Видове възпаления на половите органи при мъжете и тяхното лечение

При нелекуване повечето заболявания на мъжките полови органи водят до стерилитет

Най-честите заболявания на мъжките полови органи могат да се делят на няколко вида, като зависят най-вече от това коя част засяга болестта. Важно е лечението да се приложи своевременно, защото в напреднал стадии някои от тях могат да доведат до безплодие и други сериозни последици.

Баланопостит

Баланопоститът е възпаление на главичката и кожата, която я покрива. Тя се зачервява и болният изпитва парене и дискомфорт в областта, сърбеж. Понякога може да изтича и гной.

Причините могат да са от най-различно естество, като основната е липсата на добра хигиена.

  • Механични фактори – тук баланопоститът е следствие на претриване на главичката, най-често след бурен акт
  • Химични фактори – тук влиза лечението с неправилни медикаменти, довело до възпаление
  • Термични – в следствие на изгаряне
  • Паразитни – гъбичките също могат да са сред виновниците за заболяването. При наличие на кандидозен баланопостит, се появяват малки червени точици по главичката.
  • Алергия – алергията към определени козметични препарати, прах за пране или друго е рисков фактор

Лечение на баланопостит

След като вашият лекар установи заболяването, се препоръчва отлепяне на кожичката на главичката и редовни промивки. Лекуващият специалист може да ви изпише и таблетки, както и крем за мазане. В никакъв случай не прилагайте самолечение.

Уретрит

Уретритът е възпаление на уретрата – пикочния канал. Най-често причина за това заболяване са полово предаваните болести, затова не бива да се пренебрегва. Заразяването става по полов път и често болестта протича хронично. Оплакванията са подобни на тези при баланопостит, като тук много характерна и „издайническа“ е първата сутрешна капка секрет, който се отделя от уретрата. Възможно е и наличието на кръв в урината.

Мъжете боледуват три пъти по-често от уретрит от жените, като рисковите групи са межди 21 до 30 години и в повечето случаи имат няколко партньорки. След установяване на заболяването, е важно е партньорът да се изследва.

Лечение на уретрит

Назначават се изследвания, които да установят наличието на бактерии (най-често ешерихия коли) и съответно – резистентността им. След посявката, вашият лекар ще ви изпише най-подходящият антибиотик, като ако уретритът е хроничен, антибактериалната терапия ще бъде трудно и продължително.

Добре е да се назначи диета, която да изключи пикантните храни от менюто.

Варикоцеле

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Заболяването представлява разширяване на вените на тестиса, което в повечето случаи протича без оплаквания. Рядко може да има болка в областта на вените.

Бива първично и вторично. Първичното по-често е отляво, като в легнало положение напрежението във вените намалява. При вторичното варикоцеле вените са все така разширени дори в легнало положение, и е вдясно.

Болестта е сред най-честите причини за безплодие при мъжете, като спермограмата може да подскаже за нея.

Лечение на варикоцеле

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на варикоцеле е само оперативно. Процедурата е кратка и най-често се извършва с местна упойка, като пациентът се изписва на следващия ден. В продължение на месец не бива да вдига тежко, а спермограмата се повлиява най-рано след третия месец.

Тумор на тестиса

Сред заболяванията на мъжките полови органи е и ракът на тестисите. За съжаление, рядко той е доброкачествен – едва в 5% от случаите. Все пак, при ранно диагностициране, шансът за пълно излекуване е над 95%.

Най-явният симптом при тумор на тестиса е неговото уголемяване и промяна във формата. Увеличават се жлезите на гърдата, усеща се дискомфорт в областта на тестиса.

Лечение на тумор на тестиса

Лечението е комплексно, включва премахването на тестиса, за да се предотврати разпространение на ракови клетки в кръвта, а след това лъчетерапия или медикаментозно лечение.

Както сами се уверихте, повечето заболявания на мъжките полови органи водят до стерилитет при ненавременно и адекватно лечение. Затова не пренебрегвайте симптомите и винаги търсете специалист за консултация. Запазете си тази статия – тя ще ви е полезна, защото изчерпателно обхваща всички заболявания.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/01/27/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хранене при атеросклероза

Атеросклероза. Защо храни, богати на мазнини, я причиняват?

Подробен и изчерпателен материал за болестта атеросклероза. Всичко, което трябва да знаете за атеросклерозата, събрано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *