Лененото семе – панацея или рекламен трик?

Известното ленено семе е ценен източник на полезни съставки, които имат изключително въздействие върху организма.

Лененото семе е природно богатство, от което човек не бива да се лишава, както става ясно и от материала, който ви даваме по-долу.

Източник е на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система, създавайки усещане на ситост.

Лененото семе съдържа около 30% белтъчини и около 15% въглехидрати. Богато е на витамините Е и А. Съдържа 10% слузно вещество, съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, които го правят търсена добавка за спортистите.

Какви са ползите от лененото семе:

Полезно е най-напред за обмяната на веществата.

Доказано е, че лененото семе има слабително действие и се отразява добре на перисталтиката. Действието му е меко, не причинява проблеми със стомаха. Поради пречистващото действие, се препоръчва по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и при високо кръвно налягане. Има противовъзпалителен ефект и възпрепятства всмукването на животинския холестерол.

Препоръчват го при Алцхаймер, атеросклероза, затлъстяване и висока кръвна захар. Лененото семе е много полезно за болни с нарушена обмяна на мазнините.

То влиза в състава на много храни хлябове, соленки, закуски. Все по-разпространено става и лененото олио, което е добър заместител на слънчогледовото олио, но не се използва за термична обработка.

Вътрешно приложение на лененото семе:

1 лъжица счукано ленено семе се кисне в чаша вода 2 часа и след това се изпива.

Една доза може да се приема по 2-3 пъти на ден. Не прекалявайте!

Дайте мнение и Вие тук!

Друг вариант е да не счуквате семето, а да киснете зърната 2 часа в малко по-малко от половин литър вода и след това да пиете само водата. Това е в случаите, когато нямате проблеми с констипацията и го приемате като полезна добавка. Приемайте лененото семе 1час преди ядене.

Външно приложение на лененото семе:

“Фигурин

Счукано ленено семе може да се слага върху рани и изгаряния.

Предпазва от възпаление и помага за по-бързо оздравяване.

Противопоказания на лененото семе:

Не е препоръчително при остри чревни заболявания, при кожни болести и някои алергии. Не го давайте на деца и бременни. Дозата трябва да е умерена, защото лененото семе съдържа цианид и предозирането води до отравяне.

Съвет за ленено семе в салатата:

Една лъжичка към салатата ще направи храната ви по-вкусна и организмът по-здрав.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Правилното отслабване с чия. (чия)

Отслабване с чия (чиа). Мнения. Как се консумира? Рецепти. Семена от чиа, противопоказания

Правилното отслабване с чия. Мнения: Как се консумира и колко чия на ден е ок? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *