български вариант на низорал крем мнения
низорал или нистатин

Низорал крем или Нистатин? Мнения. Топ цена за Низорал шампоан

Низорал, спасителят от гъбички: антибиотик ли е този медикамент. В какви случаи да търсим низорал. Заместители и аналози. Прилага ли се при малки деца. Кетоконазол. Какви странични ефекти има

Нека започнем с това, за което всички ни питат, и по-долу ще продължим с мненията, страничните ефекти и описанията на продуктите, включително и за Низорал крем.

Откъде да купим Низорал шампоан?
Низорал шампоанНизорал тоник
НИЗОРАЛ КЕЪР Шампоан 200 мл. голяма опаковкаНИЗОРАЛ КЕЪР Тоник за сърбящ и раздразнен скалп 100 мл., голяма опаковка
Виж ценаВиж цена

Низорал: позната дума, най-често я свързваме с шампоана против пърхот. Всъщност низорал – това е класически лекарствен препарат с прогивогъбичен ефект. Прилагането му с терапевтична цел е многолико и далеч не се изчерпва само с въпросния шампоан. Освен това лечението с низорал изисква точно спазване на специалните правила, тъй като са възможни определени странични ефекти. Особено внимание се изисква например от жените над 50 години, склонните към алергични реакции, хората със заболявания на черния дроб.

Внимание се изисква и от лекуващите: те трябва да се замислят например за това как лечението с низорал ще се отрази на функциите на надбъбречните жлези на техен рисков пациент, или може ли безопасно продуктът да се приема заедно с друго лекарство, което има хепатотоксичен ефект. Но за всичко това ще разкажем подробно в нашия текст, посветен на медикамента низорал и начините на ефективното му прилагане.

Антибиотик ли е низорал, какво действие има?

Низорал е антимикотик: лекарствен препарат с активен компонент кетоконазол. Формите му са приложими при заболявания на кожата, лигавиците, ноктите, скалпа и вътрешните органи. Ефективен при безброй патогенни гъбички. Прилага се както за лечение, така и профилактично – за да се предотврати потенциална микоза – например при прилагане на антибиотици и преди всичко за отслабен от друго заболяване организъм.

Низорал може да се използва като средство за лечение на инфекции по лигавиците на стомашно-чревния тракт. В списъка са още вагиналните кандидози, гъбички по ноктите, системни микози и за предпазване от гъбични заболявания у хора с отслабена имунна система.

При гъбички кандида и лишеи

Заразата с кандида често тормози представителките на нежния пол. Вагиналната зараза се оказва лесна за “придобиване” и упорита, трудна за лечение. Почти при всички случаи тя придобива хроничен характер и най-неприятна и досадна е седмица преди цикъл. Ако една жена страда от вагинална кандидоза (кандида албиканс), тя трябва на всяка цена да се лекува под лекарски контрол. Терапията е комплексна, само един антимикотик или само една форма по правило не е достатъчна. Обикновено се комбинират вагинални глобули и таблетки за перорален прием.

Низорал дава такава възможност за комбинирано лечение. Препоръчват се вагинални супозитории – една “свещичка” вечер преди лягане, в продължение на 5-7 дни. Същевременно при упорити инфекции са ефективни таблетките низорал. Взема се една таблетка от 200 мг дневно по време на хранене, продължителността на терапията е същата, обикновено пет дни са достатъчни. Няма да навреди комбинирането с практики от народната медицина – вани и промивки с билки, които действат антисептично и противовъзпалително.

Лечението на разноцветен лишей също може да разчита на продуктите низорал. Приложима е кремообразната форма; кремът с двупроцентно съдържание на кетоконазол трябва да се използва в проблемните зони в продължение на 2-3 седмици, за да има резултат. Низорал се полага върху чиста и подсушена кожа, така че медикаментът да образува тънък филм. Ако обаче засегнатата от лишей зона е твърде голяма, дерматологът може да препоръча прием на таблетки низорал. Схемата е една таблетка от 200 мг дневно в продължение на 10 дни.

низорал
С шампоан низорал успешно се лекуват пърхот и себореен дерматит
За гъбички по ноктите, по краката и по езика

Съвременната фармацевтична индустрия разполага с удивително много средства за борба с гъбички по ноктите и въпреки това този проблем си остава твърде сериозен, мъчен за решаване и изискващ дълго лечение. Към т.н. онихомикози са ориентирани и немалко практики от народната медицина. Ще откриете без затруднение рецепти за гъбички по ноктите с домат, чесън, лимон, зехтин и какво ли още не. Може да опитате и с низорал: класическата схема е една таблетка от 200 мг дневно в продължение на една година! При такова продължително лечение няма как да не се проявят някои странични ефекти на медикамента, а при низорал рискът е за черния дроб. Затова подобно лечение изисква системен контрол.

“Фигурин

В някои случаи може да се съчетае приемът на таблетки низорал с противогъбичен продукт за външно приложение. Не е задължително това да е непременно низорал, но да съдържа кетоконазол е добре. Има една особеност при такава терапия: възможно е в даден момент да ви се стори, че сте се излекували – не разпознавате познатите и неприятни видими симптоми на заразата. Не бива обаче да прекратявате лечението, защото микозите са упорити и задължително недоизлекуваната зараза ще се активира отново.

Не са редки и случаите с гъбични инфекции по ходилата и между пръстите на краката. Обикновено такива инфекции стават факт при посещения на басейни и сауна. По принцип тези части на тялото са уязвими, защото се потят и са влажни. При пропуски в хигиената ситуацията става благоприятна за гъбите. Т.н. дерматофити – тип гъбички, които причиняват тези проблеми, могат да се третират с низорал под формата на двупроцентния крем. Поразените от инфекцията участъци се намазват веднъж дневно в продължение на четири седмици.

Гъбичките по езика и в устната кухина са наистина мъчителна история. Има няколко разновидности на орални микози, като най-често се касае за инфекция с кандида. Възможни са както при деца, така и при възрастни. Възрастните пациенти развиват този проблем при отслабена имунна система, лечение с антибиотици, при носене на протези или при няколко фактора в комбинация. Препоръчителна е терапията с таблетки низорал, веднъж дневно по една таблетка от 200 мг. До три седмици.

низорал
Таблетки низорал за системно лечение на упорити микози

 

При косопад, пърхот, себореен дерматит и алопеция

Косопад или алопеция, пърхот, себореен дерматит – всички тези форми на кожни отклонения по скалпа, могат да бъдат третирани с низорал под формата на шампоан. В състава на този шампоан са включени множество компоненти, но най-съществена роля там играе кетоконазолът. Шампоанът шмо пржотивогъбично и противомикробно действие. Той намалява събрежа и лющенето на скалпа, неприятни усещания при пърхот, себорейна екзема, лишей. За отбелязване е това, че кетоконазолът не се усвоява трандермално, т.е. не преминава в кръвта.

Как се прилага? Шампоанът се нанася върху скалпа, втрива се внимателно в корените на косата и се оставя да действа пет минути. После се измива обилно с вода. Тази процедура се изпълнява два пъти седмично за две до четири седмици. За да не се получат рецидиви, след това е добре да се продължи профилактично измиване със същия шампоан, веднъж седмично или веднъж на две седмици.

При баланопостит

Баланопостит е възпалителен процес, който засяга главичката на пениса – баланит, и препуциума – постит (medik.bg). Причината за този немаловажен проблем може да бъде и гъбична инфекция, обикновено причинителят е кандида. Специалистите съветват в случаите, когато имате съмнение за нещо от този род, без притеснение да потърсите лекар – а да не се опитвате да се справяте самостоятелно. Рискът е да се получи хронична инфекция и нещата да се усложнят.

низорал
Крем низорал се полага 1-2 пъти дневно

При кандидозен баланопостит един от вариантите за успешно лечение е третиране с низорал. Лекуващият определя индивидуална схема, която може да включва прием на таблетки низорал, а също и третиране с медикамент за локално външно приложение. В някои случаи се изписва комбинирана терапия с включване и на кортикостероид, като се изработва схема с достатъчно голям времеви интервал между двата типа медикаменти. За облекчаване на неприятните симптоми като сърбеж и оток може да се прилага низорал крем или средства от рода на тридерм.

При бременност

Някои от продуктите низорал могат да се използват без проблеми по време на бременност и кърмене, например крем и шампоан. Все пак е задължително да се спазват правила за безопасност, като се внимава продуктът да не попада в очите. Таблетки низорал могат да се прилагат краткосрочно по време на бременност, но само ако това е препоръчаво от лекар. Кърмещите жени обаче не бива да вземат таблетки низорал.

Според някои източници обаче по-сигурно е бременните да ограничат и дори да не използват низорал в каквато и да било форма, освен ако не им е препоръчано от лекар след оценка на възможния риск.

При витилиго

Както е известно, витилиго – това е проблем на кожата, която губи обичайното си разпределение на меланин и различни участъци от нея се покриват с бели петна. Науката все още няма еднозначно решение за лечението на витилиго и може би по тази причина самолечението и прилагането на различни лекарства и народни средства се вихри надлъж и шир. Лечението с низорал е сред обсъжданите варианти: пациентски форуми съдържат коментари за прилагането на крем и шампоан низорал – твърди се, че помага и че избелелите участъци връщат естествения си тен. В това би имало логика, ако витилиго се причинява от гъбични инфекции – а това не е така.

При псориазис

Тук ще стане дума за шампоана низорал. Прието е да го считаме за средство срещу пърхот, но се оказва, че повлиява успешно и случаи с псориазис. Ефектът е налице, ако се спазват точно указанията за прилагане на шампоана. Продуктът върши работа в случаите, когато псориатичните плаки са разположени по скалпа.

Необходимо е малко количество от шампоана да се нанесе върху плаките и да се масажира леко 10-12 минути. Следва измиване – обилно! – само с топла вода. Процедурата се изпълнява  може да са 14; след това още 10 дни се прави през ден. Профилактично след този курс трябва да се мие косата с низорал веднъж на две седмици. Не се плашете, ако след първите 2-3 масажа скалпът се зачерви и започне да ви пари – това преминава.

При розов лишей

Розовият лишей е кожно заболяване, при което по тялото се появяват червеникави петна. Постепенно те се разрастват и образуват рингове от раздразнена кожа, които след време започват да се лющят. В някои случаи проблемните зони се повлияват добре от прилагането на крем низорал, още повече в съчетание с кортикостероиди. Успешна формула на терапия е да се използват паралелно кортикостероид и низорал за локално външно приложение – кортикостероидът сутрин, а низорал – вечер.

За мазна коса

При мазна коса – мазен пърхот, себорея, себореен дерматит по скалпа – използването на шампоан низорал доказано върши работа. Прекаленото омазняване на окосмените зони по тялото създава благоприятна среда за патогени – бактерии и гъбички, затова необгрижената мазна коса може да се превърне в проблемна зона и е добре навреме да се неутрализира. Шампоанът се използва два пъти седмично, като еднократната доза за измиване се нанася върху целия скалп и косата и след пет минути се измива с топла вода обилно. След като омазняването на скалпа и косъма се нормализира (за това е необходимо да се преоцени и начинът на хранене!), прилагането на шампоан низорал се разрежда до веднъж на седмица или на 14 дни.

При акне и за лице

Крем низорал е приложим при зони с гъбични инфекции по лицето, както и при акне с доказано наличие на гъбична инфекция. Обичайното прилагане е в проблемните точки – веднъж дневно за 3-4 седмици. По съвет на дерматолог тежки форми на акне могат да се третират два пъти дневно.

За деца

Медикаментът низорал може да се прилага при деца над тригодишна възраст. Ако се лекува системна инфекция в различни зони на тялото и засягаща различен тип тъкани, може да се дава низорал под формата на таблетки. Ако няма специална лекарска препоръка – дозата за деца с тегло 15-30 кг е половин таблетка от 200 мг веднъж дневно.

Шампоанът низорал може да се използва за деца – но с повишено внимание, тъй като не бива да попада в очите.

За кучета и котки

Низорал е сред “човешките” медикаменти, които се прилагат за кучета и котки при различни дерматомикози. Препоръчва се измиване с шампоана низорал, а при масирана проява на микозата с опадване на козината – и вътрешен прием. Дозата трябва да бъде определена от ветеринарен лекар, както и продължителността на приема. При упорита микоза системното лечение може да продължи  2 до 4 седмици.

Разновидности и цени

Низорал дава възможности за избор на формата според конкретната диагноза и според общото здравословно състояние, възраст, килограми, поносимост към антимикотици  и пр. В някои случаи терапията с низорал е на поносима цена, но ако трябва да се пият таблетки цяла година например, това ще си е доста сериозен разход. И все пак има случаи, когато този разход трябва да се направи в името на здравето.

Низорал на шампоан + цена

nizoral-care-shampoan-200ml-300Това е лечебен шампоан, не бива да се приема за хигиенно средство за постоянна употреба. Диагнозите, при които се препоръчва, се повлияват при двукратно измиване с низорал в рамките на седмица. Освен за лечение на скалпа може да върши работа и при кожни проблеми на лицето и гръдния кош.

Най-често низорал шампоан е търсен при лющене на скалпа и обилен пърхот; при себореен дерматит с образуване на плаки и лющене по лицето и гърдите; при питириазис верзиколор – сърбящи петна с кафеникави и бели корички по торса. Ако лекувате с низорал себореен дерматит и пърхот трябва да знаете предварително, че е възможно след използването на шампоана да забележите интензивно опадване на косата. Това е един от възможните ефекти, който отзвучава след успешното неутрализиране на основния проблем.

Шампоан низорал се набавя без рецепта от аптеките, средната цена за 50 мл е около 15 лв.

Низорал на крем + цена

nizoral-krem-300Крем низорал съдържа два процента от активния компонент антимикотик кетоконазол. Използва се срещу инфекции на кожата, причинени от гъбички или дрожди. Върши работа при себореен дерматит – по лицето и тялото,ь както и при проблеми от подобно естество по тялото, слабините, крайниците. При тежки инфекции може да се прилага паралелно с крем от групата на кортикостероидите при спазване на времеви интервал: кортикостероидът третира проблемната зона сутрин, а с низорал мястото се обработва вечер. И тук е в сила предупреждението продуктът да не попада в очите. Този крем е за лечение само на възрастни.

Инфектираните места трябва да се обработват с крем низорал веднъж дневно в продължение на две до 6 седмици.

Възможни са алергични реакции – зачервяване и сърбеж, което е сигнал да спрете този медикамент.

Цената на крем низорал 2% е 3.80 до 4 лв за 15-грамова тубичка

Низорал на таблетки (хапчета) + цена

Антимикотикът низорал е окачествен като съвременно лекарствено средство за борба с гъбични заболявания от различен тип. Той е производен продукт от базовото вещество имидазолдиоксолан. Притежава фунгицидни и фунгистатични свойства, т.е. може да унищожава гъбичните патогени или да възпира размножаването и развитието им. Биоактивните компоненти в състава на низорал блокират синтеза на вещества, жизнено важни за изграждането на клетъчните мембрани при гъбички и дрожди. Лекарството е добър вариант за лечение при инфекции от дерматофити, дрожди и дрождоподобни гъбички, причинителите на системни микози, дерматомикози, причинителите на упоритите кандидози.

С помощта на низорал таблетки се унищожава опасността от висши групи гъбички и грамположителни коки. Това е и добро средство за профилактика на гъбични инфекции, които са следствие от отслабен имунитет при тежко болни пациенти – лекувани с антибиотици. Използва се и за лечение на инфекции по лигавиците на стомашно-чревния тракт. Вагиналните кандидози от хроничен вид и поразените от онихомикози нокти също се поддават на терапиите с този продукт. Низорал най-сетне е добър вариант за профилактика срещу системни микози и изобщо е познат на съвременната световна фармакология ефективен антимикотик. Същевременно науката е категорична, че продължителният прием на таблетки низорал създава рискове за чернодробното здраве; по тази причина дори в някои страни таблетната форма на лекарството е изведена от употреба.

За страничните ефекти на таблетките низорал трябва да се говори с лекар преди да започне приема им. Необходима е оценка на потенциалния риск за здравето при всеки конкретен пациент.

Таблетки низорал се изписват в случаите, когато инфекцията е упорита и не се повлиява от локалните форми като крем или шампоан. Това е вариантът при вагинални инфекции, инфекции на вътрешен орган или няколко органа, инфекции на устната кухина и гърлото. Дозата е от половин таблетка ри деца над три години до една – при възрастни. Индивидуалната доза и продължителността на лечението с таблетки низорал се определя от лекар. Терапията – в зависимост от третирания здравословен проблем – може да продължи от пет дни до една година. При изписването на низорал таблетки лекуващият следва да прецени дали не са налице противопоказания – например чернодробно заболяване, или рисково паралелно лечение с низорал и друг медикамент.

Цената на една опаковка – 30 таблетки от 200 мг, е около 25 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Глобули и свещички  (вагинално)

Низорал може да се използва и под формата на вагинални глобули/свещички. Това се практикува при кандидози, но не и по време на бременност или кърмене. Не се препоръчва прилагане при момичета под 12-годишна възраст.

Тази форма може да предизвика някои странични ефекти като хиперемия, сърбеж и парене. Организмът може да реагира на терапията с глобули и чрез болки в стомашно-чревния тракт или зъбите.  При алергична реакция поставянето на свещичка може да причини обрив и сърбеж в интимната зона.

При лечението с вагинални глобули ведикаментът се полага дълбоко във влагалището вечер преди лягане. Терапията продължава 3-5 дни; тази форма може да бъде съчетана и с прием на таблетки низорал за същия срок или до 10 дни, в зависимост от тежестта на инфекцията.

Глобулите низорал могат да се намерят в опаковки по 3 (х 400 мг всяка) за 15-16 лв опаковката.

Има ли низорал спрей?

Специализираните сайтове не съдържат информация за такава форма. Съществуват обаче други антимикотици в спрей форма, например ламизил спрей. Ако предпочитате този  тип лекарствено приложение, потърсете с помощта на дерматолог и фармацевт най-подходящия медикамент за вашето заболяване!

Действие на веществото кетоконазол (ketoconazole)

Кетоконазол е противогъбичен продукт: има фунгистатично и фунгицидно действие. Това е активната съставка в серията продукти низорал; ефектът от присъствието му зясяга синтеза на ергостерол, триглицериди и фосфолипиди – необходими за синтеза на клетъчните стени при гъбичките. Така гъбичките губят способността си да образуват колонии.

Кетоконазолът е активен към дерматофити, кандида и плесени. Има данни и за ефективност на кетоконазола при лечението на хормонозависими форми на рак на простатата.

Таблетки с активна съставка кетоконазол се усвояват пълноценно – особено в киселата стомашна среда. Терапевтичният ефект постига максимум два часа след приема, когато кеноконазолът се свърже с протеини и еритроцити. Прониква успешно в телесните течности, включително тази в гръбначния мозък. Метаболитните продукти на кетоконазола се отделят от организма за четири денонощия, основно чрез фекалиите.

При вагинално и локално външно приложение кетоконазолът практически не прониква в кръвта.

Кетоконазолът помага при лечението на широк спектър гъбични инфекции на кожата и лигавиците, включително на устната кухина и вагинални; при лишеи, себореен дерматит, очни микози, системни микози, гъбичен сепсис, микози на имунодефицита – за профилактика. Други случаи са микози на ноктите, косата, фоликулит и др.

Кетоконазолът трябва да се избягва при алергия, остри чернодробни заболявания; специална оценка се изисква при бременност и кърмене заради възможен негативен ефект върху плода:бебето. Обикновено тези състояния не допускат перорален прием на медикаменти с кетоконазол.

Кетоконазолът може да провокира странични ефекти от рода на главоболие, световъртеж, сънливост, гадене и повръщане, чернодробни смущения и хепатит. Негативните ефекти по-често се проявяват след приложение, по-дълго от 14 дни. Сред смущенията могат да се проявят още нарушения на менструалния цикъл и отслабване на либидото.

Заместители и аналози на низорал

По различни причини низорал може да се замени с друг антимикотик. Някои от противогъбичните продукти действат по-добре при вътрешен прием, други са ефективни при локално външно приложение и по-точно при отделни диагнози.

Низорал или кетозал?

Кетозал е алтернатива на шампоана низорал. Препоръчва се при пърхот и инфекции, причинени от Malassezia furfur, себореен дерматит, както и кожните проблеми питириазис верзиколор, разноцветен лишей.

При питириазис верзиколор, разноцветен лишей шампоанът се прилага веднъж дневно в продължение на пет дни. Проблемният участък се намазва внимателно и след пет минути кетозалът се отмива внимателно. При опасност от този кожен проблем кетозал се прилага в началото на лятото профилактично – веднъж дневно за три дни.

При пърхот и себореен дерматит прилагането е както при низорал шампоан, два пъти седмично за 2-4 седмици.

Шампоанът може да се използва по време на бременност и кърмене, но употребата му е ограничена при деца – трябва да са навършили 12 години. При отмиването на шампоана от скалпа трябва да се внимава да не попадне в очите.

Низорал ири нистатин?

Нистатин е антибиотик с антигъбичната съставка микозамин. По-често от низорал препоръчван при гъбични инфекции на половите органи – вулвит или баланит от гъбички. Прилага се при възпалени и с нарушена цялост зони – ъглите на устните, кожата между пръстите. Подходящ при бебета – срещу подсичане под пелени, профилактично при гъбични възпаления при потисната имунна система.

Обработката с нистатин за локално външно приложение изключва поставянето на стегната превръзка. Продължителната употреба може да провокира контактен дерматит и уртикарии. Таблетките са предпочитани при кандидози, локализирани в различни зони на тялото.

Продуктът нистатин може по преценка на лекуващия и в зависимост от вида на микозата да бъде приложен под формата на таблетки, крем, маз или лосион.

Низорал или ламизил?

Ламизил с активен компонент тербинафин най-често се препоръчва за лечение на гъбички по стъпалата и ноктите. Фунгицид – убива гъбички от дерматофитните видове  Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes, Trychophyton verrucosum, Trychophyton violaceum, Trychophyton tonsurans, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum. Лекува също инфекции, причинени от кандида албиканс и Pityrosporum orbiculare. Популярните форми са крем, дермгел и спрей. Не се използва при деца под 12 години. Прилага се и при лечение на трихофитни инфекции по лицето, за уши, при лишеи и псориазис.

Полижинакс

Полижинакс е противогъбичен продукт под формата на вагинални глобули. Използва се при инфекции, причинени от Candida albicans, Cryptococcus, Hystoplasma. Макар да е смятан за остаряло лекарствено средство – заради съдържанието от нистатин, полижинаксът е ефективен при правилно изпълнение на препоръганата от АГ-специалисти терапия. Лекува в рамките на 6-12 дни, като паралелно се препоръчват средства за подкрепа на имунната система. Продуктът е ефективен и при комбинирани инфекции, в които участват упорити патогени от типа на ешерихия коли.

Понякога полижинакс може да се използва като компонент от комплексна терапия на гинекологично заболяване. Работи при стрептококи, уреаплазма.

Екзодерил

Един от популярните днес продукти за лечение на гъбички по ноктите. Актуални са формите писалка и лак за нокти. Всъщност продуктът има и варианти разтвор – капки и крем и чрез активния си компонент нафтифин спасява от гъбични заболявания на кожата. Чрез комбиниране на различни форми може да се осъществява успешна терапия на ноктите и кожата около тях. Пациентските отзиви за екзодерил обаче не винаги са положителни. Не са малко очевидно потребителите, според които парите за екзодерил са на вятъра и никакъв ефект от терапията с него няма.

Дактакорт

Дактакорт е съчетание от противогъбичната съставка миконазол и кортикостероида хидрокортизон. Продуктът е за локално външно приложение, но върши работа само в началната фаза на инфекцията. Веднага след като проличи ефектът от приложението му, той трябва да се замени с крем дактарин. Проблемът тук е кортикостероидната съставка, която не бива да се използва продължително.

Обикновено дактакорт се полага върху неголеми участъци на засегнатата кожа един или два пъти дневно. Използва се минималното полезно количество; ако предозираме или използваме по-дълго от позволеното, кожата изтънява, появяват се обриви и мястото е податливо за подкожни кръвоизливи.

Кремът дактакорт не е подходящ за лечение на кожни проблеми по лицето. Много трябва да се внимава да не попадне в очите или устата.

Или микомакс ?

Ето и един флуконазолов лекарствен продукт; използва се под формата на ампули, гел, капсули или таблетки. Прилага се при сериозни заболявания като менингит, инфекции на дихателните пътища, инфекции на лигавици – на устата, стомаха и половите органи, инфекции по кожата и ноктите. Лечението с микомакс изисква спазване на специална диета и добра хигиена, особено при вагиналните инфекции. Така например противопоказани са сладките храни, захар и подсладени напитки, тъй като създават благоприятна среда за гъбичките и активират размножаването им. Приемът е различен и зависи от характера на гъбичната инфекция. Така например при вагинална инфекция се дават 150 мг от лекарството еднократно, а в други случаи е необходим прием от по една-две седмици. При бременност и кърмене по принцип се избягва, а за деца се използва специална SIR-форма.

Флажил?

Метронидазол е активният антимикотичен компонент в състава на флажил. Лекарството се прилага под формата на таблетки или вагинални глобули.  Най-често се препоръчва при вагинити, инфекции от анаеробни патогени, инфекции от амеби. Не бива да се прилага по-продължително от десет дни и не повече от 2-3 пъти в рамките на една година.

Медикаментът трябва да се прилага много внимателно, ако потенциалният потребител има заболяване на периферната или централната нервна система.

Флуконазол

Ефективен антимикотичен продукт под формата на капсули за перорален прием. Прилага се при при криптококови инфекции, включително за пациенти със СПИН или с трансплантирани органи,  при кандидози от различно естество, включително системни, при дерматози от различен тип, при пациенти със злокачествени заболявания – на химиотерапия, податливи на микотични инфекции.

Медикаментът не се препоръчва при пациенти с чернодробни проблеми, бременни и кърмачки. Лечението може да е продължително – например при менингит до 8 седмици, а при генитални кандидози вкл. баланит еднократно; същевременно с цел избягване на кандидозен рецидив може да се препоръча профилактичен прием веднъж месечно за една година.

Дактарин

Дактарин под формата на крем или орален гел е антимикотично средство за дългосрочно приложение. Необходимо е да се спазват инструкциите за приложение – особено за дактарин гел, който лекува инфекции на устната кухина и гърлото. Прилага се при деца над 12 години и възрастни, като се държи максимално в устата и се поглъща на малки порции. Процедурата се изпълнява след хранене. Ако пациентът носи зъбни протези, трябва да ги снеме и след измиване да ги намаже с гела, за да не станат място за заселване на гъбичките

Дактарин не бива да се използва при малки деца, пациенти с чернодробни проблеми и такива на постоянна терапия с определени медикаменти по списък. Терапията с дактарин крем може да замени и да е алтернатива на низорал крем.

Мнения

  • Blizna4e от bg-mamma.com: “Ползвала съм Низорал.Ефект почти нямаше.От СЕЛЕСУН БЛУ пък още повече пърхот получих а и ми се разрани кожата на главата.Преди ми помагаше ВИШИ против пърхот.Напоследък взе да не действа.Затова взех драстични мерки и се мажа със спирт Антимикобета (моите проблеми са предимно към краищата на лицето,около ушите и челото, затова е по-лесно там да се мажа със спирт) От спирта всичко изчезва.След намазване със спирт се мажаи със крем Дипрозон (който е против гъбички) За сега само това ми помага против пърхот,себорея и всякакви подобни…”
  • Murzel от bg-mamma.com: “Не съм ползвала Низорал, но две мои познати са го ползвали и са ми казвали, че е имало ефект и при двете, но след спиране на употребата на шампоана – пак се появявал пърхут.”
  • Анелия Владова от framar.bg: “Здравейте,аз имам габички по скалпа и преди ми помагаше шампоана (низорал),но вече не.Дали кремът е подходящ за употреба,ак да мойе ли да го ползвам без да се консултирам с лекар?”
  • Framar.bg: “Трудно може да нанесете крем по скалпа. Много важно за употребата на шампоана е престоя на пяната за 5-7 минути. “

Странични ефекти

Низорал е сред лекарствата с немалко потенциални странични ефекти, които обикновено се проявяват при прием или прилагане на по-високи дози и за по-дълго време

Приемът на таблетки низорал може да провокира болки в стомаха, гадене и повръщане, диария, функционално разстройство на черния дроб. Възможни са също пресъхване на устата, подуване на корема, токсичен хепатит, повишена активност на чернодробните ферменти.

Нервната система реагира с главоболие и обща слабост, безсъние, тревожност, лесна и постоянна умора. Съобщавано е за рязко намаляване на артериалното налягане и други смущения от типа на гинекомастия, непоносимост към алкохол, анорексия.

Сред възможните смущения са фотофобия, псевдо-анафилактичен шок, кръвоизлив от носа, миалгия като реакция на костно-мускулната система, нарушения на менструалния цикъл. Показателни са дерматологичните реакции – сърбеж, обриви, алопеция. При лабораторни изследвания могат да се установят отклонения от рода на намалени тромбоцити. Съобщавано е също за отоци и треска.

Прилагането на крем низорал в отделни случаи причинява сърбеж, парене и зачервяване. Прилагането на шампоан низорал в редки случаи провокира алергични реакции, изразени в сърбеж, усилено лющене на скалпа, засилен косопад, раздразнение и сълзене на очите, промяна във вкусовите усещания, копривна треска и промени в структурата на косъма.

Може ли с алкохол?

Специалистите предупреждават за ограничаване или дори за пълен отказ от алкохол при терапии с низорал. Едната причина е претоварването на черния дроб, който трябва едновременно да понася натоварването от медикамента, а от друга – на алкохола.

Освен това има риск да се получи т.н. атабус-реакция, изразяваща се в гадене и повръщане, сърдечни смущения от рода на тахикардия. Комбинирането на алкохол с низорал в таблетна форма постига ефект като при приема на лекарствените продукти за отказ от алкохол. При неразумно съчетаване на двата фактора и проява на описаните симптоми незабавно трябва да се търси медицинска помощ.

Източници:

  1. https://www.drugs.com/Nizoral.html
  2. http://www.neboleem.net/nizoral.php
  3. http://www.tiensmed.ru/news/nizoral-wkti

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Psoriasis

Лечение на псориазис: Клиники в България и др., диета. Физиотерапия

Лекува ли се псориазис – методики, средства, клиники. Къде в България да се консултираме. Диференцирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *