Здравият човек не трябва да ги има!

Четири заблуди за отоците

Здравият човек не трябва да има отоци, твърдят лекарите. Но има ли някой, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с такъв проблем?

По въпроса за отоците се разпространяват какви ли не легенди, има ред заблуди, коментират от medikforum.ru.

Ето кои са четирите най-популярни сред тях:

Отоци имат онези, които пият много вода и ядат солено.

Всъщност водата и солта сами по себе си не могат да са причина за отоците, но все пак могат да ги провокират.

Със сигурност отокът се появява, защото организмът има проблем, не може да се справи с определени функции. Ако ви се появят отоци, идете при лекар – това е най-верният подход да разберете какво става с вас. Не пренебрегвайте отока дори когато той отшуми бързо, все едно че не го е имало. Повярвайте – пак ще се появи!

Отоците са признак за болни бъбреци.

Лекарите се отнасят скептично към подобно твърдение. Най-често отичат долните крайници и причина за това е венозната недостатъчност.

На второ място отоците се получават при сърдечна недостатъчност или друго заболяване на сърдечно-съдовата система. Едва на трето място сред причините за отоците са проблемните бъбреци. За отбелязване е, че бъбречните отоци обикновено са на лицето и тъкмо по тази причина се забелязват.

Оток на лицето може да се получи и от преумора и недоспиване.

В такъв случай отокът може да се квалифицира като предупреждение – организмът има нужда от почивка.

Отоците се изчистват най-успешно с чай.

Всъщност пиенето на пикочогонен чай е опасно, защото ударното извеждане на течности от тялото нарушава сърдечния ритъм и може да причини треска. Има продукти, които извеждат излишните течности от организма.

Дайте мнение и Вие тук!

Такова действие се приписва на черния и зеления чай, чая от лайка с лимонов сок, пресни краставици, аспержи, целина, патладжани, а също и подправките – магданоз, кориандър, кардамон.

Според лекарите тези продукти и напитки наистина съдържат много фитохимически вещества.

“Демир

Те влияят върху водния баланс в организма, но квалификацията, че “изцеждат водата ти” е силно преувеличена. Кафето например и нектарите от боровинки имат много по-изразен пикочогонен ефект.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са добрите хапчета за оток на краката.

Хапчета за оток на краката. Сваляне на оток на глезена (бърз лек)

Кои са добрите хапчета за оток на краката. Бърз лек за сваляне на оток на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *