Гърч от висока температура при възрастни.
Какво се прави при гърч, симптоми, от какво се получава

Гърч. От какво се получава? Симптоми при възрастни. Какво се прави?

От какво се получава гърч при възрастни и при деца? Причини. Какво се прави? Гърч от висока температура при възрастни. Гърч от стрес

Неочакваната поява на резки, неволни мускулни контракции, често съпроводени от загуба на съзнание, е известна като гърч (конвулсии) и е следствие от патологична активност на мозъчни неврони.

Епилепсията представлява периодично повтарящи се пристъпи, а единичното явление се предизвиква най-често от много висока температура или е реакция към даден медикамент.

Един на всеки 130 души страда от периодични гърчове (епилепсия), като един от трима успява да се излекува от заболяването. Епилептичните пристъпи са основно два вида: голям (гран мач) и малък епилептичен припадък (пти мал).

При първия вид човек губи съзнание за няколко минути и пада на земята, докато мускулите се съкращават неконтролируемо. Вторият вид се среща главно при децата и протича с моментна загуба на съзнанието, но без гърчове.

Причини за появата на епилепсия могат да бъдат:

♣ травми на главата (вкл. родова травма),
♣ мозъчна инфекция или тумор,
♣ реакция вследствие на отказване от алкохол или наркотици;
♣ инсулт
♣ или нарушение в обмяната на веществата.

Често пъти причините остават неизвестни. Гърчове по правило се получават при епилепсия, но също така може причината да бъде мозъчна инфекция, което е страшно неприятно. Травма на главата или удар може да предизвикат гърч. При деца сериозна причина за гърчове е високата температура. При по-възрастните падането на кръвната захар при диабет, но не само. Инсултът почти винаги предизвиква гърч. Високото кръвно налягане и то може да стане причина за това.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ

 • Ако човек получи пристъп с гърч, направете следното:
 • Запазете спокойствие и отстранете всякакви твърди или остри предмети (вкл. мебели), за да не се нарани припадналият.
 • Поставете го да легне настрани, разхлабете стегнатите му дрехи и дръжте случайните свидетели на разстояние.
 • Не ограничавайте движенията на припадналия и не му поставяйте нищо в устата (вероятността да си прехапе езика е малка и можете да счупите зъбите му).
 • Когато пристъпът отмине, поставете човека в положение за възстановяване и останете наблизо, докато отново дойде в съзнание.
Висока температура и гърчове при деца

Някои деца са особено предразположени към изява на гърчове, причинени от много висока температура, например когато са прекалено завити или се намират в стая, където е горещо. Ако детето ви има висока температура, вземете предпазни мерки. Получи ли гърчове, потърсете незабавно медицинска помощ.

Това е така нареченият температурен или фебрилен гърч. Той се среща при възрастни, но много рядко се проявява и при децата. По време на гърча не сваляйте температурата на човека. Просто го обърнете на една страна, за да не се задави. Това трябва да става на обезопасена повърхност, за да не падне. Притеснявайте се, ако продължи повече от 5 минути.

ПРОФИЛАКТИКА

При малцина страдащи от епилепсия гърчовете се провокират от проблясващи или трепкащи светлини, например от екрана на телевизор или компютър, повредена луминесцентна лампа или лъчи от стробоскоп в дискотека. Някои хора са чувствителни към определени дължини на светлинните вълни.

Рискови фактори
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако сте предразположени към гърчове, опитайте се да определите какво точно ги провокира.

Обичайните фактори са:
 • Проблясващи или трепкащи светлини.
 • Стрес или преумора.
 • Промяна в хормоналните нива преди менструация или по време на бременност.
 • Непоносимост към дадена храна.
 • Висока температура, особено при бебета и малки деца
 • Избягвайте потенциално опасните места. Гледайте телевизия на безопасно разстояние от екрана в добре осветена стая. Сменете незабавно луминесцентната лампа, ако трепти, и не посещавайте места, където се.
 • Потърсете очила със специално оцветени стъкла, изработени според индивидуалните ви нужди. Според някои изследвания това помага за разреждането на пристъпите.
Хранителен режим:

Някои хора получават гърчове поради чувствителност към определена храна, която променя химическите вещества в мозъка. По метода на изключването установете кои продукти провокират пристъпите ви. Ако е необходимо, си водете дневник за това, което сте консумирали, за да проверите наличието на коя съставка винаги предшества гърчовете. Недостигът на някои хранителни вещества може да повиши риска за поява на пристъп.

Консумирайте повече храни, съдържащи:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Витамин В6 (нетлъсто месо, риба, пълнозърнести продукти, ядки, семена, яйчни жълтъци, банани, зеленолистни зеленчуци).
 • Калций (прясно и кисело мляко, меките кости на сардината или консервираната сьомга, бобови растения, грах, зеленолистни зеленчуци, ядки, семена).
 • Магнезий (раци, миди, бобови растения, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, ядки, семена).

Стрес:

Ако гърчовете се появяват, когато сте под напрежение, избягвайте преумората и използвайте техниките за справяне със стреса.

 • Когато се чувствате напрегнати, масажирайте стъпалата, дланите, корема или лицето си, като изтголзвате смес от 2 чаени лъжички бадемово масло и 4 капки лавандулово масло.
 • За снемане на умората използвайте рецептата по-горе, но заменете лавандуловото масло с лимоново.

ЛЕЧЕНИЕ

Повечето гърчове не са опасни и човек бързо се възстановява. Важно е да знаете как се оказва помощ. Ако пристъпите са чести, научете близките си как да реагират. Носете опознавателна гривна с описание на заболяването, за да може в случай на нужда да ви бъде оказана адекватна помощ.

Етерични масла с успокояващо действие

Ароматерапевтичният масаж, особено на лицето, води до релаксация и спомага за предотвратяване на гърчове, провокирани от стрес или преумора.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
 • Ако въпреки лечението гърчовете се повтарят периодично или зачестяват.
 • Появяват се нови и различни симптоми.
Незабавно потърсете лекар, ако:
 • Получите гърч за първи път.
 • Човек, за когото не е известно да страда от епилепсия, изпадне в гърч.
Видове гърч при възрастни

Имаме точнични гърчове, когато мускулите започват силно да се стягат и почти няма никакво треперене, но не можеш да си отпуснеш мускулатурата за нищо на света. Просто си е стегнато и не се отпуска. Това не плаши толкова останалите хора. Другите се наричат клонични гърчове, защото са свързани с мощно треперене, като честотата има склонността да се променя и също така променя интензивността си. А има и смесени тонично-клонични гърчове, които хем са гадни, хем са страшни.

При възрастните се наблюдават парциални и генерализирани гърчове, които съответно се дължат на засягането на една част от мозъка (парциалните) или пък на почти целия мозък (генерализираните). При последните се засяга цялото му функциониране.

Вижте непременно и ТОВА:

Епилепсия: Лечение, лекарства, първа помощ и диагноза. При деца

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Смърт от диазепам, цена форум

Диазепам на ампули, свещички и таблетки. Ползи и действие. Смърт от диазепам и др. рискове

Смърт от Диазепам, как се стига до това? Цена и за какво се използва на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.