Къпане при розеола. Обрив и снимки на бебешка шарка.
Какво е пета и шеста шарка? Розеола

Симптоми на розеола (бебешка шарка), къпане. Снимки на обрив. Лечение

Къпане при розеола. Обрив и снимки на бебешка шарка. Розеола при възрастни, сифилистична. Защо “шеста болест”? Какво е пета и шеста шарка? Симптоми, инкубационен период, лечение

Бебето е бодро и весело, когато внезапно вдига 39-40°С. Няма ни хрема, ни кашлица, нито чревно разстройство. Никакви симптоми, единствено крайно висока Т°С!

Родителите въздъхват с облекчение, когато след три дни температурата спада: детето се оправи! Но изведнъж тялото се покрива с изобилен обрив.

roseola-03
За разлика от другите шарки, тази “ходи” по бебетата

Така протича детската розеола – внезапна екзантема, тридневна треска, псевдорубеола. Наричат я още бебешка шарка, за да се отличава от другите „шарки“.

особености на розеола
параметърхарактеристика
причинителхерпес-вирус HHV-6 и HHV-7
път на предаваневъздушно-капков
инкубационен период9 – 12 дни
група на рискабебета от 6 до 24 месеца, най-често се хваща на 9 м.
протичанедвуетапно: първи етап с температура, втори етап с обрив
обривне сърби, не дразни и след 2-3 дни избледнява и изчезва
лечениеспецифично лечение няма, провежда се симптоматична терапия

Заради специфичния обрив, родителите често се обръщат не към педиатър, а към дерматолог. В много случаи розеолата не се диагностицира като отделно заболяване. Високата температура се окачествява като вирусна респираторна инфекция (ОРВИ), а обривът се обяснява с алергия към лекарствата, изписани срещу нея.

Какво е розеола?

Розеола наистина е вирусна инфекция, но не респираторна, а от класа на шарките. По-точно: херпес-вирусна инфекция, причинявана от шести и седми тип на човешкия херпесен вирус. Той е така широко разпространен в природата, че всеки, преживял 5 години на планетата, има вечен имунитет. Майките също са имунизирани и защитават новородените.

Остава „процепът“ от 6 месеца до 5 г., когато някой може да развие розеола. Случва се основно на възраст 6 – 24 месеца, според някои – от 3 до 36 месеца.

Защо бебешка шарка?

Първо, защото засяга само бебета. И второ, за отличие от другите „шарки“, повечето наричани „дребни“ – морбили, рубеола, скарлатина.

Защо шеста болест?

Защо наричат морбили – първата болест, скарлатина – втората болест, а розеолата – шестата?roseola-01

Има шест първични екзантеми – инфекциозни болести с приличащи си проявления. Те винаги започват с висока температура и се съпровождат от кожен обрив (шарка). От тях боледуват предимно деца. Някои от класическата шесторка са безобидни, като розеола, други са опасни. От класацията е изключена смъртоносната вариола, вече изкоренена като болест.

Какво е екзантема?
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Екзантема е общо название на обрив по кожата. Той приема разни форми, едната е розеол – червени петна.

А какво е “пета шарка”, еритема инфекциозум?

Еrythema infectiosum, петата болест, е разпространена вирусна шарка, която се характеризира с яркочервени бузи и кръгови обривания на крайниците.

Пример от практиката: двугодишно момченце отива за преглед с грипоподобни симптоми и обриви на бузите и краката. По ярките петна на бузите бързо се поставя диагнозата инфекциозна еритема. На родителите се обяснява, че заболяването ще мине само. На детето се изписва почивка и наблюдение у дома.

Инфекциозната еритема е петата от шестте описани най-разпространени вирусни екзантеми (шарки) на детската възраст.

Погледнете и ТОВА:

Дребна шарка морбили: Симптоми при деца и възрастни. Лечение, снимки

Разлика с рубеола

Rubella е третата болест. С розеола си приличат по сходните имена, сходната симптоматика и по това, че са детски вирусни инфекции с обрив. И двете не се лекуват, минават сами. Изгражда се пожизнен имунитет.

Има две ключови разлики между рубеола и розеола. Първата е причинителят, а втората – обривът.

  1. Причинител на рубеола е Rubella virus, на розеола – от херпес вирус.
  2. Рубеола започва с обрив, а розеола завършва с обрив. При рубеола обривът се появява заедно с температурата. Разполага се основно по крайниците, а при розеола повечето е в горната част на тялото.

За рубеола не е характерно толкова внезапно вдигане на температура до много високи стойности, както е при розеола.

Друга разлика се открива при лимфните възли. При рубеола се надуват лимфни възли на тила, а при розеола – на шията, под челюстта.

Лесен начин за различаване: натиснете обрива с пръсти и задръжте 10 секунди. Ако обривът започне да избледнява, това е розеола. Ако остане с непроменен цвят, значи е рубеола.

Защо “тридневна треска”?

Розеола започва с внезапно вдигане на много високи стойности на телесната Т°С, винаги над 39°С. Тя се задържа три дни, поради което болестта се нарича „тридневна треска“. Истината е, че температурата може да се задържи и пет дни.

Едва след спадане на температурата по лицето, шията и тялото избиват розови петна. Лекарите нерядко ги бъркат с рубеола или с комбинацията ОРВИ + алергия. Дори назначават антибиотици.

Розеола не представлява особена опасност за детето и не се нуждае от лечение. Единствено температурата е притеснителна, създавайки риск при това заболяване. Понякога децата правят фебрилен гърч, от който най-много се опасяват родителите. Фибрилният гърч е пряко следствие от високите стойности на телесната – над 39°С, температура.

Принципно фебрилният гърч също минава без последствия. Не уврежда нервната с-ма или мозъка. Но ако се случва за първи път, нека бебето се погледне от невролог.

Най-късно до четвъртото или петото денонощие температурата спада. Тогава излизат розовите петна и диагнозата розеола става очевидна.

За симптомите на друга разпространена шарка ще прочетете ТУК:

Варицела: Симптоми, първа помощ и лечение на дребна шарка

Заразна ли е? Заразяване

Дали розеола е заразна инфекция? Да, в стадия на високата температура. От спадането на температурата и излизането на обрив, малките пациенти вече не пръскат зараза и не са рискови за околния свят.

Инфектирането се осъщестява по въздушно-капков път. Значи инфектирането може да стане при прегръщане, целуване, при използване на общи съдове, кърпи, при лапане на играчки. Дори при съвместно пребиваване със заразен в общо помещение.

Вирусът се приема от детето чрез вдишване на капки слуз. При контакт с обрива инфекция не възниква.

Розеола при възрастни, при сифилис и др.

От розеола се инфектират и възрастни, при които обичайно протича в лека форма. Болният се изолира, а всички членове на домакинството трябва обстойно и често да мият ръцете си, за да се предпазят децата от семейството.

Има понятие сифилистична розеола, която е различна от инфекциозната розеола по децата. „Розеол“ означава възпалително съдово петно. Такива петна са характерни за розеолата, откъдето тя получава името си. Същият тип петна излизат във втория етап на сифилиса (10 седмици след заразяването), само че причинителят и течението на патологията са различни.

Дайте мнение и Вие тук!

При розеола петната изчезват за дни, при сифилис се запазват 3-4 седмици и също изчезват сами.

Още ТУК: Болен съм от сифилис, какво да правя? Има ли излекувани? Форум, лечение, цена. Сифилистична розеола.

Розеола и къпане

Дали къпането при розеола е разрешено или забранено, това зависи единствено от състоянието на детето. Когато температурата удари върхови стойности, няма необходимост от баня. Детето трябва само да се обтрива и да му се мие интимната зона.

Когато температурата спадне и се появи обрив, банята е разрешена. Заради петната използвайте неутрален сапун, не добавяйте морска сол и не бършете с кърпа.

След къпането е възможно обривът да стане по-ярък на цвят, сякаш се е възпалил и влошил. Това не е така. Петната са от съдов характер, затова притока на кръв при баня се отразява върху цвета им. Това е временно явление и няма общо с протичането на болестта.

Мнения от бг мама

Розеола е по-рядко срещана болест, не случайно е шеста, последна в списъка от шестте детски шарки. От форумите става ясно, че майките не са чували за нея и първоначално много се плашат. В БГ-мама се споделя, че температурата в началото не реагира на обичайните лекарства. След приемане на антипиретик стойността леко спада, но едва за 10-15 минути, след което отново се връща.

Майките споделят още, че розеолата прилича на простуда или грип. Децата са зле средно два дни, след което отново са живи и весели.

Съвет от БГ-мама: през дните на треска да не се оставя детето гладно, за да преодолее по-бързо състоянието.

Вижте още мнения и оставете и вие своя коментар в нашия форум за розеолата ТУК!

Снимки и обрив

При розеола обривът се локализира на лицето, шията и по-малко по тялото. Пъпките са дребни, неравномерни, розово-петнисти или петнисто-папулозни. Цветът им варира във всички оттенъци от розово до червено.

roseola-02
Обрив при розеола

Както отбелязахме, този обрив често се взема за алергичен, като следствие от антибиотици и други препарати, назначени от лекарите заради нееднозначните симптоми на болестта.

Симптоми

Те са три:

  1. Температура – около 39°С, задържа се 3 до 5 денонощия, нерядко води до фебрилен гърч;
  • Обрив – избива 3 до 5 дни след началото, веднага след като спадне температурата. Минава средно за 2 до 4 дни;
  • Допълнителни симптоми – увеличаване на лимфните възли на главата, признак на вирусно присъствие в тялото (спадат до 7 дни) и оток около очите. Плюс типичните за вирусните – апатичност, слабост, отпуснатост.

Ако лимфните възли останат увеличени за по-дълго време, е необходимо да се изследва типа херпесна инфекция.

Изследване за розеола, къде?

Розеолата се диагностицира без грешка във фазата на обрива. В първата фаза на треска заболяването често се бърка с респираторна инфекция. Не помагат и лабораторните анализи, защото те откриват белези на вирусно инфектиране, но не показват какъв е вирусът.

Все пак при желание за лабораторно потвърждение се назначава общ анализ на кръвта. Вирусната инфекция се открива по намален брой на левкоцити и еозинофили и относително повишено количество лимфоцити.

Такова изследване на кръвта е стандартно и се провежда в коя да е лаборатория.

Поставяне на диагноза

Въпросът е как да се отличи розеола от други болести.

Розеола се диагностицира крайно трудно. Според мнозина специалисти, тази болест не е рядка, просто рядко се установява. Тя няма изразени признаци, а високата температура е типична за десетки болести. Някои странични ефекти от заболяването като вялост, намален апетит и раздразнителност са типични за всички инфекции. Понякога възникват нетипични симптоми като диария и лека хрема, които са още по-заблуждаващи.

За точна диагноза лекарят се ориентира по фебрилните гърчове и появата на обрив.

Инкубационен период

Скритото развитие на инфекцията е в срок от 9 до 12 дни от момента на заразяване. През това време няма прояви, детето е в отлично здраве, весело и активно.

Още по темата ТУК: Бели петна по кожата и срив на имунитета. Лечение с крем и домашно лечение. Розеола и др.

Лечение

Специфично лечение на розеола не съществува. Това значи, че не се изписват лекарства за унищожаване на херпесния вирус. Това ще направи сам имунитетът на детето. Противовирусно лечение се провежда само при много тежко протичане и при пациенти с компрометиран имунитет.

Назначаването на антибиотици е абсолютно ненужно и носи повече вреда, отколкото самата розеола.

Детето непременно да се прегледа от педиатър, защото високата температура може да бележи заразно заболяване, изискващо лечение – например отит или пикочна инфекция.

По време на заболяването се прилагат само симптоматични средства – лекарства за сваляне на температурата (основно ибупрофен) и за облекчаване на състоянието на детето. Следи се пациентите да приемат обилни количества течности и не се хранят със сила. Щом състоянието се подобри, апетитът се връща.

Не е нужно да се третира и обривът – да се маже с нещо или да се приемат противоалергични лекарства. Петната минават сами и не оставят следи. Обривът не сърби и не дразни, така че лекарства не са нужни. В най-лошия случай ще има последващо излющване на повърхностния слой клетки.

Кога бързо на лекар?

При опасни стойности на Т°С незабавно потърсете лекар. Ако причината е розеола, няма опасност. Но лекарят трябва да изключи други тежки заболявания. Ако такива не се намерят и още няма диагноза, давайте много течности и лекарства за сваляне на Т°С, нищо друго. Оставете детето да почива, да спи, да си играе в леглото. Още един път извикайте лекар, ако температурата продължи повече от 7 дни и ако обривът не отмине за 4-5 дни.

Още инфо и източници на английски: Може ли къпане при розеола и как? * Симптоми на розеола; * Лечение на розеола.

Розеола и бременност

Всички контактуваме с розеола в детството и изработваме антитела с пожизнено действие. Рискът от развиване на такава инфекция през бременността е пренебрежимо малък. Фактически почти няма документирани такива случаи.

Изследване от 2001 г. показва обратното явление. Майките почти на 100% имат имунитет и предават своите антитела срещу HHV 6 и HHV 7 през плацентата. Антителата преминават в плода и го защитават 3-6 м. след раждането.

И едно видео по темата:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

варицела

Варицела: Симптоми, първа помощ и лечение на дребна шарка

Шарката варицела. Симптоми и лечение на варицела. Варицела и бременност. Къпане при варицела. Още в …

3 Мнения

  1. Ванелия Михайлова

    Минахме през това на 10 м, наистина не къпете, детето е отпуснато. Бързо минава, няма страшно!

  2. Стоянка

    Синът ми от има треска, прилича на грип, но и някакви червени петна по лицето, може ли да е розеола?

    • Едва ли, треската и обривът не са заедно. Защо не направите някакви изследвания за розеола и въобще за шарка, да сте спокойни..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *