Как точно се ползва Бизогама?
Странични ефекти и цена на Бизогама. Заместители: Конкор, Корвитол,

Бизогама или Конкор? Мнения и цена. Прием и действие при ускорен пулс, аритмия и др.

Как точно се ползва Бизогама? Мнения. Действие при ускорен пулс, високо кръвно и аритмия. Странични ефекти и цена. Заместители: Конкор, Корвитол, Ритмонорм, Кордарон, Тритейс, Небилет. Спрях Бизогама

Bisogamma е β-адреноблокиращо средство, широко прилагано в кардиологичната практика. Показания за назначаването му са артериална хипертония, исхемия и недостатъчност на сърцето, разстройване на сърд. ритъм. Препаратът намалява честотата на сърцебиене в покой и при натоварване, намалява възбудимостта на миокарда.

Bisogamma е търговско име. На български се изписва като Бисогама или Бисогамма, Бизогама или Бизогамма. Лечебното вещество в него се казва бизопрололов фумарат (бизопролол, бисопролол). То стои в основата и на други лекарствени средства – самостоятелно и в комбинации. Продаваните към момента систематизираме в таблица.

Лекарства с bisoprolol fumarate
Активна съставкаТърговски наименования
бизопрололов фумаратБизопролол, Бизопролол Майлан, Кардоритъм, Тевабисопрол, Бипрол, Бизокон, Конкор, Тирез, Коронал, Бизор, Бисогамма, Блокбис Кор, Бизостад (Бисостад), БизоХексал, Библок, Бизолен
бизопрололов фумарат + амлодипинСобикомби, Алотендин, Конкор АМ
бисопрололов фумарат + периндоприл аргининПрестилол
бисопрололов фумарат + хидрохлоротиазидБисоплюс AL , Лодоз, Библок H
Други разрешени съчетания, които не са „в едно хапче“нифедипин и фелодипин (за високо кр. налягане), дигоксин (за сърд. слабост)

Производителят посочва като препоръчителна доза 5 мг дневно, което се равнява на една табл. от 5 мг или на половин таблетка от 10 мг. При необходимост дозата се увеличава на 10 мг, като абсолютният максимум е 20 мг дневно.

В листовката се отбелязва категорично, че терапията с бизопролол обикновено е продължителна.

bisogamma-01
Бизогамма в две дозировки

Действие на Бизогама по листовка

  • При аритмия. Бета-блокаторите имат антиаритмичен ефект. Те получават приоритет при нарушен ритъм на сърцето – суправентрикуларна и камерна аритмия. Ефективна доза Бизогамма при ритъмни нарушения е 10 мг вечер. Лекарството е с висока ефективност в нормализирането на ритъма при камерни и надкамерни екстрасистоли при постоянна форма на мерцателна аритмия. Предотвратява развитието на опасни за живота камерни аритмии при болни с висок риск от внезапна смърт;
  • При ускорен пулс. Бизогама е антиангинално средство – намалява конфликтна между кислородния запас на миокарда и възможността за неговото осигуряване. Вследствие на това се купира стенокардия и се облекчава исхемия. Бизопролол предизвиква антиангиален ефект по пътя на намаляване на потребността на миокарда от кислород като разрежда сърдечните съкращения („успокоява“ пулса) и намалява съкратителната способност на сърцето. В същото време увеличава доставката на кислород чрез усилване на колатералния кръвен поток, като го преразпределя към исхемираните слоеве на миокарда;
  • При високо кръвно. Антиангиалният ефект на Бизогамма се осигурява и чрез повлияване на налягането в съдовете, като то се намалява до нормални нива. При продължителна терапия с бизопролол изначално повишеното съпротивление на периф. съдове се редуцира. Намаляването на ренина в кр. плазма е друг компонент от хипотензивното действие на бета-блокерите. Бисопролол играе важна роля в лечението на хипертония. При такова показание подходящият прием е еднократен – сутрин. Продължителността се решава индивидуално;
  • При болки в сърцето. Бисопролол въздейства на някои нервни импулси, особено в сърцето. По този начин той въздейства и върху изпитването на болка. Но внимание: силната болка в гърдите в състояние на покой (стенокардия на Принцметал, вазоспастична ангина) изисква специална консултация и повишено внимание, вероятно е да се назначи допълнително лечение и мониторинг върху пациента);
  • При исхемична болест на сърцето. ИБС е основно показание за ползване на Бизогама. При еднократен прием от пациент с ИБС без признаци на хронична сърд. недостатъчност, бисопролол разрежда честотата на сърд. съкращения, намалява ударния обем на сърцето и като следствие – намалява изхвърляния обем и потребността на миокарда от кислород.

Мнения за Бизогама

В пациентските и общите форуми често се обсъжда Бизогама. Пишат болни, които имат дълъг опит с препарата – пият го в продължение на 2 до 5 години. Някои се безпокоят, че ще трябва да го пият до живот. Срещат се и друг вид пациенти – на които Бизогама е изписана като спешно хапче – да се пие само в момент на сърцебиене.

bisogamma-06
ЧСС значи честота на съкращенията на сърцето – това е пулсът. Мери се с пръст на 3 – 5 см под сгъвката на китката. Броят се ударите за 60 сек.

Общото впечатление от мненията е, че Бизогама помага за целите, с които се назначава. Основните притеснения са в посока странични ефекти. Вижда се една изнервеност, изостреност на пациентите в очакване на лоши ефекти. „Изчетох какви ли не ужасии за бета блокерите и се чудя какво да очаквам“, пита Ваня Петрова във форума на puls.bg. „Замайва ми се, кръвното ми се срива, главата ми натежава“, попълва потребителката Диди в същата тема. „Два или три пъти на ден чувствам свръхнапрежение в гърди и гърло“, споделя трета жена и пита дали е нормално.

Пациенти са разтревожени и от други прояви, които наблюдават паралелно с приема на Бизогама – изтръпване на крайниците, поява на задух, спазмиране в гърло и моментно дразнене и пресъхване с позиви за кашлица, бодежи и парене при поемане на въздух.

Пациентите се отнасят сериозно към назначеното им лечение с Бизогама. Общността остро реагира на въпроси, предполагащи самостоятелна корекция на дозата: „Дозировката я прави само ЛЕКАР, това да не ти е бучка захар!!!“

Дали ще може да се спре Бизогама, това е друг ключов въпрос, който се задава. „Щом започна да го разреждам, пулсът ми отново се ускорява“, обяснява пациент. „Като пия всеки ден, пулсът е 80, като го пия през ден, става 100 – 120! Нима ще гълтам бета блокер завинаги, не е ли вредно, аз съм само на 36 години!“

Мнение: Как спрях Бизогама постепенно, пиейки билки
vlado-peychev-bisogamma
Владо Пейчев от София
“Фигурин

От години имах ускорен пулс и периодично прескачане на сърцето. Слагаха ми холтер и казаха, че съм в норма. Правих ЕКГ – нямало шумове, екстрасистоли и т.н. Заподозряха, че е от стрес. Аз действително получавам пристъпи на паника по повод здравето ми. Възрастта ми напредва, а мъжете в рода ми умират от инфаркт.

Изписаха ми Деанксит и Бизогамма по 1/2 хапче сутрин и вечер. Пулсът се урегулира, но лекарството не ми понесе – имах моменти на задух, които бяха не по-малко страшни. Исках да спра Бизогамата, но кардиологът се противопостави. Препоръча ми билки Демир бозан, да ги пия успоредно, за да подпомогна медикамента и да се позволи намаляване на дозата.

След 2-3 месеца свалихме на ¼ хапче сутрин и вечер. След още 2 месеца минах на схема през ден. Кардиологът каза, че Демир бозан действа и на пулса, и на психиката, значи дава двоен ефект. Беше много предпазлив, но след половин година взе решение за спиране на Бизогамата. Но чая не го спирам, защото е прекалено рисковано. Той помогна да се получи траен ефект и сега разчитам да ме поддържа. Засега всичко е наред.

Владо Пейчев от София

Вижте още мнения за Бизогама и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум по темата!

Цена, видове, откъде?

Woerwag Pharma произвежда таблетки в две дозировки – по 5 мг и 10 мг. Те са удобни, защото 5 мг и 10 мг са най-често ползваните дневни дози. За удобство „голямата“ таблетка от 10 мг е направена, така че да се разчупва лесно на две равни половинки – само с натискане на показалците (без нуждата да се разрязва с нож). Лекарството е забележително с цената си – то е от най-евтините медикаменти, които съществуват на пазара.

  • Бизогамма 10 мг х 30. 10-мг таблетки са подходящи при назначена висока дневна доза от 10 до 20 мг. Пациентът пие 2 Х ½ или 2 Х 1 таблетка. „Големите“ таблетки се опаковат по 30 бройки в кутия. Цената на кутията е 3.34 лв, което прави по 11 ст. на табл. или дневна терапия максимум за 20 ст.
  • Бизогама 5 мг 30. 5-мг таблетки имат универсално приложение и са подходящи за почти всички назначавани дози. 5 мг е средната дневна доза за това лекарство. Хапчетата се делят на половинки и четвъртинки. Те са предпочитани пред „големите“, затова се опаковат в кутии по 30 и по 50 бройки. Цената им е съответно 3.28 лв. и 6.53 лв.

Странични ефекти

Нежелателните явления при приема на Бизогамма са сравнително много, характерно за групата препарати (β-блокатори). Производителят отбелязва, че все пак не всеки пациент получава такива.

Най-честите прояви са слабост, замайване и болки в главата. Подобни прояви са присъщи на началните етапи от терапията. Определят се като слаби и отшумяват за 7-14 дни. Като чести се окачествяват усещания за изстудяване и изтръпване на краката, падане на кръвното, стомашни и чревни оплаквания.

Сред нечестите, но по-сериозни прояви, са забавяне на пулса, нарушения в сърдечната честота, депресия, мускулна слабост и безсъние, задух до степен на спазъм при пациенти с дихателни патологии.

Редки прояви са мазнини в кръвта, сухо око, нарушен слух, хрема на алергична основа, патологични реакции върху ч. дроб и кожата, кошмарни съновидения и халюцинации до припадъци.

Бизогама и алкохол, кафе и др.

Съвместната употреба на Бизогама и алкохол е неприемлива. Производителят призовава в листовката да се обърне внимание на този факт още преди началото на лечението.

bisogamma-03
Точни аналози на Бизогамма

А може ли кафе? В листовката, а и във фармацевтичните описания на медикамента в интернет не е отбелязано нищо, което специално да касае кафето. Да помисли. Кофеинът в чая и кафето е  лошо се съвместява с редица лекарства, защото усилва ефектите им и стимулира появата на странични явления. Но Бизогамма се взема с антидепресивни и активизиращи препарати като Деанксит. Това значи, че 1 чашка кафе няма да навреди. Но ако заедно с Бизогамма наистина е изписан Деанксит или подобно лекарство, кафето ще дойде „в повече“.

Ако сте верни на кафето, специално попитайте лекаря си за вашия конкретен случай.

Заместители на Бизогама

Точни аналози на Бизогамма са всички лекарства с bisoprolol fumarate. Ще ги видите на първия ред в таблицата – повече от 15 на брой медикаменти. Те имат различни производители, продават се под свои търговски наименования, но по същността си са еднакви. Повечето медикаменти са в дозировка по 5 мг и 10 мг и са опаковани в кутии по 30 бройки.

Изключение правят Кардоритъм, Тирез, Блокбис Кор, Бизопролол на Акорд и Конкор Кор, които предоставят дозировка от 2.5 мг в единица. Те са удобни за пациенти, които взимат ниски дозировки – избавят ги от необходимостта да разчупват големите таблетки на четвъртинки. Но това удобство има своя цена – хапчето от 2.5 мг струва повече в сравнение с това от 5 или 10 мг.

Какво да се пие вместо Бизогамма и въобще вместо бизопролол?

Заместители са другите бета-блокери като

  • Метопролол – Метопролол Стада, Метопролол Ретард, Метопролол Тартарат, Метопролол Тартарат Акорд, Метостад CR, Беталок Зок;
  • Атенолол – Атенолол на Актавис, Чайка Фарма и Софарма, Тенормин;
  • Небиволол – Небиволол на Актавис, Сандоз, Тева и Чайка Фарма, Кардиостад, Неволен, Небилан, Небикард, Небивокон, Биволет;
  • Пропранолол – Пропранолол на Актавис, Акорд, Балканфарма, Тева, Hemangiol, Обсидан;
  • Карведилол – Карведилол на Софарма, Карведил, Авернол, Карведигамма, Дилатренд, Карвилекс, Талитон, Карветренд, Кориол.

Бисопролол се определя като оптимален бета-адреноблокатор за оздравяване при сърд.-съдови патологии. Той се назначава при хронична сърд. недостатъчност в комбинация с инхибитор на ACЕ (или друг вазодилатор при непоносимост към АСЕ-инхибиторите), диуретик и при необходимост – със сърдечен гликозид.

Съчетаването на бизопролол с друг бета-блокер силно повлиява пулса и го разрежда до опасни честоти. Ефективни са съчетанията с амлодипин, хидрохлоротиазид и периндоприл аргинин.

Вижте и ТОВА: Схема за спиране на бета-блокер. Конкор или Бизогама? Мнения за Престилол, Лодоз. Продължително пиене на лекарствата. Заместители на Бизогама? Беталок Зок и Небилет.

Конкор

Конкор® е патент на Merck Healthcare. Като активна съставка, медикаментът е идентичен с Бизогамма. Стандартната начална доза е същата – 5 мг.

bisogamma-04
Разновидности в семейството на Конкор

Разликата е в съпътстващите вещества. Поради тях и разлики в технологията, Бизогамма се дава на 2 пъти, а Конкор се приема веднъж в ден. Съответно таблетките на Бизогамма са приспособени за разчупване, а Конкор се пие цял, без дъвчене и чупене.

Конкор е оригинален препарат германско производство и му се отдава предпочитание пред генеричните аналози. Смята се, че генериците не поддържат точната формула на оригиналното средство и дават повече нежелателни явления (защото оригиналите използват по-безопасни спомагателни компоненти).

В случая това не се отнася за Bisogamma®, защото тя също е оригинален патентован продукт. Още подробности ТУК: Спиране на Конкор и мнения при продължително пиене. Как се пие и за какво?

Корвитол

Лекарството Corvitol® на германската компания Берлин Хеми е бета-блокер, явява се равноправен заместител на бисопролол. Активният агент е метопрололов тартарат. Показанията за избора му са идентични – сърдечна симптоматика, високи с-сти на кр. налягане и т.н.

Какви са различията?

Метопролол е препарат с кратко действие. Затова е нужно да се приема два пъти на ден. По това той прилича на Бизогамма и се отличава от Конкор, който също е бизопролол, но с продължително действие (което позволява еднократен прием).

Дайте мнение и Вие тук!

Мнозина кардиолози отдават предпочитание пред Конкор, защото е високоселективен, дава по-малко странични явления, ефективен е и подсигурява ефект в продължение на цялото денонощие. Въпросът е, че Конкор е по-скъп от други бета-блокери, например 29 бройки от 10 мг струват 11.86 лв, затова понякога пациенти търсят замяна..

Съществува и дълго действащ метопролол – това са таблетките Беталок Зок и Метостад CR, които са с удължено освобождаване на лечебното вещество. Тези лекарства съдържат сукцинат, който е еквивалент на тартарат.

Метопролол сукцинат от 23.75  – 25 мг е еквивалент на бисопролол 2.5 мг. Беталок Зок се произвежда в дозировки 50 мг и 100 мг, които са еквивалент на 5 мг и 10 мг бизопролол. Обаче те също не са толкова евтини – 8.76 и 11.14 лв, което идва от по-съвършената технология.

Чай Демир бозан

Билков микс от 6 лечебни треви влиза в редицата на разглежданите медикаменти. Демир бозан не работи точно като бета-блокатор, но подпомага действието на този тип препарати и създава по-добри условия за подобрение и излекуване.

Съществен принос на билките е, че поддържат съдовата мрежа в отлично състояние – еластична и здрава. Противопоставят се на втвърдяването на стените. По този начин те повлияват и функционирането на сърцето, защото сърце и съдова мрежа са неразривно свързани и вкоравената мрежа кара сърцето да се напряга и да бие учестено.

Редовният прием на Демир бозан снижава опасността на удар и други сърдечни неблагополучия и позволява след време да се снижи дозата на приеманите медикаменти.

bisogamma-05
Симптоматика на недостатъчност на сърцето

Билките в чая имат и съпътстващо действие, което идва от полза за пациентите. Те лекуват вестибуларни проблеми и нестабилна походка, възникващи поради нестабилна работа на сърцето и колебания на налягането в съдовете.

Отделно Демир бозан балансира емоциите и психическата сфера, което ефективно допринася за „успокояване“ и хармонизиране на работата на миокарда.

Демир бозан има и по-общо оздравяващо действие – благоприятства съставките на кръвта и нейните физически качества. Прави я с правилна консистенция за лесно протичане. Повишава доставките на кислород до жизненоважните органи. Повлиявайки на кръвта и кислородното захранване, Демир бозан по още един начин облекчава сърдечната функция. Кръвоснабдяването на тялото се нормализира забележимо и трайно.

Погледнете и как действа чаят и как можете да се снабдите с него ТУК: Билки и хапчета за аритмия. Кордарон и Ритмонорм при прескачане на сърцето. Билкови хапчета за екстрасистоли. Билки като съпътстващо лечение.

Ритмонорм и Бизогама

Ритмонорм представлява пропафенон – антиритмичен препарат от I клас. Препаратите от I клас са с доказана ефективност, те се прилагат перорално и венозно. Като цяло пероралните действат по-бавно и не са удобни за спешно купиране, защото се налага даването на големи дози.

Ефективността се подсилва при едновременно ползване с бисопролол – увеличава се антиаритмичният ефект при камерни аритмии. Но подобно съчетание води и до рискове, например намаляване на проводимостта и съкратителната способност на сърцето и рязък спад на кр. налягане.

Кордарон

снимка 2

Кордарон прилича на Ритмонорм – и двете са лекарства, които отрегулират и нормализират сърдечния ритъм, когато в него има нарушения – антиаритмични медикаменти. Разликата е, че в Ритмонорм има пропафенон (I клас), а в Кордарон – амиодарон (III клас).

И двете лекарства не се препоръчват заедно с бета-блокатори като бисопро-, метопро-, небиво-, карведиЛол. Причината е рискът нарушаване на автоматизва и проводимостта на миокарда с опасност от прекалено забавяне на сърдечния ритъм.

Тритейс

Лечебният фактор в този препарат е рамиприл – АСЕ инхибитор. Той се противопоставя на повишаването на налягането в съдовете, отпуска ги и подпомага сърцето да помпи кръв. Ползва се при хипертония, риск от удар в сърце или мозък, недостатъчност на сърцето и състояния след инфаркт.

Тритейс и другите медикаменти с рамиприл са съвместими с бизопролол. Но се изисква наблюдение, защото всички бета-блокатори като бисопролол усилват ефекта на хипотензивните средства като рамиприл (при значително системно комбиниране).

Небилет

Небилет и Небилет Плюс са лекарства с небиволол, също бета-адреноблокатор. Те са с идентично на Бизогамма действие. Разликата е в неговата продължителност. Небилет е с по-голяма продължителност – осигурява ефект в течение на 24 часа, затова се взема веднъж дневно. В това отношение той прилича на Конкор.

bisogamma-02
Линия на усъвършенстване на бета-адреноблокерите

Счита се, че небиволол действа малко по-бързо, защото оказва и някакво съдоразширяващо действие. Но за разлика от Конкор и Бисопролол, той е забранен за прием от пациенти, които по-рано са преживели бронхоспазъм и са диагностицирани с астма.

В допълнение да се се отчитат и спомагателните вещества. В Небилет има млечна захар, което прави медикамента неподходящ при непонасянето на лактоза и с патологии, свързани с лактозата.

При Небилет също се налага чупене на таблетка, но за да се осигури по-малка дневна доза. Максимумът на небиволол е 10 мг дневно, двойно по-малко от Бизогамма.

Погледнете и ТУК: Мнения за Небилет и Nebilet Plus. Странични ефекти и заместители, лекарства за ускорен пулс.

Бизопролол

Две лекарства имат търговски имена, които съвпадат с името на активната съставка – Бизопролол Акорд и Бизопролол Майлан. И двете са производство на Акорд Полша.

Таблетките са по 5 и 10 мг. Производителят препоръчва максимум 10 мг дневно. Приемат се еднократно, при желание се делят на две дози.

Производителят предвижда 8 различни опаковки от 20 до 100 таблетки в кутия, но на практика в аптеките има само кутии по 30 бройки. Цената е 3.05 лв и 6.26 лв (Майлан).

Още информация и източници на английски: Лекарства за висок пулс; * Как да се справим с прескачането на сърцето? * Употреба на бета-блокери.

Други лекарства за ускорен пулс

Нормално пулсът у човека е 60 – 80 удара, отчетени за една минути. Над това ниво се оценява като сърцебиене – тахикардия.

Не трябва да се бърка висок пулс с учестен. Това са различни понятия. При висок пулс сърдечните пулсации се усещат като силни удари, а при учестения пулс се увеличава количеството съкращения на сърцето за минута.

По-бързата работа на сърцето може да е патологичен процес и да изисква специално лечение.

При пристъпи на тахикардия се вземат:

  • Успокоителни – когато пулсът се учестява на фона на стрес или физически натоварвания. Седативи, които ефикасно разхлабват, съдържат валериана, глог, дяволска уста. Те влияят на рецепторната система. Непременно се комбинират с други лекарства, които пряко влияят на миокарда;
  • Антиаритмични лекарства – пряко влияят на сърцето. Те са разни видове – стабилизиращи мембраните, антагонисти на калция, бета-блокери, сърдечни гликозиди. Избират се според причините за разстройването на ритъма;
  • Сърдечни гликозиди – намаляват съкратителната способност при тахикардия. Пример за такъв препарат е дигоксин. Предпочита се при недостатъчност, съпроводена с фибрилации. Забавя скоростта на предаване на ел. импулси от предсъдието към камерата, но не оказва мигновено действие. Медикаментите от тази категория имат тежки нежелани ефекти;

Лекарствата за тахикардия са стотици. Организмът не реагира еднакво на всички разновидности. Може блокерите на калциевите канали или бета-блокаторите да се окажат без действие. Тогава се минава на антиаритмични средства от III или IV клас.

Още нещо интересно по темата ТУК: Лекарства за ускорен пулс и за успокояване на сърцето. Как се пият хапчета за висок пулс и сърцебиене.

Изборът на антиритмици обикновено е свързан със съпътстващите заболявания и профила на страничните ефекти. Понякога медикаментите не са подходящи заради нежелателните явления или не постигат поставената цел. Тогава се пристъпва към хирургично лечение – еднократно и окончателно. Методът е успешен в 95% от случаите.

Вижте и това ценно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стевия

Стевия. Вредна ли е билката? Колко стевия вместо захар може да се слага?

Билка стевия – един от най-добрите антиоксиданти. Като заместител на захарта. При лечение на диабет. …

4 Мнения

  1. Васил Васев

    Лекарите, на които съм ходил, винаги предпочитат Конкор. Ядосвал съм се, че ми пишат скъпото лекарство, докато има същото два пъти по-евтино. Сега ми стана ясно, че все пак превъзхожда Бизогама, благодаря!!!

  2. Росена Русанова

    Демир бозан са билки за лечение на психически заболявания и емоционални проблеми, така че е нормално да съдейства в лечението на сърце, то много се влияе от нерви и психика. Аз пих чая за потиснато настроение и бързо ми помогна.

  3. Гергана Павлова

    В крайна сметка Бизогама или Небилет е по-добре? Според мен не трябваше да намесвате в темата Корвитол, Ритмонорм, Кордарон и Тритейс, защото те са напълно различни лекарства и човек спокойно може да се обърка и да стане беля. Въобще четете и се информирайте, но без рецепта само билка може да се пие, това от мен!

  4. Даниела Младенова

    Пия бизогама над 2 г. В зимния сезон пулсът ми е 60 и започват прескачания ежедневно. Задух, прескачания, дискомфорт в гърлото и гърдите. Сърбежи по кожата и изтръпването на крайници си е целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *