слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне. Лечение с крем и народни средства

Въпреки че се среща по-често при хора със светла кожа, която образува: по-малки количества от защитния пигмент меланин, слънчевото изгаряне засяга всеки, който е бил изложен за дълго на ултравиолетовите лъчи.

Най-добре е да не злоупотребявате със загара, особено при децата, тъй като слънчевите изгаряния в детството могат да доведат до злокачествена меланома.

Многократното излагане за дълго време на ултравиолетовите A (UVA) лъчи води до преждевременно стареене и повишава риска от рак на кожата. Високи дози от UVB лъчи причиняват слънчево изгаряне, което уврежда най-горния слой на кожата и също може да доведе до рак. Зачервяването и болката се усилват до няколко часа след излагане на слънце и се задържат за седмица. Може да се образуват и мехури.

ПРОФИЛАКТИКА.

Първоначално правете слънчеви бани до 15 минути на ден, като постепенно увеличавате времетраенето. Преди това намажете кожата със слънцезащитен крем с фактор 15 или по-висок в зависимост от вашия тип кожа. Нанасяйте крема отново на всеки няколко часа и след къпане.

Ако не желаете да се сдобиете с тен, носете плътни светли дрехи и избягвайте силното слънце от 10 до 15 ч. Пазете бебетата под 6 месеца от преки слънчеви лъчи. Когато сте навън, пийте много вода. Всекидневно вземайте анти-оксидантите бета-каротин, ви тамин С и Е и селен.

ЛЕЧЕНИЕ

• Не белете изгорялата кожа и не пукайте появилите се мехури.

• Успокоявайте кожата със студени компреси, студена вана или душ (или се мажете с гел от алое вера или с лосион от каламин).

• За облекчаване при суха и лющеща се кожа нанасяйте овлажняващ крем.

• При лека форма на слънчево изгаряне поръсете мястото с царевично брашно.

• Предпазвайте изгорялата кожа от допълнително излагане на слънце.Хомеопатия

• Крем от Urtica, Calendula или Hypercal: при пареща кожа, която не е станала на мехури.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

• Тинктура от Urtica, Calendula или Hypercal (разреждане с вода 1:10): при всяко слънчево изгаряне, като кожата се намазва незабавно и обилно.

• Cantharis: при тежки слънчеви изгаряния, като се приема на всеки час.Цветни есенции: Студен компрес с няколко капки «Рескю Ремиди» охлажда кожата.

НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАР, АКО:

• Имате силно зачервяване и/или мехури по тялото.

• Имате висока температура, втрисане, световъртеж, главоболие или повръщане.

• Малко дете е получило силно слънчево изгаряне.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

image002

Как да се предпазите от пристрастяване към хазарта?

71-годишният Риг Фойгт можел да умре от масиран кръвоизлив заради сложни сраствания в коремната кухина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.