Как да изберем добър офталмолог очен лекар
очен лекар в София, Пловдив, Варна, Бургас и др. Мнения и списък за детски офталмолог.

Мнения и класация за добър очен лекар (офталмолог) и клиника. Как да изберем детски очен лекар?

Как да изберем добър очен лекар в София, Пловдив, Варна, Бургас и др. Мнения и списък за детски офталмолог. В Александровска болница и Токуда. Детски очен лекар

Офталмолог — това е специалист, който следи за здравето на очите, обучава пациента да се грижи за зрението си, открива и лекува патологични изменения, подбира лещи, коригира аномалии в рефракцията.

Същността на работата е такава, че „невъоръженият“ офталмолог не е в състояние да окаже адекватна помощ на болния. В тази специалност се използват високи технологии и апарати за изследвания и лекуване. В кабинет, оборудван само с таблица за проверка на остротата на зрението, няма как обслужването да е качествено.

Различаване на офталмолог и оптометрист
Какво лекува офталмологътКакво прави оптометристът
миопия и хиперметропияпървична диагностика на острота на зрението
възпалителни (конюнктивит) и гнойни (ечемик) процеси, отичане на различни тъканилекува нарушена рефракция
неразпознаване на цветовеопределя техническите характеристики на нужните прибори за корекция
помътняване – катарактакоригира зрението
повишено очно налягане – глаукомаизмерва вътрешното налягане
временна и трайна загуба на зрениеопределя ъгъл на отклонение на окото
отлепване на ретината и др.изработва очила и лещи по поръчка от офталмолог

Как да изберем добър очен лекар

Опитният и квалифициран офталмолог знае, че очните заболявания могат да бъдат свързани не само с нарушения на зрителния апарат. Понякога се развиват поради срив в нервната с-ма, при травми, ендокринни патологии. Такъв специалист задава много въпроси и събира подробна информация. Понякога подобен интерес изглежда неоправдан или като празно любопитство, но специално при очните заболявания той показва висок професионализъм.

oftalmolog-01
Офталмологът не може да си свърши работата без високотехтологична апаратура

Избираме качествен лекар по още три критерия:

 1. Осъществява пълна диагностика на зрението с високочувствителни апарати. Сред задължителните проверки са рефракция, острота на зрението, състояние на очното дъно и роговицата;
 2. Обяснява всяко предписание. Много пациенти са недоволни, че специалистът се дразни от въпроси и не отговаря подробно. Остава впечатление, че той иска по-бързо да се освободи за следващия пациент. Офталмологът е задължен да обясни подробно резултатите от диагностиката, защото разшифроването само от обща култура е непосилно за болните;
 3. Не манипулира със страховете на пациента, за да предприемат скъпи процедури и оперативна намеса. Добрият лекар се води по нуждите на пациента и ефективността на лечението.

При избора на лекар и клиника четете отзиви, обръщайте внимание на опита на лекаря, в какво е специализирал и дали това се отнася към вашето заболяване.

Избиране на детски офталмолог

Дадените дотук критерии с двойна сила важат за най-малките пациенти.

За тях е крайно необходимо провеждането на пълноценна и подробна диагностика. Ако такава се откаже, значи специалистът е недобросъвестен. Повечето очни болести при бебета и дечица се откриват само при дълбоко офталмологично изследване.

Лекарят не трябва веднага да изписва очила на детето, без да оцени зрението, а когато ги изпише, е нужно да го проследи, да се убеди, че му е удобно и комфортно с новите очила.

Ненужно е офталмологът да изписва добавки и витамини за очи без доказана ефективност, макар родителите да са отворени към подобно лечение. Квалифицираният специалист изписва само антибактериални, антисептични и противовирусни препарати.

oftalmolog-02
В лечението широко се ползва лазер

Мнения, описания, контакти и класация

“Фигурин

Списъкът-класация по-долу е съставен на база на търсенията на специалистите в Гугъл, което е сигурен знак за тяхната популярност в момента. Също така използваме и препоръките на читатели, които ни пишат в нашия форум с коментари ТУК! Материалът се актуализира постоянно, така че ако искате да включите някого или да промените данните му за контакт, в случай че вече не са актуални, пишете ни в коментарите!

В София

Добър очен лекар в Александровска болница

В Клиниката за очни болести се обучават млади лекари от едноименната катедра в МУ – първата в България, с над 100-годишна история. Днес се състои от две отделения – I-во по глаукома, травми и хирургия на роговица и II-ро по витреоретина.

Има отделение за деца, което е със славата на най-доброто в страната. Работи се в няколко направления – офталмофизиология, контактни лещи, реанимация, лазерна и крио терапия и др. В Александровка се лекуват с лазер съдови и дегенеративни изменения на ретината.

Ръководител на I-во отд. е д-р Станислава Костова, на II-о – д-р Яни Костов. В болницата работят 15 офталмолози и 14 специализанти.

 • Д-р Галина Димитрова, очен лекар (Галя Димитрова). Тя ръководи детското отделение в тази УМБАЛ. Извършва прегледи в ДКЦ на Александровска. Цената на първичната консултация е 70 лв, на вторичната – наполовина. Тел. за записвания 029230627. Д-р Галя Димитрова преглежда два следобеда в седмицата в МЦ д-р Гунев в Красно село. Часове се записват на тел. 029523600;
 • Д-р Невяна Велева, детски очен лекар. Тя е ординатор в детското отделение и обучава студенти като главен асистент. Преглежда в детския очен кабинет в ДКЦ на Александровска, където цената на първичния преглед е 70 лв, а на вторичен – 35 лв. За записване 029230576;
 • Д-р Огнян Младенов, детски очен кабинет. Извършва амбулаторни и домашни прегледи, записвания на тел. 029230576. Името му се среща с похвали в пациентските форуми;
 • Доц. д-р Александър Оскар, очен лекар е ръководител на екипа от офталмолози в Александровска болница и едновременно ръководител на университетската катедра. Той е невроофталмолог – допълнително е квалифициран по написал е монография за невро-офтамологичните симптоми при деца. Преглежда в детския кабинет в ДКЦ Александровска, цена за първичен пр. е 80 лв, за контролния – 40 лв. За връзка с него е тел. 02 9230661.

Вижте още мнения за това кой е добър очен лекар и кой – не, и оставете и своята препоръка или оплакване ТУК в нашия форум по темата!

В Токуда
oftalmolog-03
В големите градове са разкрити специализирани болници и клиники по очни проблеми

Отделението по офталмология в УМБАЛ Токуда изпълнява пълният обем от диагностични и лечебни дейности по отношение на очните патологии. Оперират се травми, катаракта, ретинопатии, глаукома и др., предоставя се детска хирургия. Там функционира център за ретинопатии на недоносени.

В амбулаторията функционират три кабинета, оборудвани с модерни диагностични апарати, лазер за корекции на зрението (късо- и далекогледство, астигматизъм) и манипулационна. Приемат се пациенти с направления, с частна осигуровка и срещу заплащане.

Медицинският център се оборудва и с лазер за рефрактивна хирургия за отрегулиране на изменения към дълго- и късогледство, както и астигматизъм.

Екипът се ръководи от д-р Алек Попов и наброява 14 специалисти. Детски офталмолози са д-р Славена Стойкова, д-р Лиляна Димитрова, д-р Гергана Светославова.

Д-р Илияна Илиева – детски офталмолог, Болница „Софиямед“

Тя е специалист по детска офталмология, но работи и с възрастни пациенти. Освен в Токуда, преглежда в болница „Софиямед“, ДКЦ, блок 1 на бул. ГМ Димитров №16. За записвания 0895555444.

Полимед, очен лекар. Доц. д-р Анка Вангелова Попова

Доц. д-р Анка Вангелова Попова. Все още името й се свързва с болница Токуда, но тя вече не е част от екипа. Сега преглежда в МЦ Полимед (0700 20 566). Д-р Попова е специализирала и се е профилирала в три направления – лазерна хирургия, травми и операции на предния сегмент на окото. Има десетки публикации и монографии в съответните направления. От 13 години прилага естетична корекция на лице с филъри.

Проф. Иван Танев. Очна клиника „Зрение“

Името на д-р Танев се е свързвало с утвърдени болници в София, но сега той ръководи екипа на специализираната клиника в кв. Иван Вазов. Наричан е „баща“ на лазерните и изобразителни технологии в българската офталмология, първопроходец в оперирането на катаракта.

Професор и научен работник, дългогодишен ръководител в Александровска. В клиника „Здраве“ проф. Танев и екипът му упражняват хирургия, вкл. безкръвна и без шевове, реконструкция, изпълняват уникални операции. За връзка са тел. 070013062 и О879012984.

Д-р Мария Христова, офталмолог

Тя е специализирала по глаукома. Преглежда в МЦ АмериМед на столичния бул. Ал. Малинов №80 А, за записвания тел. 0877262061 и 0883776670. За нея в приложението СуперДок има отлични отзиви. Не работи с НЗОК, но осъществява безкасови прегледи на пациенти с частни осигуровки.

Д-р Илиян Шандурков в Очна клиника „Вижън“

Той е медицински директор на специализираната очна болница с лазерен център – две заведения за очни заболявания, предоставящи извънболнична и болнична грижа. Те изпъкват с високотехнологичната си апаратура и привличането на специалисти от страната. Работи с НЗОК. Д-р Шандурков е специализиран във витреоретинална и такава на катаракта хирургия, както и в кератопластика. Тел. за часове 0887314479.

Д-р Росица Лолова, УМБАЛ „Св. Анна“

Клиниката по очни болести към УМБАЛ се слави със съвременна техника и с водещи офталмолози. Ръководител е доц. Борислав Дъбов (029759023), старши лекар е д-р Евдокия Борисова (029759089). Д-р Лолова е в екипа от четирима офталмолози. За връзка с нея 029759089.

мнения, отзиви, коментари, форум
Акад. д-р Петя Василева, очна болница „Акад. Пашев“
oftalmolog-04
Офталмологията далеч надхвърля изписването на средства за коригиране на зрението

Тя е специализирала в Германия, Джон Хопкинс в САЩ и Индия, а сега ръководи болницата на името на Пашев. Осъществява трансплантация на роговица. Един от 28-е офталмолози в света, изучаващи увеити. Клиниката е в кв. Суха река, за записване 07002026.

Д-р Анна Петкова в СОБАЛ „Академик Пашев“

Тя е член на екипа от офталмолози в болница „Пешев“ под ръководството на началника на отделението д-р Йорданка Кирилова. Д-р Петкова има множество специализации във Франция и Индия, чуждестранните й научни участия продължават. От 6 години работи в СОБАЛ „Пашев“.

Д-р Пламен Цветков, офталмолог и офталмохирург

Работи в София и Враца. В столицата преглежда в МЦ Пентаграм (понеделник до сряда) и в кабинет кв. Полигона по заявка. Във Враца е в четв. и петък, в местната болница. Прави посещения и в други градове по уговорка. Тел. за връзка 0888940822 и 0897610768.

В Трета градска

В Националната кардиологична болница се лекуват множество патологии, не само сърдечни, но там не разполагат с отделение и специалист офталмолози. Такъв няма и в ДКЦ III на ул. „Искър“ 22. Така че ако ви препоръчат Трета, не си правете труда да търсите, към момента това не е актуално.

Дайте мнение и Вие тук!
Д-р Даниела Петрова, офталмолог (В Красно село)

Преглежда в собствен кабинет, разположен в медицинския център на ул. Хубча №16 в Красно село. За записвания 029555667. Прилага широк обем от диагностични технологии, промива слъзни пътища, обучава за носене на лещи и др.

Д-р Мария Праматарова, „Пирогов“

Тя е началник на отд. по очни заболявания от обособяването му преди 4 г. Преди това е работила в Св. Анна, Св. Пандалеймон, болница Малинов и др. От 11 г. работи в кабинет в Пирогов за спешна помощ при травми на окото и за спешна хирургия, както и при тежки лицеви травмирания. Специалист по детска спешност. Осъществява и планови терапии. За информация 029154411.

Доц. д-р Евдокия Илиева, клиника „Светлина“

Д-р Илиева управлява клиниката. Изявен специалист е по съдови и туморни заболявания на окото, увеити и възпаления. За записвания е тел. 0888835963. Клиниката е в сградата на ДКЦ7 на бул. Мария Луиза.

Видео: Очен център Вижън, сред най-големите в страната.

В Пловдив

С отлично име под тепетата се ползва специализирана болница Луксор. Тя се разполага в самостоятелна сграда на бул. България. Болницата работи от 18 г., като набляга на хирургията и научната дейност. Там се практикува лазерно коригиране на зрението с най-модерна апаратура.

В Луксор функционират 16 кабинета за първични прегледи и диагностика, има 4 операционни и 25 болнични стаи. Екипът се състои от 16 офталмолози, имената на повечето от които са познати в града и постоянно се препоръчват – докторите Димитър, Тодор и Георги Таскови, д-р Искра Шишкова, д-р Ваня Томова, д-р Милена Гъдева, д-р Иванина Райчева, д-р Иванка Богданова, д-р Весела Миткова, д-р Аспарух Кючуков, д-р Нина Стоянова, д-р Елена Димитрова и др.

Във форумите най-много се хвали д-р Маргарита Дженева, която е с изключително дълъг стаж в работа с бременни с очни патологии и с деца. Предоставя лазерно лечение. Практикува на два адреса – ул. Кресна 3 и ул. Л. Каравелов в ДКЦ 6. За контакт тел. 032647566.

Други препоръчвани специалисти са:

 • д-р Матушка Лесинска (ул. Бунтовнишка №30 А,0876244211), определят я като изключително внимателна;
 • д-р Албена Теодосиева със собствен кабинет на бул. Руски №115, вх.В, ет.1, 0888519120. Преглежда и в Центръл Хоспитал. Впечатлява с наличието на модерна апаратура за опериране на катаракта Centurion®;
 • Д-р Пламен Димитров, който преглежда в МЦ Хипократ на бул. България, за контакт 0889219230;
 • Д-р Васил Кацаров се хвали от пациентите като вежлив и внимателен лекар. Преглежда в МЦ Тримонциум на бул. Цар Борис Обединител №126, тел за час 032632077
Д-р Гергана Попова. МЦ „ВизАрт“

Тя има повече от 30-год. опит в лечение с лазер, върху възпалителни патологии, катаракта и глаукома, отлепване на ретина. В СуперДок я хвалят за отличната организация на прегледите, въпреки множеството пациенти, за висок професионализъм и добро отношение. Преглежда в МЦ Виз Арт, на бул. Копривщица 36 А, тел. 0877398368

Д-р Васил Маринов, Офталмолог (Очен лекар), Пловдив

Като специалист има подчертан интерес към патологии при деца и недоносени. Преглежда в МЦ Фи Хелт на бул. България 4 (Ори билдинг), за часове 0882310666 или през приложението СуперДок.

Видео: образователен материал, заснет от болница Луксор.

Във Варна

В морския град съществува Специализирана болница СБОБАЛ, намираща се на ул. Дойран 15. Там е разкрит телефон за спешни обаждания. Първичният преглед е от 20 до 70 лв според ценза на офталмолога, вторичният е 20 – 30 лв. Според ценоразписа, лазерната корекция се побира в диапазона от 50 до 300 лв за едно око, според обема на работа.

В клиниката работят 19 офталмолози и множество специализанти. С най-висока квалификация са проф. Христина Групчева, проф. Зорница Златарова, доц. Яна Манолова и д-р Янислав Косев. За часове 052 63 49 01.

 • В Клиника Нова работят офталмолозите Д-р Драгомир Драганов (специалист по глаукома) и Д-р Велина Комарева (контактолог). Адресът е ул. Вяра 7, за контакт 070017340;
 • В Медикъл Лайф работят д-р Драгомир Драганов и д-р Наталия Анакиевска. Адресът е ул. В. Петлешков 3, тел. 0877700434.
 • Функционират две очни клиники – Света Петка и Св. Николай Чудотворец. Очната клиника Св. Петка има поделения в Пловдив, В. Търново, Благоевград и Добрич.

Видео от св. Николай Чудотворец.

Д-р Димитър Митев, Аджибадем Сити Клиник Варна

Името му се свързва със значителен опит в сферата на изменено зрение, патологии на ретина, дегенеративни процеси, кривогледство и лениво око при деца. За лична връзка с него 09888770345.

В Бургас

Очна болница Бургас Иванови и МЦ Младост се намират в к-с Славейков (тел. 0895 05 05 06). Работят от 14 години за налагане на модерни принципи на лечение и високо качество извън столицата. Разполагат с болничен сектор, лаборатории и съвременна апаратура. Амбицията е да бъде единствен за югоизточната част на страната център за лазерно коригиране, в който се ползва ексимерен лазер от последно поколение. Преглеждат и оперират 16 офталмолози, сред които д-р Бойка Христова, доц. Борислав Дъбов, д-р Т. Иванова, д-р Добринка Добрева и др.

Очна клиника д-р Хубанов съществува от 5 г. Функционира в морските градове Варна и Бургас, има поделение и в Добрич. Тя е специализирана в диагностицирането и отстраняването на всякакви патологии на очите. Има три операционни и стаи за следоперативно проследяване. Намира се в сградата на друго специализирано в очните заболявания заведение „Св. Николай Чудотворец”. За връзка в Бургас – 0889929112;

Още специалисти:

 • Д-р Христина Савова Балимезова – Очни болести – Бургас. Преглежда на ул. Рилска 39, тел.  0888684897;
 • Д-р Бойка Христова, Офталмолог (Очен лекар), Бургас е участник в спец екипа на Очна болница „Иванови“.

Видео: Очна клиника Света Петка с поделения в 5 различни градове в страната.

В Русе
 • УМБАЛ Канев има отделение за очни заболявания с 9 легла. В него се екстрахира катаракта, имплантират се лещи, провеждат се операции при травми и по спешност, крио и лазерни терапии, пластична хирургия и др. Извършва се функционална диагностика. Има и консултативен кабинет. УМБАЛ Канев е на ул. Независимост №2, тел. за часове 082887351;
 • УМБАЛ Медика от 9 години има отделение по очни заболявания за профилактика и лечение. Основно се занимават с катаракта, глаукома, болести и дефекти на ретината, пластично възстановяване и др. Използват се съвременни техники и апаратура. Болниката е на ул. Рига, тел. 082830230;
 • д-р Милена Атанасова Парашкевова работи в УМЛАЛ Медика, тел. 082502457;
 • д-р Веселина Иванова Събева – Очни болести, практикува в УМБАЛ Русе и ДКЦ 1 на ул. Независимост № 2, тел. 082 814225;
 • Д-р Албена Ангелова – Офталмолог Русе преглежда в ДКЦ 1 на ул. Независимост, ежедневно. За връзка с нея тел. 0887707017.
В Стара Загора
 • Очен център Верея вече има опита от над 5000 пациенти. В Стара Загора се ползва с добро име поради високата квалификация на лекарите и високотехнологичната апаратура. Медицинските центрове Верея са места, където се въвеждат последните новости в офталмологичната наука. Адресът е на ул. Митрополит Кусев №9 А, за връзка 042601460;
 • Очна клиника Трошев е на ул. Митрополит Кусев, за връзка 042630053;
 • Д-р Мария Драгоева – Очен лекар преглежда в кв. В. Левски, на бул. Руски №56. За контакт 0898864903.
Другаде
 • В Добрич. Център „Вива Феникс“ работи д-р Юлия Ангелова. Приемът е на ул. Екзарх Йосиф I №1, 058580111;
 • В Сливен. д р Ваня Алексиева офталмолог преглежда в каб. 32 на ул. Хр. Ботев №2 А, тел. 0898549584;
 • В Дупница. Д-р Васил Василев преглежда в МЦ Хипократ на ул. Свобода № 1, тел. 0701 52433;
 • В Шумен д-р Д-р Марин Маринов ръководи очното отделение на МБАЛ Шумен. Оперира преден сегмент на окото, катаракта, външно перде и др. Специализирал в Германия. Извън болницата предоставя грижа за възрастни хора и слепи. Преглежда в очен кабинет Д-р Нейкова на Цар Освободител №198, тел. 0899496044;
 • В Хасково д-р Гергана Згурева консултира и оперира в свой кабинет на ул. В. Търново №1, контакт 0896893054;
 • В Благоевград д-р Надежда Георгиева с опит над 17 години, преглежда възрастни и деца, разполага с модерна апаратура. Преглежда в МЦ EyeMax на ул. Ст. Иванов №1 А, тел. 0879209021.

Необходимо е да различаваме невроофталмолог от офталмолог. За това – по-долу.

Още информация за добрите офталмолози и източници на английски: Как да намеря добър очен лекар и как да го избера? * Какво се разбира под добър офталмолог и как се става такъв? * Кои са най-добрите очни лекари в света?

Добър невроофталмолог

Невроофталмологът е окулист с допълнителна специализация по диагностика и лечение на зрителния нервен тракт. Лекува зрителните нерви и всички проводящи пътища на нервната с-ма, осигуряващи връзка на зрението с мозъка.

 • Д-р Оскар от Александровска болница, специализирал е двукратно в нюйоркската болница St. Luke’s при утвърден световен специалист. Има монография върху невроофталмология и участва в международни проекти и конгреси в това направление;
 • Д-р Венцислава Недева, завежда кабинет в УМБЛ Св. Наум в столицата. Преглежда на ул. Любен Русев №1, тел. 0888914524;
 • Проф. Силвия Чернинкова, профилирана като невроофталмолог, с две клинични специалности. Преглежда на ул. Виктор Григорович № 8, тел. 029515655.

Видео д-р Дончо Донев, офталмолог.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

проблем с фокусирането на очите

Проблем с фокусирането на очите. Съвети за основните очни заболявания

Проблем с фокусирането на очите. Замъглено зрение, световъртеж, перде и др. заболявания. Астигматизъм и капки …

Едно мнение

 1. Филип Федосов

  За Стара Загора силно препоръчвам д-р Митка Василева, много добър човек и специалист, благодарен съм й, че ми спаси окото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.