зехтин и лимон
Пиене на зехтин и лимон на гладно, екстра върджин и не само.

Зехтин и лимон за жабурене и детоксикация. Прием и рецепти

Зехтин и лимон: качества и приложение на уникалната комбинация. Как е правилно да използваме зехтин и лимон заедно; рецепти. Възможни вреди – как да ги предотвратим. За добрите резултати

Зехтин и лимон: целебните свойства на тази комбинация са известни от древността. Още представителите на великите империи – римляни и гърци, са наричали сместа “течно злато”. Използвали са я за терапия на множество болести и неразположения.

Те наистина не са грешили: зехтин и лимон е комбинация, която формира безброй полезни въздействия чрез микроелементи, витамини и мастни киселини. Това има значение за всеки човек. При правилен и системен прием сместа може да бъде изключително полезна за потребителя.

Защо да приемаме зехтин и лимон?

Като използваме народни средства на основата на цитираната комбинация от зехтин и лимон, ние можем да постигнем няколко основни цели. Ето кои са те:

  • Очистване на стомашно-чревния тракт и черния дроб от вредните шлаки и токсини;
  • Укрепване на сърдечния мускул и кръвоносните съдове;
  • Поддържане тонуса на жлъчегонната система;
  • Премахване на отоците от тъканите, без значение каква е природата им;
  • Неутрализиране на усещането за умора, общо тонизиране на организма.

Приемът на зехтин и лимон ще балансира енергията на всеки човек, като заедно с това ще извърши профилактика срещу най-опасните патологии в организма: атеросклероза, чернодробни увреждания и пр. Този ефект е резултат от уникалния състав на сместа, на него се дължи подобреното функциониране на организма на клетъчно ниво.

зехтин и лимон
Най-добре е сместа от зехтин и лимон да се приготвя ден за ден
Прочистване на дебелото черво

Най-често зехтин с лимон се използва са прочистване на дебелото черно от шлаки и токсини, както и за очистване на черния дроб. Преди една такава процедура се прави консултация с гастроентеролог, тъй като за някои хора тя е противопоказана и би утежнила състоянието им. Има няколко методики за очистване на дебелото черво от вредни съединения с помощта на смес от зехтин и лимон. Използват се основно две стратегии:

  • Системен прием на целебната смес;
  • Еднократно агресивно очистване на дебелото черво, паралелно с него стомаха и черния дроб. Практиката показва, че вторият метод е необходим като начало, а впоследствие е добре да се поддържа форма чрез системна употреба на сместа.

За провеждането на първоначалното прочистване е необходимо да разполагаме с 1-2 свободни дни, в които не сме на работа и нямаме неотложни ангажименти извън дома. Процесът има няколко етапа:

  • Подготовка на организма, при която в продължение на 7-10 дни не се яде тежка и трудно смилаема храна;
  • Прием на сместа от зехтин и лимон; за пълен курс е необходимо да смесим една чаша зехтин с половин чаша прясно изцеден лимонов сок. 2-3 часа след лека закуска се взема първата доза от 1-2 супени лъжици. След това се гълта по една супена лъжица от сместа на всеки 15-20 минути, докато количеството свърши.
  • Възстановяване на стомвашно-чревните функции след очистителната процедура . достатъчни са 2-3 дни на лека, диетична храна и много течности.

Вижда се, че няма особена сложност. Главното е да се спазва последователността на стъпките. Допуска се прием на вода след всяка доза от сместа, тъй катоне всеки приема без проблеми маслената композиция.

Две неща, които могат да се случат по време на прочистването: чести позиви за дефекация и болки в корема, които са поносими и преходни.

След тоталното прочистване на дебелото черво следва режим на поддържане, при който грижата за тракта е всекидневна. Лесно е: приготвя се смес от три части зехтин и една част лимонов сок. Сместа се държи в хладилник и всяка сутрин се гълта на гладно по една супена лъжица от нея. След 10-20 минути може да се приема храна.

Пречистване на черния дроб

За поддържане здравето на черния дроб е добре да се прави едномесечно профилактично очистване, което предполага всекидневен прием на зехтин и лимон. Ето една лесна практика: сутрин преди закуска сипваме в чаша 1-2 супени лъжици зехтин и сока на половин лимон. Разбъркваме енергично и изпиваме. Това е всичко: сместа ще стимулира изхвърлянето на жлъчен сок, редовна дефекация – за неща от рода на запек можем да забравим.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Този режим промива всички чернодробни канали и извежда от тялото задържаните токсини. Жлъчният сок разгражда мазнините, активира чревната перисталтика, изнася шлаките, натрупани в черния дроб и жлъчния мехур и ги извежда от организма по естествен път. По този начин се получава леко, щадящо очистване на черния дроб. Режимът може да се поддържа до 60 дни, след което се прави почивка – също за 60 дни, и може да се повтори лекият вариант на очистването.

Жабурене за венците и зъбите

Отлична практика, практикувана поколения наред в Индия, е сутрешното жабурене със студено пресовано масло. На-често това е зехтин . една супена лъжица се държи в устната кухина десетина минути, като при това се прави енергично жабурене. Първоначално течността се сгъстява, след това става по-рядка. Не бива да се гълта – изплюва се заедно с множество токсини и патогенни микроби. След това следва енергично изплакване с топла вода и така устната кухина, езикът и зъбите са основно прочистени. След половин час се изпива една чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок. Тези процедури активират периферната нервна система, сърдечно-съдовата дейност, функциите на стомашно-чревния тракт.

Как правилно се приема зехтин и лимон?

От приема на зехтин и лимон действително ще има полза, ако сместа се приема правилно. Трябва да се спазват препоръчаните дози и да се приема на гладно, след което да се изчакват 10-15 минути или повече – в зависимост от възприетия режим, и тогава да се консумират различните храни.

  • Сместа дори и в малки дози съдържа витамини А, В, С, Е и К; олеинова киселина, минерали – калций, калий, магнезий, фосфор и други; фенолосъдържащи съединения. Тези компоненти са много полезни, тъй като стаблизират функциите на различните системи в организма. Научно доказано е, че комбинацията от зехтин и лимон предпазва от болести на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Тя със сигурност забавя прогресията на атеросклерозата и на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.
зехтин и лимонов сок
Понякога са достатъчни само няколко капки лимонов сок

Правилното й използване предвижда спазване на препоръчаните от специалисти дневни дози и продължителността на програмите. Практиката показва, че най-добре е терапевтичните или профилактични модули да се провеждат в рамките на два месеца; толкова следва да продължават и паузите между два модула.

Какъв зехтин да използваме?

Extra Virgin: Как да познаем истинския зехтин екстра върджин? Кой е най-добрият?

Най-добър продукт за описваните програми е зехтинът. Доказано това е едно от най-добрите средства за очистване на черния дроб. Освен това то смъква стойностите на холестерина, освобождава стените на кръвоносните съдове от склеротични плаки, предпазва от развитието на сърдечно-съдови болести. Оптимизира функциите на целия храносмилателен тракт.

За очистване на организма най-добър е зехтинът екстра върджин. Това е растително масло, получено чрез студено пресоване. Вършат работа и други продукти, които са получени от суровина с по-ниско качество или при производството на които се използват топлинни обработки и химикали. Но ефектът с такива продукти не е същият.

Рецепти за зехтин и лимон

Един от възможните варианти за редовно прочистване на организма е прием сутрин на гладно на една супена лъжица зехтин екстра върджин, веднага след това – чаена лъжичка лимонов сок.

  • По-мек вариант е една чаена лъжичка зехтин, в която преди прием добавяме три капки пресен лимонов сок.

Още един вариант: смесваме равни части зехтин и лимонов сок в стъклен съд с капаче; държим го в хладилник и всяка сутрин вземаме след енергично разтърсваме една супена лъжица от сместа на гладно.

Дайте мнение и Вие тук!
  • По-сериозен ефект се постига от смес на три части зехтин и една част лимонов сок. Сместа се разбърква до хомогенизиране; съхранява се в хладилник и се приема по една супена лъжица сутрин на гладно.

Описани по този начин, процедурите за очистване на организма със зехтин и лимон изглеждат лесни и ефективни. Те обаче могат да причинят и здравословни проблеми и си струва да анализираме такъв аспект.

Други полезни кисели сокове

Втори компонент на очистителната смес е лимоновият сок. Той също стимулира отделянето на жлъчен сок, както и всички продукти с изразен кисел вкус. Освен това лимонът е нещо наистина много полезно. Той действа благотворно на дихателните пътища и на белия дроб, предпазва от настинки, укрепва имунитета, пази от авитаминози. Подобрява работата на ставите и предотвратява образуването на бъбречни камъни.

Вместо лимон може да се използва сок от червени боровинки. Той също е с множество целебни ефекти: добър дезинфектант с противовъзпалителен ефект; тонизира, подобрява енергийния баланс на организма. Смъква кръвното, укрепва съдовете, предпазва от авитаминози. Разтваря песъчинки и камъни в отделителната система.

зехтин и лимон
Лимонът може да се замени със сок от червена боровинка

Накрая – сок от грейпфрут; и той може да се приема вместо лимонов. Подобрява храносмилането, смъква кръвното, подпомага работата на сърцето, има жлъчегонен ефект, пречиства кръвоносните съдове.

Вижда се, че имаме избор. Всеки може да практикува най-приемливия за себе си. Може и да се опитва, докато се разбере кой е той. Универсалната рецепта е една и съща: равни части зехтин и кисел сок. Еднократната доза е от чаена лъжичка – до две супени.

Ефект от лечението. Какво да очакваме?

Всекидневната употреба на тази смес въздейства положително на стомашно-чревния тракт. Отстраняват се всички проблеми с храносмилането: дефекацията е редовна и безболезнена, усещането е за лекота и бодрост; кожата става чиста и сияйна, човекът е енергичен и по-рядко боледува от простуди и вирусни инфекции.

Силно положително влияние има върху особено важния орган – черния дроб. Клетките му изпитват оздравително въздействие; те буквално се хранят с полезна витаминозна смес, отработената кръв се очиства пълноценно. Чувствително се подобрява състоянието на ставите – те стават по-гъвкави, спасяват се от скованост, болка и отоци.

Възстановителен период след приема

За да има полза от проведеното очистване, трябва да се изпълнят правилно и възстановителните мерки. Възстановяването изглежда по този начин:

  • Денят след процедурата по очистване започва с клизма. Препоръчва се по-голям обем на използваната течност, за да се направи хубаво промиване и извеждане на концентрираните шлаки.
  • Не бива да се връщаме веднага към обичайния си хранителен режим. Особено ако е бил нездравословен; изключват се на този етап месо, месни продукти и алкохол;
  • В менюто трябва да има превес на растителните храни; пие се около два литра вода дневно, както и повече сокове;
  • След 3-5 дни се въвежда отново месо, но без тлъстини.

Трябва все пак да сме наясно, че рязка промяна в състоянието на здравето към по-добро няма да има. Дори обаче да не ни изглежда, че очистването е било интензивно, резултат ще има – но постепенно. В някои случаи бавната промяна е заради запуснатото състояние на организма и значителното задръстване с токсини и шлаки. Зехтинът и лимоновият сок са в състояние да въздействат дори и в такива условия и при правилно изпълнение да постигнат положителен ефект. Подобно влияние има и комбинацията от ленено масло и лимонов сок.

Възможни вреди и противопоказания

Ползи от зехтин на гладно и сито. Как точно се пие?

Сместа от зехтин и лимон не винаги подобрява здравето – особено ако не сме се съобразили с противопоказанията, с ограниченията за прием. Това се отнася за пациентите с алергия към съставка на сместа; при обострено заболяване на стомашно-чревния тракт; при хипертония; при възпаление на клъчния мехур, камъни в жлъчните пътища; повишена киселинност; повишена телесна температура; диабет.

Ако препоръчаната доза се превишава самоволно, това може да провокира остри състояния на хронични заболявания. В някои случаи дори правилното провеждане на очистването може да бъде последвано от гадене, повръщане, тахикардия, режещи болки в корема, главоболие, повишено артериално налягане, световъртеж, усилено слюноотделяне, раздразнение на лигавиците.

За да се избегнат възможни усложнения и нежелани последици, преди очистването със зехтин и лимон трябва да се направи консултация с лекар. Ако липсват противопоказания, специалистът може да препоръча оптималния режим за конкретния пациент. Само така от приема на зехтин и лимон ще има реална полза.

Непременно погледнете и ТОВА:

Зехтин: Топ маски за коса и лице. Лечение. Готварски рецепти

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Чай от жълт кантарион – правилното приготвяне

Жълт кантарион в домашното лечение: чай, запарка, настойка. Как се приготвя; режим на прием. Най-често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *