Боли ме сърцето. На какво може да се дължат болките?

Сърцето боли уви, не само от любов. И не само от сърдечни болежки. Този тайнствен симптом се среща при поне стотина различни заболявания. Какви точно?

Хайде да изясним!Много често кардиологични проблеми болният, който се оплаква от сърце, в действителност няма.Кои са най-разпространените болежки, които се маскират като сърдечни.

КОЙ СЕ КРИЕ ПОД МАСКАТА?

Остеохондроза на шийния или гръдния отдел на гръбнака. Болката се появява при промяна положението на тялото, при извръщане на глава, при движения на ръцете. Но обикновено тя възниква не по време, а след натоварването.

Да потвърди диагнозата може МРТ /магнитно-резонансна томография/.Втората по честота болест е вегетосъдовата дистония /ВСД/ със съпътстващите я панически атаки.

Това състояние също може да имитира пристъп на стенокардия: болният е застигнат от безпричинен страх, комбиниран с болка в гърдите, учестено сърцебиене, недостиг на въздух и обилно потоотделяне. С лечението на ВСД се заемат невропатолозите.

МОЖЕ БИ Е ПРИЩИПАНО?

Следващата маска на стенокардия са заболяванията на храносмилателния тракт. Например, езофагит или херния на хранопровода, при които се появяват продължителни болезнени киселини.

Болката в гърдите обикновено възниква след ядене или при навеждане или лежане.

Не е трудно да се сбърка стенокардия със заболявания на белите дробове (плеврит, емболия на белодробната артерия, пневмоторакс, астма).

За да се изключи грешка, трябва да се изследва функцията на външното дишане.Заболявания на мускулите, прищипване на нерв също предизвикват болка в гърдите. Тя по правило започва да ни безпокои при извръщане на тялото и вдигане на ръцете.

Дайте мнение и Вие тук!

При междуребрена невралгия болкатасе засилва, ако натиснете това място с пръсти. Помагат обезболяващи лекарства, гимнастика и масаж. Обаче нитроглицеринът не премахва спазмите.

Опасващият лишей – инфекция, предизвикана от вируса на херпеса, също може да предизвика болка в лявата част на гърдите.

“Фигурин

Да бъде опровергана диагнозата „стенокардия“ и напипан истинският проблем може по мехурчетата по тялото и високата температура.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки за отводняване при сърдечна недостатъчност

Чай при сърдечна недостатъчност и билки за отводняване

Нека да ви кажа за своите начини, по които се справих със сърдечна недостатъчност с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *