Неприятните петна по лицето с име на цвете цъфват към 35-40 годишна възраст и засягат предимно жените

Розацеята идва в горещото време

Розацеята е хронично възпалително заболяване, проявяващо се с червени петна по кожата на носа, бузите, челото, брадата.

Започва със зачервяване на кожата, на фона на което ясно се виждат разширени кожни капиляри, групирани в малки червени възелчета, които понякога нагнояват.

Болестта се среща по-често при хора, страдали от младежки пъпки. Тя разцъфтява към 35-40-годишната възраст.

Още ТУК: Всичко важно за болестта розацея в Лекар.БГ!

По-често засяга нежния пол. Среща се най-вече при светлокосите хора и при тези, при които емоционалното напрежение е съпроводено със зачервяване или пребледняване на лицето.

В някои случаи розацеята може да се обостри от силен вятър, но нейният сезон настъпва най-вече със затопляне на времето. Продължителният престой в кухнята до печката също може да доведе до розацея.

Жените със смущения във функцията на яйчниците и с нередовна менструация са по-уязвими.

Предразполагащи фактори са преяждането, употребата на алкохол и на много пикантни или горещи храни, тютюнопушенето, стресът.При наличие на розацея трябва да се търси и хронично гнойно огнище (възпаление на сливиците, гранулом на зъб, синуит и др.).

Дамите, склонни към развитие на розацея, трябва да бъдат особено внимателни при полагането на козметични грижи за лицето си.

Миенето със сапун и вода да се избягва. Кожата може да се почиства с камфоров лосион с 15 процента алкохолно съдържание. Забранени са всякакви горещи процедури като сауна, парафинова маска, масаж и др. Преди всяко излизане лицето да се намазва със защитен крем.

При розацея добре действатмехлемите на принципа на ихтиоловите препарати. За вътрешно ползване дерматологът предписва антибиотици и витамини. Под лекарски контрол се прилагат и трихомонацидни препарати.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Физиотерапевтичните процедури се извършват внимателно от квалифициран специалист. Както и при младежкото акне, лечението изисква природосъобразен начин на живот, вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, малко младо месо (агнешко, телешко, птиче), прясна риба.Ето и някои от алтернативните методи за лечение на розацеята.

Дайте мнение и Вие тук!

Маска от извара

На лицето се слага маска,, ушита от 2 парчета тънко хасе, с дупки за очите, носа и устата, напълнена с топла прясна извара.

Домашен козметичен мехлем

При по-тежки случаи маската се намазва леко със следния домашен козметичен мехлем: смесват се един жълтък от прясно яйце, една супена лъжица чист пчелен мед и бяло брашно и половин чаена лъжичка зехтин.

Сместа се разбърква на бавен огън, без да завира, до получаването на гъст мехлем. Едновременно с това на главата се слага шапка от пресен зелев лист, леко напръскан с малко оцет. Маските могат да се редуват: едната вечер с извара, а другата – с мехлем. Това дава по-добър и по-бърз резултат.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *