Навяхване, изкълчване, счупване

Навяхване, изкълчване, счупване: Когато улиците се превърнат в ледени пързалки

Навън е истински студ, снежна и красиво бяла зима, но и ледено коварна опасност от навяхване, изкълчване или счупване.

Това е сезонът, когато травматологичните кабинети на болниците са препълват с пострадали пациенти.

Какви са първите, най-спешни мерки, които трябва да предприемете, в случай че станете жертва на подхлъзване и травма.

Навяхване

Обикновено то е на глезена. Представлява преразтягане или скъсване на някои от връзките му. Те са леко еластични, здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата.

Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност.

При навяхване първото нещо, което трябва да направите, е да обездвижите, доколкото е възможно, наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане. Ледът предотвратява засилването на подуването.

Превържете нараненото място -най-добре е да използвате еластичен бинт и да пристегнете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.Потърсете медицинска помощ незабавно, ако: имате съмнение за счупена кост или изместена става, чувствате изтръпване или вцепеняване. Това може да е индикация за засегнат нерв.

Как се лекува навяхване на глезенната става

Счупване

Опасностите при него се дължат на разкъсванията, които отчупените, остри костни краища или парчета причиняват на кръвоносните съдове, мускулите, нервите, гръбначния мозък и вътрешните органи. Най-често се чупят тръбните кости на ръцете и краката.

Основен признак е болката. Тя започва от момента на удара и се засилва при движение. Оток – това е подуване, в което при внимателно опипване се усеща хрущене. Деформация – тя се дължи на отока, разместените костни парчета, кръвоизлив и други.

Дайте мнение и Вие тук!

За да избегнете опасните последствия на едно счупване, трябва да извършите обездвижване на счупената кост. Тъй като човешкото тяло се движи чрез ставите си, правилото е да обездвижите две съседни стави на мястото на счупването. Това се извършва със стандартни или подръчни средства.

Счупен пръст на крака. Симптоми и работещо лечение. Кутре (малък пръст)

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Изкълчване на ходилото

Признаци са подуване на крака около глезена поради разтягане на сухожилията. Народната медицина практикува изместените кокалчета (прешлени на ходилото) да се оправят по следния начин: пострадалият се улавя за врата (раменете) на друг човек, който незабелязано от пострадалия настъпва внимателно с босата си пета пръстите на изкълченото му ходило и едновременно с това бързо се навежда напред, с което издърпва тялото на пострадалия напред и нагоре. Така разместените кости сами се наместват.

Втори прилаган от народната медицина начин е следният: пострадалият всекидневно е болния си крак, въпреки болките, търкаля по дъските на пода кочан от царевица по 12 часа до уталожване на болките. Извън това да се направи и казаното за изкълчвания с добавки: в случая най-добре помагат хладката лапа от суров кромид лук със сол или топлата лапа от трици, сварени с оцет.

След оправяне на ходилото, за да се предпази от ново изкълчване, трябва да се постави в шини от мукава или дъсчици.

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *