женшен отглеждане пчелно млечице гинко билоба
Ползи и рецепти с женшен, гинко билоба, пчелно млечице, отглеждане

Женшен: Полезни свойства, рецепти и приложение. Продукти

Топ рецепти с женшен, приложения за лечение и ползи. Вреди и противопоказания. С гинко билоба и пчелно млечице. Кои са хубавите продукти на пазара.

Още в темата: Защо „корен на живота“ Настойка Лечение При рак При менопауза При бременност и кърмене При деца При отклонения в кръвното Против акне

Против пушене Против косопад Против импотентност При простатит При херпес Приготвяне на чай “Златен женшен” на ТианДе С пчелно млечице С шизандра За деца С гинко билоба Ултра гинко Сибирски женшен Етанолов екстракт Жен Шен Ултима Екстракт от черна мравка Панакс женшен Мнения Фикус женшен Кой е хубав, видове Индийски Български Противопоказания

Корен от женшен

В Китай той е най-ценната билка от зората на писмената история на страната.

Още преди век там е имало над 3 хиляди статии за женшен и неговите съставки, голяма част от които въобще не са публикувани на Запад. Интересното е, че след векове приложение, билката все още е домашно средство, а клиничните изследвания на традиционната медицина, особено в Европа, се оценяват като несъществени.

Женшен съдържа многообразие от подкрепящи човека вещества. Целебните му свойства са изучени практически изцяло, но механизмът на някои от тях е необясним. Активни съставки се намират в листата, стъблата и корените – глюкозоиди, биологически активен полиацетилен, алкалоиди, пектинови и дъбилни вещества, витамин «С», смоли, сяра, фосфор, микро- и макроелементи.

Списъкът е значителен и още се попълва. Например наскоро е открит германий, който увеличава продуктивността на имунната система и съвместно с витамин «Е» има благотворно въздействие.

Съдържание:

Тъй като растението умее да се нагажда към всякакви промени на околната среда, то и работи като адаптоген, подобрявайки поносимостта на човека към стрес, умора и промени посредством ускоряване на реакциите и координираността.

ЖеншенФармакологичните качества на корените и листата са почти идентични. Китайската традиция счита женшен за билка, която изгражда „ци“ – жизнената сила и енергия, чието блокиране води до болест. Пол Бергман оприличава потока на ци с тръба, по която тече вода. Ако тя се притисне, водата се събира и под налягането й тръбата се пука. Ако пък потокът спадне, настъпва застой. И в двата случая тъканите работят неправилно.

Като цяло женшен се има за общотонизиращо и имуностимулиращо средство. В сравнение с останалите стимулатори на умствената и физическа работоспособност се отличава с мекота.

Всички лекарствени средства, изготвени от корените на женшена има възможност да се прилагат продължително, без прекъсвания. Те подобряват работата на ЦНС без каквито и да било странични ефекти. Не вреди на организма, а обратно – действа леко и плавно. Влияе на кората на главния мозък, на газообмена, на състава на кръвта.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Стимулира дишането на мозъчните клетки, понижава сърдечния ритъм, повишава секрецията на жлезите, потиска определени микроорганизми и въздейства върху чувствителността на очите. Коренът цери разнообразни патологии, стига да се ползва в подходящия вид и дозировка.

Женшен
Готова тинктура от червен женшен

Форми на употреба

Най-разпространените форми са настойките от корен на основата на спирт, водка или вино. Те повишават работоспособността, възвръщат силите след сериозни заболявания, церят хроничната умора, оптимизират сърдечно-съдовата с-ма.

Настойки се приемат при неврози, психози, неврастении. Помагат още при гастрит и диабет, отстраняват проблеми в белите дробове, храносмилателния тракт, ползват се като стимулатор на половите органи. Те стават и за цяр, и за профилактика. Въобще китайците знаят, че растението удължава живота, затова и му казват „корена на живота“.

Приготвяне на настойка

Рецепта 1: Корен от растението се смила на прах, полива се с водка в пропорции 30 г сухо вещество на 1 л алкохол. По-нататък сместа си почива 3-4 седмици, но е потребно да се разбълниква през известно време. Накрая задължително филтрира. Употреба при:

 • профилактика: 20 капки по 1-2 пъти в деня, 30 минутки преди яденето. Курс: 1.5 месеца. В случай на желание за повторение, се прави месец почивка.
 • лечение: 30-41 капки ежедневно, но обезателно се предхожда от консултация с лекар.

Рецепта 2: 100 г корен от женшен, нарязан на неголеми късове, се изсипва в банка и се напоява с 800 мл водка. Почива половин месец. Филтрира се през достатъчно дебела марля. Пие се на гладно по 10 капки. След прием от 2 седмици се прави прекъсване, след него терапията се повтаря най-много още два пъти.

Рецепта 3 за тонизираща настойка: 50 г смлени сухи корени, залети с 500 мл водка, престояват в топла стая 3 седмици. Периодично се разбълниква. Взема се по чаена лъжица преди ядене.Женшен

В традиционната медицина растението се ползва още във вид на маз, прахчета, чайове и отвари. Интересен е извлекът от женшен в мед. Приготвя се с килограм липов мед, в който се сипват 50 г смлени корени от растението. Банката се слага за няколко седмици на тъмно. След това се отделят едрите остатъци от корени. Приемайки ежедневно по чайна лъжица, човек напълно забравя за главоболието, умората и простудите.

Лечение с женшен – рецепти и прием, ползи и вреди

При рак

Ракът представлява излишно разрастване на тъкани в резултат от нарушение в размножението на клетките. „Заразените“ клетки се разпространяват из тялото и образуват метастази.

Съчетанието на женшен и сок от грозде съдържа мощни антиоксиданти, които унищожават заразените клетки преди да се разнесат из тялото. Изследване, направено в Гърция, показало, че дадената комбинация е ефективна при прогресиращ рак на костите и стомаха.

За лечение се прилага следната схема:
ДозаБрой приемания на денСрок на приемаПрекъсване/почивка
1 чаена лъжичка3 пъти на ден1 месец10 дни
2 чаени лъжички2-3 пъти на ден2 месеца30 дни
½ чаена лъжичка2 пъти на ден3 месеца-
Както се знае, ракът често се предшества от някакви хронични заболявания, на чиято почва той възниква – язви, полипи, доброкачествени тумори и прочее. Затова при наличие на подобни образувания се препоръчва профилактичен курс с честота през 6-12 мес.Женшен

Китайският опит е проконтролиран в едно европейско изследване върху 100 болни с онкопатология на стомаха, панкреаса и дебело черво. В течение на три месеца им е давано лекарството prostisol с основен компонент женшен. В 75% от случаите инжекциите са предотвратили рецидив на рака и ръст на туморите, а също така са вдигнали количеството на червените кръвни тела в кръвта и имунните фактори.

В друго проучване върху 150 души с рак на млечната жлеза и яйчниците ползването на женшен на таблетки в течение на 30-60 дни предотвратило прогресирането на заболяването и е подобрило общия имунен статус. Установено било, че той облекчава симптомите на менопауза при този тип пациенти, тъй като съдържа фитоестрогени.

Все пак категорично се сочи, че терапията с женшен не е основна, нито самостоятелна, а се съчетава с традиционните методи. Допълнителната полза от нея е, че успява да смекчи техните странични нежелани ефекти.

При менопауза

Женшенът не е особено ефективен при менопауза. Знае се, че той съдейства само при някои от ефектите на това възрастово изменение. При мускулна слабост, честа умора, разстройства в нервната с-ма се взема настойка от женшен по 25 капки на ден. Предупреждението е обаче, че в климакса това средство не се ползва, ако е налице повишено артериално налягане, както и в последните четири-пет часа преди сън.

При бременност и кърмене

ЖеншенПри бременност женшен често се предписва в състава на витаминни комплекси. Ползва се като средство, което повишава имунитета, успокоява, действа противовъзпалително, подпомага при умора, особено при склонност към депресия. Само че след зачеване билката се изписва единствено от лекар, тъй като веществата на корена влияят върху тонуса на матката.

мнения, отзиви, коментари, форум

Те увеличават общото ниво на възбудимост както у майката, така и в плода. Ефектът носи риск от плачевни последствия като преждевременно раждане, гибел на плода или аборт. Активните вещества повишават артериалното налягане, което създава още един риск за живота на майката и детето. Дори да е предписана от лекар, билката в никакъв случай не се взема в по-висока от указаната доза. Противопоказания за пиенето й са мастопатия, киста и миома, при които по-добре въобще да не се употребява.

Настойката от женшен е противопоказана и по време на кърмене. Китайски учени извеждат хипотезата, че билката предизвиква патологични отклонения в развитието на детето, сред които дефекти на крайниците и сърдечно-съдовата с-ма. Данните не са изцяло потвърдени, но съществуват и сериозни опасения за генетични отклонения.

При деца

По отношение на малките деца употребата на женшен също не е категорично безопасна. По въпроса има противоположни мнения. Едното гласи, че билката е от полза, но се прилага с ограничения, единствено под контрола на медицинско лице и в неголеми количества. Други източници поставят възрастови ограничения като това на деца до 14-16 години да не се дава дори и разреден чай от женшен.

Женшен
Корейски продукт – тоник, предназначен за деца на възраст от 8 до 10 години

Привърженици на народната медицина казват, че е желателно децата да се ползват от положителните свойства на корена на живота, като посочват следните ползи за детския организъм:

 • повишаване на съпротивителните сили спрямо простудни и вирусни заболявания, включително ангини, бронхити и други;
 • помощ при алергични реакции, в това число и астма;
 • полза при хронични болести и тежки патологии на сърдечно-съдовата с-ма и храносмилателния тракт.

Тези твърдения обаче не са доказани, напротив – има съмнение, че женшен носи вреди върху здравето на дечицата.

Коренът ги прави хиперактивни – те са прекалено превъзбудени, постоянно в движение и в игри. Освен превъзбуда, малчуганът го грози безсъние и раздразнително. От друга страна коренът учестява сърдечния ритъм, който при малките и без това е с по-висока честота, отколкото у възрастните, и вдига бързо артериалното налягане. Има опасение, че женшен при децата предизвиква необратими изменения, които се маркират от симптоми като главоболие, виенен на свят, загуба на съзнание, усещане за горещина или прекалено потене, по-рядко – кръвотечение от носа и пукане на кръвоносни съдове в очните ябълки.

Официално потвърждение за вредите и ползите от женшена при малчугани няма, затова много лекари и народни лечители го изписват, изхождайки от индивидуалните особености на малките пациенти, но предупрежденията стоят и досега не са оборени.

При ниско кръвно налягане

Разните препарати на основата на женшен влияят тонизиращо чрез разширение на кръвоносните съдове. Така кръвта се насища с кислород няколко пъти повече, отколкото при нормални обстоятелства. Затова билката е забранена за ползване при повишени нива на артериалното налягане – хипертония, докато при понижени нива – хипотония, тя се явява добър лек за корекции. Признаци на хипотония, при които спокойно се прилага коренът, са:

Женшен
Най-известното свойство на женшен е да вдига на крака и в най-тежки случаи
 • бързо настъпваща умора;
 • главоболие;
 • вялост;
 • забавени реакции;
 • виене на свят;
 • намален или липсващ апетит.

Женшенът се дава на хора, които живеят и работят в условия на недостиг на кислород – например на жителите на северните страни, на миньорите и други професионалисти, които действат на големи дълбочини, под вода или високо в планината или в небето, включително космонавти.

Някои лечители изписват женшен и на хипертоници, като спазват правилото да се вземат само водни екстракти или силно разреден чай. Смятат, че под тази форма се снижава налягането, честотата на сърдечния ритъм немного се забавя. Докато за хипотониците се прилагат спиртните настойки, които повишават налягането. Важното е да не се пропуска, че в какъвто и вид да бъде, женшенът се взема в минимални количества. Това е свързано със следните две негови свойства:

 • в големи количества билката става отровна и опасна за здравето;
 • ефектът от предозирането не се проявява веднага. Пълният ефект върху бодростта и нормализирането на артериалното налягане настъпва около две седмици след регулярното приемане на препаратите с женшен.

Това пречи на пациента да прецени как му влияе коренът и да коригира дозата.

Терапия при хипотония:
ВидДозаБрой приеманияСрок на приемаПрекъсване
Спиртен разтвор на женшен30 капки2 пъти на ден 20-30 минути преди хранене1 месец10 дни
Екстракт на женшен в мед1/3 чаена лъжичка1 път на ден 30 минути преди хранене2 месеца-
Против пъпки и акне

Акнето възниква по разни причини – основно заради хормонални промени, храносмилателни и простудни заболявания, както и неправилна грижа за кожата. Независимо от причините, лечение на пъпки и гнойни образувания с женшен е показано и препоръчително.

В нар. медицина се ползва паста от женшен, която се втрива в поразените участъци на кожата един път на ден. Полагането й се предхожда от задължително почистване на кожата със спиртосъдържащи препарати. Освен пастите с женшен, са показани и козметичните средства на основата на лековития корен, които се намират в аптеките.

Против пушене

ЖеншенПърво да кажем, че женшен намалява риска от рак вследствие на пушенето. Растението е адаптоген и като такъв добре възстановява всички системи в човешкото тяло. Изследване от 2009 година показало, че използването му удължава живота на мъжете, а друго, десет години по-ранно, доказало, че коренът намалява риска от рак у пушачите.

Женшен способства извеждането на никотин от тялото и е способен да съдейства за спиране на цигарите. Това той го постига в качеството му на естествен антидепресант, който намалява дискомфорта от отсъствието накотин, помага на отказващия цигарите да се справи с тревогата и умората.

Против косопад

Загубата на косменото покритие се провокира както от наследствена предразположеност, така и от разни заболявания и от неправилната грижа за кожата на главата. Понякога косопадът е следствие от неправилно хранене, облъчване, неблагоприятно въздействие на околната среда.

Лечение: женшен със сок от грозде. Пийват се по 1,5 суп.лъжици веднъж в деня, двайсетина минутки след закуската. Курсът на терапията е 1 месец. След 14-дневно прекъсване той може да Женшенизкара повторно. Китайските лечители твърдят, че след броени месеци растежът на нова коса става видим и влиза в норма.

Против импотентност

Нарушението на половите функции – частично или напълно, идва в следствие от травми на гръбначния стълб, наднормени килограми, диабет, наркомания, неумерена употреба на алкохол, също и злоупотребата със сънотворни и успокоителни препарати. Освен това импотентността може да дойде в резултат от депресия и силен емоционален срив.

Лечение

Женшенът е традиционно средство, като се прилага по няколко рецепти.

 • Рецепта 1: 20 г смлени сухи корени от растението с 300 мл 70% спирт, отлежават 20 дни. Понякога течността се разбълникват и накрая се прецежда. Препаратът се пие по 25 капки – до три пъти, трийсет минутки преди яденето за точно 14 дни. При необходимост от повторение се прави прекъсване в размер на 10 дни.
 • Рецепта 2: 40-50 г корени се пускат за 3-4 часа в охладена след кипване сладка вода. Нарязват се и се местят в 500 мл алкохол, в който остават за 17-20 денонощия, на тъмно. Спиртният извлек се взема един път трийсет минути преди да се яде, по 10 мл,, без да се комбинира с вода. Изпитото количество се долива с чист алкохол в течение на две седмици. Целият курс на лечение а 90 дни с две прекъсвания от по 10 дни. Подобно лечение се повтаря едва след една година.Женшен
 • Рецепта 3: от корена се отрязват „ръцете“ – самият корен наподобява човешко тяло – торс с глава, ръце и крака. В краен случай се взема късче корен от която и да е част и се пуска в медицински спирт. Напитката започва да се приема още на следващия ден – по 10 г, на ден по три пъти, на празен стомах. Когато съдържанието намалее, се допълва с още спирт, но не повече от трикратно. После се прави нова тинктура със свеж корен.

Китайските лечители предупреждават, че никога не се пие чужда настойка от женшен – всеки болен си я приготвя сам. Ако се наложи пауза в приемането, то наличната настойка се изхвърля и при възобновяване на лечението се прави нова.

При простатит

При хроничен простатит е възможно приложение на настойка от женшен – купена готова от аптеката или изготвена в дом. условия. В домашната се ползва спирт 70 градуса в пропорция корен към разредител 1:10. Приемат се вътрешно по 20 капки, на ден до три пъти, десетина минутки преди нахранване. (Още ТУК: Лечение на простатит с лекарства и билки. Симптоми, хроничен простатит и др.)

При безплодие
Женшен
Билков продукт с участието на женшен за подобряване на оплодителната способност на мъжа

Безплодието в последно време става все по-широко разпространена диагноза. По статистика всяка четвърта съпружеска двойка изпитва този проблем на гърба си. Женшенът се използва отдавна от източната медицина при липсата на деца. Първите рецепти датират отпреди 20 века и са се предавали чрез сказанията.

Женшенът без съмнение действа благоприятно на хормоналната система, нормализира я и подпомага срещу безплодие. Ползва се за отрегулиране на менструалния цикъл и за повишаване на тестостерона и производството на сперматозоиди, както и за обезпечаване на благоприятни условия за зачеване.

При мъжете безплодието често е провокирано от замърсената околна среда, вредните привички, неправилното хранене, пестицидите и тежките метали, които влияят негативно върху спермата. Затова мъжете, които планират потомство, е потребно своевременно да се погрижат за очистване на своя организъм. Женшенът помага за това, както и за стимулиране на имунната система като цяло. Коренът подобрява еректилната способност на мъжа в повече от 55% от случаите. То се приема за подобряване на подвижността на сперматозоидите.

По отношение на безплодие се препоръчват готови препарати, предписани от лекар.

При херпес

За лечение на херпес се ползват препарати с противовирусно и общоукрепващо действие. Вирусно заболяване по кожата засяга лица с вродени или придобити нарушения в имунната система, затова е оправдано да се ползват препарати, които усилват имунната резистентност като цяло. За успешно лечение е необходимо да се обработва зоната на инфекцията със средства за външна употреба плюс вътрешни средства, които действат противовирусно и противовъзпалително. В тази посока помага женшен – обикновена настойка по 20 капки, до три пъти ежедневно, трийсет минути – както обикновено: преди ядене.

ЖеншенПриготвяне на чай от женшен

Удивително въздействие оказва обикновеният чай от женшен. За приготвянето му се ползва прах от сушен корен, който се пуска с кипната вода и се пари 10 минутки. След прекарването му през марля или цедка, чаят се пие много дозирано – по 1 лъжица до три пъти за 24 часа, в течение на месец. Приложението му се повтаря само след едномесечен период на почивка. Напитката има общоукрепващо,стимулиращо, тонизиращо свойство. Активните й вещества подпомагат нервната система и подобряват апетита, повишават работоспособността. В аптеките се продават и готови чаени комбинации с женшен.

Зелен чай “Златен женшен” на ТианДе

Тази готова комбинация се рекламира като средство за очистване на тялото, но тя има всички действия на корена, описани досега. Разликата е, че напитката носи ароматите на мед и праскова, а в състава си комбинира прочутия корен със зелен чай и други билки. Има специфични указания за запарване.

Цената в интернет е 8 лв за опаковка от 8 г, която според производителя се ползва за 6 последователни запарки.

С пчелно млечице

Женшен се комбинира с пчелно млечице, за да придобие продуктът следните качества:

 • да подобрява процесите на въглехидратния, протеиновия и енергийния обмен;
 • да повишава работоспособността и устойчивостта на организма в интензивни и стресови условия плюс неспецифичната резистентност на човека към неблагоприятна и враждебна околна среда, например прекомерни горещини и студ, радиация, замърсяване на въздуха, епидемии и други. Присъстващите в пчелното млечице аминокиселини, Е-витамин, калий, магнезий и фосфор допринасят за функционалното състояние на мускулатурата.
 • възстановява оптимален хормонален баланс, усилва либидото, еректилната функция, снижава риска от развитие на заболявания на мъжката и женската полови системи. Пчелното млечице съдържа хормоните естрадиол, тестостерон и прогестерон, и също като женшена подпомага сексуалното влечение и потенцията, активизира микроциркулацията на органите в малкия таз, подобрява сперматогенезата.
  Женшен
  Реклама на продукт-комбинация от женшен и пчелно млечице
 • повишава апетита, секреторната функция на храносмилателния тракт, нормализира кръвната захар.
 • има противотуморно действие.
 • подобрява кръвообращението и много други.

Съчетанието се предписва при сънливост, вялост, влошаване на паметта и концентрацията на вниманието, при хронична умора, депресия, анорексия, при ред психосоматични заболявания и за много други.

Обикновено готовите форми са във флакони от по 10 мл и се разреждат с вода на стайна температура и се приемат еднократно в първата половина на деня, по време на ядене. Препоръчителен срок на курса – 1 месец.

Противопоказания: алергии към пчелни продукти, детска възраст, бременност и кърмене, повишена нервна възбудимост и други.

Цената е от 6 до 8 лв според различните форми и производители.

С шизандра

Съчетанието на корена, пчелно млечице и билката шизандра се счита за класическо на Изток, продава се в готов продукт и у нас с цена от 6 лв за флакон. Плодовете на растението, чието друго име е китайски лимонник, подсилват характерните черти на женшена и го подобряват на вкус.

Продуктът се продава на ампули и капсули.

За деца

ЖеншенПовечето продукти с женшен имат предупреждение, че не са подходящи за деца. Посочват се различни възрасти – 12, 14, 16 или 18 години. Въпреки това коренът често се търси по повод укрепване на имунната система на малчуганите, заради прочутите й качества в тази насока. Затова отново повтаряме, че дете, употребяващо женшен, е застрашено от хиперактивност, главоболие и кръвоизливи.

Гинко билоба с женшен

Друга прочута комбинация на корена женшен е с гинко билоба. Съчетанието се сочи за средство за успокояване на нервната система и при емоционална неустойчивост. Подобрява мозъчното кръвообращение и снабдяването на мозъка с кислород, като подчертано вдига умствените способности, ускорява процеса на мислене и подобрява паметта.

Подробности ТУК: Цена на гинко билоба. Как се приготвя като чай. Рецепти с листа. На таблетки. Други.

При по-дълга употреба лекува мигрена, препоръчва се за забавяне на загубата на паметта при страдащите от Алцхаймер. Женшенът пък добавя тонус и енергия и подобрява обмена на веществата.

Въпреки прекрасното си действие, съчетанието на женшен и гинко билоба има двойни противопоказания, тъй като и двете съставки имат своите ограничения при употребата. Затова вземането на такъв препарат е най-разумно да се консултира с лекар и да се следват точно инструкциите и дозировката

Гинко билоба е противопоказан при бременност и кърмене, при риск от вътречерепни кръвоизливи, при хипертония, прекаран инфаркт на миокарда и инсулт, както и за лица с понижени свойства на съсирване на кръвта, защото гинко билоба я разрежда. Отделно съществуват и противопоказанията на женшен, които ще обобщим в края на статията.

Странични ефекти от комбинацията:Женшен
 • безсъние, раздразнителност, депресия;
 • високо или ниско кръвно налягане;
 • разстройване на стомаха, диария, повишен апетит;
 • отсъствие на менструация;
 • обриви, подпухване и други.

Търговски форми

Съчетанието на женшен и гинко билоба се продава във вид на екстракт на таблетки и ампули. Таблетките струват от 12 до 20 лв за 60 бр в опаковка, според производителя. Флаконите са на цена от 5-6 лв за 10 бр в кутия.

С добавено пчелно млечице

Въпреки че съчетанията гинко билоба и женшен, както и корена с пчелно млечице са класически, трите продукта не се съчетават в един продукт, тъй като стават прекалено активни и силно-действащи. Всяка от трите съставки се намира в комбинация с другите две, което снижава донякъде действеността на природните средства.

Дайте мнение и Вие тук!
Ултра гинко и женшен

Продуктът дава превес на гинко билоба спрямо корена женшен, като съставките се балансират в съотношение 8:1.5. Така се подчертава функционалността на съставките в посока мозъчна активност, памет и издръжливост. Цената на таблетките е от 14.90 до 21 лв.

Корен от сибирски женшен

Елеутерокок е растение от семейство Аралиеви, които по свойствата си наподобява женшен и е получил наименованието „сибирски“ женшен. Той расте само в далечния Изток и точно като при женшена, се употребява подземната му част. Има адаптогенно действие и вдига неспецифичната резистентност. Такава настойка се използва срещу:Женшен

 • депресия;
 • тревожност;
 • хронична умора;
 • отслабена имунна система;
 • муковисцидоза.

Диабетиците, които се лекуват с инсулин, не бива да приемат нито женшен, нито елеутерокок. В противен случай се наблюдава хипогликемична реакция.

Но какво се дължи отличието на женшена от сибирския му побратим?

Елеутерококът работи по-бавно от женшена. Организмът се възстановява постепенно и започва сам да се противопоставя на умората, обаче това действие при сибирския женшен е много по-дълго.

Елеутерококът е нетоксичен, обладава надеждни адаптогенни действия, допустим е във всяко време на годината, докато женшенът не се препоръчва в горещини и подчертано се прилага при ниски температури.

EleuterokokСибирският женшен се пие във всяка възраст, докато „златният корен“ не се дава на деца и на здрави възрастни до 40 години.

Големите природни запаси на елеутерокок дават възможност да се произвеждат препарати на негова основа в достатъчно количество, докато това не важи за женшена, чийто добив е доста ограничен.

Употребата на елеутерокок помага за снижаване на глюкозата в кръвта двукратно и увеличава гликогена в черния дроб, с което се различава от женшена. Освен това оказва по-изразено влияние върху въглехидратния обмен.

Изследвания са доказали, че елеутерокока намалява времето за адаптация на очите от тъмно на светло и обратно, което е полезно в периода на сезонните депресии. Освен това вдига остротата на зрението. Ако се пие в течение на месеци, подобрява и остротата на слуха.

И двата корена се използват еднакво успешно в борбата с импотентността

Елеутерококът широко се среща в аптеките и е по-евтин. Препоръчва се дори и вместо кафе като ободряваща напитка.Женшен

Противопоказания:
 1. при безсъние;
 2. висока температура;
 3. деца под 5 години.

Коренът започва да се приема в малка доза, която се увеличава постепенно. При предозиране елеутерококът е нетоксичен, обаче ефективността му съществено се намалява.

Сибирският женшен у нас се продава на капсули, които струват към 25 лв за 100 бр., 17 лв за 60 бр и други подобни според производителя. Може да се срещне още на прах или в течно състояние.

Сибирски женшен с гинко билоба

ЖеншенСибирският женшен също се комбинира успешно с гинко билоба. Продуктът на NUTRILITE, който е с добавка на концентрат с патентована формула от череша ацерола, струва 105 лв за 100 бр капсули. Други продукти като ULTRA комбинират двете основни съставки срещу 9 лв за 20 бр капсули.

Етанолов екстракт на сиб. женшен на капки

Български производител предлага в течна форма екстракт на сибирската разновидност под името „Съкровище от тайгата“. Препаратът е на спиртна основа и се пие след задължително разреждане в някаква напитка – вода, чай или пък плодов сок. Особеното е, че Съкровището се взема след хранене. Струва около 16 лв за бутилка от 100 мл.Женшен

Друга течна форма на чуждестранен производител под името Siberian Ginseng Max се предлага на цена от 39 лв.

На чай

Сибирският женшен влиза в състава на комбинирани чайове, обикновено с източен произход, като комбинациите са десетки – от нашенската шипка, глог и бял трън до съчетания с жасмин, кардамон, зелен чай и други.

Сибирски женшен макс

Това е 100 %-ов билков водно-етанолова екстракт в течна форма, който се препоръчва за граничните сезони, за подобряване на общото състояние на тялото, при тренировки и усилена физическа работа.

Жен Шен Ултима

Под това име се продава препарат, насочен специално към ниско либидо, еректилната дисфункция и преждевременна еякулация. Добавката подпомага качеството на половия живот чрез подкрепа на психостатуса и общия тонус. Според производителя повишава твърдостта на пениса и поддържа възбудата за дълго време.

Ултима се прилага и срещу импотентност. Подходящо за двата пола. Освен женшен, съдържа в състава си шизандра, още няколко билки и рок на елен. Купува се посредством интернет. Цената му е от 45 лв за една опаковка с предвидени отстъпки при покупката на повече на брой флакони.

Жен Шен Форте и Жен Шен Макс

Още продукти, насочен към подобряване на любовния живот, рекламирани като билкова виагра и можен стимулатор в интимната игра. Поръчката е по интернет, продуктите са на сходни цени и вероятно са със сходно действие, както може да се съди по изредените ефекти от всички сексуални стимулатори на основата на женшен

Екстракт от черна мравка и женшен (мравчен женшен)

ЖеншенИнтересна комбинация, произведена в Китай, която се насочва към страдащите от ставни проблеми, както и при дихателни затруднения. Сред активностите са препарата е подкрепа за щитовидната жлеза и забавяне на стареенето. Разбира се, има и всички присъщи на женшена действия. Екстрактът от мравки допринася в продукта 22 вида аминокиселини. Ампулите в опаковка по 10 бр са на цена от 11.70 лв.

Панакс женшен

Хранит. добавка на Now foods във вид на капсули – по 100 бр за 39 лв, при която се подчертава, че използваният женшен е от вида Рanax. Производителят набляга, че след набиране този корен е оставен за сушене минимум 4-6 години, през които в него са се акумулирали максимално от активните вещества.

Женшен
Алкохолна напитка с женшен

Мнения от форуми

Българските потребители не са добре запознати с действието на женшен и във форумите по-често се задават въпроси за действието му, както и дали се прилага при деца. В чуждите форуми, най-често руските, където сибирският корен е много употребяван, се споделят доста положителни мнения за активността му спрямо умора, вялост, лоша концентрация, косопад и други. Ето някои отзиви:

 1. Katherine89: С приближаването на есента почувствах понижено настроение, загуба на вкуса към живота, умора от рутината и постоянно безпокойство. В същото време трябваше да взимам извънредни дежурства на работа. За да въведа тонуса си в норма, започнах да приемам женшен и да ви кажа, подейства!
 2. Батерок: На мен женшенът ми го предписа лекар-мамолог. Обаче преди да го приемате, вижте внимателно инструкцията, може и да не ви подхожда. Особено внимавайте с пиенето вечер и не си позволявайте да е след 17 часа. На мен ми действа прекалено тонизиращо и дори превъзбуждащо.
 3. Pantera_11: Ходих на психолог. Резултатът е начална депресия, нервно изтощение, силен стрес. Сама се отказах от антидепресантите и се обърнах към природни стимулатори. Засега изборът ми е женшен. Първите пет дни го пих автоматично, без да усетя каквото и да било. И изведнъж – след седмица – о, чудо! Наистина придобих желание да изляза от това глупашко състояние!
 4. Аленка: Не го пия постоянно, а когато ми трябва да вляза бързо в норма. Купих си течен екстракт, обаче ми е малко трудно да го отмервам. Може би следващия път ще взема капсули.
 5. VSZproduction: По-добре е от кафе и енергийни напитки, пък и няма никакви химии.
  SA8: Сутринта взех 15 капки и после изведнъж започна да ме носи на сън. Очите ми просто се затваряха, а беше едва 8:30. Това нормално ли е?
 6. astjaajjgi: Много ми е слаб имунитета, постоянно боледувам – поне два пъти през зимата. Започнах да пия капки женшен, пак се разболявам, но вече прекарвам по-леко боледуването, с по-малко болки. Може пък да е плацебо ефект…

Стаен фикус женшен

ЖеншенТова е интересна комбинация от фикус, който е присаден върху корен от женшен, и постига традиционните за бонсая размери. Ефектът идва от факта, че коренът се подава над повърхността на съда с причудливи форми и радва окото. Предназначен е за стайно отглеждане и е сравнително непретенциозен, така че би могъл да оцелее и при не много умели в отглеждането на цветя домакини. Чудесно е, че дори и да се позанемари, след време с малко повече грижа отново се възстановява. Листата му са в наситен зелен цвят и радват окото.

Как се отглежда

Комбинацията, наречена фикус женшен е повече фикус и се гледа като такъв. Не се излага на директно слънце, може да се изнася на тераса, но трябва да се внимава да е на сянка. Подрязва се и се оформя според личните желания. Не изисква много вода, дори се води устойчиво на засушаване – прекрасно за домакини, които забравят да поливат редовно цветята.

Понякога листата окапват, но това е част от нормалното му развитие, впоследствие растението отново става с богата корона. Нараства бавно, но в това е чарът му, защото е от миниатюрните растения, от които не се очаква да избуяват.

Кой женшен е хубав, видове

Съществуват 11 вида женшен.

 1. Обикновен – Panax ginseng. Ще го срещнете под названията китайски, корейски, ориенталски, Five-fingers, Red berry, Ren Shen. Родината му е северо-източен Китай, източните части на Русия и северна Корея. Днес рядко се среща в природата в див вид.
 2. Американски – Panax quinquefolium, който наричат още Pannag, Man Root, Finger Root. Родината му е Северна Америка и Хималаите. Култивира се още в Китай и Франция, също почти не се среща див.
 3. Сан-ци – Panax notoginseng, наричан още San Qi, Pseudoginseng). Култивира се с търговска цел в Китай. През 16 век е смятан за по-ценен от златото. Широко е ползван във Виетнам по време на войната за скоростно заздравяване на огнестрелни рани.
 4. Сибирски – Eleutherococcus senticosus, ще го видите и като Siberian ginseng. Расте в източните части на Русия, Китай, Корея, Япония. Сортът расте бързо, заради което той е най-евтин. Използван е при Чернобилската авария, както и за поддържане на руските космонавти и спортисти за устойчивост срещу стрес.
 5. Oplopanax horridum (Devil’s Club) – от семейството на женшен, като съставката „панакс“ означава, че цери всичко.
  Женшен
  Плантация за женшен

Женшенът от различни местообитания притежава известна разлика в качествата си. Така например американският е най-слаб, той се отразява твърде повърхностно върху ци – жизнената енергия, но затова пък се приема при леко повишена температура. Китайският женшен се смята за средно силен, стимулира движението на ци, със силно успокояващо действие. Сред всички видове за най-активен се счита коренът, растящ в Корея, който има червен цвят и директно води до нежеланите ефекти, ако не бъде премерено дозиран.

Също така има значение колко възрастен е коренът – най-добрите са тези от поне 7-годишни растения. Всъщност колкото по-възрастен е коренът, толкова по-скъп е. Върху цената се отразява и фактът дали е култивиран или див. Някои корени са буквално бутикови и се търгуван на баснословни суми.

Индийски женшен

ЖеншенКазват му още псевдо женшен, защото е родствено на женшена растение – Withania somnifera, и се ползва в Индия с подобни на златния корен свойства – като адаптоген, за енергизиране, подмладяване и удължаване на живота. Индийското му име е Aшваганда.

Употребява се подземната част на храстчето и има подобни на женшена противопоказания. У нас се намира на прах и е с относително невисока цена – от порядъка на 6-7 лв за опаковка от 60 г. Прахчето се размива с топличка вода, плодови сокове или се пуска в чая, но за разлика от женшена се предпочита приемането му вечер, преди сън.

Български женшен

Ще срещнете и това понятие, но го приемете буквално. Така наричат нашенския черен бъз, тъй като се определя като най-силната бълг. билка така, както женшенът е най-силната китайска. Освен това плодовете на бъза донякъде приличат на плодовете на източното растение и най-вече на сибирската му разновидност. В лечебното си въздействие обаче двете растения значително се отличават.

Противопоказания

Това е най-значимата част от цялата ни статия, защото женшенът не само че има сериозни противопоказания – дълъг списък, но и ефектите от неправилната му употреба могат да бъдат много тежки.

По-значимите сред тях са:

 • излишна възбудимост, хиперактивност до нервност, раздразнителност и гняв;
 • кръвотечения, пукане на повърхностни кръвоносни съдове до аборт при бременните;
 • различни възпаления.

Разбира се, използването на женшен в повечето случаи няма необратими последствия, а в повечето случаи предозирането се изразява в:

 • главоболие;
 • намалено самочувствие;
 • гадене и повръщане;Женшен
 • рядък спад в кръвното налягане.

Ако наблюдавате някое от тези симптоми, приемайки женшен, веднага се прегледайте при лекар. Женшен не се ползва при:

 • възпалителни и инфекциозни процеси;
 • кръвотечения, намалена способност за съсирване на кръвта;
 • повишена възбудимост;
 • хипертония;
 • горещо време, през лятото;
 • бременност и кърмене;
 • детска възраст.

Женшен е възбуждаща билка и се взема само до обяд, по изключение и в късния следобед, в противен случай би възникнал проблем със съня. Пиенето на алкохол съвместно с женшен е недопустимо.

Странични ефекти от корена практически няма, ако се съблюдава определеното количество. При неразположение се намалява приеманата доза, а ако дискомфортът продължи – напълно се прекратява.

Възможно е да възникне интоксикация при еднократна доза от 200 мл и повече настойка от женшен. Интоксикацията се установява по появата на обриви, световъртеж, главоболие, а понякога и висока температура.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

3 Мнения

 1. Ползвам тибетски женшен със гинко билоба и съм много доволна. Страхотна комбинация е! ?

 2. Привет на всички,
  Бих искала да изразя мнение относно продукт, който е споменат в статията. Макар и в повечето случаи проблемът да е в психиката на мъжа, идва време, когато половата мощ намалява. Прибегнахме до тези хапчета Ултима с женшен. Подходих скептично, но в интерес на истината ефект имаше (разбира се съпругът ми не стана като 20 годишен, но все пак сме доволни…) Приложила съм линк в полето Интернет страница, за да е ясно за кой продукт говоря: jenshenultima.com.

 3. Николай

  Благодаря за добре представената информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.