Поне веднъж в годината на очен лекар след 40-годишна възраст

След навършване на 40 години, дори и нищо да не ви безпокои, трябва ежегодно да посещавате очен лекар.

А при неблагоприятна наследственост, както е във вашия случай, следва да се обърнете към специалист в много по-ранна възраст. Естествено, ако усетите някакви нарушения на зрението, пак трябва да потърсите помощта на специалист.

Едно пълно изследване включва т.нар. рефракция на очите и остротата на зрението. Измерва се вътреочното налягане, преглеждат се очите, вкл. и състоянието на очните дъна.

Може да се наложат и допълнителни изследвания, например изследване на полезрението, ако има съмнение за глаукома.

Трябва да знаете, че в деня за изследвания не трябва да си слагате контактни лещи, нито да карате автомобил. Освен това след разширяване на зениците в продължение на 3-4 часа се наблюдава временно влошаване на зрението. Това трябва да го имате предвид.

Развитието на катаракта по принцип е резултат от нарушена обмяна на веществата вътре в очната леща.

Причините могат да бъдат наследствени особености, а също и недостиг от витамини и антиоксиданти. И не на. последно място, продължителното пребиваване на ярка светлина без очила със защитен филтър също може да се отрази на зрението и да провокира катаракта.

От тук следва, че най-добрата профилактика на катарактата са здравословният начин на живот и поливитамините.

Дайте мнение и Вие тук!

Има сведения, че редовният прием на 50 мг витамин С на ден понижава със 70 % риска от появяване на катаракта. Съществуват и очни капки, които помагат да се нормализира обмяната на веществата в очната леща.

Посъветвайте се с лекар, той ще реши дали са ви нужни капи на този етап и какви да бъдат тези капки.Ако вече сте развили катаракта и тя силно ви пречи, време е да се замислите за по-радикално решение на проблемите. Не се страхувайте от хирургично лечение.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Съвременните операции за заместване на очната леща с физиологична са съвсем безопасни. Те лесно се понасят и дават много добри резултати.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ефективно лечение на глаукома

Какво е глаукома, кой боледува и как се лекува

Медикаментозно лечение на глаукома, лечение с операция – кога се налага. Симптоми и признаци. Билки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *