папилома вирус
Човешкият папилома вирус атакува и трансформира епителните клетки

Папилома вирус: Симптоми и лечение. Как да действаме?

Лечение на папилома вирус при жените и при мъжете. Как се използва Изопринозин? Симптоми и заболявания.

Още в текстаКакво е папилома вирус. Особености на човешкия HPV. Лечение. При мъжете и при жените. Рак на шийката на матката. Генитална инфекция: Кондиломи (папиломи, вирусни и генитални брадавици). Други. Диагностика, изследване. Предаване (заразяване)

Какво е папилома вирус? Human papilloma virus всъщност е названието на над 100 вида вируси. Активно коментираната връзка между рака на шийката на матката и папилома вирус оставя у неспециалистите убеждението, че заразените с папилома вирус непременно развиват онкологично заболяване.

Всъщност с онкогенен риск са само някои от тях; те могат да провокират освен рак на маточната шийка, също и злокачествени процеси на вагината, пениса, ануса или ректума (thorax.bg). Като опасни се сочат щамовете на папилома вирус №№ 6, 11, 16 и 18.

Около една трета от вирусните щамове в групата се предават по полов път и най-често причиняват т.н. остри кондиломи или венерически брадавици. Освен тези неприятни образувания нищо друго не показва, че в организма се е настанил папилома вирус (HPV). Всъщност появата на такива брадавици е достатъчно сериозен повод да се потърси лекар, но без паника: щамовете, които причиняват брадавиците, не са същите, които най-често водят до рак.

Все пак трябва да е ясно, че “трасето”, по което папилома вирус атакува човешкия организъм, е половият контакт – независимо дали става дума за вагинален или анален секс. Напълно възможно е вирусът да остане латентен години наред, преди да се активира. Заради липсата на всякакви забележими прояви заразеният с HPV може изобщо да не подозира това и сам да предава заразата на нищо неподозиращи партньори в интимното общуване.

Особености на човешкия HPV

Специфика на папилома вирус е неговото изключително разнообразие. Това в много случаи го прави неразпознаваем, освен това няма стандартна схема за лечение на причинените от него заболявания. Този обобщен тип ДНК-вирус атакува епителните клетки и ако организмът на “жертвата” е достатъчно здрав и със стабилна имунна система, може нищо опасно да не последва дълги години (medicine-bo.mednews.in.ua). При неблагоприятна ситуация обаче се активира и последиците в някои случаи са фатални.

Инфекцията с папилома вирус по обясними причини засяга възрастни, като половият контакт е главен път на заразата. Доказано е също, че едно новородено може да бъде заразено от майката при естествено раждане. По-малко вероятно е вирусът да премине в организма на човек през наранен участък на кожата или лигавица, при ползване на общи вещи от рода на самобръсначка или хавлиена кърпа и пр. Вирусът се отличава с добра устойчивост.

Папилома вирус причинява различни промени в епителните клетки; характерно за тях е, че те могат да са в зависимост от състоянието на имунната система. Ето защо определени видове брадавици, без съмнение причинени от някой от въпросните щамове, могат мистериозно да се появяват и да изчезват – те са нещо като лакмус за състоянието на имунната ни система (blitz.bg).

И още една особеност – вирусът е способен да се внедри както в ядрото, така и в цитоплазмата на епителните клетки. Онкогенният риск от заразата с папилома вирус произтича от способността му да интегрира собствената си ДНК в генома на човешката клетка (papilloma.ru).

Лечение

Лечението при зараза с папилома вирус е необходимо поради риска от злокачествени промени в собствените клетки. Проблемът е в това, че щамът практически е вътреклетъчен паразит: за да се възпроизвежда, той използва човешките клетки. Паразитирането му може да е невидимо доста продължително време – но той го използва, за да внедри собствената си ДНК в човешките хромозоми. В перспектива това може да доведе до рак на половите органи при жени и мъже, както и да провокира рак на гърлото и устната кухина (kozhnyi.ru/papillomy).

“Фигурин

Лечението на папилома вирус е два типа: консервативно, чрез прилагане на различни медикаменти, или оперативно, чрез унищожаване на образуваните брадавици с достъпните днес средства.

 • За консервативно лечение се говори в случаите, когато причинените от вируса новообразувания са доброкачествени; необходимо е също да се установи състоянието на имунната система и ако тя не е стабилна – да се препоръчат имуномодулатори. Прилагат се антивирусни медикаменти, лекарствени препарати на основата на интерферона или насърчаващи продукцията му в организма, антиканцерогенни препарати. Подходящ медикамент при инфекция от папилома вирус е изопринозин; той действа противовирусно и същевременно подкрепя имунната система.
 • Премахване на брадавиците чрез химическа или електрокоагулация, криодеструкция (замразяване), чрез радиотерапия или лазер. Изборът на терапия зависи от много фактори – например от вида на неприятните брадавици или кондиломи, дали са единични или множество, какъв е размерът им, върху кожа ли са разположени или върху лигавица. Някои подходи, например химическата коагулация, са ефективни, но има последващ болезнен период и опасност от оставяне на белег.

Читателите питат: По каква схема може да се пие Изопринозин при папилома вирус? Погледнете тази статия на руски (дори и с Гугъл транслейт ще разберете каква е схемата, ако не знаете руски!)

Още за лечението с Изопринозин, не само на папилома вирус, вижте ТУК:

Изопринозин. Схема и дозировка. Как се дава на деца?

При модерните методи като радиохирургия или лазерна процедура се говори за щадящ подход, засягане в най-малка степен на околни тъкани. При тежки случаи все пак се предпочита старият скалпел, защото дава възможност да се отстрани и съхрани болна тъкан за точен хистологичен анализ.

При мъжете и при жените

Вече стана дума, че и двата пола са сериозно застрашени от последиците на заразата с папилома вирус. Според данни на Световната здравна организация за заразен с някой от многобройните щамове може да се брои всеки шести човек!

Заразените с папилома вирус жени могат да не разберат за това през целия си живот, ако не развият характерните симптоми или, в най-лошия случай – ако вирусът не провокира рак на шийката на матката (zdorovaya-kozha.ru/papillomy). Инфекцията се развива при отслабване на имунната система, преживян стрес, отключващ фактор са стомашните заболявания, инфекциите, тютюнопушенето.

папилома вирус
Опасният папилома вирус може да прекара в организма дълги години в латентно състояние

Най-често заболяванията, свързани с папилома вирус, се срещат при жените във възрастов диапазон 30-50 години. Това е активна възраст за социален и интимен живот, с много натоварвания и отговорности. Здравословните проблеми се идентифицират от самите жени, които при интимен тоалет напипват неприятните малки израстъци – кондиломи. Появата им е придружена от неприятни усещания като сърбеж и парене, цялостно усещането на инфекцията е свързано с треска и болки в мускулите.

 • Специалистите съветват всяка жена да следи за промените, които претърпява кожата й, и особено за появата на различни кондиломи и брадавици. Баналните издутинки, които са с цвета на самата кожа, могат да се появят по шията, под гърдите, по продължение на гръбнака.
 • Т.н. островърхи кондиломи се откриват в интимната зона; достигат до по-големи размери, например няколко сантиметра. Нерядко се обединяват по няколко и цялото образувание заприличва на карфиол.
 • Плоски кондиломи – могат да се появят по големите срамни устни, но опасното им действие е върху шийката на матката. Там протича злокачествената трансформация на клетки, за която стана дума по-горе, като онкологичното изменение засяга епителните клетки в дълбочина. Появата на такива кондиломи още не означава рак, но той може да се появи в рамките на не повече от пет години и затова лечението му е задължително.

Заразата не щади и мъжете – макар на пръв поглед да изглежда, че пораженията от инфектиране са по-скоро естетически. Тук също важи правилото, че здравата имунна система не допуска вирусът да причини сериозни поражения (skinwell.ru/papillomy). Дори нещо повече – възможно е в един здрав организъм вирусът изобщо да не успее да се внедри.

 • Друг вариант е когато той успее да се настани в клетки на мъжкото тяло,  да остане дълго време в латентно състояние: човекът не боледува, но при полов контакт предава папилома вируса на партньорите си. Това се случва много често – мъжът дори и не подозира, че е вирусоносител, и несъзнателно заразява още хора.
 • И при мъжете активирането на вируса причинява промени в епитела и появата на всякакви брадавици, папиломи и кондиломи. Най-лошо е когато такива промени засягат половите органи и зони с лигавици – устната кухина, гърлото, хранопровода. Отстраняването в такива случаи не бива да се отлага поради риска от злокачествени изменение, макар това да е свързано с болка и дискомфорт.

Симптоми и заболявания: Рак на шийката на матката

Симптомите на заболяванията, причинени от папилома вирус, зависят от вида на активния щам. Прието е да се коментират според вида на промените в епитела и появата на новообразувания:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Брадавици – изпъкнали, закръглени образувания с цвета на кожата; не са болезнени, не сърбят. Най-често са разположени по кожата на дланите или ходилата. Не създават здравословни проблеми, само естетически; причинява ги папилома вирус от първи-четвърти тип.
 • Островърхи кондиломи – засягат лигавиците и кожата на половите органи; появяват се по главичката на пениса и препуциума, големите срамни устни, също и във вътрешни органи като пикочния мехур, уретъра, влагалището, по кожата около ануса, по маточната шийка, в устната кухина. За тези образувания вече стана дума; те често са групирани и при разрастването си придобиват вид на “розичка” от карфиол. Такива кондиломи причиняват вирусите от тип 6 и 11.
 • Боуеноидна папулоза – заболяване, при което по кожата на половите органи у двата пола се появяват плътни “зърна” с жълтеникав, розов или бял цвят. Причинява се от папилома вирус тип 16, 18, 31 и 33; може да се развие в рак на кожата (myfamilydoctor.ru).
 • Болест на Боуен – заболяването засяга мъжете. Върху кожата на пениса се появява изпъкнала влажна плака с рязко очертани граници и червен цвят. Тя може да се задържи дълго време и да се изроди в злокачествена тъкан. Причиняват я щамовете 16, 18, 31, 33, 35 и 45.
 • При жените тип 16 и 18 провокират неопластични цервикални процеси, които се определят като предраково състояние за рак на шийката на матката.

Освен тези щамове рак на шийката на матката могат да предизвикат също и №№ 31, 33, 35 и 39. Доказано те предизвикват промени в клетките на тази зона; те са бавни и без външни прояви, което често е причина за късното откриване на вече напредналото заболяване. Състоянието с промени на тези клетки, но без да са настъпили характерните онкологични трансформации, се определя като дисплазия. Лечението в тази фаза може да спаси живота на една жена. Злокачествените промени в този деликатен орган протичат бавно и ако една жена редовно си прави цитонамазки с ПАП-тест, заболяването може да бъде уловено в начален стадий – тогава, когато ракът е лечим.

За жалост този момент нерядко се пропуска и тревогата се появява едва когато се появят симптомите на онкологичното заболяване. А те са – болка ниско в корема и кървене извън датите на месечния цикъл, твърде обилно кървене, кървене в менопауза, незадържане на урина, отоци на краката. За основен причинител на това заболяване се сочи човешкият папилома вирус.

Генитална инфекция: Кондиломи (папиломи, вирусни и генитални брадавици)

папилома вирус
Човешкият папилома вирус атакува и трансформира епителните клетки

Сред предаваните по полов път зарази гениталната инфекция с папилома вирус, оказва се, е най-често срещаната. Тя има стопроцентова връзка с рака на шийката на матката, свързана е с рака в генитално-аналната област при двата пола в 50% от случаите, свързана е и с някои видове рак на горните дихателни пътища и кожата (herpesclinic.ru/zabolevanija/papillomy).

Основна проява на инфекцията е появата на аногенитални брадавици, типичните сред които са т.н. островръхи кондиломи. Най-висок процент заразени се регистрират във възрастовата група около 25 години – това е групата с най-висока сексуална активност. След това има спад на новорегистрираните случаи. При 45-годишните обаче е висока честотата на рак на шийката на матката, диагноза, която е дългосрочна последица от заразяването с папилома вирус.

Сериозни здравословни проблеми с репродуктивната система (свързани с папилома вирус) имат от 20 до 46% от жените и мъжете, водещи активен полов живот.

Специалистите могат да ни разкрият, че за гениталната инфекция с папилома вирус е достатъчен дори само един контакт със заразен партньор. Заразяването се случва при 60% от единичните контакти.

мнения, отзиви, коментари, форум

Вижте и ТОВА:

Лечение на папиломи. Топ билкови рецепти, народна медицина, но задължително при лекар!

Други

Възможен е и друг път за проникване на папилома вирус – различен от гениталните инфекции, но с аналогични прояви. Това се отнася особено за заразените деца. Заразата доказано върви по вертикала, т.е. може да се предаде от заразена майка на бебето и да предизвика клетъчни промени в устната кухина и бронхите. Някои източници твърдят, че секциото не е винаги спасителен вариант, тъй като вирусът е способен да преминава през плацентата и заразяването може да стане вътреутробно.

И още една лоша информация – твърди се, че едно дете може да бъде заразено с папилома вирус, ако се къпе във ваната едновременно със заразен родител или ако се подсушава с неговата хавлиена кърпа. Всичко това се отнася и за пътя на инфекцията при възрастни – достатъчно е по кожата или някоя от лигавиците да има едно невинно нараняване или одраскване.

Диагностика, изследване

Появата на всякакви брадавички, без значение каква е формата и цветът им, трябва да накарат един грамотен човек да застане нащрек и да потърси медицинска консултация. Първият етап от диагностицирането на папилома вирус зависи изцяло от самия пациент: дали ще иде на лекар или ще се опита да се справи с проблема по бабешки.

Все пак не бива да се забравя, че неприятните брадавици, кондиломи, папиломи са само външната проява на заразата с папилома вирус. След като лекарят събере информация за това при какви обстоятелства пациентът е открил промените в тялото си, има ли някакви други здравословни проблеми и пр., втори етап е да се прецизират изследванията при специалисти. За жените например е задължителен гинекологичният преглед с цитонамазка (myfamilydoctor.ru). Ако прегледът при гинеколог е констатирал видими промени по шийката на матката, може да бъде препоръчана и биопсия.

Смисълът на изследванията е да се установи кой точно щам на папилома вирус е причина за инфекцията. В някои случаи са налице няколко и въпросът е да се установи дали сред тях има вируси с повишен риск от онкогенни прояви. Специалистите признават, че при тези изследвания понякога стават грешки и неправилно се дава положителен отговор на въпроса има ли риск от рак.

Като най-точен в това отношение е сочен тестът Digene, който определя степента на онкогенност чрез ДНК-анализ.

Предаване (заразяване)

Да повторим още веднъж пътищата, по които папилома вирус прониква в човешкия организъм:

 • Полов контакт – преобладаващият вариант, като заразяването може да стане и само от един акт;
 • От бременна жена на бебето й – по време на раждането, а според някои теории и вътреутробно;
 • При битови контакти – ползване на общи вещи, кърпи, прибори за бръснене, в случаи на нарушена цялост на кожата и лигавиците.

Заразеният не винаги се разболява; дори е възможно при стабилна имунна система да отхвърли вируса и да не допусне установяването му в собствените си клетки.

Вирусът може да остане в човешкия организъм в латентно състояние дълго време. Твърди се, че е възможно този “сън” да продължи 30 години. 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил?

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!