Какви са симптомите на най-често срещаните женски болести?

Всяка жена трябва да познава тези симптоми, за да вземе навременни мерки, което е най-важно при този вид “женски болести”.

ОТПУСКАНЕ И ИЗПАДАНЕ НА МАТКАТА

В случая става дума за изместване на матката по-надолу в тазовата област, което се среща често след раждане, по-точно след няколко раждания.

Болните усещат чувство на тежест и натиск ниско долу в корема, незадържане на урина при изкашляне и дори при повишаване на гласа. В такива случаи жената 6 насочвана за операция, като преди това се извършват прегледи при специалист – ортопед, който да установи дали тя има проблем с гръбначния стълб.

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ

Те заемат първо място сред гинекологичните болести и са една от причините за безплодие, извънматочна бременност, нарушения на менструалната функция, ендометриоза, доброкачествени и злокачествени новообразувания. Възбудители на тези заболявания са микробите – вирусите и бактериите. Те проникват в организма през увредените тъкани и бързо се разпространяват по кръвоносните и лимфните съдове.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ

Гениталната туберкулоза е инфекциозно заболяване от вторичен произход. Туберкулозни микроби попадат в половите органи на жената от първичното огнище – обикновено това първично огнище е разположено в белите дробове и диафрагмата.

Туберкулозният процес на половите органи започва около 10 години след прекарана първична туберкулоза. Понякога това се случва в детска възраст, но се проявява при начало на половия живот. В зависимост от локализацията на патогенния процес се различава туберкулоза на матката, на шийката на матката, също и на влагалището.

Туберкулозата прилича на ендометрит в лека форма. Ако заболяването се е развило в детска възраст, се оказва, че размерите на матката на момичето са по-малки от обикновеното, а самата матка при опипване е плътна.При болните се наблюдава нарушаване на менструалната функция.

Туберкулозата на половите органи е една от причините за безплодие, тъй като се увреждат яйчниците и областта на матката.Симптомите са следните: постоянни болки ниско в корема и кръста, които обаче не са свързани с менструалния цикъл.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

За туберкулоза на вулвата са характерни прояви, както при кожна туберкулоза например. Лечението на това заболяване продължава от няколко месеца до няколко години. Терапията е комплексна.

Болната жена задължително спазва дневен режим, пълноценно и рационално хранене. Провежда се и специфична антибактериална терапия. Ако обаче се получи спукване на гнойното огнище, се налага операция.

Дайте мнение и Вие тук!

ПЕЛВИОПЕРИТОНИТЪТ ПРИЧИНЯВА ДИАРИЯ

Представлява възпалителен процес в областта на малкия таз. Това заболяване се предизвиква от стафилококи, гонококи, вируси и хламидии, както и от чревен бацил и анаероби. Пелвиоперитонитът обикновено е следствие от аборти, простудяване, различни вътрематочни манипулации.

Заболяването много често се проявява с началото на менструацията при момичетата. Симптомите са прилошаване, повръщане, обща слабост и затруднено дишане Понякога се получава и диария. Езикът изсъхва и често се облага с бял налеп.

Коремът се издува и при опипване се появяват силни болки, повишава се и температурата. Болните с такава диагноза веднага биват настанявани 6 специализираните отделения.

Ако има подозрение за спукване и разрив на плурбовариалния абсцес, се налага спешна операция. Лекарствените препарати се предписват в зависимост от микробната флора. В борбата с хламидиите помагат антибиотиците, а завършващият етап на лечението е физиотерапия.

За повишаване на защитните сили на организма помагат и антихистаминовите препарати.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Финастерид е лекарство, което се използва за лечение на косопад при мъже

Как действа Финастерид за лечение на косопад

14-годишният китаец страда от вродена неврофиброматоза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *