джинджифил корен с мед и лимон на дете на 6години.

  7. Пак да попитам, може ли да помогне при вродена аномалия на периферната кръвоносна система– Неврофиброматоза? Моля отговорете, спешно ми е !

  8. джинджифила с мед го приемам с вода,немога да го дъвча.Това правилно ли е.Имам Хашимото и ще опитам дали ще се възстанови функцията на жлезата.Майка ми има възел и кистичка.Да приема ли джинджифил с мед? Дъщеря ми е с псориазис.Има ли случаи на които тази рецепта е помогнала. Благодаря ви предварително,за отговора.

  9. Данка Гарабитова

    Прочетох статията и ми хареса.Имам един въпрос,може ли човек с байпас на сърцето да приема джинджифил.Има ли някакво влияние в/у сърцето?

  10. Харесва ми вкуса на джинджифила и го прибавям кьм почти всяко ястие и салата Има ли сьщият ефект или трябва да се пие чаи. Благодаря

  11. Благодаря,за полезната статия !!! Въпроса ми е – от захаросания джинджифил ползите същите ли са,както от пресния? Затруднявам се при приема на пресен,дори и с мед.Използвам го като лечебно средство за стомашно чревния тракт. Какво количество на ден да приемам от захаросания ?Благодаря предварително за отговора ви!

  12. Гергана

    Здравейте,искам да попитам,при липса на жлъчка има ли нежелано действие, при всекидневна употреба?

  13. Здравка Михайлова

    Благодаря Ви, джинджифила НАИСТИНА ДЕЙСТВА! Исках да сваля малко килца и още на вторият ден забелязах действието на този корен. Заливам настърган джинджифил(корен)- приблизително – 1 суп. л., прибавям измит лимон ( с едрата част на гъбата, защото плодовете се третират с парафин, който е противопоказен за здравето), от лимона само 1/2 от него и заливам с гореща вода. След един час започвам да пия от тази запарка, вълшебна е, ограничава апетита и разгража мазнините, особено в коремната област.

  14. Аз ям мед и джинжифил и през зимата от грип не боледувам,много помага.

  15. Горичка Вътова

    Да, от 3 г. го ползвам успешно до момента…Вече съм пристрастена и не мога без него…Оперирана съм от рак на дебелото черво /преди 3 г./, на всеки 6 месеца ходя на профилактични прегледи и резултатите са отлични.Вземам и др. подобни лековити билки, но сега говорим за джинджъра
    Освен, че всяка сутрин го смесвам с 4-5 с.л. кисело мляко,заедно с други подобни, през деня изпивам две-три чаши студена вода с по 1 с.л.дж.,освен че е супер приятно за пиене, много е и освежаващо за жегите в момента. Разтварят ти се дробовете и дишаш леко и чисто. /от 2 год. пуша и мн. ми помага, за да нямам характерните хрипове/. В началото, когато го ядях на корени, го разбърквах с мед, но сега определено ми харесва повече без сладост, натурален…Обичам и ям всякакво люто, така че ми е ОК , като смеля корените да ги разреждам само с вода…Някой път го ям и като ябълка..Чудесен е !

  16. Цветелина Радева

    Здравейте, автори на тази статия на тема джинджифил! Искам да попитам как точно действа джинджъра?Започнах да си правя чай и забелязвам че много често ходя до тоалетната по малка нужда,това нормално ли е?Такъв ли трябва да ефекта на джинджъра?Пия го за отслабване и намаляване на апетита.

  17. Екатерина

    Преди 4 години имах тумори на остатъка от моята щитовидната жлеза, която е оперирана през 1999г. Започнах да вземам по 3-4 лъжички джинджифил с мед, и за мое учудване след 2 месеца и половина след преглед от двама лекари – ендокринолог и онкохирург, се оказа, че няма следа от туморите.
    180-200гр. джинджифил, обелен и настърган на ситното ренде се смесва с 500гр. чист мед. Взема се 3-4 пъти дневно, независимо дали това се прави преди или след хранене, с мъничка пластмасова или пък дървена лъжичка, която има големина между чаената и супената.
    Продължих да вземам джинджифила с меда и се оказа, че холестерола ми се е нормализирал /при стойност от 7 на 5.2/, и теглото ми намаля с 8 кг за около 6 месеца.

  18. Здравейте, аз пия запарка от джинжифил, лимон, мед и алоя, за отслабване. Някой от Вас дали е пил тази отвара и имал ли е отслабващ ефект? И, ако е имал ефект, след колко време е било от пиенето на отварата?

  19. Веселин Марков

    Не проумявам как в два поредни реда пишете,че джинджифилът не се препоръчва при камъни или възпалителни процеси в жлъчката или черен дроб,а на следващия ред -че се ползва при заболявания на тази част от организма…
    Уточнете го-РЕДНО Е,ЗАЩОТО Е ВАЖНО !
    Това се чете от болни хора с нужди-НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ,ЧЕ ЗА НАПИСАНОТО НЕ НОСИТЕ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ !

    • Лекар.БГ

      Според нас, г-н Марков, е написано ясно, но ще го направим още по-ясно, щом настоявате. При възпалителни процеси и камъни не се препоръчва джинджифил, а за профилактика е окей и е полезен за черния дроб и жлъчката. Добавяме още едно изречение по-горе в текста, за да стане още по-ясно.

  20. Красимира Петкова

    Ще споделя опит с джинджифил. Грижех се за момченце на виетнамци, които ежедневно използваха джинджифил. Не зная защо авторът на статията е казал, че на деца до 2 годишна възраст не се препоръчва. Виетнамката си излекува дете на възраст 18 месеца, от вирусно заболяване, придружено от висока температура. За целта тя направи следното: наряза една голяма круша на ленти и я постави в по-големичка порцеланова купа. Върху крушата на тънки ленти наряза предварително обелен джинджифил в количество на средно голям картоф, наряза на лентички и скилидки чесън от една глава средно голяма, добави две супени лъжици с мед. На водна баня стоя върху котлона всичко това за 30 мин. Давахме на детето в устенцата по 3 пъти на ден по една 5-кубикова спринцовка. На 5-я ден детето беше оздравяло. Правехме рецептата през ден, понеже сместта си пуска сок. Също вечер му миеше краката с топла вода, в която поставяше счукан джинджифил без да е обелен, просто с дървен чук го натрошаваше не на много ситно. Това е само моят споделен опит. Вътрешното ми „Аз“ казваше през цялото това време, че ако аз съм майка щях да посетя кабинет на детски лекар, за да провери специалист състоянието. А тя казваше: Не се притеснявай, детето ми е добре.

  21. Аз от моя опит с пресен джинджифил,си ликувах бъбреците 6 месеца,не знам дали сам си ги излекувал но не сам получавал кризи каквито сам имал.Другото несто което видях че имам полза е че свалих 20 кг за този период.Всеки ден хапвах по 100гр. Пресен джинжифил и по една глава чесън.

  22. Стефан Иванов

    Здравейте! Много полезна статия, но никъде не видях рецепта за сърдечни проблеми (ексимична болест и високо кръвно) каква е препоръчителната доза на ден и кой е най- добрия начин за прием? Благодаря предварително!

  23. Бихте ли споделили как се употребява джинджифила при диабит и хашимото и ще има ли резултат!

  24. Димитринка Иванова

    Страхотни рецепти със джинджифил

  25. Всяка сутрин по една супена лъжица смес от джинджифил,лимон и мед преди закуска.Каза ми го една позната.

  26. Елена Семкова

    Всичко е лъжа и измама! Цяла зима пия чайове с джинджифил, лимон и мед – сигурно повече от 10 кг. лимони, 2-3 кг джинджифил и 5 кг мед, нито отслабнах, нито ми се регулира стомаха, а за вирусите да не говорим – един след друг, не ми стигна пенсията за лекарства. Общо взето всички рецепти, който всеки иска може да напише и след това се размножават из всички възможни сайтове като лечебни и др. Пробвала съм какви ли не рецепти за кръвно, за холестерол, за хашимото, за стави, за отслабване, за запек – ефект нула.

  27. Az nqmam zlachka operiranasam moga li da izpolzvam djindjifil.?
    No imam problemi sas stomaha kolit, refluxs, chesto diarii. Ne karvqsht kolit.

  28. Имах няколко месечна болка горе в дясно в стомаха. Не зная дали е жлъчка или дванадесетопръстник, но в продължение на 20 дни смесвах половин кафена лъжичка джинджифил на прах с 1 супена лъжица мед—3 пъти на ден. Болката ми мина. А преди това ходих на няколко Гастроентеролози и всички вдигаха рамене. Изписваха ми Нексиум, не го пих. През тези 20 дни пътувахме 2 пъти с ферибот за по 20 часа. Джинджифилът ми помогна и при гаденето при пътуването. Днес започнах отново да вземам джинджифил с мед, защото започна отново болката горе в дясно след едноседмичен прием на Сребърна вода заради цистит. Въпросната прехвалена вода не само,че не ми помогна за цистита, а ми докара бодежи в целия стомах и болките горе в дясно отново. Сребърната вода не унищожи патогенните бактерии, които причиняват цистита, те унищожиха полезните ми бактерии. Ще направя отново същият лечебен курс с Джинджифил. Дано да ми помогне отново. Ако някой не обича мед или има диабет може да приема джинджифила с кисело мляко или с нещо друго.

  29. Георгиева

    Много полезна информация …Благодаря! Бих искала да знам може ли джинджифила да се използва при рак на панкреаса с метастази на черния дроб и диабет и как може да се използва ? Безкрайно ще съм благодарна. ..бъдете здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *