Лъчетерапията атакува деленето на раковите клетки

Химиотерапията представлява използване на различни химични вещества, които се прилагат чрез инжекция или през устата и цели ликвидиране на остатъчни ракови клетки, които операцията не е успяла да отстрани.

Тези химични вещества имат свойството да атакуват бързо делящи се клетки във вашето тяло, каквито са най-често раковите клетки.

По този начин те откриват зони с повишен клетъчен растеж, свързват се чрез различни механизми към делящите се клетки и ги унищожават. Тъй като клетъчното делене има особености, се прилагат различни режими, които целят както да унищожат клетките, така и да предизвикат минимални странични реакции във вашето тяло.

Има най-различни режими според лекарствената комбинация и стадия на рака. Сериите са четири, шест или осем, разделени през три-четири седмици. Непрекъснато навлизат нови продукти,които имат оптимизирани схеми. Между отделните серии се пра-ви почивка, през която тялото ви се възстановява от страничните ефекти на медикаментите.

След една-две серии на химиотерапия ще има дни, в които ще сте енергична и жизнена, и дни, в които ще се уморявате и ще искате повече да си почивате. Понякога ще имате променен апетит. Трябва да се пазите и от инфекции, тъй като броят на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите, намалява при химио-терапия.

Повечето пациенти с назначена химиотерапия съобщават за оредяване или частична загуба на коса. Това зависи от типа медикаменти, които са ви назначени. След приключване на химиоте-рапията косата ще се възстанови в значителна степен.

КАКВИ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ МОГАТ ДА СЕ ОЧАКВАТ?

Химиотерапията е насочена към бързо делящи се клетки. Освен раковите подобни клетки в тялото са: корените на космите, лигавицата на червата, клетките в костния мозък, клетки на кожа-та, яйчниците. Въздействието на медикаментите и върху тези клетки е причина за наблюдаваните странични ефекти. Най-честите странични реакции са различни при различните медикаменти загуба на коса, афти в устата, анемия. По-редки са сърдечните оп-лаквания.

Могат да ви безпокоят:

• метален вкус в устата, гадене, промени в апетита, промени в месечния ви цикъл (понякога менопауза), по-рядко цистит;

• понякога чернодробни оплаквания;

• диария, пигментни промени в кожата;

Демир бозан за безсъние

• алергични реакции, болки в ставите, неврологични оплаквания – отпадналост, сковаване, «мравучкане»;

• подуване на краката, задържане на вода в белия дроб (рядко).

Дайте мнение и Вие тук!

Голяма част от тези странични ефекти ще отминат, след като приключите курса на химиотерапията.

ЗА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА.

Тя е локално лечение, което се прилага след лумпектомия (локално съхраняващо лечение, което запазва по-голямата част от гърдата, като се отстранява само туморът) и по-рядко – след мастектомия (хирургично отстраняване на млечната жлеза при малигнено заболяване на органа). Представлява високоенергийни рентгенови лъчи, които точково атакуват зоните на евентуални неунищожени ракови клетки. Тези лъчи действат смъртоносно на ДНК-структурите на раковите клетки, като не им позволяват делене.

Прилага се обикновено четири седмици след операцията. Има няколко седмични схеми, при които дозирано се облъчва гърдата. Дозата, която получавате, е съобразена така, че да има минимални странични ефекти.Страничните ефекти са локални кожни реакции. Те включват сърбеж, зачервяване, сухота и лющене на кожата. Степента на реакцията е много индивидуална. Кожната реакция може да про-дължи до две седмици след края на лъчетерапията.

Понякога може да е налице отпадналост. Тя е според броя на дозите лъчетерапия, но ще отшуми след края на лечението.Повечето ефекти на лъчетерапията са временни. Някои жени усещат гърдите си по-твърди след тази процедура.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/04/02/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-647328/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми и признаци на левкемия

Левкемия. Симптоми, признаци и кръвни показатели. При деца и възрастни

Подробни симптоми и признаци на левкемия: остра (акутна) или хронична. Лечение със стволови клетки, химиотерапия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *