Thymus Vulgaris4

Мащерка: всички болести, които лекуваме с билката (РЕЦЕПТИ!)

Мащерка – как да разпознаем чудесното растение “бабина душица”. На какво се дължат лечебните й свойства, какво съдържа. Как да приготвяме цяр с мащерка – правила и предупреждения. Мащерка за бременни и кърмачки; за деца. Мащерка в козметиката; в кухнята. Готови продукти с мащерка. Как да си я отгледаме на балкона. Има ли странични ефекти и противопоказания

Мащерка – това уникално растение истински впечатлява с приятния си аромат и обилен цъфтеж. Прилича на малко храстче, което се разстила като килим по земята и насища въздуха с вълшебни флуиди. Градинарите ценят растението като непретенциозен и ефектен вариант за украса на цветните лехи; то вирее чудесно върху каменисти почви и често ще видите рояци пчели да летят над ароматните му клонки. След този леко старомоден апотеоз на мащерката трябва да си дойдем на темата: чудесната мащерка е не само устойчиво и красиво растение, но и много полезно. И на първо място сме длъжни да говорим за лечебните качества на билката.

Растението мащерка като билка, бабина душица

Мащерка – това е лечебно растение, билка с тънки разклонени стебла, което прилича на миниатюрно храстче. Развива се хоризонтално – “пълзи” и покриза терена с гъст ароматен килим, чиято дебелина е 5 до 35 см. Листата на растението са дребнички, овални и с плътен зелен цвят. Цъфти в розово-лилаво, също с дребни цветчета, събрани в красиви снопчета. От юни до август цъфтежът е непрекъснат и интензивен.

Има различни разновидности на мащерката; всяка от тях има своя специфика – могат да се различат по външен вид и по състав, но всички те са целебни и вършат работа в народната медицина. Мащерка може да си намерите в диво състояние както по каменисти склонове, така и по слънчеви полянки между дърветата в гората.

Суровина за приготвянето на различни лечебни запарки, тинктури и мазила е надземната част. Добре развитото храстче се реже по време на цъфтеж и се суши на сянка. След това от изсушената маса се получават необходимите за съответния проблем церове. В кулинарията се използва както суха, така и прясна мащерка.

Как да я познаем? Къде расте. Кога цъфти?

Вече споменахме, че ще разпознаем нашата мащерка но специфичния аромат и по дребните листа и цветчета. Всичко това заедно прави билката неповторима и лесно се различава от други ароматни растения.
Различни сортове мащерка са широко разпространени в обширни територии на Европа и Азия. Известно е, че растението е непретенциозно, но най-добре се чувства върху леки, песъчливи почви, в слънчеви гори и открити пространства от ливаден тип. Цъфтежът е летен, първите съцветия се разтварят през юни и приключват в август. В ранна есен всяка цветна чашка отглежда по четири семенца.

Съдържание: Тимол, желязо

Лечебните свойства на коментираната мащерка се дължат на съчетанието от целебни фактори в състава й, и основно на високото съдържание на тимол. Тимол – това е ароматна органична молекула от типа на фенолите. Този компонент по природа е вещество със слаба токсичност. Може да окаже загряващо и раздразващо въздействие върху лигавиците, но същевременно е истински убиец за патогенните микроорганизми в човешкото тяло. Освен това тимолът стимулира очистването на дихателните пътища и бронхите при простуда, възпаления и поява на храчки и секрети. Ефективен е като обезболяващо, спазмолитично и пикочогонно средство.

мащерка
Лековитата мащерка се отличава с високо съдържание на целебния тимол

Тимолът е половината от обема на мащерковото етерично масло; самото то представлява половин процент от състава на билковата листна маса. В състава на растението трябва да споменем на всяка цена присъствието на дъбилни вещества, флавоноиди, минерални соли, витамини и мастни киселини.

  • В 100 г свежа билкова маса от мащерка има 5.5 г протеини, 1.7 г мазнини, 24.5 г въглехидрати, 15 г фибри; останалото е вода. Важни са и минералите – 610 мг калий, 400 мг калций, 160 мг магнезий, 17 мг желязо, 1.7 мг манган, а освен това малко мед, цинк, селен и барий. Балансираното съчетание от калий, желязо и магнезий например е причината с мащерка да се лекуват немалко заболявания на кръвоносната система, както и да се провежда успешна профилактика за съхраняването й в добра кондиция. Трябва да споменем и набора от важни за здравето витамини, сред които впечатлява съдържанието на витамини А и С, както и на бета-каротин и В-витамини 2 и 6.
Сортове. Градинска, дива (горска). Лимонова

Мащерката е представител на т.н. Устоцветни; познати са около 350 сорта или разновидности. В природата обикновено намираме дивата или горска мащерка, но говорим и за планинска.

Горската мащерка – Thymus serpyllum, бабина душица, овчарски босилек, прави неголеми туфи с височина десетина см (framar.bg). Стеблата са тънки и жилави, кафеникави до сиво зелени; дребните листчета са зелени, с леко мъхеста долна повърхност близо до корена. Цъфти интензивно от май до края на юли. Ще я срещнем край пътища, в ливади, по горски поляни. Популярна е сред професионални билкари и любители като основна съставка на чай; помага при кашлица и стомашно-чревни неразположения. Разновидност е планинската мащерка, чиято листна маса е по-оскъдна и често развива единични стебла вместо храстовидна форма. Периодът й на цъфтеж е по-кратък, обикновено юни-юли.

Градинската мащерка Thymus vulgaris е разновидност, сдилно разпространена в Средиземноморието. Развива богата съвкупност от стебла и клонки в храст, който може да достигне височина до 40 см. Често се отглежда в градините като декоративно растение, но паралелно се използва и като подправка в кулинарията и за домашно лечение. Цъфтежът е от юни до началото на септември. Силно ароматна, съдържанието на етерично масло в листната маса може да достигне до 1.2%.

“Фигурин

Лимоновата мащерка – Thymus citriodorus, е култивиран хибрид от Южна Франция. Топлолюбиво храстче с височина до 20 см, изисква опазване от температури под нулата, мръзне. Отличава се от останалите видове по специфичното обагряне на листата в бледо и по-тъмно зелено. Ароматът на лимоновата мащерка е специфично съчетание с цитрусови компоненти. Използва се предимно като подправка в кулинарията и за приготвяне на чай. Чудесна за декорация.

Ползи и лечебни свойства

Отварите и настойките с мащерка имат противовъзпалително, противомикробно, укрепващо и успокоително действие. Прилагат се при различни възпалителни заболявания на дихателната система, ставите, при болести на храносмилателния тракт, нервната система, кожни заболявания и други патологични състояния.
Споменахме, че особено важно значение има наличието в състава на билката на компонента тимолол. Тимололът не просто унищожава патогените, попаднали в човешкия организъм. Той блокира растежа и размножаването на чревни паразити, патогенни гъбички и други микроорганизми.

мащерка
Мащерка берем при цъфтежа на билката

Освен тимолола антибактериални и противовъзпалителни свойства имат дъбилните вещества, органичните киселини и веществото карвакрол. Високото им съдържание в етеричното масло от мащерка обяснява успешното му прилагане в лечението на кожни заболявания, както и на инфекции на различни органи.
Няколко думи за още една група съставки в полезната маса от мащерка: става дума за флавоноидите. Това са мощни природни антиоксиданти, които помагат на организма да се справи с негативните въздействия на външната среда. Същевременно те активират апоптозата – това е важен процес, при който организмът унищожава старите или изменени клетки. Така се забавят процесите на стареене и се възпира развитието на онкологични заболявания.

Основни рецепти: Чай от мащерка

Чаят от мащерка може да помогне при немалко състояния на дискомфорт, както и да съдейства за по-бързото излекуване при определени заболявания. Да не забравяме, че стръкове мащерка са част от най-обичаните билкови “букети”, които през зимата са чудесна профилактика срещу простуда и грип. Но ето как да си приготвим лечебен чай от мащерка при следните здравословни проблеми:

  • При заболявания на дихателната система: Чаена лъжичка суха мащерка заливаме с чаша вряла вода и оставяме да се запари за десетина минути. Прецеждаме. Пие се по половин чаша три пъти дневно в продължение на 3-5 дни. Напитката трябва да е със стайна температура. Със същия чай могат да се правят и гаргари, само че тогава течността трябва да се затопли до 36-38 градуса. Ако лекуваме болно гърло или кашлица с инхалации, в горещата вода за ароматна пара можем да сипваме по една супена лъжица суха мащерка.
  • При болести на сърдечно-съдовата система: Две чаени лъжички суха мащерка заливаме с 200 мл вряла вода. Запарваме 10-15 минути и прецеждаме. Пие се по 1/3 чаша три пъти дневно.

Народната медицина практикува универсална рецепта за приготвяне на чай от мащерка. Цялата работа е в това да залееш една супена лъжица от сухата билка с чаша вряла вода и да я оставиш да се запарва под капак два часа. След това се прецежда и се приема три пъти дневно по 4 супени лъжици. Може да се взема натурално или да се смесва с чай от други билки. Този универсален чай помага еднакво при кашлица и при болки в стомаха.

мащерка
Чай от мащерка пием за лечение и за тонус

Като приятен и полезен тоник чай от мащерка може да се пие в смес с лайка, мента, глог, коприва, градински чай – комбинациите са според вкуса. Такъв билков чай чудесно се комбинира с пчелен мед.

Масло от мащерка. Със зехтин, мехлем

Маслото от мащерка се използва в парфюмерията и козметологията, в козметичната промишленост. Добавя се в тоалетни води и одеколони, лосиони и дезодоранти, в сапуни и шампоани, в козметика за лице и ръце, за поддържане на косата, в пастите за зъби и вода за уста, в сиропи против кашлица.

Този продукт има противовъзпалително и бактерицидно действие, добре обезболява. Активира кръвообращението, нормализира работата на храносмилателния тракт, балансира месечния цикъл и подсилва имунната система. С помощта на масло от мащерка може да се неутрализира усещането за умора и потиснатост, да се подобри либидото. Ефективно е при артрит и подагра, при отоци и в програми за редукция на теглото. Използват го и при прочистването на чревния тракт от глисти.

Готово масло от мащерка може да се купи от аптеките или в магазините за здравословни продукти. Добре е да се прилага като компонент за релакс с успокояваща вана, при инхалации и масажи. Масло от мащерка или по-точно маслен извлек може да се приготви и вкъщи, ето как:

  • 15 г суха мащерка се счуква на прах и се залива със 100 мл студено пресован зехтин в бутилка или бурканче от тъмно стъкло. Прибира се на хладно и тъмно за две седмици, като всеки ден съдът се разклаща. След това се прецежда; използва се за разтривки при артрит и подагра. Вътрешно се приема при стомашни проблеми – дозата е 5 капки вътрешно, три пъти дневно.

Със суха мащерка може да се приготви и домашен мехлем, който помага при суха кожа, акне, рани и раздразнения. Изсушената и натрошена билка се залива с гореща вода – около две супени лъжици на чаша вода. След 15 минути се прецежда; взема се само омекналата билкова маса. Междувременно размекваме на водна баня 200 г бяла свинска мас и 50 г краве масло. Прибавяме омекналата мащерка и бъркаме в продължение на 10-15 минути. Отдръпваме от огъня и още топла прецеждаме през марля маслената смес. Съхраняваме така получения билков мехлем в стъклено бурканче, в хладилника. Мехлемът се полага вечер върху проблемния участък на кожата. Половин час след апликацията почистваме количеството, което не е поето, с мек памучен тампон (lekuva.net).

Сироп от мащерка

Най-често свързваме мащерката с полезните сиропи против кашлица. Могат да се купят готови от аптеката, но могат и да се приготвят у дома с дива мащерка, която сме си набрали сами през ваканцията. Ето как:

  • Набраната цъфтяща мащерка се почиства от чужди тела, изплаква се и се подсушава. Редим в стъклен буркан ред билка, ред захар, докато напълним буркана. Притискаме сместа с чинийка или чаша и оставяме да престои на слънце две седмици. Наливаме малко вода, за да изплакнем озахарената листна маса, и прецеждаме. Варим течността на водна баня, на тих огън, докато видимо започне да се сгъстява. Нашият сироп е готов: от него се приема 3-4 пъти дневно по една супена лъжица (bulgarherbs.bg).
Тинктура от мащерка, екстракт. В ракия

Билкова тинктура или спиртен извлек от мащерка също може да се купи готов, но и да се приготви вкъщи без особени затруднения. Прилага се външно за разтривки при артритни и ревматични болки, или се приема вътрешно при кашлица, за отхрачване. Вижте няколко варианта за приготвяне на тинктура с водка или ракия; може да се направи и с вино.

  • 30 грама суха натрошена мащерка заливаме в буркан със 150 мл спирт, водка или ракия. Затваряме буркана и оставяме да престои на стайна температура десетина дни. Прецеждаме. Приема се три пъти дневно – по 15 капки, след хранене. Същият извлек върши работа и като средство за разтривки при болезнени стави.
  • Заливаме три супени лъжици от билката със 100 мл водка в бутилка или буркан. Оставяме на тъмно за три седмици, след което прецеждаме. Към прецедената течност прибавяме и изцеденото от накиснатата мащерка. Този извлек е добър за външно приложение, става за разтриване при болки в кръста и ревматични пристъпи.
  • Сто грама суха мащерка накисваме в един литър сухо бяло вино. Оставяме да кисне една седмица, като всеки ден раздрусваме бутилката. Накрая цялата смес трябва да се кипне, след което съдът се похлупва, завива се с голяма хавлиена кърпа и се оставя да престои 6 часа. Прецеждаме. От получения винен извлек се пие 2-3 пъти дневно преди хранене по 30 мл. Този цяр укрепва имунната система и забавя стареенето; удължава живота, лекува простуди, успокоява стомашни спазми, лекува главоболие, подобрява функциите на жлъчката, облекчава състоянията с раздразнителност, помага при безсъние.

При настинка, за гърло: Сироп или чай

При настинка, ако ви заболи гърлото или започва да ви мъчи кашлица, опитайте с някоя от споделените по-горе рецепти. Помагат чаят и домашният сироп – сиропът може да се свари по описаната технология и с бяло вино вместо с вода.

Със сигурност ще има полза и от приема на спиртна настойка от мащерка, приготвена по следния начин:

  • 30 г суха мащерка заливаме с две чаши водка; оставяме на тъмно и хладно за две седмици. След това прецеждаме и съхраняваме в чиста стъклена бутилка в хладилника. Лечебният ефект на тази течност е траен, затова можем да разчитаме дълго време на домашния цяр при проблеми на дихателните пътища. Вземат се по 15 капки от извлека в супена лъжица вода, три пъти дневно. Лечебният курс дава ефект в рамките на една до три седмици.
С живовляк за отхрачване

В някои случаи на простуда е добре да се доверим на уникалната мащерка, за да подпомогнем отхрачването и прочистването на гърлото и дихателните пътища. Върши работа запарката от мащерка и живовляк. Достатъчни са по една супена лъжица от двете билки, които смесваме и заливаме с половин литър вряла вода. Оставяме под капак докато изстине и прецеждаме. Пием 3-4 пъти дневно по 100 мл преди хранене. От lekuva.net препоръчват в тази терапия да се включи и прием на сок от лук с мед – три пъти дневно по една чаена лъжичка.

Против бронхит или грип с риган

Ако простудата е “слязла” надолу по дихателните пътища и проблемът не е само в зачервеното гърло, но сте развили и бронхит – едно чудесно средство е чаят от мащерка и риган. Двете билки много си приличат външно, имат и сходни аромати. Най-интересното е, че и в двете има високо съдържание на коментирания компонент тимол. Именно той помага за неутрализиране на инфекцията, противодейства на възпалителния процес по лигавиците и облекчава дишането и преглъщането. Чаят се приготвя за всеки прием, като смесваме по една чаена лъжичка мащерка и риган. Заливаме с чаша вряла вода и щом кипне – отдръпваме от огъня. След 10 минути прецеждаме и пием на глътки. Това трябва да се прави три пъти на ден, преди хранене. Помага веднага за по-лесно отхрачване (framar.bg).

С лайка при кашлица

Един от героите на Киплинг изрича сентенция, над която човек може сериозно да се замисли. Според неговата максима чаят с мащерка може да лекува всичко, освен строшен врат и разбито сърце. Да му повярваме! В този смисъл комбинацията на мащерка с лайка би следвало да е продукт с двойна сила – като знаем какви са ефектите на лайковия чай. Лайка+мащерка при кашлица – ето вариант за успешно лечение при простуда!

В домашни условия комбинацията от двете билки може да се използва за приготвяне на лечебен чай, като приготвяме суха смес 1:1 и запарваме по вече описания начин. Достатъчна е една чаена лъжичка с връх от двете билки, които заливаме с вряла вода и запарваме под капак за десетина минути. Пие се по половин чаша, три пъти дневно преди хранене, за около седмица. Лечебният ефект се усилва, ако добавим и малко мед.

  • Комбинацията от мащерка и лайка, в съчетание с прополис, е основа на лечебни пастили, които могат да се купят от аптеката при болно гърло и кашлица.

При деца и за бебе

Официално медицината не препоръчва мащерката за деца под тригодишна възраст, но на практика тя влиза като компонент в различни смеси за чай и сироп и се използва при настинки с кашлица. Слаба отвара в малки дози може да се дава на бебета след 6-месечна възраст, но само след консултация с лекар. След година и половина-две мащерката се прилага като субстрат за инхалации или за успокояващи вани. Най-често към мащерката поглеждат родителите, които искат да помогнат на детето си при кашлица, нервно напрежение, неспокоен сън, за общо подобряване на имунитета или при кожни проблеми.

Готовите продукти: с тях най-малко рискувате в случаите, когато детето има нужда от подкрепа и искате да му я дадете чрез силата на лековитата мащерка. Готовият сироп против кашлица хустагил например може да се дава след едногодишна възраст.

Мащерка при бременност и кърмене

Не се препоръчва прием на продукти с мащерка при бременност, особено през първия триместър. Отварата от тази иначе полезна билка активира тонуса на матката, което може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Освен това се счита, че компоненти от активния състав на растението въздействат негативно върху правилното оформяне и развитие на плода.

В същото време немалко специалисти са на мнение, че при кърмене чаят с мащерка е не само допустим, но дори и препоръчителен. Той съдейства за подобряване на лактацията и цялостно за качеството на кърмата. Познавачите на билковото лечение все пак отбелязват, че не е препоръчително интензивната употреба на продукти с мащерка да трае повече от две седмици без прекъсване. Предупреждението е свързано с потенциалния риск от натрупване в организма на съставки, които могат да предизвикат алергична реакция за майката или за кърмачето.

Какво лекува? Още рецепти

Настойки и отвари с мащерка – с различна концентрация на билковата съставка, се използват за пиене и гаргара, за инхалации, за лечебни вани и компреси, за приготвяне на тинктури и мехлеми. Вижте няколко примера за разнопосочното и ефективно лечение с мащерка:

  • Супена лъжица от билката се запарва за 15 минути с чаша вряла вода, под капак. Прецежда се; помага за жабурене и гаргара при ангина, фарингит, стоматологични проблеми, афти по лигавицата в устната кухина.
  • При ишиас, неврит и радикулит: Две супени лъжици мащерка суха заливаме с чаша вряла вода. След три часа прецеждаме и пием три пъти дневно по една супена лъжица.
  • При мигрена и главоболие: Супена лъжица мащерка заливаме с чаша вряла вода. След половин час прецеждаме и изпиваме в рамките на деня на 3-4 приема.
  • При бронхит: Супена лъжица от билката заливаме в термос с чаша вряла вода. След два часа прецеждаме и сипваме обратно в термоса. Приема се четири пъти дневно по една супена лъжица.
  • Настойка при цистит и холецистит: Супена лъжица суха мащерка заливаме с чаша вряла вода. След половин час прецеждаме, пие се 3-4 пъти дневно по четвърт чаша преди хранене.
  • При ревматизъм: 50 г суха билка заливаме с литър вряла вода и оставяме под капак за два часа. Прецеждаме и прибавяме в приготвената топла вана, където трябва да останем двадесетина минути. Такава вана може да се взема през ден, два часа преди сън.
  • При еректилна дисфункция: Две супени лъжици мащерка заливаме с половин литър вряла вода. След два часа прецеждаме; пие се два пъти дневно преди хранене, по половин чаша.
Мащерка против алкохолизъм, за черен дроб

Мащерката е добро средство за преодоляване на тягата към алкохола. Трябва обаче да се отбележи, че за сигурен и бърз резултат трябва да се започне билколечение още в ранната фаза на зависимостта. Приемът на отварата от мащерка причинява рефлекс за гадене и повръщане всеки път, когато потребителят приеме алкохол.

  • Лечебният продукт се приготвя от 15 г мащерка и 200 мл вода. Сместа се вари на водна баня, на тих огън 15 минути, след което се долива чаша вряла вода. Всеки ден от тази отвара трябва да се приемат по 60-8- грама, заедно с малка чашка ракия или водка. Достатъчно е дори само да се жабури човек с една глътка концентрат. Комбинацията предизвиква гадене и пристъпи на повръщане. Всеки път, когато зависимият посегне към алкохола, този рефлекс ще се възпроизвежда. Разбира се – за изработването му е необходимо отварата да се приема поне седмица-две. Този тип лечение е полезно за черния дроб, тъй като се ликвидира постоянното негативно въздействие на алкохола върху клетките му.
В козметиката. Тинктура при акне и за лице

Мащерката помага за поддържането на здрава и сияйна кожа, затова присъства като активна съставка в много лосиони и кремове. Съставка е и в билкови лечебни продукти, препоръчвани при обриви и раздразнения. Запарки и отвари, които си приготвяме вкъщи, забавят клетъчното стареене на епидермиса, ускоряват регенерацията на тъканите. Компреси и вани с отвара от мащерка са ефективни при лечението на екземи, дерматити, на псориазис, акне и гнойни пъпки.

  • Универсално средство за поддържането на мазна кожа, при разширени пори, възпалени точки и акне, е лосионът от мащерка. Приготвя се от две супени лъжици билка, които заливаме с чаша вряла вода и оставяме да постои 15 минути. Прецеждаме. В тази запарка можем да добавим също лайка, невен, коприва. Обтриваме лицето с тампон, потопен в отварата, 2-3 пъти дневно и оставяме да засъхне. Вечерта изплакваме лицето с остатъка, разреден с хладка вода. Лосионът се приготвя пресен всеки ден.

При акне с по-изразено въздействие е тинктурата от мащерка. Научни изследвания са доказали, че продуктите от мащерка са особено действени при патогените Propionibacterium, които се считат за главни причинители на акне и гнойни обриви по лицето. Билковият продукт с мащерка има по-добър ефект в сравнение с множество готови продукти, съдържащи компонента бенозил пероксид. В същото време мащерката няма страничните ефекти, които смущават при немалко синтетични медикаменти, като парене и сърбеж, зачервяване и лющене на кожата.

  • Спиртен извлек (тинктура) за външно приложение при акне можем да си направим вкъщи с няколко клонки прясна билка. Поставяме я в буркан и заливаме с водка или ракия, така че да се покрие. Затваряме плътно съда и оставяме да престои две седмици. Прецеждаме; в тинктурата мокрим тампони, с които обработваме проблемните участъци с акне. В зависимост от поносимостта повтаряме процедурата през ден или 2-3 пъти седмично, само веднъж на ден (framar.bg).
При анемия

Широко известно e, че мащерката е истинска съкровищница от лесно усвоимо желязо и затова е особено полезна при лечението на анемия. Дефицитът на желязо е опасен по време на бременност и месечен цикъл, както и при инциденти с масирана кръвозагуба. Анемията е нещо опасно както за децата, така и за възрастните. Ако не се вземат навреме мерки за преодоляването на един железен дефицит, има опасност от увреждания на сърцето, мозъка, кръвоносните съдове и други вътрешни органи.

Счита се, че всички форми за усвояване на полезните компоненти в мащерката работят за доброто кръвотворене в организма. Освен обичайните билкови чайове, мащерката може да се приема с много от ястията, където е добавена като подправка. Помага най-осезаемо етеричното масло от мащерка. С готово масло могат да се правят инхалации: при тях се оптимизира кръвообращението и се насърчава продукцията на нови червени кръвни клетки. Срещу анемията се въздейства и трансдермално – като използваме описания по-горе домашен маслен извлек като субстанция за масаж на тялото. Ако такъв масаж правите с купено етерично масло, достатъчни са 6-7 капки на 10 мл базово масло, бадемово или зехтин.

  • За вътрешен прием на етерично масло от мащерка се препоръчва следната рецепта: 4-5 капки масло се разбъркват в 50 г мед или краве масло. От тази смес се взема половин чаена лъжичка два пъти дневно – сутрин и вечер, като веднага след това се изпива чаша чай или сок (bilki.bg).
Отвара за бъбреци

Отделителната система, а свързано с нея – и репродуктивната, има водеща роля в извеждането от организма на метаболитните разпадни продукти от обмяната. В бъбреците става филтрирането на кръвта и очистването й от функционалните шлаки след многостранната клетъчна дейност. В резултат от работата на тази система се формира урината, съдържаща ненужни за организма вещества. Половата система, която е неотделима от отделителната, има специални функции, но също е засегната от процесите на органично очистване.

  • Терапията при заболявания на пикочно-половата система с помощта на мащерка е по-актуална при мъжете. Мащерката въздейства положително върху лигавиците на споменатите органи и ги очиства, противодейства на инфекции и възпаления, прави ги невъзприемчиви към различни патогени. Това има значение и за разрешаването на много проблеми в мъжката полова сфера. Противовъзпалителните въздействия на билковите препарати блокират възпалителните процеси, а това помага за възстановяването на потентността.

При проблеми помагат всички форми за използването на мащерка: пиене на билков чай, прием на масло по описаната по-горе рецепта, вани и компреси с отвара от мащерка. Могат да се правят и промивки в интимната зона, като се приготвя запарка от една чаена лъжичка билка с 200 мл вряла вода. След 15 минути прецеждаме. Такава отвара може да се използва за вагинални промивки при жените.

  • За бъбреците е полезен режимът с прием на чай от мащерка: стандартните филтър-пакетчета, запарени по едно на чаша вода за пет минути, два-три пъти дневно, след консултация с лекар.

Тук специалистите предупреждават да не се злоупотребява с билката, тъй като наличието на етерични смоли в растителния продукт може да окаже негативно въздействие върху бъбреците. Затова на лицата със заболявания на бъбреците и черния дроб се препоръчва консултация с фитотерапевт, преди да предприемат профилактика или лечение с продукти от мащерка. Ако все пак подобен план бъде одобрен, трябва да се спазват стриктно ограниченията за количество, концентрация на запарките и продължителност на приема.

При гангрена

Народната медицина препоръчва ароматната мащерка като сигурно средство за предотвратяване на тежки състояния с гангрена. Вече сме наясно с това, че етеричното масло в растението има свойството да предпазва тъканите от въздействието на патогени – бактерии, вируси и гъбички. Мащерката е ефективна и срещу най-упоритите микроби, които причиняват смъртоносните инфекции, прехождащи в гангрена.

Известни са съветите на наши билкари за лечение на гангрена с мащерка, като се разчита на билката с вътрешен прием и компреси върху засегнатия крайник. Препоръчват се 3-4 чаши чай от мащерка и налагане на некротичната тъкан два пъти дневно с билката. Компресите могат да се направят както от прясна, така и от сушена мащерка. За компреса с прясна мащерка едно снопче се счуква и се полага върху засегнатото място, след което се бинтова и се държи така един час. Процедурата се изпълнява сутрин и вечер. Ако  нямате прясна билка, трябва да сварите за пет минути три супени лъжици мащерка от аптеката с чаша вода. Като изстине сварената маса се полага върху марля и се бинтова за час (bgbilka.com).

Отвара при гастрит или язва

Мащерката е една от обичайните съставки при различни билкови смеси, от които се правят отвари срещу киселини, язва и гастрит. Разчита се на противовъзпалителното и спазмолитично действие на билката; в съчетание с други полезни натурални съставки можем да се спасим от стомашни неразположения, болки и разстройство, да успокоим възпалената и раздразнена стомашна лигавица и да се предпазим от язва.

За профилактика се препоръчва чаят на “Цяр” от 10 билки, в който освен мащерка има жълт кантарион, мента, живовлек, резене, слез, лайка, сладък корен, бял равнец и сена. Мащерката присъства активно в тази комбинация със съдържанието си от танин, флавоноиди и етерично масло.

Ето още няколко варианта за лечение на язва и гастрит с отвари от мащерка (по bgbilka.com):

  • Смесваме равни количества суха мащерка и жълт кантарион. Две супени лъжици от сместа заливаме с 300 г вряла вода и оставяме да изстине под капак. Прецеждаме и разделяме на три равни дози; всяка от тях се изпива десетина минути преди хранене.
  • В 300 г вряща вода сипваме по една кафена лъжичка мащерка, невен и чер оман. Отдръпваме от огъня и след десетина минути прецеждаме. Както и горната отвара – пием три пъти дневно преди хранене, всеки път по 1/3 от общото количество.
  • Накисваме 100 г суха мащерка в литър сухо  бяло вино. След пет дни прецеждаме; пие се от билковото вино два пъти дневно по стотина мл преди ядене.
При гъбички – масло или тинктура

Масленият или спиртен извлек от мащерка (тинктура) върши чудесна работа при лечението на гъбички. Има различни варианти на терапиите в зависимост от това за каква точно инфекция става дума. Ако например трябва да се лекува кандидоза по лигавицата на устната кухина, трябва да се препоръча жабурене с половин чаша вода, в която отмерваме 10 капки масло от мащерка.

Честа практика е при вагинални гъбички да се провежда терапия с отвара от смрадлика; ефектът на тетрата се подсилва, като в приготвената смрадликова отвара добавим няколко капки тинктура или масло от мащерка.

Разреден спиртен разтвор на мащерковата тинктура може да се използва за обработка на кожни зони, засегнати от гъбички. Има и сполучливи опити за лечение на гъбички по ноктите с етерично масло от мащерка или смес – мащерка и лавандула. Болният нокът се обработва с лавандулов спирт, след което се прави компресче от памук с маслен извлек от мащерка (домашно приготвеният вариант с билката и зехтин).

Против диабет или висок холестерол

Чаят от мащерка е едно от допълващите средства при лечението на диабет и висок холестерол. Чудесната билка е в състояние чрез активните си биосъставки да балансира липидния обмен и да понижи стойностите на кръвната захар. В качеството си на средство за профилактика чаят може да се пие веднъж дневно, а при вече изявени болестни промени в споменатата посока – два пъти на ден. Специалистите предупреждават отново да не се прекалява с концентрацията или количеството, тъй като от това няма да се получи по-категоричен и бърз положителен ефект. По-скоро състоянието на потребителя може да се влоши.

При профилактика е достатъчно дори да се пият билкови филтърни чайове от рода на тези, предлагани от производители от типа на “Биопрограма”. Натурална мащерка или смес с участието на нашата билка са прилично масово решение.

Настойка за щитовидна жлеза

Когато коментираме използването на мащерка при заболявания на щитовидната жлеза трябва на първо място да припомним, че те не се лекуват само с билки. Става дума за сложен и деликатен механизъм, който изисква професионално наблюдение и терапия с медикаменти и хормони, контролни изследвания и пр. Мащерката нерядко се споменава като лековито растение, което помага здравословно при разстроени функции на щитовидната жлеза. Дадена е за пример рецепта за настойка с мащерка, която е полезна при балансирането на въпросните функции (bgbilka.com):

  • Супена лъжица суха мащерка се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да се запарва 45 минути. Прецежда се; пие се по една супена лъжица – преди хранене, три пъти дневно.

Използването на мащерка обаче трябва на всяка цена да се обсъди с лекуващия, тъй като билковата настойка е полезна само при някои от разстройствата на щитовидната жлеза. Важната съставка тимол, на която обърнахме специално внимание, е антагонист на тироксина – хормон на щитовидната жлеза. Това означава например, че при понижена функция на жлезата продуктите с мащерка биха усложнили здравословния проблем още повече. Точно по тази причина билката не се препоръчва при хипотиреоидизъм. По принцип за дозирането на мащерка в случаите с разстройство на щитовидната жлеза задължително трябва да се направи консултация с фитотерапевт и ендокринолог.

Маска за коса

Отвари и маски за коса с мащерка: и в този случай билката е на почит и широко се използват нейните чудесни въздействия. Тя се бори успешно с пърхота; редовното изплакване на косата с мащеркова отвара помага при себорея и лющене на скалпа. С мащерка се подобрява външният вид на косата: тя става лъскава и гладка, копринено мека и здрава.

Това растение е в състояние да спре косопада и да ви спаси от оплешивяване. То активира кръвообращението в скалпа, действа оздравително на космените фоликули и насърчава космения растеж. Ефектът от редовното използване на отвари и маски с мащерка е в състояние и да сгъсти косата ви.

Дайте мнение и Вие тук!

Още при първите приложения на такива продукти ще почувствате как скалпът се успокоява и отпуска, изчезва дразнещото усещане на сърбеж и парене. Това е благодарение на антибактериалното действие на билката. Да не пропуснем да споменем и това, че се нормализира работата на мастните жлези, неутрализира се свръхпродукцията им и с това се прекратява неприятното свръх омазняване на косата.

Как да си приготвим отвара и маска за коса с мащерка?

  • Отвара: Две супени лъжици прясна или сушена мащерка се заливат с чаша вряла вода. Сместа се вари бавно на водна баня 15 минути, след което се оставя да изстине под капак напълно. Прецежда се. Може да се използва неразредено или с добавяне на топла вода – с тази отвара се изплаква измитата коса и се оставя без повече миене да изсъхне естествено, без сешоар. Процедурата придава на косата блясък и мекота, заздравява корените и предпазва краищата от нацъфтяване. Можем да я прилагаме 2-3 пъти седмично.
  • Маска против пърхот: Смесваме по една супена лъжица мащерка и розмарин, заливаме с чаша вряла вода и варим десетина минути на слаб огън. Оставяме да изстине и прецеждаме. Половината количество смесваме с три супени лъжици ябълков оцет – това е нашата смес за маската. Втриваме внимателно от течността по целия скалп, след което слагаме шапка за баня и прекарваме в този вид поне час и половина, а по добре два. Измиваме. Целият лечебен курс включва 15 такива процедури, които се правят през интервали от по 2-3 дни. След като изпълним целия курс, добре е с профилактична цел да поддържаме форма със същата маска, веднъж седмично.
За сваляне на високо кръвно налягане

Има известни спорове за това – помага ли наистина мащерката при високо кръвно налягане. Доказано е, че ако това се случва при температура или възпалителен процес в организма, отварата от мащерка е полезна за нормализирането на кръвното. Лечебната трева обаче не може да се използва продължително като средство за контрол върху кръвното или срещу хипертония.

Класическият чай от мащерка при повишено кръвно налягане се пие два пъти дневно – половин чаша сутрин и толкова вечер. Това се прави в продължение на три дни; специалистите предупреждават да не се увличаме прекалено по билката, която смъква кръвното само в този случай. Обратно – продължителното приемане на чая се препоръчва на хипотоници, като и при тях има ограничение до 14 дни редовен прием. В този случай чаена лъжичка билка се залива с чаша вряла вода и се оставя да се запари десетина минути. Сетне се вари още десет на тих огън и се оставя да изстине под капак. Прецежда се, приема се по една супена лъжица три пъти дневно, преди хранене. Готовият продукт има лечебна сила две денонощия; ефектът е повишение на кръвното.

За нерви с маточина. Успокоява. Мента

Мащерката е една от билките, сочени като средство за преодоляването на депресия и стрес. Препоръчва се в продължение на няколко дни да се пие стандартният чай от маточина, половин чаша сутрин и толкова вечер. Помага и съчетанието от мащерка и маточина – още едно растение с благоприятно въздействие върху нервната система. Маточината също съдържа компоненти на етерични масла, които – приети вечер – отпускат и подобряват качеството на съня.

Съчетанието на мащерка и мента също е успокояващо, но и много полезно за хора със стомашно-чревни проблеми. За приготвянето му е необходимо да се смесят равни количества мащерка и мента. Една чаена лъжичка от сместа се залива с половин литър вода и се оставя да кисне половин час. Пие се преди хранене по половин чаша, или като обикновен чай, две чаши дневно. Този чай е полезен и ако искате да отслабнете: пиенето му преди хранене потиска апетита.

При менструация и против болки

Мащерката е една от билките, които спасяват от болки при месечен цикъл. Има дори потребителски мнения за ефективността й: твърди се, че тя е по-висока от тази на ибупрофена при обезболяване!  Освен това народната медицина препоръчва лековитата трева в случаите, когато има закъснение на месечния цикъл: два дни на чай от мащерка решават проблема.

При менструални болки помагат и масажите на корема – ниско долу, с по 2-3 капки етерично масло от мащерка. Ефективно е да направите това и с домашно приготвен маслен извлек от билката.

При бяло течение, цистит

Възпаленията и гъбичните инфекции на пикочно-половата система са неприятно и упорито преживяване, с което по-лесно можем да се справим при помощта на вълшебната мащерка. Използват се билкови смеси, в които заедно с мащерката влагаме и други лековити растения.

  • За промивки: Смесваме по две лъжици мащерка, лайка, босилек и смрадлика. Четири супени лъжици от тази смес варим 5-6 минути в литър вода. Оставяме да поизстине и прецеждаме.  С тази смес при бяло течение се правят вагинални промивки – вечер, преди лягане (bgbilka.com). необходими са 7 до 10 такива процедури, които се съчетават и с отвара за вътрешен прием.
  • За вътрешен прием:  Смесваме мащерка, мечо грозде и лайка – равни части. Две супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода и се изчаква да кипнат, след което се отдръпват от огъня и се оставят под капак за 45 минути. Прецеждаме; отварата се изпива на три части в рамките на деня.
При хемороиди: Чай, бани, компреси

Чаят от мащерка има оздравителен ефект върху кръвоносните съдове, както и върху чревния тракт. Тези два момента имат значение за лечението от хемороиди, което може да бъде подпомогнато с обикновен чай от мащерка. Разбира се, става дума за съпътстваща терапия; чаят ще подобри общата кондиция на онези телесни зони, които в определен момент са станали проблемни.

Описаните по-горе в текста варианти за приготвяне на отвари и настойки могат при необходимост да се използват за облекчаване на болките при остри състояния на хемороидите. Седяща вана или компрес с отвара ще облекчи неприятните усещания. Може да се направи и компрес с прясна или суха билка. За прясната билка вече описахме как се действа: снопче от билката се начуква хубаво, така че листната маса да се смачка и да се отдели натурален сок от мащерка. С помощта на марлен компрес зелената маса се налага върху болното място и се държи около час, прави се 1-2 пъти дневно до подобряване на състоянието. Ако работим със суха билка, трябва да запарим за 7-8 минути две шепи мащерка във вряла вода, след което прецеждаме и използваме размекнатата растителна маса за марлен компрес по същия начин.

За отслабване. С мент

Мащерката е в състояние да оптимизира метаболитните процеси и процесите на очистване на организма, а това винаги има положително отношение към поддържането на оптимално здравословно тегло. Освен това тук стана дума, че приемът на 80-100 мл прясна отвара от мащерка – преди хранене – въздейства задържащо на апетита и по-лесно може да се контролира количеството на поетата храна.

Популярна комбинация на чай за отслабване с мащерка е тази с мента. Лесно може да се приготви, като смесим по една супена лъжица мента и мащерка и залеем сместа с чаша вряла вода. Оставяме я да се запарва пет минути, след което още толкова я варим на тих огън, отдръпваме и държим още пет минути, преди да прецедим. Тази чаша чай можем да пием на глътки през целия ден, или да я приемем на три части преди хранене. Билковата отвара помага да контролираме апетита си; ако съчетаем този прием с подходяща физическа активност,  наднорменото ни тегло ще започне да се топи.

Продукти с мащерка, приложение, цена

Не винаги можем да си наберем сами прекрасната мащерка, по една или друга причина. Има все пак начини да си я набавим от пазар или аптека – като суровина, от която ще приготвяме домашни церове. Още по-лесно е да се доверим на професионално приготвените отвари и масла, с чиято помощ по-лесно ще решим здравословните си проблеми или ще се предпазим от болести.

мащерка
Може да се купи и в стандартно пакетче от магазина
Сушена мащерка (стръкове). Дива

Прясна мащерка може да се купи от билкари – през летния сезон, или целогодишно като подправка. Стандартна връзка от 20 г върви по 1.80 – 2 лв. Пакетирана в тарелки в големите супермаркети е по около левче за същото количество. В мрежата може да се намери информация и за българска мащерка на килограм – 28 лв, или вносна от Израел по 34 лв.

Сушената мащерка върви на различни цени – в зависимост от качеството си, произхода и политиката на доставчиците. Така например пакетираната сушена – дива – от аптеката върви по около 1.20 лв за 100 г. Български биопродукт от “Зоя” – насипен, струва към 30 лв/кг. В такива количества обикновено мащерката  се взема за приготвянето на вани и компреси, за настойки за външно приложение, хигиенни душове и пр.

Чай от мащерка, филтър. „Добро утро” (с жълт кантарион и риган)

Филтърната мащерка се препоръчва като вариант за по-лесно приготвяне при профилактичен прием. Кутийка с 20 пакетчета на “Биохерба” върви средно по 1.20 лв при обща маса от 30 г.

Старият, познат билков чай “Добро утро” на “Биопрограма” съдържа освен мащерка – също и жълт кантарион и риган. Комбинацията позволява всекидневна употреба и помага при преумора, стрес и вирусни заболявания. цената е около левче за опаковка от 20 пакетчета.

Всички билкови букети за чай, които съдържат мащерка, са удобен вариант за използване качествата на билката без предозиране.

Етерично масло от мащерка, кое е хубаво?

Готовото етерично масло от мащерка може да се използва по различни начини – самостоятелно или като добавка в други продукти за лечение и разкрасяване. Добро е за ароматерапия, масажи, обогатяване на кремове и шампоани, за вътрешен прием и инхалации. Това е един много силен продукт, затова трябва да се внимава при дозирането му. Понякога са достатъчни само 1-2 капки от маслото, за да се постигне желаният ефект.

мащерка
Готовото масло от мащерка

При избора на този продукт е добре да се ориентираме към утвърдени доставчици, които имат богат асортимент и вече са доказали коректност на пазара. Масло от мащерка на “Етерика” например може да се купи на цена 6 лв за 5 мл. 10 мл от “Ривана” струват 10 лв. 5 мл от белгийския доставчик “Пранаром” изненадват с около 20 лв за 5 мл. 6 мл френско мащерково масло може да се поръча срещу 3.90 евро. От този продукт може да се приема вътрешно по една капка върху бучка захар, и веднага след това да се хапне чаша кисело мляко.

Сиропи с мащерка

Лековитата мащерка има най-голямата си популярност като натурално средство за лечение при проблеми с дихателните пътища. Приемът на чай и особено на сиропи дава муколитичен ефект. Билката действа противовъзпалително и антимикробно, което облекчава симптоматиката с болно гърло и кашлица при простуда и грип. От мащерка може да се приготви домашен сироп; не винаги обаче вкъщи има условия, а и време да се направят необходимите обработки. Затова пък в аптеката ще ви предложат не един готов сироп с активна съставка от мащерка. Тя се комбинира добре с други билки, които имат сходно действие, с витамини или с прополис. Съвет: не избирайте сами своя сироп от мащерка, направете го след съвет със специалист, за да приложите подходящото за вас средство.

Мукоплант. Хустагил с живовляк

Сиропчето Мукоплант “Лека нощ” е комбинация от мащерка, лайка и маточина заедно с базовата съставка от теснолист живовлек и с помощни компоненти. Препоръчва се в случаите, когато нощем ви събуждат пристъпи на мъчителна, непродуктивна кашлица. Добро средство при възпаление на горните дихателни пътища с гъст секрет. Билковата комбинация позволява по-лесно отхрачване на секретите и възстановяване на здравия сън. Препоръчва се за деца над една година и за възрастни. Приема се на всеки 2-3 часа в дози, съобразени с възрастта: 2.5 мл е еднократната доза за деца до 6 години, т.е. дневно се взема три пъти това количество; 3х5 мл дневно за деца до 12 години; 3х15 мл за деца над 12 години и за възрастни. Сиропът е противопоказан при алергия към някоя от съставките, бременност и кърмене, бебета под едногодишна възраст. Цената на сиропа е 7.80 лв за флакон от 100 мл.

Течният екстракт от мащерка е основа на сиропа хустагил. Флаконче от 150 мл може да се купи за около пет лева. Препоръчват го при остри възпаления нагорните дихателни пътища със суха, непродуктивна кашлица. Приемът успокоява бронхоспазмите и улеснява отделянето и изхвърлянето на секрети от дихателните органи. Ефектът е противоинфекциозен и противовъзпалителен. Приема се от деца над една година и възрастни. Малките пациенти до 6-годишна възраст пият три пъти дневно по 2.5 мл сироп; децата в училищна възраст – на всеки три часа по 5 мл. За възрастни и юноши е допустим прием от 10 мл п пет пъти на ден. Сиропът трябва да подобри болестните симптоми в рамките на пет дни. Ако това не се случи, търсим промяна в терапията.

Бронхостоп – сироп

Бронхостоп е поредица от продукти за поддържане здравето на гърлото и дихателните пътища. Сиропът е верятно водещ по популярност; активна негова съставка е екстрактът от мащерка. 150-мл се продава по 13 лв; изработен е на основата на градинска мащерка и медицинска ружа. Добър при дразнене, суха кашлица и кашлица с жилав секрет. Улеснява изчистването на дихателните пътища, успокояване и овладяване на възпалителния процес. Препоръчват го за деца над 4 години и за възрастни. Не е подходящ за алкохолно зависими. Бременни и кърмачки са рискова група, за която е необходима индивидуална преценка на безопасността. Рискови са също и пациентите с чернодробни заболявания или епилепсия. Пие се в продължение на пет дни, до 6 пъти дневно, през 3 часа; деца на 4-12 години по 5 мл еднократната доза, над 12 и възрастни – по 10 мл еднократната доза.

мащерка
Има множество сиропи за кашлица с мащерка
Тусавит. Биокс-комплекс. Тими

Тусавит е сироп за кашлица от мащерка и ланцетовиден живовляк. Помага при простуди с възпаление на гърлото и фаринкса, с кашлица и дразнене в гърлото. Не се препоръчва на деца под двегодишна възраст, бременни и кърмачки. Дневният прием е по схема и в количества, съобразени с възрастта. Децата до 12 години могат да вземат съответната доза до 5 пъти дневно, а тези над 12 и възрастните – до 6 пъти. Тусавит може да се купи за 6 лв, флакончето е 125 мл.

Биокс-комплекс: още един продукт, съчетаващ екстракти от мащерка и теснолист живовлек, с добавен натриев цитрат. 100 мл струват към 4 лв. Приемът помага да се отхрачат задържаните жилави секрети в дихателните пътища и да се облекчи дишането в случаи на простуда и възпаление на лигавиците.

Сиропът от мащерка ТИМИ е чист продукт, който залага единствено на биоактивните компоненти на билката и е подходящ както за деца, така и за възрастни. Децата вземат три пъти дневно по една чаена лъжичка от сиропа, а възрастните – три пъти по една супена лъжица. За този сироп се плаща към 4.50 лв/120 мл.

Апимед Тусик. Флорадикс Алпенкрафт

Апимед тусик е съчетание от пчелен мед, тинктура от мащерка и прополис. Струва десетина лв за 100 мл. Става за деца над 4 години; групата 4-12 години приема три пъти дневно по 5 мл, а тези над 12 – 3 до 5 пъти по 5 мл и още една доза преди лягане. Не бива да се приема по-продължително от една седмица.

Флорадикс  Алпенкрафт – това е букет от осем билки и мед, сред съставките е и екстрактът от мащерка. Билковият еликсир се препоръчва при дихателни инфекции, простуди с кашлица и зачервено гърло и пр. Децата на възраст 6-12 години могат да го приемат до пет пъти дневно по 5 мл, а възрастните – по 10 мл до 5 пъти на ден за седмица. Препоръчва се дозата да се задържи в устата около половин минута, за да се въздейства върху патогените в устната кухина и да се предотврати усложнение на заболяването. Цената на продукта е 25 лв за 250 мл.

Мащерка на хапчета

Освен в течна форма – сироп, екстракт, чай или настойка, вълшебната мащерка може да помогне и при употреба на таблетки с компоненти от билката.

Таблетки на Тошков

Популярните билкови таблетки на д-р тошков – вариант с мащерка, се препоръчват при настинки с кашлица, астма, бронхит, алергии с прояви на дихателни раздразнения, белодробен емфизем. Таблетките съчетават полезните ефекти на билката плюс инулин. Приема се след хранене, до 6 таблетки на ден. Препоръчителен е прием в продължение на 2-4 месеца или през целия зимен сезон; при липса на оплаквания може да се взема поддържаща доза от три таблетки дневно. Опаковка от 120 таблетки с мащерка струва около 12 лв.

Пастили Бронхикум

20 таблетки за смучене бронхикум се набавят срещу 7 лв. За деца над 4 години дневната доза е 2-3 пъти дневно по една таблетка, за тези над 12 години и за възрастни – до пет пъти на ден по една-две таблетки. Продуктът не е подходящ за бременни и кърмачки, както и за бебета и деца под 4 години.

Мащерка и чесън на Форевър

Капсулите на Форевър съдържат прах от суха мащерка и течен чеснов концентрат без миризма. Двата активни компонента действат противовъзпалително и антимикробно, укрепват имунната система и успокояват кашличния рефлекс. Препоръчва се за подрастващи и възрастни, два пъти дневно по една капсула. Опаковката от 100 капсули се продава по около 35 лв.

Пастили Пропс

Съчетанието от лайка и мащерка с прополис е един от вариантите на пастилите ПРОПС. Двата растителни екстракта в пастилите лекуват възпаленото гърло и спасяват от суха кашлица; подкрепят имунната система и насърчават регенерацията на гърлената лигавица. Препоръчва се прием на една таблетка за смучене на всеки 2-3 часа, до пет на ден. Опаковка с 18 пастили струва 7 лв.

Капсули за отслабване с куркума

Вече сме се спирали на ефекта за отслабване с мащерка, по-ефективно този ефект може да се постигне чрез специалните капсули с мащерка и куркума. Добавката от куркума оптимизира метаболитните процеси, балансира функциите на черния дроб и ускорява изгарянето на мазнините. В съчетание с екстракта от мащерка поддържа здрава храносмилателна система и нормални стойности на холестерина и кръвната захар. Препоръчва се като допълващ компонент в програми за редукция на теглото. Приемат се до 6 капсули дневно при хранене. Не трябва да се дават на деца и подрастващи под 18 години, на бременни и кърмачки. Цената за 90 бройки е около 30 лв.

Мед от мащерка

Монофлорният мед от мащерка е рядкост; твърди се, че в България просто никоде го няма – мащерката може да е съчетана с други билки, но в чист вид може да се намери само в ограничени количества в Гърция. Специалистите го описват като лек, с бакъреночервен цвят и специфичния билков аромат на мащерка. Има всички лечебни свойства на лековитото растение. Доказано намалява риска от рак на гърдата и матката, на простатната жлеза; укрепва имунната система. Съчетан с чай от билката лекува дихателни и стомашно-чревни проблеми, а добавен към козе сирене е истинско кулинарно изкушение.Цената онлайн на мащерковия мед е 11.50 лв за буркан от 900 г.

Био сок от мащерка

Може да се опитате да си приготвите сок от прясната билка, но това не е лесна работа, а се изискват и знания за приложението на суровия продукт. По-добре е да заложите на готовия продукт, който може да се набави онлайн или от аптека. Цената е средно 15 лв за 200 мл. Може да се дава на деца над едногодишна възраст. Дозата е три пъти дневно по 5 мл за 1-4 години; за 4-12-годишни 4 пъти по 5 мл; над 12 и възрастни – до 4 пъти дневно по 10 мл. Продуктът е със силно въздействие и определените дози не бива да се превишават.

Като подправка, в кухнята

Опитните готвачи използват мащерка за подправка, като предпочитат прясната билка. За жалост това не винаги е възможно; все пак една чаена лъжичка суха мащерка се счита равна по кулинарен ефект на една супена лъжица прясна. Мащерката има силен специфичен аромат и леко горчив вкус. В кулинарията са важни свежите зелени листа, затова растението може да се използва и извън етапа на цъфтеж. Много добре върви към тестени печива, подобрява вкуса и аромата на зеленчукови ястия – особено гъби и картофи. Балансира месните блюда, особено по-тежки и мазни, и подпомага тяхното усвояване. Незаменима при готвенето на агнешко и риба.

мащерка
Правете магии в кухнята с великолепната мащерка!
В агнешко месо

В gotvach.bg могат да се намерят завладяващи рецепти за приготвянето на агнешко месо с мащерка; някои от тях са висш пилотаж в кулинарията и е по-добре да не си съсипваме драгоценните мръвки с нескопосани опити. Затова пък има и други, които не изглеждат чак толкова трудни. Като тази:

  • Набавяме хубаво парче агнешко месо, 120 мл сухо бяло вино, стар лук и морков – по едно парче, 120 мл олио/зехтин, 4 стръка прясна мащерка, 150 г краве масло, чер пипер и сол на вкус. Отделяме костите от парчето месо и ги запържваме леко в половината от зехтина, нарязания лук и моркова. Добавяме виното и същото количество вода и оставяме съда на тих огън за един час. Прецеждаме, като претриваме през цедка омекналите зеленчуци, добавяме мащерката. Междувременно запечатваме в останалото олио парчето месо и го поставяме в тава; пъхаме я в загрятата на 200 градуса фурна за 15 минути, след което намаляваме и оставяме да се допече. Малко преди да е готово добавяме от соса. Преди да сервираме отстраняваме мащерката; месото трябва да почине върху решетка 15-20 минути, преди да го нарежем и полеем със соса.
С ориз, с картофи, с манатарки

Приготвянето на ориз с мащерка е най-лесно, ако се доверим на простия и изпитан метод: добре измитият ориз се сварява в леко посолена вода, отцежда се и се насипва в дълбока купа; добавя се краве масло на кубчета и се разбърква с вилица, като може да овкусим с малко сол, чер пипер и стрита суха мащерка. Накрая украсяваме с клонче прясна билка.

От gotvach.bg предлагат следната рецепта за картофи с мащерка и лимон: Набавяме килограм и половина картофи, връзка мащерка, сок и кора от един лимон, сол, чер пипер, две супени лъжици олио, една глава чесън. Картофите се варят с обелките; почистват се и се разрязват наполовина, а ако са дребни остават цели. Овкусяват се в тава с олиото, солта, черния пипер, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Поръсват се с мащерката. Обелените чеснови скилидки се слагат между картофите. Печем до зачервяване.

Манатарки с мащерка – това е истински деликатес! Обикновено тези два компонента се предлагат в съчетание с ориз. Освен това има вариант на веган сирене от кашу, манатарки и мащерка. Гъбено-билкова добавка е чудесно допълнение и към различни видове паста.

Отглеждане на мащерка

Мащерката обича слънцето, затова отглеждането на градински сортове става на открити, слънчеви места. Такова място изберете и вие, ако искате да си я посадите в градината и на вилата. Това е подправката с най-малко претенции; устойчива е и лесно развива килим, ако почвата не е тежка и мокра. Издържа на суша.

В градината. Семена. Разсад. Засаждане. Беритба. Добив. Изкупна цена

Като промишлена култура мащерка се отглежда от разсад; може да се засява и директно, но развитието от семена е бавно и рисковано. Стръковете мащерка се засаждат в браздички, дълбоки 8-10 см, с разстояния от половин метър между редовете. През първата година теренът с мащерка изисква редовно плевене, окопаване и поливане, за да могат растенията да се вкоренят и да образуват специфичната храстовидна форма. Засаждането може да става през есента и през пролетта. Растенията са устойчиви на вредители и няма нужда да се обработват с химикали.

Жътвата на билката се извършва по време на цъфтеж, рано сутрин – след като се вдигне росата. Добре е това да става 2-3 дни след като е валял дъжд. След това биомасата може да иде за извличане на етерично масло или за сушене. Малки количества излизат на пазара като прясна подправка. Добивът на етерично масло е 6-9 кг/дка, а на суха маса – около 200 до 300 кг. Тези показатели могат да са различни в зависимост от сорта и климатичните условия.

Отглеждане в саксия

Мащерка може да си отгледате в саксия или сандъче на балкона; наближава времето, когато цветарските щандове и магазини ще предложат ароматната трева по 3-4 лв парчето. Може да си донесете и дива мащерка, намерена на някоя горска поляна и внимателно извадена с коренчета. Другият вариант е да се вземе от магазин пакетче семена и да се посеят в саксия или сандъче, без семената да се засипват с пръст. Поникват средно след три седмици; не бива да се поливат много, но и да не изсъхват съвсем.

мащерка
Мащерка в саксия: чудесен елемент в интериора!

Има ли вреди и странични ефекти? Алергия

При използването на мащерка винаги е валидно предупреждението да не се предозира приемът, както и продължителността на терапията. Билката е с висока активност и е възможно да се проявят симптоми на алергия. Възможно е дори да се наблюдава токсичен ефект. Правилото е всяка лечение с мащерка да се развива в рамките на не повече от две седмици.

Има обаче състояния и болести, при които тази чудесна билка може повече да навреди, отколкото да помогне. Ето кои са противопоказанията за лечение с мащерка:

  • При диабет;
  • По време на бременност, особено през първия триместър;
  • При сърдечна недостатъчност или аритмия;
  • При хроничен запек;
  • При атеросклероза;
  • При язва на стомаха и дванадесетопръстника;
  • При тежки възпаления на бъбреците и черния дроб.

Няма противоречие между изброените заболявания и препоръките за използване на билката при същите диагнози, но проявени в по-слаба степен. Билковият букет с мащерка например винаги е добър вариант за чай, който предпазва от дихателни инфекции и укрепва имунната система.

На други езици: На английски: Thyme. Латинско наименование: Thymus. Гръцки ез: Θυμάρι. На руски: Чабрец (или тимьян). На турски ез.: Kekik. Испански: Tomillo. Немски ез.: Thymiane

Източници:

Първоначално публикувано на:30.01.2018 @ 17:20

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

масло от мащерка

Масло от мащерка помага при болезнен цикъл

При менструални болки не пийте ибупрофен, вземете масло от мащерка Масло от мащерка се оказва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *