Какви са симптомите на най-често срещаните женски болести?

Всяка жена трябва да познава тези симптоми, за да вземе навременни мерки, което е най-важно при този вид “женски болести”.

ОТПУСКАНЕ И ИЗПАДАНЕ НА МАТКАТА

В случая става дума за изместване на матката по-надолу в тазовата област, което се среща често след раждане, по-точно след няколко раждания.

Болните усещат чувство на тежест и натиск ниско долу в корема, незадържане на урина при изкашляне и дори при повишаване на гласа. В такива случаи жената 6 насочвана за операция, като преди това се извършват прегледи при специалист – ортопед, който да установи дали тя има проблем с гръбначния стълб.

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ

Те заемат първо място сред гинекологичните болести и са една от причините за безплодие, извънматочна бременност, нарушения на менструалната функция, ендометриоза, доброкачествени и злокачествени новообразувания. Възбудители на тези заболявания са микробите – вирусите и бактериите. Те проникват в организма през увредените тъкани и бързо се разпространяват по кръвоносните и лимфните съдове.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ

Гениталната туберкулоза е инфекциозно заболяване от вторичен произход. Туберкулозни микроби попадат в половите органи на жената от първичното огнище – обикновено това първично огнище е разположено в белите дробове и диафрагмата.

Туберкулозният процес на половите органи започва около 10 години след прекарана първична туберкулоза. Понякога това се случва в детска възраст, но се проявява при начало на половия живот. В зависимост от локализацията на патогенния процес се различава туберкулоза на матката, на шийката на матката, също и на влагалището.

Туберкулозата прилича на ендометрит в лека форма. Ако заболяването се е развило в детска възраст, се оказва, че размерите на матката на момичето са по-малки от обикновеното, а самата матка при опипване е плътна.При болните се наблюдава нарушаване на менструалната функция.

Туберкулозата на половите органи е една от причините за безплодие, тъй като се увреждат яйчниците и областта на матката.Симптомите са следните: постоянни болки ниско в корема и кръста, които обаче не са свързани с менструалния цикъл.

“Фигурин

За туберкулоза на вулвата са характерни прояви, както при кожна туберкулоза например. Лечението на това заболяване продължава от няколко месеца до няколко години. Терапията е комплексна.

Болната жена задължително спазва дневен режим, пълноценно и рационално хранене. Провежда се и специфична антибактериална терапия. Ако обаче се получи спукване на гнойното огнище, се налага операция.

Дайте мнение и Вие тук!

ПЕЛВИОПЕРИТОНИТЪТ ПРИЧИНЯВА ДИАРИЯ

Представлява възпалителен процес в областта на малкия таз. Това заболяване се предизвиква от стафилококи, гонококи, вируси и хламидии, както и от чревен бацил и анаероби. Пелвиоперитонитът обикновено е следствие от аборти, простудяване, различни вътрематочни манипулации.

Заболяването много често се проявява с началото на менструацията при момичетата. Симптомите са прилошаване, повръщане, обща слабост и затруднено дишане Понякога се получава и диария. Езикът изсъхва и често се облага с бял налеп.

Коремът се издува и при опипване се появяват силни болки, повишава се и температурата. Болните с такава диагноза веднага биват настанявани 6 специализираните отделения.

Ако има подозрение за спукване и разрив на плурбовариалния абсцес, се налага спешна операция. Лекарствените препарати се предписват в зависимост от микробната флора. В борбата с хламидиите помагат антибиотиците, а завършващият етап на лечението е физиотерапия.

За повишаване на защитните сили на организма помагат и антихистаминовите препарати.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

зелен чай - Сенча, Инхуа, отслабване

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

Зелен чай – истинските ползи на растението. Всички болести, при които помага. Може ли да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *