Implanti 001
В медицинската индустрия 3D принтирането е широко използвана технология за възстановяване и подмяна на твърди тъкани.

3D принтиран екстраваскуларен стенд с PEEK за лечение на Синдрома на лешникотрошачката

В медицинската индустрия 3D принтирането е широко използвана технология за възстановяване и подмяна на твърди тъкани.

Метали като неръждаема стомана и титанови сплави са традиционни материали за изработка на импланти на твърди тъкани.

PEEK – термопластичен заместител на

имплантите от титан

С популяризирането на 3D принтирането, материалът PEEK сигурно заема мястото си сред одобрените материали за 3D принтиране на медицински приложения. PEEK има отлична биосъвместимост и е сравнително лесен за обработка и оформяне в сравнение с традиционния титан, използван за импланти. PEEK също е по-рентгенопропусклив и има предимства, подобни на еластичността, която костите притежават. Поради тези изключителни характеристики, PEEK се превърна в най-важния термопластичен заместител на импланти от титан и сега се използва широко в производството на такива.

Минимално инвазивна операция при

Синдром на Лешникотрошачката

(компресия на лявата бъбречна вена) с 3D принтиран имплант от PEEK

Синдромът на лешникотрошачката, известен също като синдром на лявата бъбречна вена, се характеризира с възпрепятстван кръвопоток от лявата бъбречна вена в долната куха вена, поради необичайно тесен ъгъл между коремната аорта и горната мезентериална артерия или между коремната аорта и гръбначния стълб. Заради това, тази болест има толкова интересно име. Когато вената е притисната е имитиран начина, по който се трошат лешници/орехи. Това необичайно състояние води до проблеми, които често са сериозни.

Причината е, че вената е притисната и кръвта не може да достигне до левия бъбрек. Това е и причината дренажа на левия бъбрек да е силно затруднен. Той започва да не може да функционира правилно. Стига се до хронично бъбречно заболяване, дължащо се на дългосрочна хипертония и тромбоза на лявата бъбречна вена. Специалистите, които лекуват това заболяване са уролозите.
Хирургичното лечение е най-ефективното лечение за облекчаване на компресията на лявата бъбречна вена и облекчаване на симптомите. През 2018 г. отделението по урология на болница Тангду в Китай проведе първата в света операция, използваща технологията за 3D принтиране, за производство на човешки импланти. Те използват биосъвместим материал PEEK, създавайки още един прецедент за лечение на Синдрома на лешникотрошачката.

Процесът на 3D принтиране с PEEK изисква много висока (и постоянна) температура на околната среда и температура на дюзата, така че оборудването за 3D принтиране трябва да има затворена нагрята работна камера с постоянна температура и да може да принтира при тези високи температури. Болница Тангду намира в 3D принтера INTAMSYS FUNMAT HT перфектното решение, което да отговори на нуждите на медицинското 3D принтиране.

Основните предимства на FUNMAT HT са неговата температура в камерата, която може да достигне до 90°C, и дюзата за екструдиране, която може да достигне 450°C, което предотвратява изкривяването, свиването и деформирането на принтираните части от PEEK. PEEK замества титановата сплав като предпочитан материал за импланти.

implanti-004
Имплант PEEK, 3D принтиран с INTAMSYS FUNMAT HT
Демир бозан за безсъние

В миналото имплантите за този вид операции са били предимно титанови сплави. С напредване на приложенията на 3D принтирането, PEEK получава все по-голямо внимание. Като термопластична инженерна пластмаса, PEEK се радва на отлични механични свойства и показва добри показатели. Неговата биосъвместимост, химическа устойчивост, лесна обработка и годност за стерилизация го превръщат в заместител на титановите сплави.

Дайте мнение и Вие тук!

Според професор Цао Тишенг, ръководител на изследователския център за 3D принтиране в Медицински университет в Китай, имплантите от PEEK имат много предимства в сравнение с предишните импланти от титанова сплав. На първо място, материалът PEEK няма да повлияе на по-късния медицински преглед на пациентите, като CT, B-ултразвук, медицински прегледи с магнитен резонанс и пр. В същото време няма да създаде проблеми на пациента да се качи на самолета и да преминете през проверките за сигурност. Освен това PEEK е устойчив на износване, с което може ефективно да избегне възпаление и остеолиза около импланта, причинени от износващи се частици. Следователно, прилагането на PEEK в ортопедични импланти, се счита за един от най-добрите кандидат -материали за заместване на традиционните импланти от титанова сплав.

3D принтирането помага за постигане на прецизни и персонализирани

екстраваскуларни стентове

С помощта на технологията за 3D принтиране, методът на лечение е по-точен и персонализиран от всякога. Получава се така, защото изкуствените екстраваскуларни стентове се проектират въз основа на физиологичната анатомична структура на пациента. Лекарите вече могат да извършват предоперативна проверка и планиране по модел 1:1 преди операцията.
За лечение на Синдрома на лешникотрошачката, болницата в Тангду първо моделира и 3D принтира прототип за проверка на хирургичния модел на стент, въз основа на патологията на пациента. След това принтират имплант от PEEK, използвайки 3D принтера INTAMSYS FUNMAT HT.

implanti-005
Intamsys предоставят и по-висок клас 3D принтер FUNMAT PRO 410 в центъра за 3D принтиране на болница Тангду за изследвания на други високотемпературни материали, подходящи за импланти

„Иновативното мислене като интердисциплинарна и медицинско-индустриална интеграция е мощно средство за по-нататъшното развитие на клиничната медицина, а медицинското 3D принтиране е технологията, която може да преодолее практически клинични проблеми. Вярвам, че в близко бъдеще технологията за 3D печат ще тласне медицинската индустрия към вълнуваща нова ера.“ – професор Цао Тишенг.

Одобрените за медицински нужди 3D принтери Intamsys Funmat HT и Intamsys Funmat Pro410 могат да се видят в индустриалния шоурум на B2N Your 3D Partner в София, бул. “Г. М. Димитров” 95 и онлайн на адрес https://b2n.bg.
B2N е официален вносител и оторизиран сервиз на фирма Intamsys и предлага професионални консултации и демонстрации, за да се тестват конкретни приложения на 3D принтирането спрямо нуждите на лабораторията или медицинския институт.

Вижте и ТОВА:

Болки в бъбреците – защо са и как да ги укротим

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Препоръчайте най-добър нефролог в София.

Нефролог. Мнения и списък ТОП 20+ за София, Варна, Бургас, Пловдив и др. Цена

Препоръчайте най-добър нефролог в София. Мнения за детски нефролог Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *