нивалин гел янсен силаг - 02

Синтетичен близнак замества блатното кокиче

Алкалоидът галантамин, който е активно вещество на популярния лекарствен продукт Нивалин и досега се получаваше единствено чрез извличане от блатно кокиче.

Той вече е синтезиран по химичен път, съобщиха от Софарма.

нивалин гел янсен силаг - 03През 2006 г. нашата фармацевтична компания кандидатства и спечели финансиране по този проект от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Целта беше да се получи активното вещество галантамин по синтетичен път, с което частично да се замени ползването на дефицитната растителна суровина – надземните части на растението.

Българският научноизследователски екип е вторият в света, който синтезира синтетичен галантамин /първи е този на компанията Янсен-Цилаг, която използва съставката в лекарство за Алцхаймер/.

Търсенето на лекарствени продукти на база галантамин, както и на самото активно вещество като самостоятелен продукт се повишава в световен мащаб поради разширяването на приложението им като инхибитор на ензима ацетилхоли-нестераза.

нивалин гел янсен силаг - 01Нивалинът подобрява предаването на нервните импулси в централната и периферната нервна система.

Дайте мнение и Вие тук!

Използва се за лечение на заболявания на периферните нерви, свързани с двигателни нарушения, при парализи след полиомие-лит, инсулт, детска церебрална парализа, мускулна дистрофия и др.

Прилага се също в анестезиологията, физиотерапията и токсикологията.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Владимир

    Блатното кокиче у нас, в България загива! Обявено е като защитено растение в Българската Родина, но индустриялната му експлоатация от Софарма, която е подчинвена на нечовешки, антисоциални и корпоративни интереси за печалба, тази експлоатация постави в риск от пълно изчезване на цели популации от това невероятно растение.
    Стар съм и съжелавявам за младите години, в които като гражданин бих раздал справедливост с пръст на спусъка на нещо скорострелно. Като мишени бих посочил в онези години и акулите от Софарма, да горят в Ада дано!
    Но ще се радвам, ако се родят народни мъстители и започнат да наказват с разстрел всеки предател на България и на Българските интереси – от индустриалци до политици, пардон: смъртно наказание за всички политици до ден днешен! Те носят пряка вина и за изчезването на блатното кокиче!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.