рехабилитация физиотерапия

Пасивната рехабилитация намалява болката след травма

Рехабилитацията е един от най-важните процеси в медицината. Тя представлява възстановяването на организма и постепенното му раздвижване след травми от различен тип.

Чрез нея се цели да се постигне намаляване на хронична болка и да се увеличат двигателните способности в дадена зона на тялото, които по някаква причина са били намалени. Процедурите са разнообразни и са свързвани с раздвижване на мускулите и стимулиране на естествените лечителни процеси в организма. Рехабилитацията се извършва само от специалист и доста често – с помощта на медицинско оборудване. Упражненията, които пациентът може да прави сам вкъщи, също трябва да бъдат назначени и обяснени, за да не нанесат вреда вместо да помогнат.

Най-важното правило при рехабилитацията след тежки контузии или операции е тя да бъде започната възможно най-скоро. По този начин ще бъдат избегнати редица рискове – образуване на рани от залежаването (декубитуси), усложнения на лечението от различен характер, дихателни проблеми, сваляне на килограми и мускулна маса. Освен ранния старт е важно физиотерапията да се извършва редовно, за да има желания ефект. Ритъмът се определя от специалиста според нуждите на пациента.

Съществуват два типа рехабилитация – активна и пасивна. Най-ефективна е комбинацията от двата метода. При пасивната рехабилитация пациентът не извършва самостоятелни движения и е третиран ръчно или с помощта на уреди, от страна на специалиста. Вместо да натоварва сам мускулите и ставите си, той е подложен на стимулации. Този тип терапия е изключително полезен в началото на лечението. Тогава пациента изпитва силна болка вследствие на контузията или претърпяната операция, а и има вероятност мускулите му все още да са прекалено слаби. Активната терапия изисква движения от страна на болния, които причиняват допълнителна болка. Пасивната от своя страна разчита на развитието на съвременната медицинска техника и консумативи, с помощта на които да подготви пациента за безболезнено движение.

Използват се апарати, които обезболяват травмираното място и стимулират естествените процеси на лечение в организма. Някои от тях предават малки електрически импулси през кожата, за да променят механизма, по който индикациите за болка се предават към мозъка. Други карат мускулите да се свиват и отпускат и по този начин ги заздравяват. Използват се и такива, които предават електрически импулси през кожата, за да стимулират ендорфините (естествените обезболяващи). Така се контролират оттоците и се намалява драстично болката на пациента. Пасивната рехабилитация може да включва прилагането на топлина за отпускане на мускулатурата. Възможно е използването на акупунктура за намаляване на болката и подобряване на някои движения.

Дайте мнение и Вие тук!

По преценка на специалиста се преминава от пасивна към активна рехабилитация, която се състои от разнообразни упражнения и постепенно възвръщане на всички двигателни функции.

Иновациите в сферата на пасивната рехабилитация стават все повече, което води до по-голяма ефективност и бързо възстановяване.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *