Начало > Лекарства > Ентерол – кога, какво е правилното лечение

Ентерол – кога, какво е правилното лечение

При какви състояния да използваме ентерол. Какво съдържа и как действа този популярен продукт. Дозиране. Може ли с ентерол да лекуваме разстройство при деца. При бебета. При бременност. Има ли противопоказания и странични ефекти. С какви други лекарствени продукти лекуваме диария. Народна медицина. Отзиви и мнения

Ентерол е добре познат лекарствен продукт, за който си спомняме при проблеми на стомашно-чревния тракт – болки, разстройство, мъчителна диария. Обикновено познатите прахчета са част от лечението, но понякога могат да свършат работа и самостоятелно, стига правилно да сме избрали приложението им и очакваните ефекти от него.

етгепор
Ентерол е сочен за пробиотик №1 в световен мащаб

Най-често ентерол се препоръчва при остри и хронични диарии с бактериален причинител. Има обаче и други състояния, когато приемът му е добро решение: например при различни типове колит, при смущения от различен вид в резултат на антибиотично лечение, при синдром на раздразненото дебело черво, при вирусни заболявания с разстройство, при особени случаи – например за поддържане на чревната микрофлора при хранене със сонда.

Продуктът ентерол най-често се определя като противодиариен, но в същото време заради широкия спектър на ефектите си той може да бъде квалифициран също и като средство за балансиране на полезната чревна микрофлора. Ефективен е при зарази, причинявани от патогенни микроорганизми и паразити, включително глисти. Сред полезните му ефекти е и укрепването на локалния имунитет – касае се за лигавиците на стомаха и червата.

Какво съдържа и как действа този популярен продукт

Ентерол се предлага под формата на дозирани прахчета или капсули; прахчетата са във варианти 250 или 100 мг – характеристиката отразява съдържанието на активния компонент. По-малкото количество дава основание да се говори за детски ентерол.

Активен компонент в продукта е лиофилизираната бактерия Saccharomyces boulardii. Лечебният ефект на нашия ентерол се дължи именно на въздействието, което тази бактерия упражнява върху патогенни микроорганизми и гъбички – т.е. тя е от “добрите”. Действието й се изразява в това, че тя като антагонист на вредителите потиска колонизацията, не допуска размножаването на болестотворните микроорганизми и подпомага възстановяването на микробиологичното равновесие в чревния тракт.

ентерол
Познатото прахче ентерол се разтваря в топла течност

Оказва се, че добрият ентерол чрез активната бактерия може да неутрализира действието на такива неприятни причинители на болести като стафилококи, кандида, коли бактерии, холерен вибрион, ротавирус, ентеровирус, амеби и други.

И това не е всичко: вижте какви още терапевтични ефекти има коментираният ентерол благодарение на Saccharomyces boulardii!

 • Антитоксично действие – обяснява се с това, че активната бактерия изработва специфични ферменти протеази. Протеазите са макромолекули, които разграждат токсините в чревния тракт и прочистват рецепторите в клетките на чревните лигавици.
 • Антисекреторно действие – намалява се активността на чревните клетки в изхвърлянето на вода и натрий, процес, който разбива водно-солевия баланс на тялото и причинява обезводняване.
 • Имуностимулиращо действие – подпомага синтеза на имуноглобулин А, който съдейства на клетките в лигавиците да унищожават патогените преди да проникнат в кръвообращението.
 • Ферментативное действие – усилва активността на специфичните ферменти лактаза, захараза и малтаза, разграждащи въглехидратните компоненти в храната.
 • Подхранващо действие – благоприятно за лигавиците заради освобождаването на специфични вещества от самите полезни бактерии.

Бактериалният компонент в ентерол е много устойчив към въздействието на антибиотиците, затова е възможно и дори препоръчително да се приема заедно с тях. В такъв случай ентеролът ще запазва микробиологичното равновесие в чревната среда и ще спасява от пораженията върху полезната микрофлора, които се получават при някои медикаментозни въздействия.

ентерол
При разстройство са достатъчни 3-5 дни с ентерол

Как точно действа продуктът ентерол? След като прахчето се разтвори във вода или капсулата попадне в чревния тракт, лиофилизираните бактерии се активират и започват да упражняват своите активности. Много бързо се създава висока концентрация на полезните бактерии, която може да се съхрани в продължение на едно денонощие. Животът на полезните бактерии от продукта ентерол е средно три до пет денонощия; след това микроорганизмите загиват и се изхвърлят от тялото с екскрементите. Бактериите не попадат в кръвообращението или в лимфата.

Дозиране

Каква доза ентерол да се приема, зависи от диагнозата и общото състояние на организма. Най-често острите състояния с диария се овладяват за три до пет дни, а хроничните за 10-14. При дисбактериоза лечението най-често е две седмици, при синдром на раздразненото дебело черво – също 14 дни.

Ако ентерол се препоръчва паралелно с приема на антибиотици, подходящата форма и доза се взема през цялото време, докато трае антибиотичната терапия.

Може ли с ентерол да лекуваме разстройство при деца

Ентерол спокойно може да се дава на деца, включително и на бебета – важно е да се спазват инструкциите за правилно приготвяне на разтвор и за най-подходящото време за прием. Детското храносмилане е доста деликатно, разстройство/диария може да се получи от инфекция – бактериална или вирусна, от неподходяща храна или прием на антибиотици. Въпросният ентерол се справя в такива случаи дори с упорити патогени като златистия стафилокок.

ентерол
Подходящ е при деца, включително бебета

Стандартната препоръка е ентерол да се дава на децата един час преди хранене, веднъж или два пъти дневно, в подходящата доза. Прахчето се разтваря в половин чаша вода, сок или мляко. Течността трябва да е топла – но не гореща, защото така не може да се постигне максималният ефект.

Ето и какви са най-подходящите дози:

 • Бебета до една година – два пъти дневно по половин прахче за възрастни или по едно за деца; може след разтварянето в мляко да се даде с биберон. Ако се лекува разстройство, добрият срок е 3-5 дни; при дисбактериоза са необходими десет дни.
 • Деца от 1 до 6 години – два пъти дневно по едно пакетче за възрастни.
 • Деца от 6 до 10 години – по 1-2 пакетчета ентерол 2-3 пъти дневно; до 5 дни при разстройство, две седмици при дисбактериоза.

За да не се допусне дисбактериоза, някои специалисти препоръчват – независимо от липсата на разстройство – децата да приемат още от началото на антибиотичното лечение и ентерол. Ентеролът ще създава благоприятна среда за развитие на полезните чревни бактерии; за подсилване на добрата микрофлора може да се изпишат препарати с бифидо- или лактобактерии.

Една подробност – децата над 6 години могат вместо разтворените прахчета да приемат капсули ентерол. При тях правилото е след поглъщането на капсулата да се изпие половин чаша топла напитка, мляко или вода. Не се препоръчва горещ чай, а при възрастните – кафе или алкохол.

При бебета

Ентерол може да се дава на бебета, включително новородени. Стандартната доза при тях е 2х100 мг дневно; по-удобна е формата с дозирани прахчета от 100 мг, т.е. детският вариант. Прахчето се разтваря в четвърт чаша топло мляко и се дава с биберон.

Дайте мнение и Вие тук!

Ентерол е подходящ при различни състояния с дшария – причинени от вируси, бактерии – включително златистия стафилокок, от смяна на изкуственото мляко или от въвеждането на нова храна, при лечение с антибиотици. Пет дни е оптималният срок, при който повечето проблеми се неутрализират. При дисбактериоза обаче може да се наложи прием в продължение на 10 дни. По обясними причини ентерол на капсули не се използва за тази потребителска група.

При бременност

Специалисти коментират, че пациентската листовка за ентерол уклончиво споменава прилагането на продукта по време на бременност. Казано е, че продуктът се приема когато очакваната полза превишава потенциалния риск.

На практика ентерол е безопасен продукт, но липсват клинични изследвания за въздействието му при бременни. Всъщност ентерол по-логично и безопасно от други лекарствени продукти може да нормализира чревната микрофлора, да редуцира характерното за състоянието усилено газообразуване, състояния със запек и пр. В случая е необходимо единствено консултация със специалист, за да се оп редели индивидуална дневна доза и продължителност на приема.

Има ли противопоказания и странични ефекти

Прилагането на ентерол рядко причинява странични ефекти, никога – животозастрашаващи. В редки случаи е възможно да се получат алергични реакции към някой от компонентите. Смущенията в някои случаи се изразяват в стомашен дискомфорт и усилване на спазмите. Обикновено това са преходни състояния и не са причина прилагането на ентерол да се прекрати.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

При наличието на венозен катетър има опасност да се развие гъбична инфекция.

С какви други лекарствени продукти лекуваме диария

Лечението на стомашни болки с разстройство, остра и хронична диария, дисбактериоза, може да стане и с помощта на други лекарствени продукти. Сред тях са ентерик екол, линекс, лактофлор био плюс (framar.bg).

 • Ентерик кол поддържа чревната микрофлора, съдейства за нормализирането на състава й при разстройство или след лечение с антибиотици. Може да се приема и по време на антибиотичната терапия. Продуктът не се препоръчва на бременни и кърмачки. Не бива да се приема паралелно с противогъбични продукти.
 • Линекс нормализира чревната микрофлора и потиска развитието на болестотворните бактерии; съдейства за усвояването на витамини. Съдейства за балансиране на чревните функции и при усилено газообразуване, подуване и запек.
 • Лактофлор био плюс – притежава вече споменатите ефекти, подпомага имунната система. При подобни случаи се препоръчват и комбинации от пробиотик и пребиотик.

Народна медицина

Състоянията с разстройство и дисбактериоза са добре опознати от терапиите на народната медицина – има немалко сигурни средства, с чиято помощ се преодоляват проблемите. Плюс на народните рецепти е това, че чрез тях се постига балансиране на чревната дейност без прием на медикаменти и проява на различни странични ефекти. Ето някои от тях:

 • Вземете две супени лъжици пшеничено брашно и го изпечете на сух тиган – да стане кафяво, но без да загаря. Отдръпнете съда от огъня и бъркайте, докато брашното поеме 250 мл вода. Оставете да заври, като продължавате да бъркате – получава се каша, която трябва да се изяде на малки дози, с почивки.
 • Размийте една супена лъжица сухо царевично нишесте със 125 мл студена вода. Изпийте наведнъж.
 • Сварете ориз – една супена лъжица на чаша вода; да ври, докато оризът започне да се разпада. Прецедете и пийте от оризовата вода три пъти дневно по половин чаша.
 • Чудесно средство е кората от нар: изсушете я и при нужда залейте едно натрошено парче от нея – колкото еднолевова монета, с чаша вряла вода. Прецедете и приемайте на глътки.
 • При стомашни проблеми и разстройство подходящо средство е активният въглен или филийка хляб, препечена до черно. Спазва се диета, набляга се на сухарчетата – без захари и без мазни храни. Добра подкрепа дават билковите чайове с лайка, невен, жълт кантарион, здравец, глухарче.

Отзиви и мнения

 • Vw6terka от puls.bg: “Моят начин за справяне с тоз проблем е минаването на специален режим: пиене на много вода, храна- препечени филии, сухари, солети, малко сирене, варени картофи, варен ориз, компот от дренки; лечение – прахчета ентерол. Ентерола се дава без лекарска рецепта, от всяка аптека може да се вземе.”
 • Viligirl от puls.bg: “Спасиха ме тези прахчета ентерол, явно съм прекарала някое вирусче, че даде отзиви в тая насока, но сега знам какво помага и ще го включа в списъка на домашната аптечка.”
 • Student от puls.bg : “Ентеролът наистина се оказва най-удачния избор, за разлика от препарати като имобиум, които намаляват перисталтиката на червата и по този начин се възпрепятства очистителния механизъм при диария…Ентеролът наистина се оказва най-удачния избор, за разлика от препарати като имодиум, които намаляват перисталтиката на червата и по този начин се възпрепятства очистителния механизъм при диария. “
 • P.Vasileva от puls.bg: “Влязох във форума с надежда да открия нещо за разтройство и ето че успях.Имам син на годинка и половина и от няколко дни е със силно разстройство.Ходихме до личната лекарка, но в момента е в отпуска и неможаха да ми обърнат особено внимание,заместващата ми каза да му давам ентерол.Прочетох че е подходящ за деца и няма проблем да му го давам, но все пак можете ли да ме посъветвате???Малко съм притеснена и затова реших да се обърна към Вас.”
 • Mama Tedi от puls.bg: “Да, със сигурност можеш да даваш Енетерол на дете на годинка и половина. Аз съм давала Ентерол на моя малкия като беше на месец, почти новородено. Ентерол съдържа дрожди, които са естествен пробиотик, така че спокойно можеш да го даваш. Аз само Ентерол давам на малкия, като се наложи и аз го взимам също. Разтварям по 1 саше 2 пъти дневно и на другия ден съм ОК. Когато малкия беше на месец му разтварях по 1/2 саше, но мисля, че вие вече сте достатъчно големи да примате и по цяло пакетче.”

 

https://youtu.be/pWhBUR2bXVc

мнения, отзиви, коментари, форум

За Марта Савова

Прочети още

билки за разсдтройство

Рецепти с билки за разстройство

Лятото често ни изненадва с неприятно стомашно неразположение, следствие от вирусна инфекция или опасна храна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!


АБОНИРАЙ СЕ!