вегетативна невроза

Как да се научим да живеем с вегетативна невроза и дистония

Вегетативна дистония или още вегетативна невроза е заболяване, което се проявява още в ранно детство.

Слаби, бледи, склонни към припадъци и емоционални колебания деца могат да се превърнат в потенциални страдащи от вегетативносъдова дистония. С годините полученото по наследство заболяване само се задълбочава.

Причините за вегетативната дистония могат да бъдат и други:

  • хроничен стрес;
  • сериозна болест;
  • прекалено физическо натоварване;
  • силен емоционален стрес (при загуба на близък човек, при развод, при уволняване от работа и т.н.).

Обикновено лекарят предписва препарати, влияещи на съдовия тонус. Те подобряват мозъчното кръвообращение и понижават възбудимостта.

Някои специалисти провеждат други процедури:

♣ ултразвук;
♣ иглотерапия;
♣ лазеротерапия;
♣ масаж;
♣ кислородни и радонови бани;
♣ лечебен душ.

Всички тези мерки са много ефикасни, ако обаче се проведе целият курс по физиотерапевтични процедури.

Медикаментозното лечение с антидепресанти и противотревожни препарати непременно трябва да се съчетае с консултации и сеанси при психотерапевт.

КАК СЕ РАЗПОЗНАВА вегетативната дистония?

Чувствителността към промяната на времето е първият предупредителен сигнал на организма, който показва нарушаване и „безпорядък” в нервната регулация.

Лечение на вегетативна дистония с билки и домашни средства

  1. Правете по един студен душ всяка седмица независимо от сезона. Това оказва благотворно влияние върху вегетативната нервна система.
  2. 2 с.л корен от валериан и 1 чаша семена от копър се заливат с 1 л вряща вода и оставете в затворен термос за една нощ. Пийте три пъти на ден по 150 г.
  3. Подходяща храна – хранене на всеки 3-4 часа, ядки, риба, зеленчуци, подправки и билки, избягвайте мазнините и тлъстите меса, газираните напитки и сладките изделия.

Лечение на Петър Дънов и Петър Димков

  • Два часа след ядене – запарка от 80 г босилек, портокалови кори и маточина – 60 г, глог, лавандула, риган, хмел, липов цвят – 40 г. 1 с.л смес се запарва в 250 г вряща вода, след като кисне една нощ се прецежда.
  • Самовнушение: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти).

Знаете ли че…

Обездвижването е важен фактор, който поставя „капан“ още в ранна детска възраст, особено при по-чувствителните хора, което е предпоставка за появата на вегетативна дистония. Движението регулира хормоните на стреса и, когато е малко рано или късно стресът започва да влияе върху всички системи и органи. С течение на годините хормоните се разстройват, нервната система се натоварва и се появява вегетативната дистония.

Другата гледна точка…

Лечението на вегетативната дистония може да се крие вътре в нас.

Стресът е почти незабележим, но особено разрушителен и често пъти в резултат на силен стрес се появява вегетативна дистония. За да се справим с проблема понякога е достатъчно да се обърнем към вътрешния си свят – да се запитаме какво е това, с което не можем да се примирим, кои са най-големите ни страхове, дали страдаме от проблем с ниско самочувствие.

Медикаментите, които често пъти се изписват за лечение на вегетативна дистония не могат да отговорят на тези въпроси. Хапчетата просто потискат симптомите, но причината си остава там.

Дайте мнение и Вие тук!
“Фигурин

Когато нервната система е отслабена, сякаш в тялото и съзнанието се отваря врата, през която могат да влязат всички болести.

Според психолозите, ключът към лечението на вегетативната дистония се състои в това да се изправим срещу себе си и са си зададем въпросите, които се страхуваме да си зададем. Колкото и медикаменти да изпием, никой от тях няма да отговори на тези въпроси.

Липсата на положителни емоции е често пренебрегвана, но особено важна предпоставка за появата на болестта. Ако приемем, че фамилната обремененост и гените са основата, то тази основа може да не се развие, ако не попадне в подходящата среда.

Вижте и това

https://www.lekar.bg/2008/09/10/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *