Лечение на депресия с вода
Депресията подлежи на лечение

Лечение на депресия с вода. Принципи, билки, санаториуми

Как се осъществява лечение на депресия с вода. Ползата от солената вода. С хималайска сол. Чайове. Минерална вода, каменна вода. Принципи на водолечението. Санаториуми и минерални бани

Лечение на депресия с вода: това шега ли е? Всъщност хората днес все по-често страдат от депресии, а те – според уверенията на лекарите – имат такива проблеми не само заради стреса и преумората, но и заради системното…обезводняване. Ако усещате необяснима умора и раздразнение, осигурете си първа помощ – просто изпийте една-две чаши вода!

Лечение на депресия със солена вода

Ще се изненадате да чуете, че комбинацията от вода и сол е едно от най-надеждните лекарства срещу депресивни състояния. И специалистите признават, че пиенето на солена вода на гладно в продължение на седем дни може да възроди всяка клетка в човешкия организъм и да овладее не един неприятен симптом.

депресия, как се лекува с вода?
Причините за депресия могат да бъдат разнообразни

Има проста методика за изчисляване на необходимото количество вода за даден човек. Формулата е: делите килограмите си на 12. Ако сте 70 кг, трябват ви 6 чаши вода дневно. Две чаши затоплена вода изпивате сутрин след ставане; между закуска и обяд изпийте на глътки още две; между обяда и вечерята – още 1-2. Не е добре да се пие вода по време на хранене; най-добре е да я пием половин час преди ядене и не по-рано от час след това.

Това – за пиенето на вода изобщо. А кога трябва да се пие солена вода?

 • При симптоми на депресия – защото солената вода е балсам за нервната система. Солта стимулира продукцията на серотонин, хормона на щастието. След терапия със солена вода се нормализира емоционалното равновесие; подобрява се качеството на съня и се сбогувате с безсънието.
 • Ето още полезни и оздравяващи ефекти от пиенето на солена вода: нормализира обмяната, стимулира очистването на организма, балансира кръвната захар, подобрява състоянието на кожата, редуцира алергичните реакции.
Вода с хималайска сол

Вижте как може да се представи режимът за лечение с вода + хималайска сол:

Разтвор – пропорцииРежимПротивопоказания
Една чаена лъжичка розова хималайска сол на чаша гореща водаЕдна чаша солена вода дневно, сутрин – на гладно, най-добре между 6 и 7 часаПри заболявания на бъбреците; противопоказано за бременни и за деца

Горещият солен разтвор трябва да се охлади до приемлива температура. По една чаша се изпива преди закуска в седем последователни дни. Закуска и чиста вода – не по-рано от час и половина след солената.

При високо кръвно налягане концентрацията на солената вода трябва да е по-ниска; разтворът се приготвя от половин лъжичка сол на два литра вода.

Чай против депресия

Няма съмнение, че едно добро средство за балансиране на психиката и емоциите при депресия е чаят. Редовният му прием може да се квалифицира и като чудесно профилактично средство.

Чай против депресия или вода?
Как да си помогнем при депресия?

Ето кои чайове имат най-добър ефект в такива случаи:

 • Зелен чай: отдавна се знае за качествата му на антидепресант. Ако е запарен правилно и се изпиват не повече от 3-4 чаши дневно, действа оздравително на нервната и сърдечно-съдовата система. Ползите му се дължат на съдържанието от  полифеноли и L-тианин. Едно от действията на зеления чай е подобреното мозъчно кръвообращение – това е важно включително и за онези мозъчни зони, които контролират емоциите.
 • Иван-чай; кипрей; теснолистна върбовка: билката е изключително популярна и търсена днес. Чаят от нея е истински конкурент на зеления чай – съдържа рекордно количество витамин С и други витамини, минерални компоненти, флавоноиди, дъбилни вещества, етерични масла, органични киселини. Чудесен адаптоген, антидепресант и седативно средство.
 • Мате: полезна и вкусна напитка от Латинска Америка с високо съдържание  на кофеин, теофилин, теобромин, витамини от В-групата. В родината си е предпочитан с доста висока концентрация на натуралната маса, докато в Европа се пие като чай. Ободрява, тонизира, спасява от симптомите на депресия.
 • Мащерка: старо седативно средство, билката се запарва като другите чайове от лечебни треви. Чай с отлично качество при депресия, но и с доста противопоказания. Не е подходящ за бременни, при повишена киселинност на стомашния сок, при предсърдно мъждене, при отслабена функция на щитовидната жлеза. Не се препоръчва в случаите на натрапчиви състояния и панически атаки.  Хора извън посочените рискови групи могат да пият чай от мащерка заради успокоителното му действие. Комбинира се с други билки с подобни качества като маточина, мента, листа от френско грозде.
Демир бозан при депресия

Вижте първо едно видео за Демир бозан при депресия:

Демир бозан за безсъние

Отличен вариант за лечение на депресия е и билковата композиция Демир бозан. Ако водното лечение е природо съобразен, безопасен и ефективен начин за преодоляването на симптомите й, то при прием на този уникален чай до овладяване на болестното състояние се стига значително по-бързо. По същество чаят Демир бозан залага на възстановяването на водния баланс в организма, но в същото време дава на нервите и психиката опори за стабилизиране. Такъв ефект е търсен при избора на лечебните треви, които участват в композицията.

 • Ето за какво става дума: сборният билков чай съдържа съставки от глог, хвощ, блатен тъжник, великденче и царевична коса/свила. Особено важни компоненти са блатният тъжник и котешката стъпка. Блатният тъжник като самостоятелен натурален продукт е важен заради действието си като антидепресант; в състава на Демир бозан е елементът с успокояващ ефект, премахва лошото настроение. Котешката стъпка е още една билка с общо успокояващо действие, усилва антидепресивните свойства на блатния тъжник.

По признания на потребители в случаи на инцидентни, леки депресивни състояния  Демир бозан се справя с проблема без да се пият хапчета.

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Каменна вода
депресия и нейното успешно излекуване с вода
Депресията няма възраст

Каменна или енергийна вода е един от целебните подходи при депресия, препоръчван в т.н. литотерапия. Лечението с камъни е една от алтернативите, които немалко хора с проблеми търсят като друго решение и вместо приема на медикаменти. Счита се, че заключената в различни каменни образци природна енергия лекува и възстановява нарушения психичен баланс. Препоръчва се прием на каменна вода, за чието приготвяне е необходим подходящ за конкретния човек минерал.

 • В съд с чиста изворна вода се потапят камъчета – опушеният кварц е един от стандартните видове; но също халцедон, александрит и др. съдът трябва да престои 24 часа на слънчева и на лунна светлина. Компоненти от енергията на образците, съдържащи силиций, калций, калий, хром, литий, алуминий, желязо, магнезий, преминава във водата. Приемът на такава вода действа като добър антидепресант.

 Водолечение, принципи

Водолечението, т.е. използването на вода за терапия и профилактика е известно от векове. Основано е на факта, че водата притежава висока топлоемкост, голяма топлопроводимост и конвекция; разтваря чудесно различни соли и газове. Тя въздейства върху организма основно чрез нервните рецептори на кожата и активира благоприятни химически и биохимични промени в организма. Студената вода тонизира нервната система, а топлата „разхлабва“, отпуска, успокоява. Приема се, че за лечебни процедури е максимално ефективна водата, чиято температура рязко се различава от температурата на кожата.

принципи на водолечението и как помага в случая Демир бозан?
Водолечението е верен път към измъкване от депресия

Този принцип е основополагащ и от спазването му зависи дали една водолечебна процедура ще е успешна. Ответната реакция на организма, без значение какъв е здравословният проблем, може да се очаква само когато терморецепторите на кожата и лигавиците изпитват въздействието на процедури, чиято температура контрастира – това се отнася в случая и за използването на студена, и на топла и дори гореща вода.

Друг принцип, чието спазване е неотменно, е да се отчитат индивидуалните особености на всеки организъм. Хората имат различна чувствителност и поносимост към топло и студено, затова универсален подход при изпълнението на една или друга водна процедура не следва да се прилага.

 • Специалистите в областта на физиотерапията различават две направления във водолечението: хидро- и балнеолечение. Хидротерапията предполага използването на прясна/сладка вода за душове, вани, обливания и пр., а балнеотерапията разчита на минералните води.

Съществуват допълнителни правила за водолечението при използване на студена или топла вода. Така например популярната криотерапия – лечение със студена вода или вода с лед, препоръчва краткост на процедурите. Използването на топлата вода може да започне с температура, близка до тялото, и термо въздействието да се осъществява постепенно, чрез добавяне на водни дози с висока температура.

 • При всички случаи назначаването на водолечение трябва да се прави от физиотерапевт, който избира методите на въздействие и формата на водната терапия: обливания, контрастни душове, частични и пълни вани, подводна гимнастика, подводен масаж, затоплящи вани, частични компреси и апликации, влажни обвивания и др.
Ролята на водата за нервната система
депресия
Алкохолът не решава проблемите, а само ги задълбочава

Водата  успокоява нервната система. Ако чувствате напрежение по време на работа и след това, погрижете се за себе си, като на първо време просто изпиете една чаша вода: това действа успокояващо на централната нервна система, разпуска клетките на главния мозък. Всъщност водата осигурява стабилно функциониране на мозъка и нервната система. Мозъкът и нервната система продуцират и предават електро импулси и за нормалното протичане на тези процеси е необходим точен водно-солеви баланс в организма.

Когато е налице заболяване, засягащо нервната система, може да се говори за ролята на водата като подходящо лечебно средство. Доказано хидропроцедурите помагат на нервната система. Например болките в китката на ръката могат да се овладеят, ако притиснем към проблемната зона кубче лед или ако потопим лакътя на засегнатата ръка в студена вода.

 • Всеки знае древния метод за свестяване на припаднал човек чрез напръскване на лицето със студена вода: всъщност водата тук е дразнител, който упражнява рефлекторно въздействие  през рефлекторната дъга върху троичния и блуждаещия нерв. Обливането на гръдния кош събужда дихателния рефлекс, а обливането на тила връща съзнанието на тежко болни, забавя и задълбочава дишането, балансира пулса.

Топлите процедури пък намаляват раздразнението и успокояват.

Как водата помага на сърцето и нервите

Специалистите не случайно препоръчват денят ни да започва с чаша вода: това позволява енергично начало, включване на обменните процеси с оптимална активност. И ето ви статистика: хората, които изпиват средно пет чаши вода на ден, са заплашени с 46% по-малко от инфаркти и други сърдечно-съдови заболявания – сравнено с други, които не изпиват повече от две чаши вода на ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Още нещо важно: оказва се, че „твърдата“ питейна вода е най-полезна за сърдечно-съдовата система. Това е така заради наличието в нея на магнезиеви и калциеви соли, които са необходими за предаване на сърдечните импулси и за тонуса на кръвоносните съдове. „Меката“ вода е наситена с натрий, чийто излишък увеличава натоварването на сърдечния мускул и артериалното налягане.

 • Помага ли водолечението на хора с проблеми на сърдечно-съдовата система и нервите? Положителен отговор, само че не всяка водна процедура е подходяща за всеки човек. Процедури за профилактика и лечение трябва да се назначават индивидуално. Така например  сероводородните вани действат укрепващо на сърдечния мускул и на стените на кръвоносните съдове. Заедно с това оптимизират артериалното налягане. Такива вани се препоръчват и профилактично за хора, които са рискова група по отношение на сърдечно-съдови заболявания.

Най-общо може да се каже, че за хората със сърдечно-съдови заболявания е важно колко и каква вода пият, но също и имат ли достъп до специфично водолечение. За тази група хора са приложими широк спектър от процедури, но сред тях се избират конкретните подходящи: обливания, обтриване, обвиване, вани, душове. Изборът зависи от диагнозата и състоянието на всеки потребител.

Оригиналният Демир бозан при лечение с вода и чай
Билковият чай Демир бозан прави водолечението по-ефикасно

Например при стенокардия и преживян инфаркт на миокарда са добри ваните с минерална вода сероводородна, радонова, азотна, йодобромна. Температурата на водата да е 35-37 градуса; продължителността на процедурата да е 10-15 минути, през един или през два дни. Ваната може да се взема час и половина след хранене и след нея следва час и половина почивка.

мнения, отзиви, коментари, форум
Минерални води и лечение на депресии и неврози

От древността е известна и използвана силата на минералните води за лечение на различни заболявания. Съставът им е разнообразен и според проблема се препоръчват едни или други води; обикновено нервната система и психичният дисбаланс се повлияват успешно от слабо минерализирани, хидрокарбонатно-сулфатни води с  натриева съставка.

 • Депресиите и болестите на нервната система се повлияват от вътрешно и външно приложение на минералната вода. В определени случаи може да се препоръча питеен режим – прием на определени дози по график за деня, съчетано с процедури като релаксираща вана, душ, плуване в басейн, подводна гимнастика, тангенторна вана.
 • Водните процедури са част от комплексно лечение, което включва също разходки, психотерапия – индивидуална или групова, физиотерапевтични процедури, в някои случаи прием на медикаменти.
 • Лечението с минерална вода винаги дава резултат; той е значително по-изразен, бърз и траен, ако терапията включи и продукт като билковия чай Демир бозан.
Вода за пречистване на страх и депресия

Народната медицина цени водата като лечебно средство; неслучайно в много ритуали тя присъства като „действащ“ компонент. И много традиционни и обичайни действия се извършват край течаща вода. Най-общо казано – водата е одухотворена, тя може да успокои и да отмие страха и лошите мисли.

Съществуват редица практики, популярни като баене или наричане край или с, чрез вода. Ако изричате определени словосъчетания под душа или докато си миете очите, страхът и лошото настроение се стопяват. Ако изричате над съд с вода други словосъчетания, а сетне пиете от тази вода, ефектът на освобождаването и успокояването също е налице.

Санаториуми и центрове в България за депресия

Ако прилагането на методи като баене и наричания с вода е спорно, то никой не би отрекъл лечебната сила на минералните води. Лекуват се различни заболявания, като при това хората с проблеми се насочват към местата с точно определен състав на минералните води. България в това отношение е благословено място: изумително богатство от минерални извори, чийто оздравителен ефект е бил известен и използван още в древността.

Минерални бани, санаториуми

Лечението с минерални води е практикувано у нас от поколения. Около топлите извори се развиват селища, посещавани от българи и чужденци. Минералните бани са добър подход при комплексното лечение на различни заболявания, включително такива на нервната система и депресии. Програми за балнеолечение имат големите хотели, както и болници за долекуване и санаториуми. Тези заведения имат медицински персонал, който назначава и провежда терапия, съобразена с потребностите на всеки дошъл на място. Водните процедури са част от комплекса; те са „стиковани“ с електропроцедури, физкултурни занимания, масажи.

Подходящите за нервни заболявания и депресии санаториуми са тези в Нареченски бани, Вършец, Сандански, Велинград.

Лечебни центрове за депресия

Депресивните разстройства са един от масовите здравни проблеми на съвремието. Медицината е в постоянно търсене на методики, чието прилагане трябва да върне нормалното светоусещане, емоционалното и ментално равновесие на човека. Съществуват немалко центрове, чийто предмет на дейност е именно лечението на подобни разстройства. Търси се комплексен подход с привличането на различни специалисти, на първо място психиатър, невролог, терапевт и пр.

Освен медикаментозното лечение, което в много случаи се оказва неизбежно, приложими са коментираните по-горе подходи, както и психотерапия, трудова терапия, арт-терапия и пр. Говори се и за модерни методи като транскраниална магнитна стимулация. По същество тя е ефективно използване на електромагнитни импулси, с чиято помощ се активират възстановителни процеси в мозъчните структури. Методът е препоръчван при лечението на широк спектър от психични и неврологични заболявания.

Видове антидепресанти: Имена, цена. Със и без рецепта. Леки, на билкова основа и др.

В търсене на медицинска помощ при депресия логично ориентацията следва да е към големите университетски болници, където има и достатъчно опитни специалисти.

Как Демир бозан засилва ефекта от водолечението

Едно добро допълнение към лечебните подходи и като част от комплексното лечение може да бъде билковият чай Демир бозан. Наблюденията на пациенти, а и на терапевти е, че билковият чай хармонизира с водните процедури и в подобно съчетание прави възможно лечението на леки случаи и без медикаменти. Билките подчертават ефектите на хидротерапията, а изцелението идва може би два пъти по-бързо и без неприятни странични ефекти.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали водолечение и Демир бозан

Водата е лек, но с чая ефектът е по-добър!
Венета Недева - 01, отслабване с вода, Демир бозан
Венета Недева

Венета Недева, библиотекар: „Пролетта редовно ме вкарва в свят с черни мисли, затова вземам мерки отрано и от години практикувам една и съща профилактика. Отивам за седмица при братовчеди във Велинград; ходя на гимнастика и на водни процедури в близък санаториум, а вкъщи редовно пия билковия чай Демир бозан. Нося си го от София; пия го с прекъсване месец преди пътуването и още две седмици след това. Някой може да оцени това като несериозно, като измишльотина, но всъщност по този начин аз мога да си стъпя на краката!“

Достатъчни ли са водолечението и Демир бозан?
Сия Ганева - 02, отслабване с вода, Демир бозан
Сия Ганева

Сия Ганева, домакиня: „Имам увреждане на периферната нервна система, а от миналата година страдам от периоди на депресия. Препоръчаха ми Нареченски бани. Там се запознах с госпожа от Бургас, която има горе-долу моите проблеми и която си допълва лечението с билковия чай Демир бозан. Смята, че билките й помагат да се възстановява доста по-бързо, затова пие чая почти непрекъснато. Не знам дали това наистина е така; искам да опитам, но се боя, че ще се наложи да пия хапчета. Някой може ли да сподели – наистина ли Демир бозан помага при депресия?“

Опитайте, няма да ви навреди!
Тина Чавдарова - 03, отслабване с вода, Демир бозан
Тина Чавдарова

Тина Чавдарова, търговски консултант: „ Опитайте с чая, няма да ви навреди. И аз се съмнявах в ползата от този продукт, още повече, че доста хора са критично настроени към него. Изпитах върху себе си действието му и ще ви кажа, че ще усетите как работи още след първите 3-4 дни. Трябва само да се консултирате с лекар как точно да съчетавате пиенето на  чай с водни процедури, ако са ви назначени. Демир бозан действа меко, приятен е на вкус, ароматен и …гали душата, помага й да оздравее!“

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Източници и допълнителна информация на английски: Вода, депресия и страхове. * Пиенето на вода води до намаляване на риска от депресия. * Водолечение и депресия. Пишете в нашия форум какво мислите за съчетаването на водолечение с пиенето на чай Демир бозан. Споделете ТУК имате ли опит в това отношение; какви се отразява лечението с вода и намирате ли, че „вода+Демир бозан“ е  решението на вашия проблем!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти.

Анафранил 10 и 25 при депресия. Мнения, странични ефекти. Има ли излекувани?

Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти. Има …

6 Мнения

 1. Plamen Shopov

  Радикално решение за депресия – 2 литра вода + 1/2 чаена лъжичка сол (Тялото жадува за вода – Д-р Батманжелидж)
  Изложената във вашата книга (Тялото жадува за вода) проста формула – 2 литра (8 чаши) вода плюс 1/2 чаена лъжичка сол на денонощие ми помогна да преодолея депресията. Главата в книгата посветена на депресията, ми помогна да победя в борбата, в която загубих повече от десет години.

 2. Величка Пейчева

  Г-н Шопов, Вие сте много точен: точно това е пътят заспасение от депресия – а не хапчетата. Добре действа и външното приложение на водата като лек: душове, вани. Само че трябва да имате читав личен лекар, който да ви напътства. допускат се и грешки!

 3. Маринела Миркова

  Не мисля, че водолечението е в състояние на излекува всеки депресиран човек, случаите са различни и се повлияват от различни средства. Разбира се, с вода може да се подпомогне, както и с прословутия Демир бозан, но основното си остава начинът на живот и, за съжаление, лекарствата все пак.

 4. Любен Панчев

  „Прословутият“ Демир бозан всъщност е едно добро средство, ако говорим за лека депресия. Изпитал съм лично ефектите от действието на този чай и го препоръчвам. Действието лу е комплексно, не става въпрос само за лечение на депресия! Помага и за отслабване, а това винаги помага срещу разни депресии.

 5. Doncho Milenov

  Blagodaria vi za poleznata informacia.Mnogo mi e interesno,cheta go i preprochitam.V nasheto selo Popoviane ima familia Kalendarovi.Blagodaria.Vsichko dobro

 6. НИКОЛАЙ

  ПОЛЕЗНИ БЛКОВИ РЕЦЕЕПТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.