001--аюрведа лечение-image002image010

Доброто здраве се постига с Аюрведа

Аюрведа е наука за здравословен, дълъг и щастлив живот с история от 5000 години.

Аюрведа или „наука за здравето“ е една от малкото системи за алтернативна медицина, признати от Световната здравна организация като ефективни. Над 150 000 чужденци идват годишно в Индия за аюрведично лечение.

Изтощителният ритъм на живот на съвременния човек води до факта, че почти всеки жител на големите градове има хронични заболявания. Традиционната медицина, далеч от своя източник – Аюрведа, не е в състояние напълно да освободи човека от последиците от непрекъснатия стрес върху здравето. Затова много хора намират спасение за своето изчерпано „Аз“ в Аюрведа, чиято ефективност е потвърдена от вековна практика.001-аюрведа лечение

Всички аюрведични учения използват Аюрведа терапии, които не са насочени към лечение на отделни симптоми на болестта, а към изцеление на душата и тялото като цяло.

Следователно в Аюрведа няма стандартни рецепти за всяко заболяване, както в съвременната медицина, а само индивидуални програми за възстановяване за всеки отделен случай.

Тук няма да получите моментален резултат, тъй като цялото Аюрведа лечение е насочено не към премахване на симптомите, а към освобождаване на човек от източника на проблема. Така се постига дългосрочен ефект, който при спазване на препоръките на аюрведичния лекар остава за цял живот.001-аюрведа лечение-image002image003

Най-голямото предимство на Аюрведа е, че тя няма никакви странични ефекти и използва естествени лекарства от растителен, животински или минерален произход, диети, еквивалентни на лекарствата по своя ефект, както и комплекси от специални процедури.
Според Аюрведа има три основни аспекта, които трябва да се спазват за добро здраве: хранене, сън и брахмачаря – интелигентното използване на жизнената (сексуална) енергия.001--аюрведа лечение-image002image005

● Първият аспект на здравето – храната

В Аюрведа се смята, че всички заболявания започват в храносмилателния тракт. За да се чувствате добре е важно цялата храна да се усвоява правилно. За да направите това, трябва да се научите как да изберете правилните храни, които са подходящи за вас, и да ги ядете в точното време.

Знаем, че не трябва да се храним през нощта, тъй като това е огромна тежест за храносмилането. Сезонността също играе важна роля – не се препоръчва да се ядат зимни ястия през лятото (например тиква) и обратно.
Храната е гориво за живота. Получаваме сила и енергия от храната. И ние се нуждаем от тях, за да изпълним нашите мечти и житейски цели.001--аюрведа лечение-image002image007

● Вторият аспект на здравето – сън

Не е тайна, че лишаването от сън влияе пряко върху благосъстоянието, енергийното ниво и настроението на човека. Учените са доказали, че липсата на сън увеличава риска от хронични заболявания като диабет, хипертония, затлъстяване и депресия.

Освен това учените също казват, че хората, които спят лошо, са по-склонни да развият рак.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Живеем в свят, зареден с джаджи, висока конкуренция и стрес. Това е свят, в който безсънието и други проблеми със съня са станали норма.

Как и колко спим се отразява пряко върху нашето здраве, благосъстояние и външен вид. В действителност, по време на сън, има естествена детоксикация на тялото, обновяване на клетките, всички телесни тъкани се възстановяват.

Затова адекватният и качествен сън е едно от най-важните условия за здравето, както физическо, така и психическо.001--аюрведа лечение-image002image010

● Третият аспект на здравето е Брахмачаря

Според Аюрведа сексуалната енергия е най-чистата форма на жизнена сила, така че трябва да се изразходва разумно. С хармоничен подход имаме повече вдъхновение и ентусиазъм в творческите области на живота ни: било то някои проекти, творческо изкуство или просто отглеждане на деца.
Аюрведа по никакъв начин не осъжда секса или сексуалността и не предлага никакви правила или забрани. Тя просто препоръчва разумен подход към това кой и как да споделя тази енергия.

Брахмачаря обаче не е само секс. Той обхваща по-глобална концепция и предполага способността да поддържаме и попълваме запасите от жизнена енергия, от която се нуждаем.
Това включва контрол над желанията, самоконтрол и разумно използване на ресурсите на вашето тяло, внимание и мисли.
Хармонията на тези три аспекта от живота, които са в основата на Аюрведа, може съществено да подобри състоянието ни и да донесе много удовлетворение, радост и щастие в живота ни.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Ayurveda 02

Аюрведа: основни принципи и ползи

Аюрведа – древна философия за света Аюрведа е хилядолетно познание за живота и хората, чието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *