Причиняват ли рак дезодорантите?

Истина и митове за козметиката, причиняваща рак. Петролатум и пропилен гликол?

Какво в крайна сметка представляват скъпите кремове, които нанасяме на лицето си за да изглеждаме по-млади или за да премахнем пъпките?

Четем съдържанието: петролатум, пропилен гликол, натриев лаурил сулфат – какви са всичките тези загадъчни наименования? Виж – минерално масло! Това явно ще е нещо натурално и полезно. Трябва да се вземе! А и в рекламата пишеше, че има просто вълшебно действие.

Но едва ли си струва да използваме всяка прекалено рекламирана козметика. На нас ни се струва, че колкото е по-рекламирана марката, толкова повече пари има и следователно толкова повече средства за разработки влага. И като купуваме козметиката ние плащаме за името, за рекламата, опаковката, услугите на търговските посредници, не само за самия продукт.

Но най-неприятното е в това, че в кремовете често слагат съставки, които не само че са неефективни, но са и опасни за нашата кожа. Затова трябва да имаме представа за изброените на опаковката компоненти. Един вид досие.

Минерални масла, те са Mineral Oil, а също и Petrolatum. Това не е нищо по-различно от техническо масло, което се получава от нефт и се прилага в промишлеността за смазка и като разтворител. Смята се, че задържа влагата, прави кожата по-гладка и мека.

Минералните масла, действително, образуват върху повърхността на кожата филм, който задържа.влагата. Именно затова се наричат овлажнители. Вярно е и това, че този филм от техническо масло задържа не само влагата, но и токсините, въглеродния двуокис и отходните вещества.

Освен това пречи на проникването на кислород, разтваря природната кожна мазнина и изсушава кожата. Именно минералните масла са признати за най-честата причина за пъпки и всякакви обриви по кожата на жените.

Парафин.

Притежава загряващо действие, ускорява обмена на веществата, има лек излющващ ефект. Нерядко влиза в състава на продуктите срещу стареене. Но категорично не се препоръчва при проблемна и мазна кожа. Като образува върху епидермиса филм парафинът също пречи на изхвърлянето на токсините от кожата и достъпа на кислород.

В резултат кожата добива неугледен вид.

Глицерин.

Прозрачна, сиропообразна течност получена от мазнини и вода, съединени по химичен път. Рекламира се като полезно омекотяващо средство. Но в излишно количество може да с окаже вреден за сухата кожа тъй като изсмуква влагата от по-дълбоките слоеве на епидермиса и по този начин я обезводнява.

Пропилен гликол –

производен нефтопродукт, сода каустик. В козметиката широко се използва в кремове, овлажнители, тъй като привлича и свързва водата. Той е по-евтин от глицерина, но предизвиква повече алергични реакции и раздразване и предизвиква образуването на акне.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Макар че в рекламите се съобщава, че препаратите, които го съдържат «придават на кожата младежки вид».

Натуралните растителни екстракти и етерни масла. Всичките са добри, с изключение на едно: могат да предизвикат алергия. Ако кихате от метличина или календула, избягвайте козметика, която съдържа екстракт от тях.

Натриев лаурил сулфат.

Евтино миещо средство, което се получава от кокосово масло, широко се използва в козметичните средства за почистване, шампоаните, геловете за вана или душ, зъбните пасти.

Неговият събрат натриевият лаурил сулфат е ингредиент №1 в почистващите средства и шампоаните, но напоследък малко по-взискателните клиенти започнаха да избягват средствата със съдържание на такива вещества. Причината е в многобройните публикации в пресата за вредата на тези вещества за кожата, косите и здравето като цяло.

Може ли да се вярва на страшните истории в пресата или слуховете са силно преувеличени? За коментар се обръщаме към лекаря – козметолог Екатерина Илиева.

– Вярно ли е че натриеият лаурил сулфат и натриевият лаурет сулфат в козметиката могат да провокират ракови заболявания?

– Слуховете за вредата от тези компоненти са силно преувеличени. Това е гонене на сензации.

Всъщност чуждите експерти, които влизат в CIR (Cosmetic Ingredients Review – организация, която се занимава с проверка на безопасността на козметичните ингредиенти), стигнаха до извода, че натриеият лаурил сулфат и родственият му амониев лаурил сулфат при дълга употреба в състава на козметичните средства се натрупват в клетките на кожата като нарушават процеса на формиране на защитната бариера на епидермиса.

Тоест не се препоръчва, постоянно ползвате, например, гел за душ, който съдържа тези ингредиенти. Може да се развие сухота на кожата, лющене, да се появят комедони и даже дерматити. Ако натриевият лаурил сулфат влиза в състава на шампоана, който ползвате.ежедневно, това може да отслаби косъма и да почне да ви пада косата.

Особено ако не го отмивате добре с вода . Продуктите, които съдържат един от тези два ингредиента не се препоръчват на хора, страдащи от акне, дерматити, сухота на кожата или падане на косите. Но не е открито никакво канцерогенно или токсично действие нито на натриевият лаурилсулфат, нито на натриевият лауретсулфат. Тоест не можем да говорим за онкологични заболявания.

– Коментирайте, моля още една «сензация»:

В пресата немалко се говори за това, че дезодорантите –антиперспиранти предизвикват рак на гърдата тъй като съдържат канцерогенни вещества, които проникват в кожата чрез микропорязванията след бръснене. И че като предотвратяват потоотделянето, те способстват за натрупване на токсини в лимфните възли на гърдите.

Дайте мнение и Вие тук!

– Международните онкологични организации с цялата си отговорност заявяват: няма никакви научни данни за това, че дезодорантите могат да бъдат канцерогенни. Понякога могат да предизвикат леко раздразване на кожата и алергични реакции, но не и рак.

Всеки медик знае, че лимфните възли се освобождават от токсини чрез бъбреците и черния дроб, а не чрез потните жлези. Вълната от слухове за вредата от дезодорантите бе предизвикана от това, че в гръдни туморни тъкани бяха открити парабени – разпространени козметични консерванти.

Но учените съветват да не се правят прибързани изводи. Самият факт, че туморната тъкан съдържа някакви вещества, не означава непременно, че именно те са предизвикали нейното развитие.

– Парфюмите, сгъстителите, емулгаторите и консервантите традиционно са смятани за вредни. Така ли е всъщност?

– Включват ги в състава на кремовете не за да развалят вашата кожа. Парфюмите придават на козметиката приятен аромат и с това я правят по приятна за използване.

Емулгаторите и консервантите повишават трайността на препаратите и повишават свойството им да попиват. Като цяло няма нищо страшно от всички тези химични съставки – разбира се, ако са висококачествени и са преминали през необходимите етапи на контрол.

– Често козметиката не оправдава възложените й надежди, въпреки, че в нея влизат «правилните ингредиенти». Какви са причините?

– Първо, активната добавка може да е била въведена в козметичното средство в по-малка от необходимата за постигане на ефект концентрация. Обикновено това се касае за скъпите добавки. Тоест, тя просто е спомената в списъка на ингредиентите, но само толкоз.

мнения, отзиви, коментари, форум

Второ, активната добавка може да не достига до мястото на нейното предназначение. Роговият слой на кожата е надеждна бариера. Именно затова за да се постигне най-добър ефект се препоръчва да се използват скраби.

– Напълно качествено козметично средство може при дни хора да има нежелани кожни реакции, при други въобще да не действа, а при трети да е чудесен еликсир. Дайте няколко съвета, с които да се избегнат грешките при купуване на козметика.

– Първо, производителят на козметика винаги преувеличава нейните възможности. Не е нужно необмислено да се доверявате на всичко, което е написано на етикета. Особено на ефимерни фрази от рода на «ще направи вашата кожа гладка и копринена». Четете какво именно действие има даденото средство, да кажем, върху епидермиса, какви процеси активизира.

Второ, това което е подходящо за вашата приятелка или консултантката, може да не е подходящо за вас. Много лесно се внушава на хората и те виждат вълшебно преобразяване там, където го няма. Така че не си струва да разчитате на съвети на приятелки.

Съществено подобрение на състоянието на кожата може да се постигне само с комплексна грижа. Преди да си купите козметика, разберете какво е състоянието на вашата кожа, какви са нейните проблеми и потребности. Понякога е нужна помощ от специалист.

И преди да четете рекламните проспекти, прочетете повече статии от независими специалисти.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

clarins-01-lekar-bg

Здравословни методи за грижа за кожата на лицето – маски, кремове, козметика от Clarins

Лицето безспорно е нашата визитна картичка – това в какво състояние е кожата ни до …

Едно мнение

  1. Марияна

    Как го решихте това, че пропилен гликола е сода каустик!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.