Екстракт от грейпфрут мнения
Екстракт от грейпфрут мнения, семена, капки

Уникален екстракт от грейпфрут: Цитросепт лекува, пречиства и предпазва от болести

Действие и мнения за прочутия екстракт от грейпфрут, включително и семена, утвърден под името Цитросепт.

След като през 1976 г. Световната Здравна организация (СЗО) даде насоки за популяризиране и развитие на естествените лечебни субстанции и природосъобразния начин на живот и хранене, усилията на цяла армия от учени бяха насочени към изследване на най-ценните съставки на лечебните растения.

Това доведе до фокусиране на интереса върху една голяма група съединения с особено важна биологична активност – флавоноидите или биофлавоноидите (БФ), съдържащи се в плода грейпфрут.

Лабораторните анализи и клиничните опити постоянно разкриват мъдростта и силата на природата: през последните десетилетия станаха известни много факти, които поставиха биофлавоноидите (БФ) сред най-ценните природни вещества, които хармонизират, укрепват и подпомагат възстановяването на човешкия организъм. Тук ще споменем някои от тези факти:

1. Противомикробно действие:

БФ унищожават много бактерии, вируси, гъбички, плесени. (Подробни данни за вида на микроорганизмите, унищожавани от екстракта на грейпфрута, вижте на: .)

На практика биофлавоноидите на грейпфрутовия екстракт унищожават над 800 вида от най-често срещаните бактерии, причиняващи най-типичните възпалителни заболявания: синузит, бронхит, ангина и пр., които на свой ред провокират алерични заболявания като астма, сенна хрема, дерматит, автоимунни заболявания и др.

Нещо повече, биофлавоноидите са активни не само срещу бактериите: научни изследвания сочат, че те унищожават над 100 вида гъбички (вкл. и “кандида албиканс”), които са причина за много здравословни проблеми и заболявания: от гъбички по ноктите, през вагинално течение, до синдрома на хроничната умора.

Една особена форма на живот, нещо средно между бактерия и вирус, напоследък беше идентифицирана като причинител на доста хронични възпаления, най-често в пикочополовата система – “хламидия трахоматис”. Установено е, че БФ убиват много щамове на този трудно унищожим микроб.

2. Антиоксидантно действие на БФ:

напоследък това е доста нашумял термин, който обозначава способността на някои вещества да предпазват от окисление (и смърт, бърза или по-бавна) на тъканите, клетките и ензимите на човешкото тяло. С окислението (дължащо се предимно на свободните радикали, които могат да бъдат наречени вътретъканна отрова) се свързва както стареенето на отделните органи и системи, така и на организма като цяло, появата на сърдечно-съдови заболявания, предразположението към ракови заболявания. Ето защо, след като стана научен факт, че наред с вътретъканните отрови (окислители, оксиданти), съществуват и вещества, които противостоят на пагубното им действие (антиокислители или антиоксиданти), научната общност се зае да търси подходящи за човека източници на тези полезни вещества. Не е тайна, че отново групата на БФ е на първите места по антиоксидантна мощ.

3. Въздействие върху кръвта и кръвоносната система:

нормализира се повишената склонност на кръвта да се съсирва, а с това се подобрява и оросяването на мозъка и сърцето, алкализират се кръвта и тъканите.

4. Хармонизиращ и укрепващ ефект върху имунната система.

(Повече подробности вижте на: .)

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Списъкът може да бъде продължен още, но дори и само гореизброените свойства на БФ са достатъчни, за да се убедим в техните предимства. Ето защо в течение на няколко десетилетия, откакто са открити, биофлавоноидите са станали синоним на естествена защита, природна хармония и дълголетие. Природосъбразното и здравословно хранене противодейства на съвременния стресов и индустриализиран живот и превръща БФ в една от важните съставки на ежедневната диета.

Eдинствен естествен източник на БФ са само някои растения. Сред тях широко известен е червеният грейпфрут, чиито плодове, както вече бе доказано, са богато дарени от природата с тези ценни вещества. Това откритие дължим на известния учен Якоб Харич, който през 60-те години на миналия век завършва експерименталните си изследвания в Университета на Флорида.

Целта му е била да се докаже, че екстрактът от червен грейпфрут е добра алтернатива на препаратите за съхраняване на плодове и зеленчуци. В хода на работата си той се натъква на твърде интересни факти и това го кара да посвети остатъка от живота си на изследвания на това наистина уникално растение. Така става ясно, че eкстрактът, добит от семената и пулпата на червения грейпфрут, притежава универсални антимикробни свойства и е мощен (и напълно безвреден за човека и животните) “убиец” на стотици бактерии, гъбички, вируси, хламидии…

От 80-те години на миналия век, след многобройни изследвания и експерименти, в САЩ е установена сложна технология за добиване и обогатяване на екстракт от грейпфрут, така че да се съхранят в концентриран вид най-ценните съставки на плодовете. Понастоящем екстрактът се разпространява в Европа и в България под наименованието “Цитросепт”. Вижте и подробния ни материал по темата + няколко мнения в текста и под публикацията:

Цитросепт, как се ползва при гъбички, кандида, за деца, при псориазис и др.

Универсалните качества на екстракта от семената и пулпата на червения грейпфрут се дължат именно на факта, че това е силно концентриран извлек, богат на БФ, произведен от напълно естествени органично отглеждани растения, които не са третирани с изкуствени торове и препарати, с химическо наименование “diphenol hydroxybenzene complex”.

Екстрактът “Цитросепт” е комбинация от следните природни съставки: флавоноиди (до 33% в търговския продукт), аминокиселини, захариди, токофеноли, до 30 мг/г аскорбинова киселина (витамин “С”) и всички витамини от групата “B”, особено биотин. “Цитросепт” съдържа следните минерали: фосфор, калий, желязо, натрий, магнезий.

Дайте мнение и Вие тук!

В процеса на добиване на екстракта флавоноидите и ценните вещества, намиращи се в червения грейпфрут, се концентрират многократно, като крайният продукт представлява гъста, жълта на цвят течност, с много кисел и силно горчив вкус. Ако се обърнем към знанията, оставени ни от древните мъдреци на Изтока, ще забележим колко голямо внимание обръщат те на баланса между вкусовете на приеманите храни.

Според древната аюрведа, даоските учения и други източни школи, за доброто здраве трябва да се приемат вещества с внимателно подбран баланс между петте основни вкуса: в храната трябва да присъстват както сладкият, така и соленият, киселият, лютивият и горчивият вкус.

Според китайските лекари всеки от тези вкусове стимулира определена система от органи в тялото. Соленото например отговаря на бъбреците, киселото – на черния дроб, горчивото – на сърцето и т. н., а липсата или преобладаването на някой от вкусовете води до различни заболявания.

По нашите географски ширини има липса на храни с горчив вкус, който стимулира сърдечно-съдовата система, а преобладават сладкият и соленият вкус. Възможно ли е това да има връзка с твърде високия ръст на сърдечно-съдовите заболявания у нас? Този въпрос ще чака своя отговор в бъдеще, а сега с категоричност може да се каже, че екстрактът от семената и пулпата на червения грейпфрут притежава всички целебни качества на плодовете, но умножени стократно.

Напоследък се изясниха и някои подробности за действието на активните съставки на екстракта от червен грейпфрут. Те разрушават цитоплазмената мембрана на бактериите, които не могат да си набавят необходимите хранителни вещества, това нарушава процесите на клетъчното им дишане и болестотворните микроби умират.

В настоящия момент сред научните и медицинските среди се надига особена тревога и тя се дължи на изработваната от микробите устойчивост (резистентност) към синтетичните антибиотици. Какво означава това на практика? Поради изключително широката употреба на синтетични антибиотици в развитите страни (макар и недотам развита, България е сред страните с много широка употреба на антибиотици), понастоящем се наблюдава т. нар. “привикване” на микробите към тях. Вече се развиват нови щамове, които са напълно устойчиви на известните антибиотици.

Естествено, налага се въпросът: а какво би станало, ако такъв щам получи масово разпространение? Такъв микроб на практика става смъртоносен! И тук отчитаме още един плюс на природния антибиотик “Цитросепт”: освен че е напълно безвреден и не унищожава полезната флора в червата, продуктът убива огромен брой бактерии, вируси и гъбички, и най-важното: не води до развитие на резистентност у микробите. Природната мъдрост и целебната й сила са уникални!

Неслучайно в световен мащаб употребата на екстракта от червен грейпфрут се разраства, разширява се и спектърът на употребата му: от средство за дезинфекция на болнично бельо (екстрактът може да се сравнява по ефикасност на дезинфекцията с хлорна вар или с колоидно сребро!), през средство за обеззаразяване на водата от съмнителни източници, както и обеззаразяване на басейни, хранителни продукти, семена за посев, до дезинфекция на климатични инсталации, плотове, клавиатури, брави и прочие предмети в бита, в обществените сгради, в домакинството …

Списъкът може да бъде продължен още, но ще споменем само, че в института “Луи Пастьор” във Франция се правят интересни изследвания за борба със СПИН, като в основата на опитите стои именно невероятната способност на екстракта от червен грейпфрут да убива микробите (в това число и вируса на СПИН), без да прояви токсичност към човека.

До този момент не е известно как точно Цитросепт въздейства върху вирусите, тъй като те нямат собствена клетъчна мембрана. Но се знае, че той е изключително ефикасен срещу огромен брой бактерии, гъбички, паразити и вируси (включително и срещу вирусите на грипa). Да се надяваме, че научните изследвания ще дадат отговор на въпроса как може екстрактът да е толкова силен и едновременно с това – безопасен.

Цитросепт не е токсичен, не съдържа тежки метали, безопасен е и за околната среда.

Изследвания, проведени съгласно “Стандартни методи за тестване и определяне на възможната анаеробна биологическа разложимост на органичните химикали” (ASTM стандарт, част 11, 1993 г.), доказват, че екстрактът е биологически разложим. Той е тестван в съответствие с техническите изисквания, посочени в Правилника за изпълнение на Федералния закон за опасните субстанции на САЩ (глава 11, от 1976 г.).

Базирайки се на получените резултати, грейпфрутовият екстракт е класифициран като нетоксичен за вътрешен прием, като недразнещ кожата и некорозивен материал.

Екстрактът от грейпфрут “Цитросепт” се предлага на българския пазар вече 10 години. Можете да го намерите в аптечната мрежа, в три различни форми: течна форма – концентриран екстракт Цитросепт; сироп за деца – Цитросепт Джуниър, и на капсули – Цитросепт актив (само за възрастни).

Вътрешно екстрактът задължително се приема разреден в чаша течност!

Препоръчвана доза. За възрастни със средно телесно тегло: 2-3 пъти по 15-20 капки (разтворени в чаша вода, сок) или 2-3 пъти по 2 капсули, за срок от 2-4 седмици или до изчезване на оплакванията и стабилизиране на състоянието. След това се продължава с два пъти по-ниска доза за 1 -3 месеца, а също така и преди, и по време на рисковите сезони, при епидемии и пр.

За концентрирания екстракт дозировката при деца под 5 години се прави по правилото на д-р Фуше: по 1 капка на 1 килограм телесно тегло за 24 часа, разделено на 3-4 приема, за 2-4 седмици или до отзвучаване на оплакванията. След това дозата се намалява наполовина и се дава за 1-3 месеца, а също така и преди, и по време на рисковите сезони, при епидемии и пр.

Адаптираната форма за деца – Цитросепт Джуниър, се дава според възрастта на детето.

За деца под 4-годишна възраст – 2.5-5 мл дневно, до изчезване на оплакванията, или за 2-3 седмици. След това се продължава с два пъти по-ниска доза за 1-3 месеца, а също така и преди, и по време на рисковите сезони. За деца над 4-годишна възраст: 10-15 мл дневно. Сиропът може да се консумира и от възрастни: два-три пъти дневно по 15 мл.
За повече информация, отзиви на потребители и лекарски консултации:
Д-р Петър Христов:
0887 671 357
www.citroseptbg.com,
е-mail: citrosept@abv.bg

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

булимия

Опасната булимия: какво е, как да я лекуваме

Симптоми и признаци. Обичайното лечение. Лекарства против булимия. Ципралекс. Снимки и видео. Анорексия и булимия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *