епилепсия и ходене на сън

Да ходиш насън… Епилепсия и ходене по време на сън

Страшно ли е да си сомнамбул? Опасно ли е известното от филмите ходене на сън? Често разтревожените родители търсят информация в Интернет, за да разберат повече за детския лунатизъм.

И могат напълно да се объркат от противоречивите и понякога плашещи информации. Веднага ще ви успокоим. Не се подвеждайте от тези страшни прогнози.

Когато през нощта детето ходи от стая в стая, а на сутринта нищо не помни и не може да обясни какво се е случвало през нощта.

Психоневролозите обясняват, че разхождайки се на сън, детето действа в състояние на свито съзнание и не може да контролира своите действия. Това най-често се случва с невротичните деца: плачливи, впечатлителни.

Тези, които често се оплакват от главоболие и умора. Обикновено те не спят спокойно, а ходенето насън не е единственият симптом на нарушения им сън. Такива деца сънуват кошмари, мятат се в леглото, страхуват се от тъмното, не искат да остават сами в стаята.85 на сто от лунатиците са с невротични нарушения. Обикновено това са деца от 6 до 12 години, най-често момчета.

Повечето от тях са прекарали различни родови травми и други нарушения по време на вътреутробното развитие.Всъщност не е трудно да помогнете на децата си. Преди всичко им създайте спокойна атмосфера у дома – не възбуждайте детето, не го дразнете, не го ругайте, не го засипвайте с непосилни интелектуални и емоционални задачи.

Децата трябва да живеят така, както живеят всички хора с по-ранима нервна система. Да се разхождат повече, да плуват, да не гледат много телевизия. А лекарят им назначава седативни препарати и лекарства за подобряване на съня. Бъдете сигурни, че децата ще израстат този проблем. Само трябва да имате търпение.

ХОДЕНЕТО НАСЪН Е СИМПТОМ ПРИ НЕВРОЗА, РЯДКО ПРИ ЕПИЛЕПСИЯ И МНОГО РЯДКО — ПРИ ХИСТЕРИЯ.

Ходенето насън не е болест, а само симптом на специфично състояние. То може да се наблюдава не само при невротични разстройства, но и при епилепсия. По принцип някои хора смятат, че сомнамбулизмът предшества епилепсията. Но това не е съвсем вярно. Много са малко болните с епилепсия, които ходят насън. За да се установи дали детето страда или не от епилепсия, се налага специално изследване.

Лекарят трябва да изключи тази вероятност. При епилепсия и ходене насън детето изпада в по-дълбоко изменение на съзнанието, отколкото при невроза. То „се разхожда” по едно и също време през нощта.

Дайте мнение и Вие тук!

Но има регистрирани такива случаи и те се намират в учебниците, при които епилептик дори се качва на самолет по време на припадък и се осъзнава в някоя друга държава. Докато спи и ако припадне насън, един епилептик може теоретически да извърши какво ли не. Така че имайте го като едно наум. Не е ни най-малко невъзможно!

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/02/04/%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хистерия, хистеричен припадък

Хистерията: Болест или театър? Хистеричен припадък и пристъпи

ПОНЕ ЕДНА ТРЕТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ХИСТЕРИЦИ. НО НЕ ГО ЗНАЯТ!...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *