Плоскостъпие при децата

Много родители се притесняват, че децата им имат плоскостъпие, защото имат дебели мастни възглавнички на стъпалата и затова, че ходят разкрачени, стъпвайки върху вътрешния ръб на крачетата си.

Това наистина са признаци на плоскостъпие, но не и при малките деца. Кърмачетата и дребосъчетата до 3-4 годишна възраст имат добре развити мастни възглавнички на стъпалото. Но това е физиологично, “мнимо плоскостъпие”.

Достатъчно е да пъхнете пръста си под поставеното на твърда подложка краче на детето и ще се убедите, че свод има. Тази мастна тъкан се редуцира докъм 4-годишна възраст.

Дотогава се развиват мускулите и връзките на стъпалото, за да могат да задържат изправената стойка на тялото. Когато проходи малкото дете, поради това че не може да пази добре равновесие, то е по-разкрачено, за да увеличи опората си.

Възможно е до предучилищна и ранна училищна възраст да не се оформи нормално стъпало – т.е. да остане слабо и с повече мастна тъкан или със слаби връзки и недостатъчност на мускулите. Тогава има по-голяма опасност да се развие плоскостъпие.

Първите признаци се появяват с болка и изтръпване. Постепенно намалява хващателната способност на пръстите на краката. Следва спадане на свода след продължителен стоеж или умора и накрая спадането му дори без натоварване.

Напредналото плоскостъпие се характеризира с валгизиране на стъпалото (петата се изкривява навън) и обувките се изтриват от вътрешната им страна. Стойката се изкривява и става прегърбена. Появяват се болки в стъпалата, глезените, подбедриците, колената и дори в тазобедрените стави.

Болките се засилват след натоварване.

Плоскостъпие може да се развие и когато краката се натоварят (ходене, прав стоеж, носене на тежко) след продължително обездвижване. Така мускулите, които не са били упражнявани са отслабнали и връзките, поддържащи свода на стъпалото се разтягат.

Какво да се прави?

След раждането осигурете по-голяма свобода на движения на крачетата, за да се развият правилно мускулите. Не обувайте тесни чорапки, ританките да не са с тесни стъпалца и не слагаите първите месеци обувки.

Не бързайте детето да прохожда преди 10-тия месец, въпреки желанието му. Поради незрелостта на костната и мускулната система може да му нанесете непоправима вреда – плоскостъпие, изкривяване на таза и гръбначния стълб.

Когато детето проходи му изберете подходящи обувки. Те трябва да имат мека и еластична подметка, да бъдат широки отпред, за да може детето свободно да движи пръстчетата си, задната част на обувката да е здрава и твърда, за да задържи петата на детето в правилно положение.

У дома е желателно да не ходи с обувки, а с чехли, тъй като те развиват мускулите, поддържащи свода на стъпалото. Когато детето си почива и обувките не са необходими, сваляйте ги, за да си почиват и крачетата.

Ортопедичните подложки омързеливяват още повече мускулите на стъпалото. Така че те не са подходящи за начално плоскостъпие. Преди да прибегнете до тях се консултирайте със специалист-ортопед.

Добро решение е родителите да приканват децата си към упражнения, засилващи мускулите на стъпалата.

Например:

  • да се търкаля на пода точилка, да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката;
  • да се бяга на пръсти;
  • да се скача на въже;
  • каране на колело с пръстите на краката; ходене по външните ръбове на стъпалата;
  • набиране с пръсти на парче плат, на другия край на който е поставена тежест;
  • ходене боси лятото по камениста и дразнеща краката повърхност.

И нещо друго, да се избягва продължително стоене (прави и статични) и да не се прехвърля цялата тежест върху вътрешния ръб на стъпалото. Вътрешният надлъжен свод освен че е най-висок е и най-нестабилен и спада след редовно натоварване и висока телесна маса.

Така се развива или се задълбочава плоскостъпието. Ако се наложи дълго време да сте прави: раздвижвайте се, не стойте само на едно място и прехвърляйте тежестта си върху външните ръбове на ходилата.

Особено важно е при подозрения за плоскостъпие родителите да се консултират със специалист-хироподист, защото проблемите от този характер са отстраними до 18-годишна възраст.

При това лечението се покрива от повечето медицински застраховки в Канада, както и цената на изготвяните при нужда стелки и обувки по поръчка.

Плоскостъпие при децата 3.00/5 (60.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Плоскостъпие при децата ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар