Най-добрите рецепти от живовляк.
Как се дава живовляк на деца, пресен. Приготвяне на домашен сироп.

Рецепти с живовляк. Приготвяне на чай и дъвчене за стомах. За деца

Най-добрите рецепти с живовляк. Приготвяне на чай от него. Дъвчене на живовляк, теснолист и др. Как се дава на деца, пресен. Приготвяне на домашен сироп. Лапа, на таблетки за кашлица и др. видове, приложение. Противопоказания

Универсалната билка. Живовлякът е такава билка, че ще ви послужи добре, за каквото и да посегнете към нея. Някога бабите са привързвали раните и ожулените колене на децата с жилавите му листа, направо наложени върху наранената зона. Освен листата, народната медицина ползва и семената. Като цяло, растението е удивително със своята универсалност.

Поинтересувайте се от него, ако имате:
  • стом.-чр. проблеми. Билката подобрява храносмилането, стимулира апетита, затваря язви и по-малки повреди по стомашната лигавица, помага при гастрити и с ниска, и с висока киселинност, облекчава метеоризма, образуването на киселини;
  • възпаления в различни части на тялото. Билката има и бактерицидно свойство. Отвара от нея действа ефективно при подагра и хемороиди;
  • левкемия и други онкопатологии. Приложението на живовляка върху разни злокачествени образувания се практикува от незапомнени времена. Не лекува директно рака, но подпомага болния при химио и лъчетерапия, повишава силите за понасяне на натоварванията, както и защитава органите и системите;
  1. болки от най-различен произход и причина: в главата, очите, при обща слабост и изтощение, при анемия, стесняване на кръвон. съдове;
  2. неврастения и по-тежки отклонения в емоционалния и психологическия статус. Притежава седативни свойства;
  3. зъбобол. Живовлякът е като „бърза помощ“, когато нямате възможност незабавно да се отнесете до стоматолог. Той се дъвче и налага върху болния зъб, за да успокои болката, да изтегли гной, да спре кръвотечение;
  4. кашлица – остра или хронична. Живовлякът се препоръчва при всякакви бронхо-белодробни патологии и болести на дихателните пътища.

В обобщение – живовлякът ще ви се види панацея и той покрива това определение, защото почти не съществува област и заболяване, за което да няма живителна и енергийна сила за помощ. Спецификата е единствено във формата, под която се прилага при разните патологии. Надолу ще разгледаме конкретни рецепти.

Бране: къде да го намерим и кога
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Живовлякът расте навсякъде

Живовлякът е растение, което няма да ви затрудни, ако сте решили да го използвате. Лесно се намира, лесно се бере, суши и приготвя. То е просто и непретенциозно. С него може да борави дори пълен аматьор по отношение на билките. Специфично е по вид, така че и лесно се разпознава.

Според билковата енциклопедия, живовлякът расте по ливадите и пасищата, върху всякакви затревени терени. Предпочита песъчливите почви. Всъщност бихте го открили в канавката край пътя, в задния двор на някоя къща, в градинките и парковете, край речните брегове, буквално навсякъде. Спада към плевелите, така че той е дори „там, където не го сееш“, както казва народът.

Полезна част: основно листата, но също така и семената, и прясно изцеден сок.

Съществуват два вида живовляк: теснолист Plantago lanceolata и широколист вид с латинското наименование – Plantago major (широколист). Първият има по-силни противовъзпалителни и обезболяващи свойства, докато вторият е предпочитан при вътрешни заболявания и повърхностни рани.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Листата са плътни, месести

Листата се режат през летния сезон, по време на цъфтежа. В посочения времеви диапазон носят най-голяма полза и са изпълнени с живителни вещества. Не е трудно в този сезон да се подбере сухо време и да е след вдигането на сутрешната роса. За отделяне на листата се ползва нож, като прерязването е в основата.

Откъснатото листо е нежно – то е податливо на окисление, затова ще почернее, ако му се наруши целостта. Затова листата внимателно се редят на табли или в щайги, като не се притискат едно към друго.

Единствената специфика е сушенето на живовляка – листенцата се редят ветрилообразно, на един ред, за да се изсушат добре. Избира се проветриво и неслънчево място.

“Фигурин

Сдобиването с живовляк в България е лесна работа, но още по-лесно ще го намерите в аптеката.

Откъде се купува

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийскиВ аптеката ще намерите живовляк на листа (сушен), семена, био сок, в билкови комбинации, като чай, тинктура, на капсули, под формата на балсам и крем.

Цена

Чистата сушена билка се продава на цена от 1.70 до 2.20 лв за пакетче с количество 50 или 100 г.

Отровен ли е?

Не е отровен, но действа срещу слаби отрови, например при ухапване от комар, пчела или паяк или при опарване от отровен бръшлян. Билката има токсично действие, само когато не се спазят противопоказанията да не се ползва при гастрит с повишена секреторна ф-я на стомаха.

Рецепти и приложение на живовляка

Чай от теснолист живовляк

Ако потърсите в интернет указания за лечение на една или друга болежка с живовляк, първото, на което ще попаднете, са указанията да се купи чай. Само че такъв чай на пакетчета няма. Или се продава сушена билка, която бихте могли да сварите, или ще трябва да изберете някоя готова комбинация, лесно поднесена под формата на чай на пакетчета.

Още в текста: Приложение за лечение и рецепти с широколист, теснолист и индийски живовляк (Psyllium). Сравнение на цена и ползи от различните продукти като Мукоплант, Тусавит и др. Видове чай ♠ Универсалната билка ♠ Бране и сушене ♠ Отвара ♠ Настойка ♠ Сироп ♠ Сок ♠ Тинктура ♠ Семена ♠ Салата ♠ Инхалации ♠ Лечение ♠ За кашлица и гърло ♠ За бял дроб ♠ За рани ♠ При изгаряне ♠ За циреи и кокоши трън ♠ За кръвното ♠ При разшир. вени и хемороиди ♠ При безплодие ♠ При диария ♠ За язва ♠ При алергии, дерматити, екземи ♠ При акне ♠ Лапа ♠ Дъвчене на живовляк ♠ При гъбички ♠ При диабет ♠ Камъни в жлъчката ♠ За дебело черво ♠ За коса ♠ За очите ♠ Аптечни продукти ♠ Сиропи ♠ Таблетки ♠ Капсули ♠ Други ♠ Противопоказания ♠

Живовляк участва в сбора на:
  • Биопрограма „Биогастро“, насочен към всякакъв род стомашни възпаления и болки (1.60 лв);
  • ЦярЪ „За киселини в стомаха, язва и гастрит“ (3.80 лв);
  • чай „Холо“ на Билкооп за жлъч.-каменна болест, прегъване на жлъчн. пътища, колодискинезии и запек (1.80 лв);
  • Фито Курил Сай (Курилски чай) за гастрит, хронични възпаления на стомаха и червата, дисбактериоза, нарушена отделителна функция и паразитни заболявания (12.72 лв).

В случай че изброените конфигурации не ви вършат работа, ще се наложи да преминете към домашно приготвяне на чай като вариантите са два – да си купите сушена билка на пакетчета от аптеката (1.80 лв) или за наберете и да изсушите сами листа живовляк.

Рецепта за приготвяне на чай от живовляк

Чаят е вкусен, с характерен аромат и много помага срещу кашлица, за отказване от цигарите, при нервни изменения и вътрешни патологии.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Живовлякът се вари на чай, отварка и настойка
  • Рецепта за чай № 1: 3 л. (от чаените) сушена маса се потапя в активно кипяща водичка и се чака така в течение на 15-тина минутки. Взема се точно една чаша (200 мл) с честота до 4-кратно в денонощието. Напитката става по-приятна, ако се добави 1 лъжица натурален мед.
  • Рецепта за чай № 2: препоръчва се заливането на 4 лъжици (супени) сушен лист от живовляк с 500 мл кипната вода. Съдът се закрива с капака и дебела кърпа на няколко ката и се оставя да почине за 1.5-2 часа. Когато изтече времето, се прецежда и се приема в топличък вид, 4 пъти по 1 ч. лъжица, предхождаща яденето. Обичайната продължителност на приемането на чай по такава рецепта е 7 дни.
Тънкости

Чай се приготвя единствено от изсушени и смлени на ситно листа. Прясно набраните и още зелени части от растението не са подходящи за тази цел. Те се полагат директно върху открити рани, от тях се извлича сок или се преработват на отвари.

Отвара от живовляк
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Теснолистата разновидност е с по-тесни листа и по-дълги стъбла

Отварка от живовляк се прилага в лечението на стом.-чр. заболявания, както и на дихателните пътища (бронхит) и при обикновена кашлица. Те се ползват още за промиване на рани и за превръзки.

Отварите се приготвят така: смесват се чаша максимално активно възвряла вода с две лъжици лист от широколистния вид и се слага капака. Съдът се премества на парна баня. Следи се когато кипне водата отдолу, да се поддържа към половин час. Накрая течността се изстудява, прекарва се през марля или сито и се премества за съхранение в абсолютно чисто стъкло.

Мерната единица за отварите е „чаена чаша“, честотата на приемане: до 4-кратно в денонощие. Специално живовлякът се взема преди напълването на стомаха, като десетина предварително отброени минутки са абсолютно достатъчни да се резорбира. Количеството за един път е 70 до 100 мл.

Настойка от живовляк

Настойката от живовляк е незаменима при заболявания като коклюш, бронхит, туберкулоза и бронхиална астма, защото има отхрачващо действие. Водната настойка от листа на растението затварят и дезинфекцират рани, язви по кожата, фурункули, порязвания, ожулвания, абсцеси. Към списъкът се причисляват още хронични гастрити, язви и други заболявания на червата и стомаха.

Настойките обикновено се изготвят от най-нежните листа, залети със стоплена вода и оставени да киснат в нея доста дългичко, за да се насити течността със соковете на биомасата. Водната баня скъсява доста времето, но после пак се дърпа, за да покисне.

Настойките са по-концентрирани от отварите и затова се мерят и приемат в „с.лъжици“.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Широколистата разновидност има елипсовидни листа и по-къси стъбла
  • Рецепта за настойка № 1: ще са потребни 4 лъжици (супени) рязани листа и половин литър не много сгорещена вода. Биомасата се пуска да се накисва към 1.5 часа. Лечебното количество се определя на 1 до 2 лъжички неколкократно в деня.
  • Рецепта за настойка № 2: 25 г рязани на ситно листа се потапят в 200 мл кипната вода и се държат към час. Течната компонента се отделя и тя се приема до четирикратно в деня, като количеството е 1, максимум 2 с.лъжици.
  • Рецепта за настойка №3: 1 лъжица живовляк пресни листа, накълцани на ситно, преди да бъдат премерени, се запарва с литър силно кипяща на макс вода и се отброяват десетина минутки, но вече на бавен огън. Съдът се вдига от котлона и се премества на удобно място, където да остане още едно денонощие. Накрая остатъците от билката се отстраняват и течността се прибира в бутилка с винт. Гълта се по супена лъжичка три до четирикратно, като се следи това да става до 20-тина минутки преди да е настъпило времето за хранене. Отвара по такава рецепта е подходяща за патологии на горните дихат. пътища.
Домашен сироп от живовляк

Подходящ е за зимата, когато шестват вирусните заболявания, а свеж живовляк няма под ръка. Сиропът от билката се отличава с превъзходно действие и отлични лечебни свойства. Той има по-добро действие от ред синтетични препарати, въпреки че представлява един вид консервиране на свежото растение.

Сиропът се прави в края на лятото, когато все още е подходящият за беритба период, но максимално близо до зимата, за да не престоява твърде дълго.

  • Рецепта за сироп № 1: прясно набраните листа се накълцват и се нареждат в тенджера на слоеве, между които се наръсва захар. Накрая се поставя плътно капакът и съдът се отнася в студено помещение. Сиропът почва да се прилага след 60 дни. Той внимателно се оцежда и прехвърля в чиста бутилка. Подходящ е за деца и възрастни.
  • Рецепта за сироп № 2: 2–3 с.лъжици от накълцани току-що набрани листа се смесват с толкова на брой лъжици мед или захар. Съотношението винаги е 1:1, независимо от мерната единица. Сместа се забравя покрита върху топла плоча или на готварската печка, близо до работещите котлони. По този способ – чрез загряване, сиропът става по-бързо – едва за часове. Охлажда се и се прибира прецеден в чист съд. Взема се по ч.лъжичка 4-кратно в деня, към половинка час, преди да започне храненето.

Втората рецепта за сироп е подходяща за стомашни и чревни проблеми, докато първата – за дихателни и кашлица.

Сок от живовляк

Сок от свежите листа на живовляк е отлично спомагателно средство за лечение на наранявания на роговицата. Благодарение на антисептичните си свойства той потиска разрастването на гнойно-възпалителните процеси, например при стафилококи или Pseudomonas aeruginosa. Сокът се употребява още при остри форми на гастрит, колит и ентероколит. Помага при проблеми с дебелото черво и стомашната лигавица ( и при понижена киселинност).

Лечебната доза е 1 с.лъжица 3-кратно, приблизително 15 до 20 минутки, преди да започне редовното хранене. В общия случай продължителността на курса е 30 дни. Сокът се съхранява за зимата, смесен с водка в равни пропорции.

Сок от живовляк се изстисква от върховете на листата на добре развити растения. Благоприятното време за брането е май до септември.

Начин на приготвяне на сока
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Сок от живовляк се продава и в готова аптечна форма

Листата се срязват над дръжката, промиват се щателно с водичка и се попарват за минута в кипнала вода. Следва смилането им в месомелачка. Сокът се отделя от растителната маса ръчно, чрез изстискване през марля. Ако е гъст, към него се слага и мъничко водичка, не в по-голямо съотношение от 1:1. След разреждането (ако е потребно) се довежда до кипване за 1-2 минути и е готов да бъде поставен в стъклен съд за съхранение.

Нека името „сок“ не ви заблуждава – от добитата напитка не се пие с чаши, както постъпваме с плодовите сокове. Това е силно лекарство, което се отмерва в с.лъжици и се размива във вода преди приемане.
Начин на приемане на сока от живовляк: 1-2 с. лъжици се разреждат в ½ ч. чаша вода и се пуска и мед според индивидуалния вкус. Курсът на лечение не превишава 30 дни.

Спиртен екстракт (тинктура) от живовляк

За лечебни цели от растителната маса се прави спиртен извлек, на базата на водка или ракия. Нарича се екстракт или тинктура. За приготвянето са необходими прясно набрани листа. Те се мелят или щателно накълцват и се поставят в тъмно стъкло. Допълва се догоре със спирт (водка, ракия) и плътно се затваря с капачка (капак). Извличането на лечебните вещества изисква по-дълго време – от порядъка на 14-15 дни, като задължителни условия са въпросният съд да се държи на сухо, нито топло, нито студено място, в което не прониква светлина. Готовата настойка има продължителна трайност и се съхранява лесно, дори и извън хладилник.

Рецепта за тинктура: 200 мл сок от живовляк се обогатява с 200 мл висококачествена водка (може и хубава ракия) и се забравя на тъмно за две седмици. Накрая се отделя само чистата напитка, от която се гълта само еднократно, като дозата се претегля спрямо телесните килограми: по 3 мл на всеки 10 килограма. Например мъж с тегло 85 кг трябва да приема 25.5 мл тинктура на ден.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Живовлякът лесно се разпознава, събира, приготвя и употребява дори от билкари-аматьори

Допустим срок на терапията: до 4 седмици.

Тинктурата не се приема директно. Тя се разтваря щедро във вода, най-малкото в половин чаша.

Семена от живовляк

Семената на растението се използват за заздравяване на напукванията по гърдите на кърмачките. По тях се правят припарки срещу възпаления по кожата и лигавиците.

Приготвяне на припарка

Семената се поставят в сгорещена водичка и се изчакват да поемат влага и да набъбнат. Следва тяхното смилане.

За лечение на захарен диабет и женско безплодие се прилага отварка от семена. Тя се гълта трикратно в деня, максимално 2 месеца, като еднократната доза е с.лъжица.

В семената на живовляка съдържат олеанолова киселина и редица други в-ва, които снижават риска от поява на сърд.-съд. патологии. Те почистват организма от жлъчни киселини и намаляват нивото на захарта в кръвта. Отвара от семената се пие и при хормонална недостатъчност при жените.

  • Рецепта за отвара от семена № 1: 1 с.лъжица семенца се потапят в 250 мл вода, оставят се да кипят 5 минутки и следва едно дълго запарване в диапазона на ½ до 2/3 час. Дозата, която се отмерва впоследствие, е 3 Х 1 с.лъжица. Цялата терапия се проточва от 1 до 2 месеца, но не по-дълго. Специално тази формула е подходяща за мъже за профилактика на импотентността и заболявания на простатата след 35 години.
  • Рецепта за отвара от семена № 2: 25 г семена се пускат в 200 мл кипната вода. Удобно е това да стане в термос например, за да може по-продължително време да се разбълникват. Накрая се минават през марля и течността се прибира. От нея се гълта по 1 с.лъжица преди всяко от основните хранения за деня – общо 3 на брой.

Разстройването на стомаха се лекува с прах от семена, който има укрепващи и стягащи свойства. Отварите от семена са подходящи още при хронични спазми на гладката мускулатура, запек и ахилия (разстройство на производството на храносмилателни секрети) . В изброените случаи се вземат на гладно по 1 с.лъжица семена и след тях – топла вода.

Салата от живовляк
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Младите, по-нежни листа са прекрасна добавка или основа за салата

Младите листа от живовляк прекрасно подхождат за салати и супи. Те не само са вкусни, но и подобряват състоянието на стомаха и храносмилането. Ето няколко рецепти, които дават представа как се влага растението в кулинарията.

Пикантна салата № 1

Съставки: 50 г млади, незагрубели листа от живовляк, 10 г лист коприва, 20 г листата от целина, 10 г зел. лук и 50 г растит. масло. Листенцата се мелят общо, подправят се с масло и солчица. Прилагат се като гарнитура към месни и постни блюда.

Пикантна салата № 2

Съставки: по 25 г млади листа от живовляк и рапица, още толкова киноа. Подправя се с оцет, , миниатюрно количество кристална захар и малко повече копър, както и се посолява на вкус.

Салата с лук

Съставки: 50 г млади листенца живовляк, 30 г зел. лук, 20 г настърган хрян, 20 г коприва, ½ бр яйце, 15 г сметана, 3 г оцет (3%) и сол.

Листата на живовляка и копривата се пускат в кипната вода буквално за минута до 2 най-много и се прехвърлят в гевгир, за да отече водата. Към отцедените листа се пускат лука, хряна и се посолява. Посипва се с настъргано яйце и се полива със сметаната.

Салата със зеле

Съставки: 50 г зеле, 25 г живовляк, 1 яйце,, 10 г растит. масло, сол.

Яйцето, сварено рохко, внимателно се обелва и дели на половинки. Поставя се в центъра на чинията. Настърганото зеле се събира със наситнените щателно листенца от живовляк и се посолява. Получената зелена салата се разпределя около двете половинки на яйцето и всичко се подправя с растит. Масло.

Салата с месо

Съставки: 150 г листа от жив., 100 г сварено месо, 1 твърдо свар. яйце, 20 г настърган хрян, 25 г зелен лук, сол. За подправка се ползва майонеза, сметана или пикантен сос в количество от 50 г. Салата се посипва с пресен копър и магданоз.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Листата на живовляка са много здрави и издържат няколко часа като превръзка
Прясно отрязани листа за рани и превръзки

Листата на живовляка обеззаразяват рани, спират кръвотечения и помагат за заздравяване и затваряне на нарушената цялост на тъканите. Как се използват? Листата се измиват добре. За да пуснат сока си, се нарязват с нож леко или се надраскват, след което се редят директно върху раните. В резултат спада усещането за болка и спира изтичането на кръв.

Инхалации с живовляк

Живовлякът рядко се използва „моно“ в инхалационни разтвори, но се включва в различни рецепти:

Противовъзпалителни препарати със стягащо действие

Стягащите и отнемащите възпалението смеси от лекарствени растения помагат за по-пълното очистване на дихателните пътища, отстраняването на неприятната миризма и регенерирането на лигавицата при болшинството от хроничните заболявания.

Рецепта

10 г бял стрък равнец; 10 г жълт смил, цвят; 10 г живовляк, листа;

Трите компонента се омесват равномерно и се потапят в 200 мл кипната вода. Забравят се за час, през който те киснат, а после се прекарват през марля. Течността се прибира в подходящ съд с винтова капачка. За една инхалация се ползват 10 мл.

Антисептични отхрачващи сборове
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Инхалация с живовляк за лечение на горните дихателни пътища и за отказване на цигарите

При кашлица с гъсти, жилави и трудно отделящи се секрети се препоръчва инхалация със следния сбор:
10 г широколист вид, лист; 10 г подбел, лист; 10 г блатен ледум, листа;

Компонентите се омесват равномерно и се потапят в 300 мл кипната вода. Зарязват се за киснене в следващия 1 час, минават се през марля и течността се прибира в подходящ съд с винтова капачка. За една инхалация се прилагат 10 мл.

При атрофия на лигавицата на дихателните пътища

Течността за инхалация се приготвя чрез смесването на предварително направени настойки от живовляк, листа (5 г на 0.2 л вода), жълт кантар. (10 г на 0.2 л вода), евкалипт, листа ( 5 г на 0.2 л вода). Трите течности се смесват и от общото количество се отделят по 10 мл за една инхалация.

Не се изключва инхалация единствено с живовляк. Правилото е единствено настойките да не се прегряват, като парата да бъде просто топла. Достатъчно са 5 инхалации, за да се почувства съществено подобрение на състоянието.

Лечение с живовляк, други рецепти

Живовляк за кашлица и гърло

Живовлякът съдейства при пълната гама патологични изменения в зоната на гърлото и горната зона от дихат. с-ма, включително остри респираторни инфекции. Подходящ е за разнообразните видове кашлица – остра и хронична, спастична, суха и мокра. Особено е действащ при сухата кашлица на пристъпи. Подпомага разреждането и извеждането на секрети. За описаните заболявания се ползват отвари, които свободно се подправят с мед за по-приятен вкус, както и течности за промивка на гърлото (гаргара).

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Живовлякът се продава на капсули и таблетки, но за гърло най-добра остава отварката

Рецепта № 1 за гаргара: на 0.250 л вряла вода се пускат 3 до 4 листа от живовляк, като е без значение дали те са сушени или свежи. Забравят се за киснене към ½ час. Когато времето изтече, течността се взема на големи глътки, отвежда се до гърлото и се промива, колкото се издържи, следва изплюване. Процесът продължава с нова голяма глътка от отварата. Включването на мед към течността за промивка е подходящо.

Рецепта №2 за кашлица: 3 с.лъжици листа от живовляк, 3 с.лъжици листа от подбел и още толкова борови пъпки. Пълния набор компоненти се омесват хубавичко и от тях се заделят 2 с.лъжици за една доза. Те се потапят в 300 мл топличка вода и врат в течение на 5 минути. Лекарството се вдига от печката и се дърпа да почине под капак 1 час на тъмно място. Гълта се по 100 мл 2-кратно на денонощие.

Рецепта № 3 за кашлица: по 2 с.лъжици листа от живовляк широколист, цвят от черен бъз и стрък теменуга обикновена. Всички растения се омесват щателно и се пускат в 0.25 л позатопленка вода. Така течността се довежда до кипването и оттам ври пет минутки. Накрая се увива в дебела кърпа или одеяло, за да се запарва качествено в течение на 1 час. От напитката-лекарство се гълтат 100 мл, но не повече от 2 пъти в деня.

Още приложения на живовляка в тази насока ще прочетете ТУК: Чай от живовляк за кашлица + за деца. Цена на широколист вид. Лечение.

Живовляк за бял дроб
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Теснолистата разновидност е по-подходяща при възпаления

Живовляк с мед се включва в терапия на рак на белите дробове през всички стадии, включително и в четвърти. Листата на растението съдържат горчиви и дъбилни вещества, каротин, смоли, витамин С и К, много калий, олеинова и лимонена к-на, сапонини, алкалоиди, фитонциди, сорбит и други. Всички компоненти в комплекс препятстват както първичното възникване на рак (като профилактика), така и метастазите (особено при рак на бел. дроб).

Използва се при плеврити, които понякога прерастват в онкологично страдание. Явява се мощно с-во за възстановяване на имунитета, нарушен в хода на болестта, така и в резултат от химиотерапията. Разрежда гъстите и жилави секрети и помага за бързото им изхвърляне навън. Спира кръвотеченията в органа и повишава нивото на хемоглобина. Убива патогенната флора в дихателните пътища, ефективен е дори по отношение на Pseudomonas Aeruginosa.

Рецепта за бял дроб: равни части млени свещи листа от живовляк и натурален мед се пускат в буркан за 4 часа, на затоплено място, добре затворени и покрити с нещо затоплящо. От готовата смес се гълта по с.лъжица направо в устата, последвана от чаша вода. При рак в зоната на стомаха и бел. дробове това се изпълнява 3, а може и 4 пъти в рамките на деня, двайсетина минутки преди да се стигне до хранене.

Живовляк за рани, включително гнойни

Раните се покриват с прясно набрани листа от живовляк, нарязани накръст, за да пускат сока си. С листата се правят и превръзки. Извън това е показан и мехлем на основата на тази билка.

Мехлем от живовляк

Рецепта за мехлем за рани: 90 г св. мас или кр. масло и 10 г сухи листенца, стрити на прах. Посоченото се омесва до хомогенност и се прехвърля в малка кутийка от крем с винтова капачка. Така мехлемът се ползва спокойно поне 3 месеца. С него се махат неголеми рани, драскотини, охлузвания, леки изгаряния и други нарушения на целостта на кожата.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Широколистата разновидност е по-подходяща за рани и други нарушения на целостта на кожата
Живовляк при изгаряне

Към мястото на изгарянето се прикрепят пресни листенца от живовляк, току що набрани. Те са или накълцани по повърхността, или са нарязани на ситно, като във втория вид се прикрепят с лека превръзка, например с рехав бинт. Внимание! Не стягайте, раните от изгаряне се нуждаят да дишат.

Живовляк за циреи и кокоши трън

Тук са от полза настойките от семената на живовляка, които се прилагат под формата на превръзки, компреси и течности за промиване.

Рецепта: 10 с.лъжици семенца от целебното растения се покриват с 200 мл кипната вода. Слага се капакът за 15-25 минутки, вътре да се киснат. Чака се докато течността придобие стайната температура, тогава е наред за прилагане. Отварата е предназначена за напояването на тампони и марлички за превръзка, правят се промивки или се налагат компреси. Настойката от семена се вари ден за ден, защото няма голяма трайност.

Дайте мнение и Вие тук!
Живовляк при промени в кръвното

Хипертонията се повлиява перфектно от тинктура (спиртен извлек) на живовляк.

Рецепта: 20 г сушени листа от растението спрямо 1 чаша водка. Поставят се в удобен съд за 2 седмици на обичайното в такива случаи топличко и добре затъмнено местенце, без влага и други вредности. Тинктурата се размива в значително количество вода, преди изпиване, като количеството градира постепенно – почва се от 5 капки и се увеличава до 20 на брой, не повече, или количество, което е определено от лекар.

Живовляк при разшир. вени и хемороиди

При варикозни разшир. вени и при диагноза тромбофлебит се прилага настойка от специален лечебен сбор, поемащ се вътрешно сутрин и вечер, в количество ¾ чаени чаши. Същата напитка се прилага във вид на компреси през нощта.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Сушен живовляк, готов за варене, се продава в аптеките

Рецепта: снабдяваме се с еднакви пропорции от следните билки – сушени листа от живовляк, смлени на прах, цветчета от бял равнец и седефче, кората на бяла върба, плодове или цветове от кестен, корен лечебна ружа или малина (може цветове и даже листа) и лайка. Всички компоненти се омесват щателно и се отмерват 2 с.лъжици. Те се обваряват в 600 мл водица. Пускат се, докато тя е студена, и заедно се довеждат до завиране. После съдът незабавно се отстранява от котлона, преди да започне да ври. Отварката се зарязва под капак до сутринта, докато тя вече е наред за пиене, както и за напояване на компреси.

Кожните язви, които имат трофичен характер и са свързани с нарушения в подхранването на подкожната тъкан заради нарушено кръвообращение, се повлияват добре от мехлем, приготвен от 5%-ов разтвор на мумио в сок от алое (5 г мумие на 100 г сокче от алое), който се покрива отгоре и един вид се „запечатва“ с лист живовляк. Отгоре се слага лек бинт.

Живовляк при безплодие и проблемно забременяване

Семената от живовляк притежават ценни свойства за лекуване на такива женски заболявания като непроходимост на маточни тръби, сраствания в малкия таз, обилна менструация със или без отделянето на масивни съсиреци. Те възстановяват подвижността на сперматозоидите и така подпомагат положителния резултат при опитите за оплождане на яйцеклетка.

При лечението се отчита диагнозата и фазата на развитие, като рядко се постига мигновено излекуване. Процесът може да отнеме от 3 до 8 месеца. Все пак що се отнася до живовляка, резултатът оправдава продължителността на третиране.

При проблемно забременяване и женски болести се прилагат отвари. Те се гълтат в произволно време, тъй като не оказват влияние върху фазата на менструалния цикъл. Особено помагат при обилна менструация, придружена от раздразнителност, неразположение, депресия и силни болки.

В аптеките не винаги се намират семена от живовляк, но те лесно може да бъдат набавени. Това става в края на лятото и ранната есен. Тогава семенцата вече са узрели и изсъхнали, а това е перфектното състояние за събиране. Плевелът расте направо навсякъде и няма опасност да се търси дълго.

Лечебната отвара при безплодие се пие и от двата пола. Тя съдейства за възстановяване на хормоналния фон, ако причината за безплодието е в него. Много често причината е в непроходимост на маточните тръби, а живовлекът помага и в това.

Рецепта за отвара от семена:
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Семената са много полезна част от живовляка, събират се през септември

1 ч. лъжица семена на 200 мл възвряла вода. Внимание! Семената не се варят повече от 5 минути. Ако забравите течността на котлона примерно за 15 минути, то тя вече е негодна за използване, ще трябва да изхвърлите и да направите отново. И отново внимание! Течността не се държи да се пари заедно със семената. Те се отделят и изхвърлят, след което чистата напитка си почива известно време (примерно до 3 часа) и чак след паузата е годна за пиене.

Течността се прехвърля в стъкло за съхранение, защото от нея ще се отделят по 2 с.лъжици четирикратно в деня. Пие се топличка, затова ще изисква всяка дозичка да се позатопля отделно, преди да се глътне. Напитката се приготвя отново през два дни, защото срокът й на годност не е много дълъг.

Първите симптоми за оздравяване се появяват първо при мъжете. Те усещат резултатите още на втория или третия месец. Това е според спецификата във физиологията на мъжкия организъм. При жените очакваните признаци няма да бъдат видими преди петия месец от старта на пиене на отварата.

Рецепта с бял равнец

Включва се в терапията само преди овулация. Приготвят се отвари от бял равнец и от живовляк – поотделно, които се смесват непосредствено преди пиенето. Гълта се по чаша с честота два пъти, предварително течността е сгорещена. С настъпване на овулацията напитката се спира.
За стомах, при диария (разстройство), язва, гастрит и други (с мед)

За стомах

Ако внезапно заболее стомахът, добре действат няколко свежи листенца от билката. Те се дъвчат дълго, бавно и внимателно, докато станат на каша, и чак тогава се преглъщат.

При диария
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
При диария вършат работа както сурови, така и изсушени листа

За диария са необходими изсушени листа от живовляк, може и смлени – примерно 2 с.лъжици. Те се потапят в 1 ч. кипната вода и се полагат на водна баня. Държат се така двайсет и пет минутки и се минават през марля, а отделената течност се разрежда допълнително с позатопленка преварена водичка, така че отново да се получи първоначалното количество от 1 чаша. Лечебната напитка се глътва преди яденето в количество 3 Х 1 с.лъжица.

За язва

Когато е обострена язвата на пациента, се препоръчва отвара от 1 с.лъжица семена на живовляк, сварени в 1/2чаша вода. Забравят се за парене към ½ час. Следва прецеждане и приемане преди основните нахранвания през деня, около ½ час по-рано.

Живовляк при алергии, дерматити, екземи и други

Състоянието на повишена чувствителност към различни алергени, обусловено от неадекватно силна реакция на имунната система, чудесно се повлиява от билкови сборове. В голяма част от нар. рецепти присъства и живовлякът.

Рецепта №1. Главната:

сдобиваме се с идентични части калуна-обикновена, агримония, корен девесил, бял равнец, черна боровинка, исландски лишей, цвят невен и червена детелина, върбовка, подбел и живовляк. От всички добре омесени билки се отделят 6 г, които се сваряват в 350 мл възвряла вода, за десетина минутки, след което се парят 2 чаша. Готовата течност се приема по половинка чаша трикратно в денонощието.

Внимание! Това се извършва на пълен стомах – около 15 минутки след нахранването.

Рецепта №2. Придружаваща:

сдобиваме се с идентични части от стрък глехома, син здравец, росопас, жълт кантарион, див пелин, горски чистец, живовляк, цикория, белокора върба, валериана корен, ленено семе и гръмотрън. Всички компоненти се омесват и от тях се произвежда отвара по указаното в рецепта № 1.
За дерматит и екзема сборовете се редуват през два месеца. При ремисия се прилага:

Рецепта № 3 при ремисия на дерматит:

мащерка, градински чай, ручейно омайниче корен, живовляк листа.
Фитотерапията при дерматитите съпровожда общото лечение. За промивки се налага следващата

Рецепта с жълт кант. и маточинка № 4

Съставки: равни части от билките риган, стрък, жълт кантарион, мащерка, маточина, биденс, хвойна, корен лечебна ружа, калуна обикновена, листа живовляк, цвят липа и лопен. Смесват се добре и по-нататък отварата се прави по указанията в рецепта № 1!

Отделно се мажат и мехлеми на основата на несолено краве или растително масло, свинска мас, мед. Към такава основа се добавят билки.

Рецепта № 5 билки за мехлем:

стрък мъртва коприва, градински чай, биденс, трицветна теменуга, коприва, жълт кантар. и син здравец, калуна обикновена, корен женско биле, девесил, листа живовляк и цветове от невен.

Уртикария се лекува с лечебни сборове на фона на хранителен и хигиенен режим.

Рецепта №6 при уртикария:

листа теменуга, мащерка, коприва, червен кантарион, здравец, лист чобанка и живовляк, исландски лишей, цветове от глог.

Всички рецепти за отвари се правят по указанията в рецепта № 1.

Живовляк при акне и други видове пъпки
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Пъпките се мажат със сок, изстискан от листа на живовляк

За акне се третира директно мястото с прясно получен сок – намазват се пъпки от всякакъв вид, широко около тях и всички съмнителни зони – и това по няколко пъти на ден. При постоянно използване кожата бързо влиза в норма.

От свежи листенца на живовляк също така се прави и маска. Главното е да се намерят чисти листа, които допълнително да се промият щателно и да се смелят. По кожата се размазва кашичката за около петнайсетина минути. Кожата омеква и се очиства. След това не бързайте да нанасяте крем, за да се възползва кожата докрай от проведената процедура.

За общо подобряване на състоянието на кожата

Вземат се пресни листенца от живовляк и се пускат в кипната вода. Изготвя се отвара, с която ежедневно се изтриват лицето, шията, ръцете и деколтето. Тогава тези най-изложени на вредното въздействие участъци ще ви радват със своята чистота и свежест.

Компреси за подмладяване и тонус

Взимат се сухи листенца живовляк, заливат се кипната вода в пропорция 1:5. Парят се за 15 минути. От течното се отделят твърдите частици, а остатъкът се поделя на две равни части, едната от които се изстудява направо в хладилник. За компресите ни трябват салфетки, които последователно се топят в топлата и в изстудената течност и се редуват върху лицето. Така кожата получава поредица от горещи и студени компреси, които действат изключително тонизиращо. Внимание! Горещият вариант се държи 2 минути, а студеният – 5 минути.

При мазна кожа

Сок от живовляк се разрежда с кипната вода в съотношението 1:1. Прехвърлят се във формички за производство на лед. С получените кубчета се обтрива лицето всяка сутрин, след редовния тоалет.

Как се прави лапа (налагане)

Лапите са два вида – прясна и със спойваща съставка. Прясната лапа е просто листо, понамачкано или нарязано, за да пусне соковете си, наложено директно върху болната зона. Другият вид лапа се приготвя от смлени в месомелачка листа, размесени след това със свинска мас и малко накиснат хляб без корите. Получава се мазничка каша, която се полага тънко върху марля и се бинтова към проблемното място.

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
За дъвчене се избират листа от по-млади растения, препоръчително от чист район
Дъвчене на живовляк

Живовлякът има оздравяващо действие при всякакви възпаления и болки в устната кухина. При болен зъб, включително при наличие на гной, листата се дъвчат приоритетно върху болната зона. Ако болката е непоносима, тогава се раздъвкват от другата страна и се прехвърлят върху болната, като се придържат като компрес или се прикрепят от вътрешната страна на бузата.

За венци: при пародонтоза

Подходящ за лечение на пародонтоза е летният период, когато има свежи растения. Дъвченето трае дълго време през деня, като листенцата се сменят трикратно с пресни. За около три до четири дни се постига стопиране на кръвотечението от венците и те укрепват.
Друга формула е натъркване на венците със сок от живовляк и жабурене на устата.

Живовляк при гъбички

Гъбичните заболявания на крайниците и специално тези, които избуяват на пръстите на краката и в областта на слабините, чудесно се лекува от прясна лапа или компреси, приготвени по посочените по-горе рецепти.

Живовляк при диабет

Това растение е използвано за лечение на захарен диабет още преди 2 хилядолетия, като и древните дори са засекли, че действа при усложнения, затваряйки раните и противопоставяйки се на възпаленията.

Рецепта при диабет: 2 с.лъжици млени листа на 1 ч. вода. Закрийте с капак и дръжте на водна баня за около трийсетина минутки. Охладете до стайна температура и прецедете. Получената течност се допълва с вода до първоначалния обем. Приема се по ½ чаша 15 минутки преди всяко едно от основните хранения.
Сок от живовляк при усложнения: приема се в чист вид или разреден наполовина с течен мед. От субстанцията се гълтат 3 Х 1 с.лъжица, 15-тина минутки преди нахранването.

За лечение на камъни в жлъчката

В тази насока помага чай от индийски живовляк, приготвен по обикновената рецепта за чай, описана в началото на статията.

Живовляк за край на пушенето

Чаят от живовляк има откашлящо и прочистващо дихателните пътища действие. Така то подпомага бившите пушачи, които са се заели да се отърват от вредната привичка. Чаят се изготвя по обичайният начин и от него се взема по голямо количество за деня – поне 2 бр чаши, а най-добре двойно повече.
В същата насока помага и билката петопръстник или както е наименувана още гъши очеболец. Тя се обварява обаче не във водичка стандартно, а в мляко.

За дебело черво, при колит

Помагат лечебни сборове, които комбинират живовляка с други полезни за отделителната система билки като босилека, мащерката, копривата, ригана и прочее. Чай от живовляк също е достатъчен, за да релаксира гладката мускулатура и да отпусне спазмите.

За коса
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
За подобряване на структурата на косата се препоръчва измиване с отвара от живовляк

Билката действа върху косите тонизиращо, витализиращо и придава блясък. Може да я приложите творчески: да се облеете с отвара, да направите маска или да добавите пресен сок от живовляк към шампоана или балсама. Както и да подходите, единственото условие е да осигурите няколко минути действие на активните вещества върху косата.

За очите

С отварка от плевела се напояват марли за компреси и така се разполагат върху очите срещу преумора, при прекалено дълга работа пред компютър, при възпаления от различен характер, при торбички под очите. Билката ще помогне буквално за всичко.

Разновидности на живовляка,

които се ползват у нас

  1. Широколист вид: Plantago major (едролистен) – различава се по елипсовидните листа с дълги дръжки и добре очертани твърди окръглени жилки по тях. Цъфтежът (време за събиране на листа) е от април до ноември.
  2. Теснолист вид: Plantago lanceolata (остролист) – различава се по тесните и остри листа, събрани в долната част на розетка, с къси дръжки. Това растение е два пъти по-ниско от широколистния вид. Цъфти на два пъти през месеците май и след това през август.
  3. Бял живовляк, хуск (Plantago оwata) – расте в Пакистан, Бангладеш и Индия. Използват се (и съответно се импортират) само семената му, които имат подчертано действие върху храносмилателната и отделителната с-ми. Извлечени от него фибри се ползват за лек лаксатив и често се означават като:
Индийски живовляк (Psyllium) или бълхов живовляк.
Приложение във фитнесаТоп справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски

Индийският/ бял живовляк навлиза във фитнеса и диетичното хранене заради разтворимите си фибри. Те достигат до рекордните 30%. Такива фибри се ползват за подпомагане на правилното разграждане на храната, за пречистването на системата на червата и по-добра перисталтика. Препоръчва се вземането на 2 Х 7.5 г семена (5 г стрити на прах) с много вода, сокове или други течности. Течностите са важни, защото фибрите набъбват, чрез което оказват и още един ефект – създаване на чувство за ситост.

Добавки с индийски живовляк

Разтворимите фибри се продават самостоятелно или като част от различни хранителни добавки, насочени към намаляване на апетита, отслабване, детоксикация, профилактика, за подпомагане на лечението на различни звена от отделителната система и прочее.

Аптечни продукти с живовляк

Сиропи с живовляк

Живовлякът влиза в състава на редица лекарствени препарати, приготвени под формата на сиропи, за третиране на кашлица и патологии на горните дихат. пътища. Използва се неговото отхрачващо, заздравяващо, стягащо действие.

Мукоплант на д-р Тайс

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийскиОснован върху екстракт от остролистния вид и помощни вещества. Насочен към остри възпаления и кашлица. Мукоплант се предлага се в две опаковки: 100 мл (7.75 лв) и 250 мл (14.99 лв).

Тусавит

Комбинира лечебното въздействие на остролистния живовляк и мащерката, като са използвани течни екстракти от растенията в пропорции 1:1. Предлага се в опаковка от 125 мг (7.07 лв).Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски

Фолипил

Също комбинира остролист живовляк с мащерка в съотношение 3:2. Насочен за облекчаване на кашлица и спазми, подобряване на изхвърлянето на секрети и срещу възпаления. Предлага се опаковка от 100 мл (6.90 лв).

На таблетки от Томил херб (д-р Тошков)

Таблетките са означени като „Живовлек, Plantain“. Продават се 120 бр в опаковка на цена 11.01 лв. Съдържание на една таблетка: 175 мг инулин и 325 мг живовляк. Средството е адресирано към хората с храносмилателни проблеми. Предназначен за продължителна употреба при дози 3-6 таблетки по време на терапия и 1-2 бр. за поддържане.

На капсули от Nature’s Way

Продуктът е означен Psyllium, 100 бр капсули на цена 21. 20 лв. Произведен от семена, насочен за нормализиране на отделянето, като лаксатив. Препоръчително количество – 6 бр капсули в деня, за деца – двойно по-малко.

Живовляк биосемена на Ханою, Германия

Семената се предназначени за директно приемане – по 1 до 2 лъжички (чаена) на ден, разтворени в студена вода или сок, докато набъбнат. Насочени за лечение на запек и други проблеми на отделянето. Цена 10.80 лв за 250 г.

Балсам за рани и натъртвания

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийскиБалсамът на украинския производител “Георг Биосистеми” е предназначен за ред нарушения на целостта и здравия вид на кожата като рани, натъртвания, белези, обриви, алергични реакции, ухапвания, изгаряния, сърбежи, раздразвания, напукване, лющене и прочее. Комбинира действието на живовляка с бял равнец и колоидно сребро. Цена за 30 г – 10.10 лв.

Диетични фибри на APOTHEKE

Рекламират се като средство за вътрешен масаж и прочистване на червата, за което е потребно вземането на до 2 лъжички от фибрите с 0.25 л водичка преди вечерното лягане. Цена 12.99 лв.

Био сок за дихателните пътища Schoenenberger

100% био сок, добит от живовляк, отгледан по чисти способи. Специално за кашлица и възпаления по дихателната с-ма. Цена за 200 мл: 16.60 лв.

Пастили Хербалмед

Комбинират живовляк, липа и мащерка. Продукт на д-р Вайс по швейцарска рецепта за хигиена и оздравяване на гърлото и устата. Обичайна доза за възрастни: до 6 пастила на ден. Цена за опаковка от 12 бр: 7.10 лв.

Тинктура Хербалкан
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Кремовете за крака с живовляк са на сравнително ниска цена

Тинктурата е от широколистния вид, 50 мл: 8.80 лв. Препоръчителна доза 3 Х 25 капки ( 1 мл).

Кремове за крака

С широколист жив. и орех. масло на Green Pharmacy при напукване – 75 мл, 3.90 лв. Предназначен за омекотяване и хидратиране на краката и изглаждане на кожата.

Органия на „Твинс тек” Русия, 85 мл: 1.80 лв. Комбинира живовляк с екстракти от липа и градински чай, алантоин и витамини.

Дамски превръзки с екстракт от живовляк
Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Превръзки, напоени с живовляк, против възпаление и раздразване на кожата

БЕЛА ХЕРБС (TZMO, Полша) включва в продуктовата си линия ежедневни и сензитив превръзки – дишащи и обогатени с екстракт от живовляк. Ежедневните са 1.80 лв за опаковка, съдържаща 18 бр, докато вида „сензитив“ е опакован по 12-т и се търгува на цена от 2.40 лв. Живовлякът е включен за успокояване при евентуално раздразване от носенето на хигиенните средства по време на менструалния цикъл.

Душ гел за възстановяване на PH

Продукт на Hristina cosmetics, предназначен за балансиране на Ph на кожата. Нанася се с масажни движения и след кратко втриване се изплаква. Разработен за ежедневна употреба. Цена 4.00 лв.

Брашно лимец с добавен живовляк

Продуктът е с ниско съдържание на глутен, производство на “Билкова градина“. За 500 г – цена 4.70 лв.

Тахан с живовляк

Пълнозърнест тахан с добавка живовляк, производство на кооперация “Розова зора”.

Противопоказания на живовляка

Като всяко лекарствено средство, и живовлякът има противопоказания, макар и не много. Той не бива да се употребява при:

Топ справочник за приложенията на живовляк - теснолист, широколист и индийски
Диагнозата астма е абсолютно противопоказание за използването на живовляк
  • астма, защото има вероятност да настъпи пристъп;
  • при различни видове алергии;
  • при повишена киселинност и заболявания на червата;
  • при сгъстяване на кръвта и опасност от образуване на тромби, защото е налице риск от инсулт;
  • при приемането на кардиотоници;
  • при приемането на средства, стимулиращи стомашната секреция.
Бременни, кърмачки, бебета и малки деца

На представителите от изброените категории прилагането на живовляк в почти всичките му форми не се препоръчва заради опасност от алергични реакции. Единствените средства с живовляк, които стават за най-малките, са аптечните сиропи за кашлица, но и при тях има посочена допустима възраст. Така например Мукоплант е за малчугани на 2 години, Фолипил – за такива над 3 години, Тусавит – за лица над 6 години.

Как да открием още информация? Живовлякът е познат не само в България. Ще откриете чуждоезична литература за него, като ползвате наименованието му на латински, испански и френски: Plantago; на английски: Plantain; на руски: Подорожник; на немски: Wegeriche.

Странични ефекти

Рядко, но все пак не пренебрежимо, билката провокира алергични реакции като екзема, образуване на газове и диспепсия.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

живовляк

Ползвайте живовляк за лечение на външни рани

С живовляк лесно ще заличите външните наранявания, наричат го “майката на билките” Извлекът от листата …

2 Мнения

  1. Елена Ат. Йорданова

    Лекарството, което предлагаха аптека вериги „„ Сейба “” внос от Полша се нарича ,, ХИДРО ЛЕСС ”
    Хидро – вода
    Лесс – гора
    Защото, човекът е човек – кагато е на път а не животно / птица, куче, крава, коза. свини и т.н.. в гората вълци и лисици и др.. на разсходка.
    За изхвърляне на камъчета от потърпевши пациенти от птичи грип / животни /.
    А останалото е дело на недобронамерени, некадър ни и завистливи специалисти…. двата прилепа ! Камери – градус пиле !
    Е. Йорданова – 10.01.2017 г

  2. Ползвала съм живовляк тинктура по пресни листа на Хербалкан при кашлица и съм много доволна, тъй като дълго време се влачех с нея. След 2-рия ден вече бях значително по -добре. Препоръчвам+ чай от босилек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *