Бучките – козметичен дефект или присъда? Твърда бучка (подутина) на главата

Бучка в гърдата или топче под мишницата, особено ако сте жена и скоро не сте си правила мамограма, може да бъде доста притеснителен факт.

Голяма част от туморните образувания са напълно безопасни и могат да се отстраняват единствено като козметичен недостатък.

Ако, прокарвайки длан по главата си, напипате бучки, за които преди не сте знаели, че съществуват, не се притеснявайте. Това са т.нар. екзостози – безвредни костни израстъци.

Жените често оперират такива бучки по козметични съображения. Ако опипате под мишницата си обаче и откриете нещо твърдо и болезнено, е твърде вероятно да е сериозно, особено ако сте жена и отдавна не сте си правили мамограма.

Откриването на бучка на различни места в тялото понякога е доста страшно преживяване от психологична гледна точка. Не би трябвало обаче да е така. Тук ще ви предоставим информация за две от по-често срещаните бучки, при някои от които притесненията ви са напълно основателни, а при други – не. Ето някои видове бучки и подутини, за които трябва да внимавате:

Дайте мнение и Вие тук!

ЛИПОМИТЕ са натрупвания от мазнини, които се образуват под кожата на по-пълните хора. Бучките са меки на пи пане и се движат леко под пръстите ви. Можете спокойно да не им обръщате внимание, освен, разбира се, ако не започнат да ви болят (което понякога моЖе да се случи, когато станат прекалено големи) или ако не сте в състояние да ги търпите по козметични причини.

ФИБРОМИТЕ. друг вид доброкачествени бучки, са по-твърди от мастните образувания. Понякога карцином, който е възникнал на друго място, дава разсейки в кожата и се натрупва под нея като бучка. В този случай кожата над бучката е пигментирана или е обезцветена, а самата бучка също е по-твърда и не е така подвижна, както доброкачествената разновидност.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.