Ароматерапия: Цветни аромати за по-силна памет

Ароматерапия: Немски учени са установили, че когато хора, които имат проблеми с паметта вдъхнат аромат от рози, това засилва паметта им.

Отдавна лекарите съветват хората да не се лишават от пълноценния нощен сън, който е много важен не само за тялото, но и за паметта.

Освен това благоприятен ефект върху запеметяването играят и няколко вида цветни аромати.

Но е важно да се знае, че ароматите влияят само на някои видове памет и са само за някои от фазите на съня, т.е. не винаги може да се прилагат.

Изследването било проведено със 74 доброволци, които трябвало да разиграват компютърна версия на една популярна игра за трениране на мозъка и запаметяване на предмети.

Мемори или обръщането на двойки карти, за да намират две еднакви.

Някои от доброволците били в стаи, в които имало голямо количество истински рози. По-късно, вече през нощта, когато си легнали, по време на бавната фаза на съня – slow-wave sleep, те отново вдишали розовия аромат.

Дайте мнение и Вие тук!

На следващия ден именно тези участници в експеримента се справили много по-добре с играта, защото помнели от предния ден разположението на картите.

За разлика от тези, които не са били подложени на ароматерапията, тези се справили много по-добре.

А при тези доброволци, които вдишали аромата на розите, по време на леката фаза на съня, известна като сън с бързи очни движения, такова подобрение на паметта не било отчетено.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стрес лечение

14 начина за бързо лечение на стрес и против депресия

Лечение на стрес и депресия: Ако не можете да си съберете мислите, ако вътре във …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *