Сок от арония, сироп от арония
Как се пие сок и сироп от арония? Рецепти за приготвяне

Как се прави сок и сироп от арония? Противопоказания, рецепти

Как се прави сок от арония? А сироп от арония? Какви противопоказания имат? Рецепти, които дават хубав резултат.

Доказано – недолюбваната арония е изключително полезен за здравето плод.

Ето само някои от приложенията на пресен плод и на продукти с негово участие: при хеморагичен синдром, лъчева болест, авитаминози, за възстановяване след продължително боладуване или тежки операции. Ендокринолозите препоръчват плода при отклонения във функциите на щитовидната жлеза. Подходяща е за хора със сърдечно-съдови заболявания, с хипертония и атеросклероза. Спасява от безсъние, нормализира имунната система и метаболитните процеси.

Тъй като е изключително богата на витамини и микроелементи, аронията може да е в помощ при лечение след токсикози, при гастрити, заболявания на бъбреците, скарлатина, шарка, екземи, подобрява устойчивостта на умствени натоварвания.

Как се прави? Рецепта за домашен сок

Сокът от арония се препоръчва при повишено, но и при ниско кръвно налягане. Напитката е с приятен вкус, за разлика от стипчивите натурални плодчета. Тя е в състояние да осигури голямо количество витамини и микроелементи, да повиши устойчивостта на организма към вируси и простуди, да стимулира стомашните функции, да оптимизира работата на стомаха и панкреаса, на черния дроб.

Не бива обаче да се забравя, че аронията е опасна за хората с язва и при гастрит с повишена киселинност. Съдържащите се в плода биофлавоноиди, сорбит и оксикорични киселини имат жлъчегонно действие.

Прием и ползи, лечебни свойства

Преди приема на сок от арония като лечебно средство задължително трябва да се направи консултация с лекар фитотерапевт. Любопитното в случая е, че в замисимост от приеманите дози сокът може да помага например както при високо, така и при ниско кръвно. Така например при хипертония е добре три пъти дневно, половин час преди хранене да се изпиват по 30-50 мл сок с една супена лъжица мед. Тази терапия се провежда от 10 до 45 дни, в зависимост от състоянието на пациента. Вместо сок може да се хапват по стотина грама пресни плодове.

арония, сок, сироп
Сок от арония се приготвя лесно в домашни условия
Как се дава на деца? А на бебе?

Преобладава мнението, че арония и съдържащи я продукти не трябва да се дават на бебета под едногодишна възраст. Някои източници удължават забраната дори до двегодишна възраст. При по-големите плодът трябва да се дава умерено. За предпочитане е да се слагат малко количество плодчета в смесен компот, а след консултация с педиатър може да се пробва прясно изцеден сок. Първоначално опитваме с една малка лъжичка, за да видим как детският организъм ще приеме тази силна, но специфична храна. Задължително е разреждането с вода от 1:4 до 1:6.

Дори когато детето е свикнало с полезния плод и приготвения от него сироп, приеманото количество трябва да се контролира. Порцията плод за еднократен прием не бива да превишава 100 г или сокчето, изцедено от това количество.

Рецепти със захар и без захар

Най-полезен е пресният натурален сок, който изцеждаме непосредствено преди консумация. Той обаче е нетраен, а и не винаги имаме арония за приготвянето му. Тук споделяме две рецепти от zdrave.org за приготвяне на по-голямо количество сок, който може да се съхранява по-дълго време.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Без захар. Измитата арония се претрива през сито или се пасира; добавя се вода, половин чаша на килограм плод. Сместа се вари десетина минути на тих огън, около 60 градуса – внимаваме да не кипне! Прецеждаме; отделения сок оставяме настрана, а плодната маса разреждаме с преварена и охладена вода – премерваме по 200 мл на всеки килограм плод. Оставяме да престои 3-4 часа, като разбъркваме внимателно няколко пъти. След това отново прецеждаме и остатъчния плод изстискваме. Смесваме двете течности; отново прецеждаме и разливаме в бутилки или буркани. За трайност те трябва да се стерилизират по 10-15 минути.

Със захар. Следваме горната технология до момента, когато сме получили двата вида сок. Първия съхраняваме по същия начин, а към втория добавяме захар: 350 г на 650 мл течност – сваряваме тази смес на сироп. Едва тогава смесваме двата продукта и загряваме до 85 градуса. За дълго съхранение разливаме в буркани или бутилки и стерилизираме десетина минути.

Приготвяне в соковарка
сок, сироп от арония
Технология за производство на сок от арония

Стандартните рецепти за приготвяне на сокове със соковарка са приложими с лека адаптация и за сок от арония. Както е известно, соковарката представлява система от съдове; в най-долния се налива вода, а в най-горния с решетъчно дъно – плодовете, от които ще приготвяме сок. Според предпочитанията можем да добавим захар или да варим натурално. Процесът продължава около час; през това време горещата пара преминава през специален отвор в междинния съд и извлича в него всички полезни компоненти от плодната маса. Отделеният сок се събира в чисти бутилки и се стерилизира. Това е удобен вариант за обработка и запазване на по-голямо количество плодове, включително арония.

При бременност

Арония се препоръчва през цялото развитие на бременността, тъй като може да помогне без медикаменти срещу отоци и за регулиране на повишеното кръвно налягане. Чудесно средство срещу анемия! Плодът е полезен както за майчиния организъм, така и за формирането на детския благодарение на високото съдържание на разнообразни микроелементи, както и на витамини. Разбира се, приемът трябва да е с мярка и след консултация с лекар; най-удобната форма е натурален сок, чието общо количество за денонощие не бива да превишава 150 мл.

Домашен сироп от арония

Разликата в приготвянето на домашен сок и сироп е в задължителното добавяне на захар още в първия етап на обработката. Непосредствено след измиването плодовете се намачкват, претриват през цедка или пасират леко и се насипват със захар. В някои рецепти подсладената смес се оставя да престои известно време, след което се прецежда. Може да се използва вариант с добавяне на малко количество вода и варене; да се прави сироп само от арония или смес с лимони.

арония
За сладко или сироп от арония е необходима повече захар
Рецепта с варене

Класическата рецепта за варен сироп от арония е следната: Измиваме хубаво 2.5 кг плод, смачкваме леко и заливаме с 4 литра вряла вода. Добавяме и 25 г лимонена киселина, слагаме капак и увиваме в хавлиена кърпа за 24 часа. След това прецеждаме внимателно през няколко пласта тензух. Към сока добавяме захар и варим, за да получим сироп. Остатъчната плодна маса може да се свари на конфитюр.

Към прецедения сок добавяме захар, 2 кг за литър сок. За сваряването обикновено са достатъчни десетина минути. Още горещ, сиропът се разлива в бутилки или буркани. Това е траен продукт, но за по-сигурно може да се стерилизира за кратко.

Без варене. По студен начин

Студената рецепта за сироп от арония изисква 750 г захар на всеки килограм плод. Плодовете се намачкват, насипват се със захарта, объркват се хубаво и се оставят да престоят две денонощия. Следва прецеждане и разпределяне в сухи бутилки; задължително стерилизираме за няколко минути. Стерилизацията може да се избегне, като на литър сироп добавяме по един грам лимонтозу.

  • Ето още една рецепта за лечебен сироп: Плодовете насипваме със захарта в буркан и оставяме на слънчев прозорец за месец. Прецеждаме; изстискваме плодната маса и получения сок добавяме към основното количество. Добавя се по 25 мл спирт на 500 мл сироп. Продуктът се съхранява в хладилник. От него се вземат лечебни дози сутрин на гладно при стомашни разстройства.
Сироп от арония с лимони

От 1001recepti.com предлагат следния вариант за сироп без варене:

  • 2 кг арония се измиват; 1 кг лимони се почистват и нарязват. Двата продукта се разбиват в блендер и цялата маса се прецежда през тензух. Изстискваме и плодната маса. Към цялото количество добавяме 2.5 кг захар и оставяме да се разтвори, като от време на време разбъркваме. На литър сироп добавяме един грам лимонтозу. Може да се съхранява без стерилизация.

Компот от арония. Как се прави? Рецепта

Ще намерите най-различни рецепти за компот от арония – само от този плод или смес с ябълки, круши, праскови. Ето как най-лесно може да си приготвите вкусен компот от арония за зимата:

  • Приготвя се топъл сироп, като на всеки литър вода сипваме 400 г захар и 3-4 г лимонтозу. Измитите плодчета насипваме в буркани, като плодната маса трябва да е около 1/3 от обема. Заливаме със сиропа, затваряме и стерилизираме за пет минути.

Вино от арония

Както всеки плод, и аронията подлежи на ферментация и от нея може да се приготви вино с целебни качества – тъй като няма термична обработка, повечето полезни качества на плода се запазват. Може да си купите готово вино от арония – макар и да не е масов продукт, вече го има на пазара. Ако сте се снабдили с пресен плод, опитайте да си го приготвите сами у дома.

Домашно. Как се приготвя? Рецепта, производство

Приготвянето на домашно вино от арония не е работа за всеки; изисква се известен опит и спазване на точни правила. Според класическата рецепта плодът се намачква в голям, чист съд и на всеки килограм арония се добавя по половин чаша захар. Ферментацията започва веднага; за най-лесно отвеждане на газовете от процеса съдът се закрива с рехава тъкан; всеки ден в продължение на седмица трябва хубаво да се разбърква. След седмица масата се прецежда и сокът се сипва в 3- или петлитрови стъклени буркани. Вместо капачки гърлата им се закриват с гумена ръкавица, на която са направени по няколко дупки за отвеждане на парите. За продължаване на ферментацията тези съдове се прибират в тъмно помещение с по-ниска температура. Изчаква се ферментацията да спре – моментът се познава по това, че ръкавицата вече не стои права и се спихва. Течността се прецежда отново и се разпределя в бутилки.

арония, вино
Вино от арония: без съмнение е полезно, особено удоволствие е да си го приготвиш сам

Какво става с плодната маса,  която по-рано сме отделили при първото прецеждане? Тя може да се разреди с литър вода и четвърт кг захар и да се остави в отделен съд за втора ферментация, като разбъркването всеки ден продължава поне седмица. Следва прецеждане. Полученият в крайна сметка продукт може да се пие самостоятелно или да се добави към основното количество преди заключителната фаза на общата ферментация.

  • Изглежда сложно и пипкаво, нали? Има и по-проста рецепта, която при желание може да се пробва с малко количество плод, за да не се ядосваме ако го похабим. Значи, в този случай смиламе плода или го намачкваме и добавяме на килограм арония по литър хладка вода. Захарта е на вкус, от 300 до 600 г на кг/л. Сместа се приготвя директно в трилитрови буркани, които се затварят с продупчена ръкавица до стихване на ферментацията. Бурканите се разклащат всеки ден по 1-2 пъти.
Ползи

Виното от арония, както и много други продукти от този плод, притежава множество полезни качества. То се препоръчва при ревматизъм, натрупвания на шлаки и токсини, авитаминова и отслабен имунитет, проблеми с щитовидната жлеза, високо кръвно, наднормено тегло, нервност, проблеми на стомашно-чревния тракт.

Арония. Топ ползи, вреди и лечебни свойства. Рецепти и противопоказания. Отглеждане

Дайте мнение и Вие тук!

Разбира се, то може да навреди на хората, за които е противопоказан продукт: диабетици, малки деца, бременни, зависими от алкохола. Хипертониците моган да пият от това вино, но умерено количество; в някои случаи виното провокира алергични реакции и отключва мигренозни пристъпи.

Готови продукти от арония, цена, кои са хубави?

Ако нямате собствена продукция арония или не ви се занимава с приготвянето на домашни продукти от този плод – разчитайте на пазара. Сега е възможно да се набавят всички споменати дотук напитки и храни; има достатъчно добри – въпросът е да не попаднете на менте! Следвайте простото правило – да изберете утвърден производител и да се доверите на надежден доставчик. Продуктите с арония не са от най-евтините, но със сигурност сис струва да похарчите пари за нещо наистина полезно.

Био сок от арония

арония, сироп, ценаЕдин от препоръчваните продукти е био сокът от арония, произведен чрез студено пресоване от реколта в района на Централна Стара планина. Масивите се намират край Капиновския манастир “Свети Николай Чудотворец”; продукцията е без добавена захар и консерванти, трайността се гарантира чрез класическа пастьоризация.

Плюсове и минуси, цена

Сокът с тази марка може да се използва като профилактично средство, за укрепване на имунната система – но в подходящи дози и за добавка към комплексно лечение на хронични заболявания. Полезен е – припомняме! –  като източник на антиоксиданти; има добър антирадиационен ефект и помага при работа с компютри и телерадиационни съоръжения, мобилни телефони и пр. Ускорява оздравителните процеси при грип и настинка; балансира функциите на щитовидната жлеза; полезен е като средство за подобряване на паметта и концентрацията; струва си да го приемат болни от ревматизъм и анемия. Приемът на този сок намалява риска от чревни заболявания, включително рак на дебелото черво.

Същевременно не бива да се забравя, че ползите се реализират само при разумна консумация. Максималното количество за един прием е 50 мл. По-високите дози могат да провокират гадене, повръщане и разстройство – това е свързано с т.н.  реакция на Херксхаймер. Тя се изразява в организмов дискомфорт поради бързото унищожаване на патогени и отделянето на високи дози токсини.

Коментираният продукт е на “Арониада-Агро ЕООД”. Цената за бутилчица от 270 мл е 7 лв, а за половин литрова – 12 лв.

Кой сок е студено пресован?

Един от доказаните продукти – тип студено пресован сок, е био вариантът на “Арония Алайф Агрикалчър”. В него са съхранени всички полезни качества на плода; преработва се веднага след брането, пресова се и се пастьоризира до температура 85 градуса. Специално се отбелязва полезното му въздействие върху организма на децата.

Производителите използват суровина от собствени масиви в чисти еко райони. Препоръчваната схема за профилактика и лечение е трикратен дневен прием по 30-50 мл; приемът е около половин час преди хранене. Терапията продължава до 90 дни, след което трябва да се прекъсне за месец и може да се повтори.

Сокът на Витанеа

сок арония на ВитанеаСокът от арония е био продукт, произведен по технология на известния професор Христо Крачанов. Съдържа 100% натурален плодов сок; производителите от фирмата на Крачанов – “Витанеа”, подчертават, че този сок е директна пресовка от пресен плод, не е приготвен от концентрат. Препоръката е да се пие два пъти дневно – сутрин и вечер, по 30 до 50 мл. Бутилчица от 250 мл струва около пет лева.

 

Сироп от арония

Сиропът от арония е първият продукт на професор Крачанов. Сега има няколко производители на този силно подсладен продукт, за който се използват пресни плодове и много захар. Концентратът се приема силно разреден, на една част сироп – 13 части вода. При такава пропорция напитката може да се приема и от диабетици.

Ползи и цена

сироп от арония, ползи, ценаКато се съобразяваме с високото захарно съдържание на продукта, трябва да отбележим, че натуралният компонент в подобна напитка е с високо съдържание на витамини и минерали. От консумацията  му има полза, но все пак това е напитка по-скоро за удоволствие, отколкото за терапия. Малка бутилка от 300 мл може да се купи за около три лева.

Сироп арония на Крачанов (Vitanea)

Сиропът съдържа концентрат от арония, захар, лимонена киселина, подсладител -ацесулфам К, консервант – калиев сорбат. Чистото плодово съдържание е 38 процента.

Серията “Арония” на “Витанеа” включва и натурален нектар – или без добавена захар; тетрапак опаковка от литър се продава средно по 3.50 лв. Продуктът е великолепен.

Компот от арония

Ако не правите домашни компоти и рецептите ни за това не са ви интересни, можете да си купите готови. На пазара чистият компот от арония е рядка птица, но все пак не липсва. Препоръчваме този на “От мазето”: компотът в интересна бутилка е по левче.

Био вино от арония

Тъй като аронията е сравнително нова агрокултура у нас, виното от този плод е с доста кратка история. Въпреки това си има и производители, и фенове.

На Домейн Трифонов

“Домейн Трифонов” е един от най-първите производители на вино от арония у нас. Имат насаждения в района на Омуртаг. Аронията при тях се бере ръчно и е специално биологично селектирана. Въпреки че виното им носи етикета био, може да се купи на цена само от 10 лева тук.

вино от арония на "Домейн Трифонов"
Вина от арония на “Домейн Трифонов”, един от първите производители.
На Лясковец

Лясковският Винпром е първият промишлен производител на вино от арония у нас. Още в първите години от пускането му на пазара то става популярно; годишната продукция от 30 000 бутилки се пласира добре. Едно от търсените плодови вина с доказан лечебен ефект; препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, хипертония, при йодо дефицитни състояния.

На Арониада Агро, ЕООД от Русе

Продуктът е с 8-процентно алкохолно съдържание; стандартната винена бутилка може да се купи за десетина лева. Произведена е от грозде и арония; има качествата на лековитото плодче, както и на класическата винена суровина – гроздето. Действа като младите вина и с него трябва да се внимава. Тип сухо вино, без добавена захар.

За вината от арония се казва също, че действат като виагра.

Оцет от арония

Още един полезен продукт, препоръчван като добавка към салати. Запазва полезните качества на суровината; действа като антиоксидант, има укрепващ здравето ефект. Не без значение – ароматен и вкусен. За дресинг на хубава порция салата е достатъчна една чаена лъжичка, разредена с вода. Литър оцет върви средно по пет лева.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

2 Мнения

  1. Поставили сте снимка на виното от арония на “Домейн Трифонов”, който е един от първите производители на вино от арония в България, а споменавате производители на вино от арония, които са производители на арония, но не и производители на вино.
    Поздравления за интервюто с проф. Крачанов, който ми е преподавал преди повече от 35 год. органична химия във ВХВП

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви за корекцията! Добавихме малко информация за “Домейн Трифонов” с линк към сайта им, откъдето читателите могат да си поръчат био вино от арония, ако искат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *