Стафидена вода, рецепти, за отслабване
Как да отслабнем със стафидена вода Лекуване със стафидена вода Стафидена вода и сена Топене на кисти Рецепти Видове стафиди Кои са хубавите

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец ♠ За отслабване ♠ Диети със стафиди ♠ Прочистване на черен дроб ♠ При диария ♠ За бебе при лошо храносмилане ♠ При възпаление на далака

Още в текста: ♠ Тинктура от стафида ♠ За киста на яйчника ♠ За киста на шийката на матката ♠ Кулинарни рецепти ♠ Кекс ♠ Козунак ♠ Мъфини
Стафидата се приготвя от няколко хиляди години.
Аристотел споменава за отглеждането и сушенето й още през 4 век преди Христа, а други източници връщат още 10 века назад. Стафидата се ползва от човека двойно и тройно по-дълго от картофа и домата например.
При такава древна история, прелюбопитно е, че днес  стафидата преживява нещо като Ренесанс. Човекът си припомня лечебните й качества и с удивление установява какъв прекрасен природен дар е тя.
Отварката от стафида се връща „на сцената“ и напълно оправдано. По-долу ще разкажем за колко много болести помага тя.

Малко за стафидата

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Стафидата е като природно хапче с важни за нас вещества

Гроздето е полезен плод, а след изсушаване неговите полезни свойства се вдигат в пъти. От древно време е ясно, че стафидата укрепва нервната система, премахва безпокойство и стрес. Те с нищо не отстъпва на пресния плод, успявайки да съхрани не под 70% от витамините му и на 100% микроелементите му.

Стафидата се препоръчва при болести като малокръвие, изменения на бъбреците и храносмил. с-ма, при треска и диария. Нар.целители я дават при простуди, кашлица, бронхит, сърдечни болести. Казват, че е уникална при укрепване след тежки заболявания.

Стафидена вода, рецепти, за отслабване
Стафидената вода се прави много лесно

Сушеният плод на гроздето е чудно при физическо натоварване – хора на физическия труд и спортисти.

Съществуват 4 вида стафида – тъмна със син цвят, светла с неголям размер и без семки, месеста голяма стафида с много сладък вкус и с цвят на светъл зехтин с една семка.

Как се прави стафидена вода?

Да се направи стафидена вода е и лесно, и трудно. Лесно – защото няма сложнотия в накисването или сваряването на шепа стафиди. Трудното е да се постигне правилната концентрация за конкретната цел, която сме си поставили.

Първо ще дадем стандартната рецепта за приготвяне на стафидена вода, а по-долу при разглеждане на заболяванията ще добавим и вариациите, които са по-подходящи конкретно за тях.

Точната рецепта

400 мл (2 чаши) без специални изисквания вода;

150 г стафиди – с натурален цвят, без химическа обработка, средно твърди.

 1. Стафидите обстойно се промиват на течаща вода. От повърхността им трябва да се отделят всички прилепнали нечистотии, защото иначе те ще преминат в течността, която ще пием. Плакнем няколко пъти, докато водата остане чиста;
 2. Наливаме водичката в кастрола и слагаме на котлона да заври. Изчакваме на повърхността да се появят мехурчетата и тогава слагаме оцедените стафиди;
 3. Намаляваме на степен 2-3-4 котлона (средно силен до слаб) и отмерваме 20 минути;
 4. Изключваме котлона и оставяме кастролата на топло за 6-8 часа;
 5. След като изтекат указаните часове, премахваме стафидите от течността;
 6. Отново пускаме котлона и леко загряваме. Този път не се довежда до кипене, а само течността да се позатопли. Целебната и вкусна отварка се пие топличка или по-гореща – по вкус, без каквито и да е добавки.
Как се пие, правила
 1. Стафид. вода се гълта на гладно. Най-доброто време е сутрин, непосредствено след събуждането и още преди да се яде;
  Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
  Стафидата е измислена като начин да се запази голезното грозде за по-дълго
 2. Пие се топла, а 35 минути по-късно е първото хранене;
 3. Заради горното указание, най-умно е стафидите да се сварят вечерта и да киснат през нощта, а сутринта само да се прецеди и загрее – точно за консумация;
 4. Стафидена вода се приготвя ден за ден, за да съдържа максимално от полезните си съставки;
 5. Курсът на лечение зависи от целта – дали е за отслабване, прочистване, срещу запек или друго. Стандартната продължителност е 4 дни, но по-долу ще разгледаме защо тя не е константна.
 6. Посочената рецепта е подходяща за профилактично приемане пред равни периоди от време – примерно веднъж месечно. Приготвената по посочената процедура водичка няма странични ефекти. Тя е твърде сладка, но не качва кръвната захар, а обратното – сваля я.
Бързата рецепта

Още по-лековита стафидена вода

“Фигурин

Вариант №2 за приготвяне на стафидена вода е модифициран, за да се извлече в още по-голяма степен полезното, което се намира в малките зрънца. Алтернативната рецепта е подходяща за бебета, след антибиотична терапия, при прекарването на простуди, при обезводняване, при нисък хемоглобин и при отравяне.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Сваряването е по-известният начин, но е бавен и се губят полезни в-ва

Когато просто се вари стафидата в тенджерка на котлон, дял от полезните в-ва „отлитат“ и не успяват да преминат в течността. Разграждането им се избягва чрез приготвяне в термос.

 1. Промийте стафидите, както обяснихме в рецепта №1;
 2. Изсипете ги в чист термос и допълнете с прясно възвряла вода;
 3. Запарката продължава от ½ до 1 часа. Като минат, се пие направо от термоса.

Ползвайте тази рецепта и като „спешна“, когато не разполагате с цяла нощ за киснене на стафидите или когато пропуснете да ги приготвите навреме. Термосът запазва висока температура на водата за по-дълго време, което намалява времето, необходимо за извличане на стафидените съставки.

Внимание! За рецепта №2 е нужно по-малка доза стафиди – наполовина на посоченото по-горе или около 70 г.

Как да премерим

1 чаша за кафенце от 100 мл събира 60 г стафиди

1 голяма лъжица за супа от 15 мл събира 12 г стафиди

Приложение

на стафидена вода

Стафид. вода се използва главно за:

 • Отслабване;
 • Прочистване на черн.дроб;
 • Нормализиране на храносмилането;
  Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
  Стафидената вода днес е позната заради диетите за отслабване
 • Профилактика и лечение на сърд.-съдови заболявания;
 • Лечение на остеохондроза
 • Оводняване при висока температура;
 • Възстановяване след антибактериална терапия;
 • Повишаване на нисък хемоглобин
 • Подкрепа на имунитета при чести простуди;
 • Успокояване, релакс и спокоен сън;
 • Успокояване на кашлица;
 • Лечение на диария и запек;
 • Повишено ниво на ацетона в урината при деца;
 • Естествено витаминизиране на бременни;
 • Кърмачки след 1-я месец;
 • Бебешки колики и много други.
Ползи

от стафидената вода

Към полезните качества на стафид. вода се отнасят:

 • Богато съдържание на разнообразни минерали и витамини от група В и P;
 • Калият съдейства за меко възстановяване на чревната перисталтика, профилактира диарии и запек;
 • Благодарение на съдържанието на витамин С стафидената вода е полезна при простудни заболявания;
 • Желязото нормализира процесите на кръвотворене при анемии;
 • Благодарение на биофлавоноидите защитава организма от негативното въздействие на свободн. радикали и оздравява имунитета. Тя е натурален източник – много богат!, на антиоксиданти;
 • Помага на тялото да се справи с изтощение при обезводняване и отравяне;
 • Незаменима е при диария и неприятни усещания в корема;
 • Фруктозата влияе благотворно при повишен ацетон при децата.

Стафидата за отслабване

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктураВ 100 г стафиди – сух продукт, се съдържат 276 ккал! Много за сушени плодове и повече, отколкото в белия хляб. Но не се страхувайте да употребявате стафидите в храната, мислейки, че ще напълнеете. Обратно, те изхвърлят излишните мастни слоеве.

Стафидата работи особено в зоната на талията, като черните сортове са по-добри за тази цел от белите. Сушеното плодче активизира дейността на стом.-чревн. тракт и се справя с хроничния запек.

Положителното му влияние върху тялото идва от богатия витаминен състав – А, В1, В2, В3, органични киселини, минерали – калций, калий, мед, фосфор, желязо, магнезий и други необходими вещества. Това прави стафидата необходим продукт по време на диета, когато менюто е прекалено просто, а на тялото му трябва комплекс от витамини и минерали за поддържане на жизнената си дейност. Стафидата компенсира дефицита на хранителни вещества. Само 50 г на ден стигат, за да се добие добър тонус и прекрасно настроение.

Стафидата притежава меко слабително свойство, затова при отслабване се препоръчва пиенето на стафидена вода. По същата причина стафидата влиза и в състава на много рецепти за очистване на червата – тя подпомага извеждането на токсините от тялото.

Как се пие стафидена вода за отслабване

Роля на стафидената вода за снижаване на теглото

мнения, отзиви, коментари, форум
 • За разлика от обикновената захар, стафидата съдържа само природни захари – фруктоза и глюкоза. Те в по-малка степен се превръщат в мазнини, а дават повече енергия на тялото. Също така великолепната комбинация от витамини и минерали спасява организма от недостиг на хранителни вещества;
 • В стафидата се съдържат много растителни влакнини, които са в състояние да подобрят храносмилането, да ускорят дефекацията и така да намалят отлагането на мазнини и се подобрява извеждането на токсините;
 • Стафидената вода подкрепя хората, които по време на диета не са в състояние да издържат без сладък вкус в устата и в същото време се запазва принципът да не се потребяват въглехидрати. Стафидената вода, както и шепа сухи плодчета, заменят бонбоните и другите сладости;
 • Стафидената вода има лек слабителен ефект и очиства червата;
 • Растителните влакна бързо утоляват глава и дълго се храносмилат, което позволява по-дълго време да оставаме сини и да не прибягваме към излишни закусчици.

Принципи на пиене на стафидена вода

1) Изборът на стафида за изготвяне на вода

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Стафидите са няколко вида и лесно се разпознават по цвета и големината си

Стафидата трябва да е с тъмен цвят, от черните видове грозде. Колкото по-тъмно е плодчето, толкова е по-полезно за вталяване. Различават се тъмносини и дори почти черни стафиди. В никакъв случай не ползвайте златистите.

Избираме стафида с патинирана повърхност, без блясък. Блясъкът говори за химическа обработка, която се стремим да избегнем. Самото плодче нека е със средна твърдост – нито много „надуто“, нито много сгърчено. Меките плодове също не са качествени. За добрата стафида ще се ориентирате и по цената, като натуралните и максимално добре обработени са по-скъпи.

2) Изборът на диета, с която да се съчетае

Стафидената вода е помощно средство, което се комбинира с определен режим за вталяване. Първоначално изберете метод за сваляне на килограми – високопротеинова диета или така, базирана само върху растителни храни. Има и други варианти – тук ограничение в избора не се поставя. Единственото ограничение е да не се продължи с „нормалния“ начин на хранене, който обичайно включва и сладости, и висококалорични продукти. Със сигурност се спират сладкишите, шоколада и тестата, особено белия хляб.

Препоръчителната диета, която да се подкрепи от стафидената вода, е базираната на повишен прием на зеленчуци. Възможно е да се подбере и съвсем ограничен в калориите режим, защото стафидата ще подкрепи тялото с нужните му съставки.

3) Избор на подходящ период за провеждане на режима

Принципно стафидената вода не натоварва ежедневието – нищо не коства да глътнеш чаша напитка. При това тя се взема сутрин. Но има някои обстоятелства, които е подходящо да се съобразят:

-стафидената вода ще предизвика зачестяване на ходенето до тоалетна. Колкото и меко да е слабителното действие, то ще е налице и следва да се вземе предвид. Неподходящо е да се провежда курса в дни, когато ще сте много в движение и ще се налага да търсите тоалетни по пътя;

-всеки режим за вталяване действа по-добре, когато се провежда в психически комфорт. Изберете по-спокоен период от живота си или поне двата дни от режима да бъдат през уикенда.

4) Процедура на приготвяне

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Пийването на водичка от стафиди – чудесен старт на деня

Стафид.  вода се поема само сутрин, рано, още след ставане. Не е подходящо да започнете тепърва да я приготвяте, дори и по „бързия“ метод с термоса. Настоятелно препоръчваме да отделите половин час от вечерта, за да „наложите“ стафидата да се кисне. Сутринта само прецедете и леко затоплете.

5) Как се пие

Отмервате 100-150 мл стафидена вода – затоплена до гореща. В никакъв случай не я гълтайте наведнъж, нито набързо (прави на кухненския плот – не!). Седнете на стол и поемете на честички, но малки глътки. Усещайте как течността се стича по хранопровода и си представете как се разлива по цялото тяло. Как живителните сокове на гроздето се вливат в кръвта ви.

6) След това

Поне ½ час след стафид. вода не се яде. Обичайно след поемането на топличката течност човек получава първият позив за тоалетна. Постарайте се да изведете от тялото си всичко възможно.

В първия половин час спестете и кафето. А ако можете въобще в „стафидените“ дни да го спрете, още по-добре. Заменете с билков чай или със зелен, който подпомага вталяването.

Закуската следва 30-40 мин. стафидената вода. Нека е лека, според избрания режим. Ако не сте се спрели на точен режим, хапнете овесени ядки с няколко стафиди, за да подкрепите започналия режим. Рецепта за здравословна закуска ще дадем в кулинарната част на статията накрая.

7) Продължителност – курс на приложение

Из интернет се разпространява указанието за 4-дневно приложение на стафидената вода с възможности за поддържащи повторения впоследствие. Но това е неправилен съвет. Или по-точно – той е правилен, щом се цели пречистване на червата и детоксикация на тялото. За отслабване стафидената вода за 4 дни няма и да се усети. Природните средства действат сигурно, но бавно.

Нашата препоръка е да се прилага стафидена вода през целия период на избрания режим, особено ако няма индивидуална непоносимост или някакви противопоказания. Спокойно курсът би могъл да продължи 10 и дори 20 дни, стига да е комбиниран с правилно хранене.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Пиенето на вода от стафида се съчетава с диетичен режим

8) Поддържащи повторения

Възможни са два варианта:

 • Един или два дни в седмицата, периодично, за поддържане на храносмилателния тракт и за периодично пречистване на червата;
 • Пълно повторение на курса – тогава изчакайте да изминат поне 3 месеца. И без това повторение на драстичен режим в по-близък срок не е препоръчително.

9) Рецептата

Рецептата за приготвяне на стафидена вода дадохме в началото на статията с нейните два варианта:

 • Активно варене на стафидите на котлон за 20 минути и киснене 6-8 часа;
 • Приготвяне без варене в термос – за 30 минути, бърз вариант.

Вталяването с вода от стафида придоби нова известно в последните месеци заради опита на Хилда Казасян. Тя приготвя водичката по първия начин – чрез варене.

Диета на Хилда Казасян
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Сладости като шоколада провалят ефекта от стафидената вода

с вода от стафида

Джазпевицата Хилда Казасян е на 47 години (родена 1970 г) – красива, харизматична и вълнуваща жена. Но с  проблеми с килограмите, ако се вярва на жълтите издания.

Всъщност възрастта е естествен рисков фактор за натрупване на повече мастни възглавнички по тялото. Клюкарските издания са жестоки, информирайки ни, че Хилда винаги е имала проблеми със запазването на прилично тегло. Но… тя успяла да реши проблема си със стафидената вода.

Как Хилда ползва елексира, приготвен от стафида?

Според публикациите, певицата прилага първата рецепта – приготвяне чрез варене за 20 минути. Съотношението е каквото го дадохме по-горе – 150 г сух плод на 400 мл вода. Пиенето –  сутрин преди първото ядене. Всъщност Хилда изпълнява точно рецептата, както я описахме. Само неясен става срокът. Според различни нейни изявления, той е 4 – 7 или пък 60 дни. Но продължителността на диетката не е толкова важна. Стафидата е достатъчно полезна, за да посягаме към, когато се появи необходимост.

Отзивите на джазпевицата е, че стафидката прави чудеса – и с тялото, и с душата. И естествено! Всяка жена просто ще лети, щом се е усетила пречистена, олекотена и харесвана – не само в чуждите, но и в своите очи.

И още един съвет, който взимаме от Хилда Казасян – да се внимава с избора на стафиди и да се предпочитат тъмните сортове. Всъщност способността да  разпознаем и избегнем напоените с химикали сушени плодчета стои в основата на успешната диета.

Стафидена вода +

за отслабване

Стафидената вода в описания моно-вариант на прием е слабичко средство. Действа бавно, подкрепя и други усилия за вталяване. Не работи без диетичен режим и двигателна активност или ако работи, то вероятно ще остане незабележимо. Затова съществуват други, по-драстични рецепти, разработени с цел да се ускори загубата на ненужните килограми.

Да започнем оттам, че към следващите рецепти задължително се подхожда крайно внимателно. Защото те имат мощни очистителни свойства и ще се отразят драстично на тялото. Комбинираните варианти не отменят необходимостта от активен начин на живот и здравословно хранене.

Със сена и шипка
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Сената е силен диуретик и нея много трябва да се внимава

Сената увеличава диуретичната и пречистваща компонента на рецептата, а шипката донякъде овладява този процес, за да не бъде крайно драстичен, и подкрепя стафидата откъм витамини и минерали.

Известно е колко силно слабително е сената. Тя раздразва лигавицата на храносмилателния тракт и стимулира перисталтиката на червата. Действието й е безапелационно – със сигурност от червата излиза всичко, задържано и ненужно. Стандартно отварата се готви с една голяма лъжица, отмерена спрямо чаша вода. Поема се преди съня, за да се развиват процесите нощно време.

Описваме това, за да си дадете сметка колко силно средство е рецептата по-долу. Тя съдържа много по-голямо количество сена, а и се взема сутрин, което ще създаде неудобство. Според руски източници обаче стафидата със сена и шипка е безкрайно полезно средство за пречистване на тялото. А пречистеното тяло по-лесно хвърля излишните килограми.

Комбинацията със сена обаче е противопоказана за широк кръг хора – като се започне от бременни и кърмещи и се стигне до хронични патологии по храносмилателната система, както и моментно състояние на диария.

Рецепта №1

200 г измита бяла стафида се пари в 1 л вряща активно вода. Отделно се приготвя 200 мл готова сена (приготвя се според указанието на опаковката, а може и една идея по-силна). След запарка от 1 час всичко се прецежда и смесва в единна напитка + 250-300 мл шипков сироп.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Рецептата със сена и сироп от шипка е много известна сред руснаците

Шипката се взима готова от аптеката, разтваря се от прахообразни шипкови продукти или си набавяте домашен. В краен случай може да се смачкат и сварят пресни шипки, но това е най-слабият вариант.

Приготвените отделно стафидена вода, отварка от сена и шипкова компонента се смесва, като много добре се бърка, и се прибират на хладно. От елексира се пие всяка вечер по половин чашка – около 100 мл. Преди поемането се разклаща.

Посочената рецепта се прилага за отслабване и за очистване на храносмилателния тракт по цялото му протежение. Безопасно е да се прави през 6 месеца за не много дълъг срок. Идеалното е 3 (4 ) дни.

Рецепта №2

Приготвяне: Сложете да кипнат 1.5 л вода. Пуснете в тях 150 г измита черна стафида и варете в течение на 5 минути. Добавете 30 г сена и след 10-12 минути свалете от огъня. Когато изстине, оцедете и добавете 150 мл сироп от шипка.

Приемайте по 100 мл един час след яденето и 1 – 1.5 часа предхождащо съня. След лекарството вече нищо повече не се яде.

Курсът продължава 1 седмица и може да се възобнови през следните интервали по схема: 1 седмици стафидена вода, 2 седмици почивка, 1 седмици стафидена вода и т.н.

Рецепта №3

Тя е основана на директното ползване на определени сухи плодове.

Сложете в месомелачка 400 г суш. сливи от сините, 200 г плодчета шипка или 100 г готов сироп/ екстракт от шипка, по 100 г стафида и сушена кайсия,  50 г сена. Получава се плодово пюре, което се приема в много малко количество – не повече от 2 Х 1 голяма лъжица – примерно сутрин и в необходим момент през деня. Ако няма такъв момент – вечер.

Допустимо е плодовото пюре да се смеси с мед. Ще се получи силно калорична смес, но въпросът е как ще се използва тя. Подходяща е:

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Похапването на стафиди по време на диета помага психологически, но и запълва стомаха
 • За закуска
 • За моменти на глад, когато има риск да се наруши диетата
 • За пречистване на чревния тракт
 • За разпускащи от диетата дни
 • Като допълнение към „гладни“ диети, тоест твърде нискокалорични режими.

Всички посочени по-горе рецепти се отразяват не само на фигурата, но и на косите, кожата и ноктите. Жената засиява и започва да излъчва здраве, свежест и младост.

Със зърнастец и шипка

А ето едно средство, за което казват, че хвърля по 1 кило на ден и дори малко повече.

Съставки: 200 г стафида, 50 г кора от зърнастец, 150 мл шипков сироп

Приготвяне: в 1.5 л вода се изсипва кората от зърнастец и измитите стафиди. Варят се 20 мин. и се парят още 2 часа. Отделно се кипва друг 1 л вода. Кората и стафидата се вадят от течността и се местят в чистата кипната вода. Добре се размесват и дори леко намачкват и пак се оцеждат и изхвърлят. Двете отвари се събират + 140-150 мл шипков сироп. Получава се напитка от около 2.2 л. Еднократната доза е 0.2 л. Поема се 2 часа след последното ядене, като преди това лекинко се затопля.

Стафидена диета

Сушеното грозденце е чудесен здравословен и  помощник във вталяването, в случай че знаете как да го използвате. Не си представяйте как лесничко и удобничко ще си носите кесийка стафиди в джоба и ще си похапвате, когато ви затисне глад или пристъп на лакомия. Монодиетата на стафиди е абсолютно изключена, не защото плодчето не би ви заситило достатъчно, за да изкарате няколко дни. Доводът е, че се разрешават до 60 г на ден. А с такова количество не бива да се преживява.

Ето как да включите уникалните способности на стафидата в личните си планове за отслабване. Ще представим три диетични варианта.

Диета „Минус 1 килограм на ден“
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Успокояващо е, че стафидената диета не включва само стафиди

Схема на режима по часове:

 • 7:00 – черен горещ чай без захар
 • 9:00 – варено яйце
 • 11:00 – 1 лъжица накиснати стафиди
 • 13:00 – 100 г варено месо (в идеалния случай пиле или телешко)
 • 15:00 – 1 лъжица накиснати стафиди
 • 17:00 – 0.2 – 0.25 л домат. сок
 • 19:00 – 1 сварено – доста добре, яйце и 1 ябълка
 • 21:00 – 1 чаша кис.мляко

Ползваните лъжици за мярка са големи, супени.

Особености на диетата:

 • По възможност яжте всичко без сол, дори месото;
 • В никакъв случай не променяйте храните;
 • Не пропускайте хранене. Ако нямате възможност да хапнете, защото сте в движение, заменете с няколко стафиди – не повече от 10-20 зърна.
 • Яжте строго по часове.
 • Пийте колкото можете вода, задължително между храненията. Чаят и кафето не се броят.

Вегетарианците да заменят месото с млечен продукт, а за пълните вегетарианци тази диета няма еквивалент, защото залага на баланс между въглехидрати и протеини с пълно изключване на мазнините.

По опита на дами, прилагали тази диета, в началните три дни се губят по 1 кг на ден, а по-нататък редукцията върви с темпо 300 до 400 г на ден.

В случай че се усети подчертана слабост и умора на 3-4 ден, количеството на стафидите се удвоява, а на 5-6 ден се утроява. Другият продукт, който позволява да бъде увеличен, е месото – до 400 г на ден.

Диетата е много драстична. Тя може да бъде приложена разумно или неразумно и оттова зависят последствията за здравето и евентуалния йо-йо ефект.

Как да приложим безопасно

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Колкото и да е полезна, стафидената вода е само вода и с нея не бива да се прекалява

Диетата е идеална за кратко, ударно разпускане в рамките на 3 дни. Стандартното й приложение обаче е 7 дни и пак след 2-седмична почивка евентуално.

Внимание! В диетата има много малко растителни и витаминозни храни. Разчита се на стафидите, но те могат да компенсират недостига до седмица. Не се препоръчва този режим за повече от седмица. В дамските форуми попаднахме на потребителки, които са пробвали диетата в режим: 2 седмици диета – 2 седмици почивка – 2 седмици диета. Държим да подчертаем, че подобна схема е изключително опасна и не я препоръчваме.

Очаквано отслабване: 4-5 кг за седмица и възстановяване на 1 кг от тях след края на режима.

Стафидата като заместител на сладките храни

Вторият вариант, който предлагаме, е спиране на всички въглехидратни храни, с изключение на плодовете и зеленчуците, и пълната им замяна със стафиди.

Разрешено количество за деня: 60 г.

Стафидата в помощ на други диети

При някои по-драстични режими, особено в началния стадий, е сложно да се издържи между храненията. Тогава стафидата е разумно отстъпление от режима. Няколко зърна е уместна закусчица, която утолява глада и предпазва стомаха.

Стафидата притежава леко слабително действие, което се ползва за отслабване. Тя го проявява и при директно похапване, но повече под формата на стафидена вода. Започвайте всеки ден с чашка отварка, за да очиствате червата. Това е от полза при всяка диета и гладуване.

С какви храни е съвместима стафидата

Тя се съчетава добре с:

 • Каши и зърн. храни – овес, ориз, ядки;
  Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
  Стафидата се съчетава чудесно и с други сушени плодове
 • С плод и зеленчуци – особено зелени листни, сушени кайсии, фурми, тиква, тиквички;
 • Киселомлечни продукти.

Стафидата се съчетава зле с:

 • Месо, риба, краве масло;
 • Бобови, картофи;
 • Домати, кисели плодове;
 • Хляб.

Изброените храни и стафидата се приемат на различни хранения с минимално 3 часа почивка за стомаха.

Други начини

за включване на стафидата към диетични режими

Стафидена вода се влага в сутрешната порция овесени ядки. Тя придава на овеса не само сладост, но и съхранява по-дълго чувството за ситост.

Сухите плодчета подправят още салати, нискокалорични десерти, запеканки и каши в качеството им на алтернатива на захарта.

Напитките и компотите със стафида се употребяват за избягване на ненужните междинни закусчици и когато на човек му се прииска нещо сладко.

Хапването на малко стафиди преди сън избавя от безсъние заради глад по време на диета.

Благодарение на стафидата може да се погаси внезапно възникнало чувство на глад. Ако до основн. хранене има още час, а апетитът не дава покой – тогава бавно сдъвчете 5 до 7 стафидки. Мозъкът ще получи сигнал за насищане и желанието за храна ще се прекрати. Или поне ще намалее.

Разбира се, стафидата не влияе на лакомията и на желанието просто да се похапне.

Стафидата е чудесен десерт за мераклиите да поддържат фигурата си.

Отварките, настойките и диетите със стафида, както и ползването като очистващо средство, е нужно да се съчетават с физически натоварвания и нискокалорично хранене. В противен случай резултатът ще бъде съвсем ограничен.

Внимание! Всички дадени рецепти подхождат само за хора със здраво храносмилане и черва. Те са категорично противопоказани за хора с чревни заболявания или проблеми.

Защо да изберем стафидата?

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Наистина стафидата е калорична, но вижте за какви дози става въпрос

Стафидата много погрешно се смята за вредна и несъвместима с диети. Веществата в нея влияят на процесите на разграждане на мастните клетки. Заради прекалено сладкия си вкус, тя води до бързо пресищане и с нея няма риск от прекаляване. Тя утолява глада, тялото получава оптималната доза витамини и микроелементи, а психиката се захранва с достатъчно сладост. Опасността от т.нар. психологически глад намалява неимоверно.

Употребата на стафида намалява стреса, облекчава работата на черн. дроб и бъбреците. Черн. дроб, който отговаря за разграждане на мазнините и бъбреците, които изнасят непотребните течности, по време на отслабване изпитват силен стрес.

Стафидата намалява възможността да се прояви анемия и обезпечава изпълването на организма с енергия. Всичко това оказва значителна помощ в борбата с излишните килограми.

Ползите от ядене на черни стафиди за отслабване

За диета подхождат тъмните на цвят стафиди – те са тъмновиолетови или тъмносини, но често ги наричат черни. Според диетолозите именно тъмните сортове грозде влияят върху увеличаването на хемоглобина в кръвта и укрепват имунната система.

Вреди на стафидата при отслабване

Единствената вреда е високата й калоричност, което е проблем при преяждане. Гроздето съдържа много захари, а стафидата – 8 пъти над тези в пресния плод. Затова се поставя мярка – 60, максимум 100 г на ден.

Прочистване на черен дроб

с вода от стафида

Дайте мнение и Вие тук!
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Очистването на черн.дроб се отразява прекрасно на цялото тяло. Вижте как се изпъва кожата на ръцете

Показания за необходимост от прочистване на черн.дроб:

 • Киселини в стомаха;
 • периодични пристъпи на гадене;
 • болки в главата и виене на свят;
 • сивкав цвят на лицето;
 • безпричинна умора и апатия;
 • тежест в дясното подребрие.

Лечението на черн.дроб със стафида е прост и мек способ. В състава му присъства инулин. Този компонент способства възстановяването на тъканите и извеждането на солите на тежки метали и радионуклидите. Инулинът укрепва черн.дроб и подобрява местния имунитет на органите от храносмилателната с-ма.

Стафидата притежава леко жлъчегонно свойство и подпомага прочистването на жлъчните и чернодробните протоци от биологични отрови и други вредни съединения. Заедно със застоялата се жлъчка се изкарват токсични вещества, натрупали се за годините функциониране на органа.

Болните с тежки патология на черн.дроб не следва да се надяват на чудодейно излекуване със стафида, но тези с леки изменения във функционирането постигат съществена корекция на съществуващите проблеми.

Как да изберем стафида

за очистване

От правилния избор на стафидата зависи резултатът, който би се постигнал. В магазините привличат погледа големи, светли, блестящи стафиди. До тях малките сгърчени тъмнокафяви или черни плодчета изглеждат като второ качество – сякаш непълноценни или недостатъчно вкусни. Истината:

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Вижте колко вида стафиди има
 • Полупрозрачността на стафидата е лъжлива. Тя е само резултат от обработката със сернист анхидрид – консервант Е220, използван във винарската промишленост за избелване;
 • Блясъкът на стафидата също е със съмнителен произход. Ненатуралният гланц най-често е следствие от активна обработка с глицерин или вещества на мастна основа;
 • Обърнете внимание на аромата на стафидата. Дъхът на суров или гнил продукт, както и „бензиновата“  жилка свидетелстват за неправилно сушене, съхранение или превоз на продукта.
 • Тъмнокафявите, тъмносините и почти черните стафиди с неголям размер, които не се отличават с красота и блясък, са най-подходящи за очистване на черн.дроб. Предпочетете стафида с останала на нея дръжка. Тя в някаква степен потвърждава натуралността на продукцията.
Подготвителен етап
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Ето едни натурални стафиди от черно грозде – те не блестят, следователно не са обработвани

Принцип на всяка очистителна методика се състои на I-во място в очистване на червата. Затова месец преди процедурата обогатете менюто си с целулоза и фибри под формата на свежи плодове и зеленчуци. Употребявайте моркови, зелен, цвекло, ябълки, банани, портокали.

Очистването със стафида с профилактична цел е допустимо за абсолютно всеки човек. Но все пак има малко ограничение – не се прилага при язва на 12-пръстник/ стомах, при захарен диабет, туберкулоза, сърдечна недостатъчност. И най-важното – всякакво очистване е забранено за хора, на които при традиционната образна диагностика (УЗИ, КТ, ЯМР) е засечено наличието на камъни в жлъчн. мехур и е поставена диагноза „жлъчекаменна болест“.

Рецепта за очистване

Често за приготвянето на очистително средство се изискват повечко време и усилия. Със стафидата не е така. Стафид. вода се приготвя лесно и идеално пасва на заетите и мързеливите.

 1. Взимаме ½ чаша стафида, измиваме обстойно;
 2. В същата чаша добавяме леко затоплена преварена вода;
 3. Оставяме за 1 денонощие;
 4. След събуждане отиваме в кухнята, изпиваме стафидената вода и задължително изяждаме останалите в чашата стафидки;
 5. Лягаме обратно и се обръщаме настрани към дясното подребрие. Загряваме го с електрическа възглавница, грейка – електрическа или с топла вода, или просто с голяма бутилка вряла вода, увита в някаква тъкан.

Повечето способи за очистване предполагат загряване на черн.дроб. Топлината разширява жлъчните и чернодр. пътища и осигурява меко оттичане на жлъчния сок.

Колко често да го правим? Няма еднозначен отговор. Някои народни целители препоръчват процедурата да се провежда 4 пъти в седмица, а според други – еднократно е напълно достатъчно. Във всички случаи очистителният курс трябва да продължи месец. Пак се прави след 6 месеца.

Вода от стафида и морков

Очистваща рецепта 

Морковът в съчетание със стафида влияе благотворно на черн.дроб и жлъчн. мехур, подкрепя регенерирането на хепатоцитите, премахва песъчинки и токсични съединения, очиства протоците.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
А това са най-черните на цвят представители
 1. Взимаме 1 кг моркови с максимално ярък оранжев цвят и ги нарязваме на кръгчета;
 2. Добавяме 1 кг стафида и разбъркваме;
 3. Заливаме с 2.5 л преварена (може и бутилирана) вода и ги слагаме на котлон;
 4. Чакаме да кипне и намаляваме степента на уреда. Варим в продължение на 1.5 часа, като разбъркваме периодично;
 5. След края на варенето чакаме да се охлади естествено и оцеждаме хубавичко морковите и стафидата. Течността и растителната маса съхраняваме отделно на студено, желателно – в стъкло.

Очистването се провежда 14 поредни дни по следната схема:

 • Сутрин: 2 големи лъжици от морковено-стафидената варена смес – на гладно;
 • Вечер: ½ чаша от отварата, затоплена предварително – точно преди сън.

При необходимост курсът се прави след 4-6 месеца.

Стафиди при диария

Рецепти за деца и възрастни
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Децата често страдат от диария

Диарията е състояние за зачестено изхождане под въздействие на токсини.  По изключение при възрастните и по-често при много малките деца тя е опасна заради обезводняване.

Стафидата е едно от проверените с времето лекарства за лекуване на диария в домашни условия. Подходяща е за всяка възраст. Ценността й е в три посоки:

Лекува диарията – сушеното грозде има уникални противобактериални свойства. Отстранява болестотворните микроорганизми, без да вреди на полезната микрофлора. Спира процеса на растеж и отделяне на токсини, което позволява диарията да се излекува;

Избавя от обезводняване – отлично задържа вода в тялото, като по нищо не отстъпва в това на готварската сол;

Добавя микроелементи, които са дефицитни по време на диария;

Подходяща за единствена храна в деня на лечението – отдава достатъчно калории за пълно заместване на храненето в първия ден.

Внимание! Стафидата се ползва за лечение на диария, която се изразява в не повече от 3 изхождания за час. В противен случай състоянието се оценява като тежко и се насочва към лекар.

Противопоказанията са стандартните: стафидата не е подходяща при диабет, язва, тежки патологии на сърцето, туберкулоза, алергия. Внимателно се прилага под 1-годишна възраст.

Рецептите за деца и възрастни са различни, защото отчитат особеностите в храносмилателната с-ма в ранна възраст.

Лечение над 10 години
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Понякога шепа стафиди избавя от подобни сцени

Рецептата за големи е приложима над 10-годишна възраст, включително при  бременни и в лактационния период. Изяждат се 2 шепи стафида и след тях се поглъщат 2 чаши преварена, но охладена вода. Процедурата се повторя след 3 часа за стабилизиране на резултата.

Това средство не се поема над 2 пъти. Ако не се постигне приемливо подобрение, значи случаят не е за домашно лечение.

Лечение на деца

За малките пациенти под 10 години се приготвя стафидена вода.

Рецепта: 250 г стафида се заливат с 4 чаши вода – студена. Довеждат се до кипене и веднага се оцеждат. В получената отвара се разтваря 2/3 лъжица хранителна сода, 1/3 – сол и 1 – захар (мерим в чаени).

Изготвеното елексирче – охладено, се поема по 50 мл по 1 път на час – в течение на цял ден. При особено силна диария е допустимо да се приложи още 1 денонощие. Ако не даде видим резултат след 3-5 приема, значи случаят не е за домашно лечение.

За бебе при лошо храносмилане

Храносмилането на бебетата се разстройва по няколко типични причини:

 • При излизане на зъбки – често явление. Обичайно продължава 2-3 дни и не изисква специално лечение. Внимава се за обезводняване;
  Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
  Стафидената вода изглежда добре, децата я харесват
 • Ротавирус – може да го хване всяко дете до 5 години. Поразява храносмилателния тракт и тогава постъпилата храна не се усвоява добре;
 • Алергия;
 • Неграмотно приготвено адаптирано мляко;
 • Простуда;
 • Прием на антибиотици – резултат от потискане на полезните и разрастване на вредоносните бактерии;
 • Хранително отравяне;
 • Дефицит на хранителни ензими;
 • Лоша хигиена – мръсни ръце, неизмита храна.

При сериозни хранителни разстройства не се занимавайте с домашно лечение. Основно условие за успешното лечение е приемането на много течности.

Има много средства за помощ на бебетата при хранителни разстройства. Известният руски педиатър д-р Евгений Комаровски предлага постоянно оводняване с отвара от стафида и шипка, компоти от сухи плодове и билкови чайчета. Температурата на напитките трябва да е колкото е на тялото.

Д-р Комаровски смята, че лечението на чревни инфекции и стомашни разстройства при малките деца следва да се базира на два стълба – обилно пиене на течности и глад. Той препоръчва стафидените и шипчените отвари да се съчетават с няколкодневна диета на оризови и овесени каши, немазна извара и печени ябълки.

При възпаление на далака

Стафидата е сред от най-древните средства за лечение на възпаление на далака. Измийте 100 г стафида и залейте с винен оцет. Оставете на топло място за през нощта. Лечението се провежда разделно – всеки ден хапвайте 3-5 бр. стафиди и изпивайте 30 мл от оцета. В рамките на месец всякакво неразположение на далака преминава. Стафида с оцет има силно лечебно действие.

Тинктура от стафида

В стафидата се съхраняват до 80% от полезните в-ва, които впоследствие преминават в напитката. Преимуществото на домашната настойка от стафида е, че се прави във всяко време на годината.

Универсалната рецепта за приготвяне изисква тъмносини стафиди без семка. Семката може да придаде неприятен горчив привкус. Бялата стафида пък не дава достатъчно приятен цвят на напитката. Желателно е плодът да е с устойчив приятен аромат, който се предава на тинктурата.

За приготвянето на тинктура е подходяща вода, разреден с вода етилов спирт, евтин коняк или ракия (стафидата е прекрасно средство за облагородяване на домашните ракии – придава красив жълтеникав цвят, подобрява вкуса и на лошите дестилати и ги смекчава).

Съставки:

Водка (спирт 40-45% или ракийка) – 0.5 л

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
За приготвянето на тинктура или стафидена водка няма големи изисквания към плода

Стафида – 150 г

Мед – 30 – 100 г

Незадължителни компоненти:

Черен пипер – 5 зърна

Дафин. лист – 1 бр

Черен чай – 1 лъжичка

Ванилия – на края на ножа.

Течният цветен мед е за предпочитане пред захарта, защото е мек и ароматен. При определяне на количеството на подсладителя не забравяйте да отчетете сладостта на стафидата. Възможно е въобще да няма нужда от мед.

Чаят, ванилията, черния пипер и дафиновият се съчетават със стафидата доста добре, но не са задължителни. Добавете всички заедно или само отделни компоненти по желание.

В класическия вариант водката се настойва със стафидата без други добавки. Изборът е ваш, имате поле за експерименти.

Рецепта за спиртна настойка от стафида

 1. Измийте стафидата и заедно с другите подправки и меда – ако сте решили да го ползвате, ги сложете в общ съд, удобен да стоят в него през целия срок.
 2. Залейте с водка и разбъркайте.
 3. Затворете съда плътно и го пренесете в тъмен шкаф на естествена температура.
 4. Дръжте плодовете да се киснат във водката 7 дни, като веднъж на ден разклащате.
 5. Филтрирайте стафидената тинктура през 2-3 марли, за да може прецизно да се отделят грубите частици. Опитайте и при желание подсладете допълнително.
 6. Разлейте напитката в бутилки и затворете херметически.
 7. Преди употреба сложете бутилката за 2-3 дни в хладилник за стабилизиране на вкуса.

Срокът на годност в защитено от пряка сл. светлина помещение е до 5 години. Напитката се е получила с алкохолно съдържание от 34-37%, ако не е добавяна захар.

Еврейска водка от стафида

Казват й пейсаховка или  пасхално питие. Прави се специално, за да се консумира по време на празника Пейсах – Пасха, когато са забранени всички зърнени култури и произведени от зърно продукти. Евреите пият от 40-градусовото питие в малки дозички, на една глътка – като обредно действие. При консумация се препоръчва напитката да се задържи в устата и да се поеме вкусът  с небцето.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Стафидената водка естествено се приготвя за удоволствие, не за лечение

Стафидената водка (тинктура от стафида) помага при:

 • простудни заболявания – с лечебен и профилактичен ефект;
 • киста на яйчника;
 • киста на шийката на матката;
 • необходимост да се ограничи традиционният алкохол.
Лечение на киста на яйчника

Спиртната настойка от стафида има добър терапевтичен ефект. Рецептата изисква 400 г стафида без семка и 0.5 л водка. Държи се по познатите правила в течение на 17 денонощия.

Прием: 3 пъти в денонощие, по 1 малка лъжица.

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
Кистите се лекуват само със спиртен извлек от стафида. Водните извлеци са твърде слаби за тази цел

Курс на лечение: 21 дни, следва поне 3 дни пауза.

Обичайно за 2 курса кистата се разсейва без следа.

Рецептата е неподходяща за заченали жени и за такива, на които е забранен алкохолът.

Лечение на киста на шийката на матката

Рецепта: 500 г стафида на 1 л водка. Приготвя се по познатия начин за 10-14 дни.

Приемане: 3 пъти в денонощия по 1 лъжица от чаените.

Курс на лечение: не по-малко от 30 дни.

Кулинарни рецепти със стафиди

Стафидката е много полезна и извън целите на лечението. Присъствието й в ежедневното ни меню ни дава много витамини и полезни в-ва, прави ни по-здрави. Отлично влияе и на кожата, която става блестяща и еластична. И естествено – стафидата е изпълнена с оздравителни вещества. Няма да сгрешим, ако я слагаме навсякъде, където е уместно. Ето три прочути рецепти – за кекс, козунак и мъфини.

Кекс със стафиди

За кекса:

 • 1 ч. захар – непременно да е пудра;Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
 • ½ чаша масло;
 • ½ ч. пр. мляко;
 • 1 бакпулвер;
 • 2 ч. каквото желаете брашно;
 • 4 яйца;
 • 1 от кафеените чаши едро нарязани ядки;
 • голяма шепа стафиди;
 • 2 праха ванилия.
 • За глазурата:
 • 1 белтък;
 • ½ чаша захар – пак да е пудра;
 • сокчето от 1 лимон;
 • още стафиди.

Сложете маслото и пудрата захар в купа и разбивайте 15 минути, като последователно прибавяте жълтъците, прясното мляко с разтворен в него бакпулвер, брашното, ядките, стафидите и ванилията – в този ред. Накрая сложете и разбитите белтъци – да са на гъст сняг, като ги разбърквате леко.

Изсипете сътвореното в тава/ форма (подмазана и набрашнена) и опечете в силна фурна. Залейте с бяла глазура, приготвена по следния начин:

Разбийте съставките за глазурата (без стафидите) на сняг, докато стане много гъста смес. Излейте върху кекса и изчакайте малко да засъхне. Поръсете обилно със стафиди и изчакайте напълно да изсъхне. Вече може да се реже и сервира.

Козунак със стафиди
 • 1 кг фино и съвсем бяло брашно;Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
 • 40 г мая;
 • ¼ л пр. мляко;
 • 6 яйца;
 • 250 г на пясък захар;
 • 200 г кр.масло;
 • кората от ½ лимон;
 • 2 ванилии;
 • Малко сол;
 • Голяма шепа стафиди.

Приготвяне:

 1. Брашното да е пресято, изсипвате и в центъра оформете кладенче;
 2. Размийте маята в ¾ чаша затопленко пр. мляко + 1 лъж. захар и брашънце, колкото да стане  кашица. Покрийте да втасва на топличко;
 3. Разбийте яйцата и цялата доза захар до побеляване и добавете останалото мляко и ароматите;
 4. Когато втаса, маичката се сипва в кладенчето, както и яйчената смес. Замесете тесто, като наливате по малко от топеното масло. Не бийте, а теглете тестото. Когато стане гладко и не залепва по съда, е готово. Тогава прибавете стафидите и месете докато се разпределят поравно. Поръсете с брашно и завийте с кърпа да почине. Щом увеличи двойно обема си, готово е.

Оформете козунаците, сложете в тави, поръсете със стафиди и сложете пак на топло да втаса повторно. Накрая намажете с разбито яйце, набодете ядки и опечете в умерена фурна.

Мъфини със стафиди

Продукти:

 • 1 яйце;Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура
 • ¼ чаша олио;
 • 0.25 л пр. мляко;
 • 2 ч. каквото ви се иска брашно;
 • ½ чаша стафиди;
 • ½ чаша – стандартна или по-голямка, захар;
 • 1 бакпулвер, захар и шоколадови пръчици за украса.

Яйцата се бият лекинко с вилица + олиото и млякото. Отделно се разбъркват брашънцето с бакпулвера вътре, захарта с малко сол. Накрая – стафидите и сухите се събират с течната (яйцата).

Сместа се разлива по формичките и се поръсва отгоре с пръчици и захар. Пече се на 170 градуса.

За Радост Ангелова

Прочети още

Кои са добрите хапчета за отслабване?

Хапчета за отслабване, мнения. Липовон, Турмирин, Захир, Нофатин, Мейзимакс и другите в аптеките

Кои са добрите хапчета за отслабване? Оставете и вие своите мнения за Турмирин, Захир, Мейзимакс, …

2 Мнения

 1. Румяна Василева

  За приготвянето на стафидената вода. 400мл вряща вода +150гр стафиди се варят 20 минути и се оставят да киснат 6-8 часа. По този начин обаче течността почти напълно се поема от стафидите и на сутринта няма какво да се пие.Някой правил ли е по този начин да сподели опита си. Иначе е доста приятно на вкус, дори много сладко. Ако се добави малко вода и се загрее, но пък така няма ли да се наруши концентрацията? Спазих всички указания за приготвяне, но сутринта почти нямаше течност, дори 50мл не можах да събера, стафидите бяха погълнали всичко.

 2. Светла Павлова

  Я престанете с глупостите! Да не ядем грозде, а да киснем стафиди… Дрън-дрън ярина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.