понеделник, 6 декември, 2021
простата
Възпаление на простата - това се случва на всеки 11-и мъж поне веднъж в живота

Болната простата може да си отмъщава!

Простата и хроничен простатит без следи от инфекция. Каква е причината за простатит? Лечение. Ешерихия коли в семенната течност

Всички сте чували безбройните анонси на клиники, които извършват прегледи на простата и лекуват простатит. Те са така постоянни и натрапчиви, че не минава ден, в който да не си помислиш за тази жлеза от мъжката репродуктивна система. Има и хумор на тази тема – но всъщност нещата с болести на простата никак не са за смях.

В тази статия събираме най-изчерпателната информация, която може да се намери в интернет за простатата и простатита, представена по възможно най-достъпния и прегледен начин.

Простата и простатит

простата
Възпаление на простата – това се случва на всеки 11-и мъж поне веднъж в живота

Мъжката жлеза простата се намира под пикочния мехур; през нея преминава уретрата – канал, по който урината изтича от мехура. Справките сочат, че формирането й завършва към 20-та година; тогава е голяма колкото кестен. Секретът, който продуцира жлезата простата, е важна съставна част от семенната течност.

Порастването на едно момче и превръщането му в мъж включва и този детайл – развитието на жлезата простата, която до достигането на полова зрялост постепенно се уголемява.

В старческа възраст развитието е обратно; при болестни процеси обаче жлезата се уголемява, притиска уретрата и това освен болки и дискомфорт причинява затруднено отделяне на урина.

Най-честият болестен проблем с простата е простатитът – възпалително състояние на жлезата, което тормози всеки 11-и мъж поне веднъж в живота. Простатит – това според специалистите от urology.bg е трудно за диагностициране заболяване, тъй като симптомите му могат да са проява и на други здравословни проблеми.

Ето кои симптоми могат да предупредят за сериозен проблем с една простата:

  • болка в пикочния мехур, тестисите или областта непосредствено около жлезата простата;
  • прекалено често уриниране;
  • уринирането е затруднено, с прекъсваща струя и изискващо усилие;
  • парене и/или болка при уриниране.

Съществуват различни класификации за простатит, но най-често се коментират популярните типове – остър и хроничен. Ако едно остро състояние на простатит не бъде лекувано правилно, то лесно прераства в хронично и тогава излекуването на този простатит е спорно.

Както и при други заболявания, важни са точно и навреме поставената диагноза, избор на най-подходящия медикамент и оптимален срок на лечението за болната простата. Не само пациентите – понякога и лекуващите подценяват тези правила, считайки проблема за преходен и маловажен.

Но пренебрегваната простата е способна да си отмъщава – именно чрез хроничните болестни проблеми, които остават мъка за цял живот.

Каква може да е причината за един простатит?

Обичайните причинители на остър простатит са бактерии от няколко типа –например ешерихия коли, ентерококи, както и трихомонас вагиналис и гъбичките кандида (по urology.bg). Бактериите могат да проникнат по кръвен или механичен път – при интимни връзки с честа смяна на партньорите и особено при практикуване на анален секс без презерватив.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Разбира се, това е само една от хипотезите. По принцип до жлезата простата обичайно достигат онези бактерии, които атакуват първоначално пикочния мехур.

Възможно е обаче една простата да развие хроничен простатит, без да е налице бактериална инфекция и тогава е трудно, дори невъзможно да се установи причината за проблема.

Дайте мнение и Вие тук!

Неясен е причинителят на възпалителния процес и при т.н. асимптоматичен възпалителен простатит.

простата
Бактериална инфекция е най-честата причина за болна простата

Хроничният простатит без следи от инфекция е известен още като синдром на хроничната тазова болка. При тази форма няма постоянна симптоматика, а само периодично проявяваща се болка в тестисите или неопределено в областта на таза. Възможно е при такова състояние на болната простата да има проблеми с ерекцията и отделянето на урина.

Тази форма на простатит, както и асимптоматичният, е трудна за овладяване и лечение именно защото не може да се установи конкретен причинител, който да бъде атакуван.

Лечение на болната простата

Лечението от простатит се избира в зависимост от диагностицирания причинител. При бактериална или гъбична зараза се избира подходящ антибиотик; за хроничните състояния освен антибиотик в някои случаи се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства, антидепресанти, химиотерапевтици.

В urology.bg отбелязват и по-малко известни способи като хипертермия по микровълнов път или масаж на простатата. Всеки специалист уролог би повторил, че ако едно остро състояние на простатит се подцени или инфекцията остане недоизлекувана, при първия застой на урина в пикочния мехур болестният процес се проявява отново. При всички усилия за лечение на хроничен простатит след това в половината от случаите опитите са неуспешни.

простата
Тиква и тиквени семки – това облекчава при болна простата

Диагнозата простатит изисква промяна в някои навици, по-строга хигиена и внимание в интимния живот, ограничения в храненето – без пикантни храни, кафе и алкохол.

Официалната медицина отчита ролята на билките за профилактика и лечение на простата с простатит. Магарешкият трън и черният бъз са приятелите на болната простата, а тиквата и тиквените семки са и лекарство, и добър вариант за профилактика.

Ето две лесни домашни рецепти за лечение на простатит от web-zdrav.ru:

    1. Настойка от каланхое: една чаена чаша ситно нарязани листа от каланхое се насипват в бутилка и се заливат с половин литър водка. Оставят се да киснат 4-5 дни и се прецеждат. От настойката се взема отначало по една чаена лъжичка веднъж дневно на гладно. След 1-2 седмици се очаква подобрение; тогава приемът се разрежда до 2-3 пъти седмично, след това само веднъж и като поддържаща терапия – една или две лъжички месечно.
    2. Запарка от магданозен корен: една супена лъжица накълцан корен от магданоз се залива с чаша вряла вода и се оставя да кисне 10 часа или една нощ. След това се прецежда и се изпива на две равни части, сутрин и вечер. Повтаря се до облекчаване на симптомите.

Погледнете и това:

https://www.lekar.bg/2016/03/23/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Простамол Уно, prostamol-uno-01

Колко време се пие Простамол Уно и как? Мнения, странични ефекти и действие

Точно колко време може да се пие Простамол Уно и Простамол Макс? Какви мнения съществуват? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *