Далак и болки в далака
Далак, какво е и защо имаме болки в далака

Далак и болки в далака в лявото подребрие. Защо и как да се оправим?

Къде се намира далакът? Прочистване и лечение с лекарства и народни средства. Причини за болки в далака

Болки в далака – това е специфичен симптом, който може да алармира за патологични процеси в самия орган, но също така и в други органи и системи. В някои случаи болките не са свързани със заболяване, например при голямо физическо натоварване, например продължително бягане. Симптомът няма специална връзка с определена възраст или пол; регистрира се както у деца, така и при възрастни; и при жени – и при мъже.

Понякога коментираните болки в далака насочват към първопричината за проблема. Точната диагноза обаче може да постави само специалист, и то след обстоен физикален преглед и набор от изследвания. От това следва, че самолечението би било глупав подход. Внимание: този вариант може единствено да навреди!

Причини за болки в далака и заболявания

Особеност на далака е това, че всъщност този орган няма рецептори за болка; т.е. той не може да ни боли. Дискомфортът и мъчителните усещания са резултат от разтягане на капсулата в резултат на различни патологии, открити или вътрешни поражения. Болките в далака често са резултат от пораженията на други органи и системи. Това може да са травми, инфекции, тумори, абсцеси, туберкулоза.

Нарушенията във функционирането на далака може да са свързани с вродени пороци на този орган; с усукване, необратими дегенеративни процеси, спленомегалия – патологично увеличение на далака.

Нормални размери на далак

Далакът е един от най-загадъчните човешки органи. Разположен е зад стомаха, в лявото подребрие и има форма на издължена полусфера. Дълго време е коментиран като орган на храносмилането, но днес науката е наясно, че той има отношението към имунната система.

Възрастният човек има далак с дължина 8-14 см и ширина 4-6 см. Теглото му може да достигне до 400 грама. Покрит е с капсула и помещава множество кръвоносни и лимфни съдове, както и нервни влакна. Фиксацията му става чрез специални връзки и благодарение на вътрекоремното налягане.

Уголемен далак (увеличен далак)

При обективно изследване, т.е. палпация далакът не би следвало да се опипва. Ако това е възможно, значи обемът на този орган е увеличен поне един път и половина над нормата. Степента на увеличение се определя от разстоянието в сантиметри между периферната зона на органа и лявата ребрена дъга.

Далакът може да е уголемен поради инфекции от различно естество; поради овообразувания; поради автоимунни и системни заболявания; поради заболявания като хемолитична анемия, портална хипертензия, остра левкоза, кисти, абсцеси, метастази и пр.

Какво е далак (слезка)?

Далак – това е мек единичен орган, който се намира в коремната кухина. Има пореста структура, размерът му е приблизително колкото човешки юмрук, обвит в капсула от съединителна тъкан. Разположен е в горната лява част на коремната кухина, в зоната на подребрието. Далакът е част от системата на кръвообращението: по специфични кръвоносни с

болки в далака
Уголемен далак: промяната може да е причинена от болести в други органи

ъдове кръвта се движи от сърцето към далака и сетне към черния дроб.

“Фигурин

Какви са функциите на далака? Той е кръвотворен орган: отговорен е за образуването на еритроцити и лимфоцити; очиства кръвта от вредни микроорганизми; участва във формирането на имунитета; нормализира обменните процеси в организма.

Човекът може да живее без далак, но това засяга стабилността на имунната му система и той става по-податлив на различни инфекции.

Далак и лимфа, функция

Лимфата и далакът са компоненти от лимфната система на организма; за самата лимфа може накратко да се каже, че е течност, циркулираща бавно из целия организъм – но за разлика от кръвоносната система това не става чрез изпомпване, а чрез съкращения на скелетната мускулатура. Отговорна е за поддържането на баланса на телесни течности, за транспортирането на патогенни компоненти до лимфните възли. Заедно с далака е част от имунната система на организма.

Далакът всъщност е най-големият лимфоиден орган. Това е главният източник за циркулиращите чрез лимфата имунни клетки – лимфоцити. Продуцира антитела, филтрира патогени и чужди компоненти. Освен това отговаря за елиминирането на старите или увредени еритроцити, за депонирането на тромбоцити.

Лимфни възли на врата, под челюстта. Разположение. Подут лимфен възел

Лимфен застой

Лимфата се движи по лимфните съдове и циркулира в организма на принципа отгоре-надолу. Вече стана дума, че за разлика от циркулацията на кръвта тук няма изпомпване от специален орган. Важна роля в нормалното движение на лимфата имат мускулните съкращения, т.е. движението. Често обездвижването е причина за т.н. лимфен застой или лимфостаза. Състоянието може да има обаче и други причини.

Нарушеният лимфоотток създава предпоставки за разкъсвания на лимфните капиляри, задържане на течност в тъканите, образуване на белтъчни коагуланти или тромби. Застоят на лимфата причинява хронични отоци, хипоксия на тъканите или кислороден глад, нарушения на водно-солевия баланс, разстройство на метаболизма, дистрофични и склеротични изменения.

Инфекциозни заболявания

Оток на далака – това е един от честите признаци за инфекциозно заболяване. Органът нараства чувствително и се променя като структура и цвят. При развитието на някакво инфекциозно заболяване в организма, далакът на пациента става много крехък. Дори и най-малката травма или удар може да предизвика разкъсването му- пациентът може да усеща лек дискомфорт или остра болка в зоната на лявото подребрие заради нарастването на тъканта и разпъването на капсулата.

болки в далака
Болният далак може да се лекува и оперативно
Травми от закрит и открит вид. Спукан далак (разкъсан далак)

Травмите на далака според приетата класификация могат да са от открит или закрит тип. Първиат вид са свързани с наранявания – огнестрелни или прободни, паралелно с увреда на съседни органи. Според статистиката тези наранявания са по-редки от другата група, закритите травми. В резултат на такива травми се нарушават функциите и целостта на стомаха, черния дроб, жлъчката, белите дробове. Закритите травми са резултат от различни инциденти, катастрофи, падания и удари. Нараняванията са невидими, но при тях е налице разкъсване на капсулата и паренхимната тъкан – единично или множество.

Най-сериозни усложнения дават травмите от закрит вид, при които се разкъсва капсулата и следва кръвоизлив в коремната кухина. Възможно е и пълно откъсване на органа.

Инфаркт

Спазми на съдове или емболия, т.е. запушване на кръвоносен съд: ето причините, които могат да предизвикат инфаркт на далака. Това е много сериозно състояние; патологията се свързва с некроза на органната тъкан. Ако подобен случай се неглижира, следва развитие със следните симптоми:

 • Дискомфорт, тежест, болка в зоната на лявото подребрие;
 • Повишена температура;
 • Нарушения при дефекацията;
 • Обща интоксикация.

За потвърждаването на хипотеза за инфаркт на миокарда  задължително се назначават диагностични процедури – утразвук, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография. Патологията е характерна за двата пола във възрастовата група над 65 години.

Инфарктът на далака обикновено е следствие от спазъм на прилежаща артерия поради няколко причини: хематологични патологии, влошени кръвни показатели, сърдечно-съдови заболявания, новообразувания – доброкачествени или злокачествени; открити или закрити травми; инфекции и паразити. При инфаркт на далака се нарушава стабилността на имунната система, ендокринните и обменните процеси в организма.

Абсцес

Абсцес на далака е натрупването на гной в определена зона на органа. Това е кухина, запълнена с гной; често това е последица от друг болестен процес. Става дума за инфекции, хематоми, инфаркт на далака. Образуванието може да е единично и голямо, но също и сбор от малки гнойници, способни при прогресия на патологичния процес да се съединят.

Симптомите на абсцес в далака могат да се формулират по следния начин: болка в зоната на лявото подребрие; болка в цялата лява част на тялото, която се усилва при поемането на въздух или при натоварвания; слабост, световъртеж; повишаване на температурата; храносмилателни нарушения – гадене, повръщане.

мнения, отзиви, коментари, форум

Причина за абсцеса може да бъде травма, инфекция, заразяване с паразити, инфаркт на далака. Болният трябва срочно да бъде опериран и да му се приложи адекватно медикаментозно лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

От абсцес могат да пострадат обикновено хора с отслабена имунна система, ХИВ-позитивни, болни от левкемия, лимфолевкоза, анемия. Абсцесът на далака дава усложнения с тежки прогнози – чревни кръвоизливи, перитонит, сепсис.

Туберкулоза

В повечето случаи на туберкулоза на далака заболяването е усложнение от белодробна туберкулоза. Много рядко се среща като самостоятелно заболяване. Причинява се от патогенни бактерии, които се разпространяват в организма с кръвта или лимфата.

Туберкулозата на далака се разпознава по възлестите образувания в тъканта на органа. Провокиращ фактор за развитието й е отслабването на имунната система, проявена белодробна туберкулоза, пребиваване в среда със замърсен въздух. Заболяването протича бавно, без ярко изразени симптоми. Постепенно патологията става хронична. Ето кои са нейните симптоми:

 • Повишение на температурата до 37 – 37.5 градуса;
 • Болки в лявото подребрие;
 • Влошаване на апетита;
 • Слабост, ниска работоспособност;
 • Увеличение на далака;
 • Отслабване на способността на кръвта да се съсирва;
 • Анемия;
 • Чернодробна туберкулоза.

Туберкулозата на далака в остра форма се характеризира с температурен пик и понижени стойности на левкоцити и тромбоцити. Пациентът чувства слабост и се оплаква от множество болки.

болки в далака
Сложното при болки в далака е да се установи откъде всъщност идва проблемът
Други причини и болести

В редки случаи далакът може да бъде засегнат от злокачествени процеси. Това се случва рядко и обикновено туморите са вторични. Новообразуванията могат да са от типа саркома, лимфосаркома, фибросаркома, ангиосаркома, ретикулосаркома.

В началния етап на заболяването далакът се увеличава, но общото състояние на пациента не се променя. В по-късните стадии се появяват дискомфорт в подребрието, болка в тази зона и към лявата плешка. Така се случва при запуснато състояние, което може да доведе пациента до летален изход в рамките на няколко години.

Симптоми при болки в далака

Клиничната картина при болки в далака зависи напълно от причината за вероятната патология. Независимо от първопричината обаче ще е проявен и друг постоянен симптом – увеличение на органа, както и болка при палпация.

Къде се намира далакът?

Да си припомним: далакът е единичен орган; всъщност това е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, образуван от лимфоидна тъкан. По строежа си напомня жлеза; намира се в горната част на лявото подребрие, зад стомаха, в съседство с панкреаса и бъбреците. Далакът не е свързан с процесите на храносмилане; органът е отговорен за имунната защита и състава на кръвта.

Болка в лявото подребрие

Бжолката в лявото подребрие може да е инцидентна – след дълго тичане например, след физическо натоварване. Това не е тревожно; има проблем обаче, ако болката се появява често и при различни ситуации, или е постоянна. Тя може да е тъпа, разпъваща, човъркаща, остра и пробождаща.

Болестите на далака рядко се диагностицират в ранен стадий, тъй като организмът по правило продължава да функционира независимо от смущенията в този орган. Обикновено съмненията за някакъв проблем се пораждат, когато се появи постоянен дискомфорт, болките са остри и пробождащи, чести. На този етап  далакът е вече увеличен и при физикален преглед опитният лекар може лесно да установи това. Ако до този момент проблемът е бил неглижиран, сега – макар и със закъснение – трябва да се действа.

Към какъв лекар да се обърнем?

При болки в далака е необходимо да се обърнем към семейния лекар или към специалист по вътрешни болести. След това ще са необходими и посещения при специалисти – гастроентеролог и/или хирург. Лечението трябва да е изцяло под лекарски контрол; ако състоянието на пациента не допуска само медикаментозна терапия – болният орган трябва да се премахне. Такава процедура няма да се отрази на работоспособността на пациента.

Ако медикаментозната терапия е достатъчна, та се насочва към отстраняване на основното заболяване, неутрализиране на болката и стабилизиране функциите на органа.

Изследвания и диагностика

Първите и най-важни диагностични действия са прегледът на пациента, палпацията на проблемната зона и събиране на анамнеза. В зависимост от състоянието на пациента могат да се назначат следните изследвания:

 • Рентген – позволява да се види увеличеният далак, състоянието на жлъчния мехур, стомаха, надбъбречните жлези и бъбреците. Преди процедурата в коремната кухина се вкарва кислород за подобряване на визията.
 • Тъканно изследване – материалът се взема от далака чрез пункция; сложен метод, който се използва много рядко;
 • Общ и биохимичен анализ на кръвта;
 • Ултразвуково изследване на органите от коремната кухина.
болки в далака
Болестите променят тъканта и размера на далака

Диагностицирането на патологии у далака се затруднява от близкото му разположение с жлъчния мехур.

Лечение на далак с лекарства

По преценка на лекуващия и в зависимост от точната диагноза и състоянието на пациента могат да бъдат назначени определени лекарства. Дозата и продължителността на приема им трябва да се спазват според лекарското назначение. В някои случаи терапията може да е продължителна и да се съчетава с диета, насочваща към укрепване на имунната система.

Далацин С

Далацин С е названието на серия продукти – капсули, гранули за сироп и инжекционен разтвор. Активна съставка на продукта е компонентът клиндамицин – антибиотик от група линкозамиди. Прилага се при установени причинители на инфекции, засягащи далака: това могат да са анеаробни бактерии, щамове на аеробни грам-положителни бактерии – стрептококи, стафилококи и пневмококи, щамове на Chlamydia trachomatis. Формата и дозата се избират от лекуващия в зависимост от състоянието на пациента.

Медикаментът не се прилага за лечение на пациенти с алергия към някоя от съставките му; при бременност и кърмене; при пациенти с нарушени функции на бъбреците и/или черния дроб.

Други лекарства за далак

При лечението на болен далак могат да се прилагат и други антибиотици, както и лекарства против алергия, противовъзпалителни и/или обезболяващи, витаминно-минерални комплекси са укрепване на имунитета, противотуморни и противотуберкулозни средства и др.

Народни рецепти за лечение на далак

Народната медицина също има принос към лечението на болки в далака и различни заболявания, чието развитие се отразява на този важен орган. Билките помагат, но прилагането им трябва да бъде одобрено от лекуващия. Това означава да се избере подходяща рецепта с ефективните лечебни компоненти; така познатият на поколения цяр ще допринесе за успешното справяне с проблема.

Предлагаме две от рецептите на bilka.bg, чието правилно изпълнение гарантирано облекчава неприятните симптоми:

 • С овчарска торбичка: 10 г суха билка се кипват в 200 мл вода; съдът се отдръпва от огъня и се оставя да се запарва 20 минути. Прецежда се и се приема петпъти дневно по една супена лъжица.
 • С бял равнец и невен – при увеличен далак. Двете билки се смесват в съотношение 1:1. две супени лъжици от сместа се накисват в половин литър преварена и охладена вода за един час.  След прецеждане се приема четири пъти дневно – след хранене, по половин чаша.

Операция на далак

Оперативното лечение на далак обикновено е свързано с неговото премахване. Това се прави, когато органът е увеличен твърде много и това се отразява върху процеса на разрушаване на тромбоцити и еритроцити; при някои видове лимфоми; при автоимунно разрушаване на тромбоцити; при остра хемолитична анемия; при разкъсвания, тромбози, кисти и язви, при чернодробна цироза; при онкологични заболявания.

Операция на далак може да се прави както по класически метод – с отваряне на корема, така и лапароскопски.

Живот без далак

В човешкото тяло няма излишни органи, но без някои от тях може да се живее нормално. Далакът е един от тези органи.  Когато е отстранен далакът обаче хората стават по-податливи на различни инфекции. На такива хора например се препоръчва да правят редовно всички планови ваксинации и да не посещават райони с повишен риск от заболявания от рода на малария и подобни, застрашаващи кръвоносната система. Като цяло обаче нещата не са живото застрашаващи; човекът без далак може да спортува, да има деца и изобщо да живее нормално.

Профилактика

Тъй като състоянията с болки в далака не са самостоятелно заболяване, а клиничните прояви не са специфични, специална профилактика за заболявания на далака няма. Просто трябва да се спазват препоръките за здравословен живот и да се предвижда профилактика на заболяванията, които могат да дадат отражение върху далака.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозна мононуклеоза – това страшно ли е?

Инфекциозна мононуклеоза – симптоми, по които да разберем, че сме болни. Вирус на Епщайн-Бар. Мононуклеоза …

Едно мнение

 1. Румяна Желязкова

  Сърдечно ви благодарим за труда който полагате за нашето медицинско ограмотяване ! Благодарим !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *