видове аспирин
аспирин обикновен цена

Видове аспирин. Ползи, за какво се използва и как?

Какви видове аспирин познаваме? Какви ползи има от него? За какво се използва обикновен аспирин. Ацетизал, Протект, Байер – за какво помага? Цена

Аспирин е хапчето, за което първо ни идва на ум, когато ни заболи или ни връхлети настинка. Считаме го за елементарно и безобидно; убедени сме, че знаем как “работи” и че го използваме правилно. Но всъщност много хора не са наясно с истинските възможности на баналния аспирин. Не знаят, че може да ни стори голяма беля, или че има все пак болести, при които не бива да посягаме към него.

Хапчето аспирин е “дядо” на сто години!

Използването на ацетилсалициловата киселина – аспирин, датира от над сто години. В ония времена е било открито, че с аспирин могат да се облекчат болките при артрит. По-късно става ясно, че ставните възпаления не са единствения здравословен проблем, който с аспирин се понася по-лесно. Медикаментът може да лекува и различни патологии на сърдечно-съдовете и нервната система. Компонентът аспирин успешно се включва и в комплексната терапия на множество други заболявания.

Какво е аспирин, как действа медикаментът?

Ацетилсалициловата киселина – аспирин, е нестероидно противовъзпалително средство с обезболяващо, температуропонижаващо и противовъзпалително действие. Аспирин може да се приема на практика при всяко заболяване, което има тези симптоми.

Представата за тези въздействия много често се свързва със зъбобол или главоболие. Старият добър аспирин наистина обезболява успешно, защото успява да потисне активността на рецептори и центрове на болката. Той наистина може да ви спаси от главоболие, но не от всяко!

Най-успешно лекарството действа при пристъпи на мигрена , при първите симптоми на пренапрежение, при недоспиване и преумора. Потърсете си аспирин, ако ви тормози остеохондроза на шийните прешлени! Дали помага и при зъбобол? Всъщност – да, но само ако болката е слаба.

Аспирин при махмурлук

аспирин
Таблетка аспирин може да направи истинско чудо

Всеки знае колко трудно е събуждането след дълга вечер с шеметен купон. Неприятните усещания на другия ден са свързани с отравянето на организма от поетия алкохол. Има какви ли не рецепти за справяне с махмурлука и фокусът на действието им е извеждането на токсините от измъченото тяло. Много хора са убедени, че най-добре ще свърши тази работа аспиринът. Защо си мислят така?

Всъщност погълнатият аспирин облекчава усещането за оток на крайниците и главното – на главоболието. Главоболието е причинено от сгъстяването на кръвта, а специалистите припомнят, че аспиринът разрежда биологичната течност и активираното кръвообращение неутрализира неприятните усещания.

Смъква температурата – доказано!

Аспиринът е много добро решение при простудни заболявания с повишена температура и втрисане. Според научни коментари това е така, защото лекарството въздейства върху центъра за терморегулация и повишава потоотделянето. Тъкмо това е и механизмът, чрез който с аспирин се смъква повишената темпертура и се овладява треската. Да не забравяме и факта, че ацетилсалициловата киселина – аспирин, има противовъзпалително действие. Приемът на аспирин при възпаления облекчава общото състояние и подобрява самочувствието на пациента.

Какви разновидности има лекарството

Не е тайна, че аспирин се влага като един от активните компоненти в множество медикаменти. Един от популярните му варианти е аспирин кардио. Според пациентската листовка таблетките на този аспирин съдържат още лактични модули срещу затлъстяване, захарен диабет, хиперлипидемия, тютюнопушене. В напреднала възраст именно е добър за предотвратяване на сърдечни инциденти.

“Фигурин

Същият вид аспирин намалява риска от тромбоемболия и тромбоза на дълбоките вени, прилага се в следоперативни терапии след хирургично лечение на сърце и кръвоносни съдове. Таблетките се препоръчват и при нарушено мозъчно кръвообращение и инсулти.

Какви са противопоказанията?

Коментираният аспирин е противопоказан при всички заболявания на стомашно-чревния тракт, хеморагична диатеза, бропхиална астма, при бременност и алергия към нестероидни противовъзпалителни средства. Лекарството е с ограничения за прилагане при лечението на деца; така например то е противопоказано при деца под 15 години с остри респираторни заболявания.

Ето кога се прилага аспирин!

Противовъзпалителният медикамент аспирин се препоръчва най-често при следните заболявания:

  • Остри пристъпи на мигрена;
  • Инфекции и възпаления, придружени с треска;
  • Ревматични пристъпи;
  • Болки от различно естество, слаби или много силни;
  • Исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение – за профилактика и за лечение;
  • Срещу тромбоза и емболия;
  • Вторична профилактика след инфаркт на миокарда.

Как да приемаме аспирин

Стандартната таблетка за гълтане аспирин може да се приема до три пъти дневно, като интервалът между два приема следва да е 4 до 8 часа. Хората, които имат болестни отклонения на черния дроб или бъбреците, трябва или да вземат редуцирани дози аспирин, или интервалът между приемите да се удължи.

Дневната доза аспирин е различна в зависимост от заболяването; при болки, треска и ревматични пристъпи еднократният прием за възрастни е максимум един грам, а дневната доза не по-висока от три грама.

Приемът на аспирин от деца е свързан с немалко спорове; според някои специалисти медикаментът е противопоказан за лечение във възрастовата група под 15-16 години поради риск от проява на т.н. синдром на Рей (свързан с негативно въздействие върху мозъка и черния дроб, понякога с фатален край). По тази причина повечето лекарства за деца, които съдържат аспирин, изрично се препоръчват за възраст над 7 години. Много лекари избягват да изписват този медикамент и за по-големи деца. Все пак има и потвърдени дозировки за деца с лимит от 1.5 грама дневно на три приема.

При нестабилна стенокардия и за вторична профилактика срещу инфаркт на миокарда дневната доза е около 300-325 милиграма. При мигрена вземайте стандартния един грам за прием, но не повече от три дневно. При нарушено мозъчно кръвообращение – около 300 милиграма дневно.

В повечето случаи се препоръчва стандартният аспирин да не се гълта “на гладен стомах”. Таблетката може да се разтвори предварително в малко вода. За да не се получат негативни ефекти, лечение с аспирин по-дълго от три дни може да има само по лекарска препоръка.

Една друга роля: аспирин в козметиката

аспирин
Маска с аспирин за гладка и сияйна кожа

При наличието на какви ли не козметични продукти и процедури – може да звучи смешно, че с аспирин могат да се постигнат удивителни резултати в лечението на всякакви кожни смущения, пъпки, акне и обриви. Ето ви все пак една рецепта за премахване на пъпки, в която главна роля играе вездесъщият аспирин:

Три таблетки аспирин и три таблетки от антибиотика левомицитин се стриват на прах. Към тях се добавя на капки настойка от невен – взема се от аптеката. Разбърква се грижливо, за да се получи нещо като лосион. С този лосион и памучен тампон се обработват досадните пъпки веднъж на ден – за препоръчване вечер, и да не се измиват за през нощта. Потребителките на този домашен лосион уверяват, че е ефективен и при редовно прилагане изчистват идеално кожата на лицето за една-две седмици.

Маска с аспирин

С аспирин може да се приготви почистваща маска, която премахва от лицето обриви, пъпки, възпалени или запушени пори. Приготвя се от три аспирина и мед. Таблетките се стриват на прах и с няколко капки вода се забърква кашичка. Към нея се прибавя една лъжица чист пчелен мед и получената маска веднага се нанася на лицето за 12-15 минути. Измива се с хладка вода и се полага хидратиращ крем. Процедурата се прави 1-2 пъти седмично. Резултатът: гладка и еластична кожа, свеж епител с добър вид, без смущаващи образувания.

Маски за лице. С яйце: белтък или жълтък. Със сода, с хума против бръчки, зехтин, аспирин и 15+ други!

Аспирин срещу черни точки по лицето

Нашият аспирин върши работа и при досадна грижа като черните точки по лицето. Има няколко проверени начина за използването му за такава цел.

  • Аспирин и козметична глина, хума: една таблетка аспирин се стрива на прах и се прибавя към кашица, забъркана от хума. Маската се оставя да действа, положена внимателно върху лицето, в продължение на 20 минути. Следва измиване с хладка вода.
  • Витаминозна маска с аспирин и плодове: смесваме две стрити таблетки аспирин с две лъжици стъргана ябълка и една – кисело мляко. Добавяме по 5 капки витамини А и Е и хубаво разбъркваме. Нанасяме маската на лицето за 20 минути и измиваме с хладка вода. Прави се веднъж седмично. Не пречи, ако е по-често.

Маските с аспирин за гладка кожа очевидно интересуват немалко дами, затова в някои форуми темата се обсъжда с любопитни заключения. Вижте реплики от framar.bg:

  • Mauritius: “Преди време още бях чула за тази маска с аспирин, но не съм я опитвала и до ден днешен.
    След бременността вече нямам акне, но ми останаха черни точни.
    Е, по време на ПМС, разбира се, че ми излизат някоя и друга пъпка, но не е нещо по-сериозно, затова си мислих да пробвам да си правя маска с аспирин против акне, за да проверя дали пък може съвсем да спре акнето и евентуално да премахне черните точки.”
  • Kaya: “Е, аз не бих пробвала, хич не си падам по аспиринолечението!”
  • BeenieGal: “Добре почиства тази маска, но за да се случи и в дълбочина това, според мен трябва да си вземеш от тези абразивните гъбички, но и да не прекаляваш с използването й, де веднъж в седмицата например, след баня, когато порите са отворени, като преди това си почистила лицето си, слагаш маската докато се облечеш я изчакваш 10-15 мин., след което изтриваш с гъбичката и изплакваш.”
  • Lollipop: “Аз съм много резервирана към такива маски с лекарства и разтривки и каквото ще да е с аспирин, па дори и слагането му в туршии.”
  • niya_mazova: “Ами не го използвайте тогава, има доста други начини, с които да се преборим с акнето и комедоните, уж по-природни, апък се продават и по аптеките сума ти и такива ексфолианти, които може и да са по-лошо от аспирина, казано честно!”

Специалният аспирин протект: какво да знаем за него

Тази специална форма аспирин не е предназначена да неутрализира болки; препоръчва се за продължителен прием, таблетките са устойчиви на стомашна киселина.

Какво трябва да знаем за аспирин протект? Основната му роля е да разрежда кръвта. Използва се при профилактика и продължителна терапия на стенокардия, остър инфаркт на миокарда, профилактика срещу инфаркт, след инциденти с нарушено мозъчно кръвоснабдяване и профилактично срещу повторни, след оперативно лечение на кръвоносни съдове. Стандартният прием е веднъж дневно по една 100-милиграмова таблетка, с вода. Препоръчва се прем по едно и също време, преди хранене. Единствено за предотвратяване на сърдечен пристъп лекарят може да назначи трикратен прием в рамките на деня. При остър инфаркт таблетката се държи стрита в устата н самото начало на епизода.

аспирин
Аспирин протект – за живо сърце

Аспирин протект не се дава на деца и подрастващи под 18 години. Медикаментът е ротивопоказан при язва на стомаха или дванадесетопръстника, склонност към вътрешни кръвоизливи, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Рискови групи, за които се преценява индивидуално дали могат при определени условия да вземат аспирин протект, са: пациенти с бронхиална астма, бъбречна и чернодробна недостатъчност, склонни към пристъпи на подагра.

При бременни и кърмачки също е необходима конкретна преценка на случая. Лекарското решение клони към варианти, при които очакваният положителен ефект от приема на аспирин протект превишава потенциалния риск.

Аспирин Ц

Аспирин Ц (C) е комбиниран лекарствен продукт, който съчетава терапевтичните свойства на аспирин и на популярния витамин, т. аскорбинова киселина. Ацетилсалициловата киселина обезболява, смъква температурата и във високи дози действа противовъзпалително. Разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби. Аскорбиновата киселина укрепва антиоксидантната защита, стабилизира имунитета, действа оздравително на кръвоносните съдове.

  • Какво се случва, когато вземем таблетка аспирин Ц? Ацетилсалициловата киселина потиска активността на фермента циклооксигеназа, който е активен участник в синтеза на простагландините в организма. Една от последиците в действието на простагландините е болката, а също и появата на отоци в наранени участъци на тялото. Приемът на аспирин ограничава синтеза на въпросните простагландини, следователно описаните болестни признаци се овладяват и започват оздравителни процеси. Добавянето на витамин Ц подкрепя тези процеси, стабилизирайки имунната система и подобрявайки кръвообращението.

Този вид аспирин се взема при главоболие, зъбобол, болезнен цикъл, дихателни инфекции, висока температура, тромбофлебити и тромбози, исхемична болест на сърцето, нарушено мозъчно кръвообращение. Различните диагнози предполагат и различни терапевтични схеми, т.е. няма универсална препоръка за размера на еднократната и на дневната доза. В някои случаи е достатъчно да се вземат по 1-2 таблетки до 4 пъти дневно с интервали от по 4-8 часа – например при треска, зъбобол. Комбинираният аспирин Ц има и вариант ефервесцентни таблетки с пределна дневна доза от 12 таблетки. При възпалителни процеси е допустимо кратко лечение с високи дози от порядъка на 18 разтворими таблетки дневно. Внимание: това се прави само по лекарска препоръка и под контрол!

Важно е да се обърне внимание на страничните ефекти от приема на този медикамент. Тъй като действа разреждащо на кръвта, медикаментът може да бъде опасен при потребители, склонни към кръвоизливи – особено ако те вече приемат и друг антикоагулант от типа на кумарини или хепарини.

Дайте мнение и Вие тук!

Аспирин Ц се избягва и при диагнози като астма, дефицити в т.н. глюкозо-6-фосфат-дхидрогеназа, свръхчувствителност към салицилати и други противовъзпалителни и противоревматични продукти. Ясно е, че не бива да се препоръчва на хора с хронични и рецидивиращи стомашни заболявания, при нарушени бъбречни функции, както и в последния триместър на бременността.

Ако се наложи инцидентен прием на аспирин Ц по време на кърмене, това не е проблем. Ако обаче е наложително продължително лечение или прием на високи дози от рода на споменатите по-горе, кърменето трябва да се прекрати.

  • Приказките за прием на високи дози не са самоволни: наистина има болестни състояния, когато това е възможен път за излекуване. Но опасността от предозиране е реална и затова трябва да се прави само по лекарска препоръка и под контрол. Не пробвайте такова самолечение! Първите признаци на отравяне с аспирин са гадене и повръщанеболки в стомаха и в областта на гръдната кост, световъртеж, главоболие, отслабване и смущения в зрението и слуха. Ако е предозирано с по-голямо количество може да се развие сънливост, обърканост на съзнанието, да се стигне до колапс, обезводняване, скок на температурата, рязко падане на артериалното налягане, алкална реакция на урината или ацидоза, дихателни затруднения, различни метаболитни нарушения. Трябва да знаете, че самолечението с аспирин не е работа за лаици и че приемът на дози над 10 г дневно е смъртоносен! Летален изход грози и децата, на които в рамките на едно денонощие са дадени три грама аспирин!

Аспирин комплекс: кога се използва

Аспирин комплекс е друга формула на медикамента, в която участва и превдоефедриновият хидрохлорид. Идеята е добавената съставка да разшири диапазона на действие на познатия аспирин; препоръчва се при симптоми на простуда с повишена температура, болки и запушен нос.

Освен при главоболие, болки в гърлото, обща симптоматика на простуда и грип, аспирин комплекс върши работа при мигрена, мускулни болки, при алергичен ринит. Псевдоефедриновият хидрохлорид свива малките кръвоносни съдове, намалява отока и възпалението на лигавиците в носа, облекчава неприятната симптоматика от оточност на лигавиците в горните дихателни пътища. Неутрализира и въздействието на хистамини, които причиняват целогодишен и сезонен алергичен ринит. Последното позволява на продукта да помага при състояния с кихане и сълзене от очите.

Продуктът се предлага в дозирани сашета, които се разтварят във вода. Терапията на възрастни по лекарска препоръка допуска прием до 6 сашета дневно. Не се препоръчва за деца и подрастващи под 16 години, освен ако е разрешено от лекар и под медицински контрол.

  • Предозирането с аспирин комплекс може да причини болка в гърдите, тахикардия, затруднено дишане, гърч; в такива случаи задължително и неотложно се търси медицинска помощ.

Задължително при лечение с аспирин комплекс се проследява дали потребителят приема и други лекарства – продуктът може да усили или да отслаби някои техни ефекти. Така например усилва ефекта на антикоагуланти и антидепресанти, а намалява въздействието на медикаменти за понижаване на кръвното налягане и на лекарства против подагра. Усилва риска от проява на нежелани странични ефекти при терапия с метотрексат. Добре е да се избягва комбинацията с алкохол, защото така нараства опасността от стомашни кръвоизливи.

  • Да се избягва от бременни и кърмачки.
  • Да се избягва от активно спортуващи, тъй като може да даде положителна допинг проба.

Аспирин – за регулиране на месечния цикъл

Знаете ли, че с аспирин може да се регулира месечният цикъл? Приемът на този почти универсален медикамент може да предотврати закъснение или да го предизвика по някаква причина по-рано. Твърди се дори че е възможно с аспирин да се въздейства по начин, осигуряващ редовния му ритъм.

За това е необходимо две таблетки обикновен аспирин да се стрият на прах и да се изсипят в половин чаша вода. Към разтвора се добавят по половин лъжичка захар и мед и този коктейл се изпива наведнъж.

Подобен ефект може да се постигне и с други средства от народната медицина – например джинджифил. Пийте по две-три чаши отвара с джинджифил дневно и резултатът няма да закъснее: достатъчна е една чаена лъжичка настърган корен за чаша вода, вари се 5-6 минути.

Ефектът на аспирина в случая постигаме и с помощта на целината – стеблата и листата й съдржат компонента апиол, който стимулира маточните контракции и като цяло кръвообращението в малкия таз. В екзотичната папая пък има много каротин, който дава същия резултат. Ако сте виждали папая само на картинка, насочете се към моркови или тиква.

Още един трик в добавка към препоръката за джинджифилова отвара: подслаждайте с палмова захар, помага! Може да си направите напитка за началото на деня от две чаени лъжички палмова захар и една – изцеден сок от настърган джинджифил. Започвайте деня на гладно с тази напитка 3-4 пъти и ще постигнете целта си. ако пък искате да “заковете” менструацията в точно определен ден, 15 дни преди него вместо сок от джинджифил добавете в коктейла кафена лъжичка куркума.

Макар темата за регулиране на месечния цикъл да е малко странична за коментирания аспирин, припомняме още начини за ускоряването му: вземайте гореща вана няколко вечери под ред. Изпивайте от време на време по чаша гореща вода, или заложете на билките. Ето с кои можете да оптимизирате кръвообращението в интимната зона: ангелика, бял божур, Аврамово дърво, дяволска уста.

Ако всичко това изглежда твърде сложно, а може би и не съвсем безопасно – пийте повече витамин Ц! Именно този витамин участва в изработването на естрогените, които са компонент в изграждането на маточната лигавица. Когато приемате витамина в голямо количество, вътрешният слой на матката започва да се свива, следват контракции и кървенето започва. Подобен ефект дава и отварата от магданоз – една стандартна китка се сварява за 1-2 минути в 300 мл вода, изпива се на три пъти в рамките на деня. Високо съдържание на витамин Ц (C) има и сокът от нар.

“Лекувайте” косата с аспирин!

Едва ли има нужда да убеждаваме някого в лечебните ефекти на стария аспирин. Нали още от средата на 19-ти век го използват като обезболяващо средство и за смъкване на температурата!

Развитието на фармацевтиката отдавна ни залива с какви ли не медикаменти и за ползата от коментирания аспирин понякога просто забравяме. Все пак това е невъзможно, защото аспиринът действително лекува, и то срещу малко пари. Разбира се – стига да се използва по правилния начин. Към плюсовете, които има този познат – поне го мислим за познат! – медикамент междувременно не спират да се прибавят разкрития за още негови качества. Най-интригуващото в последно време за широк кръг потребители, и то – в отлично здраве – е използването на аспирин в козметиката. Вече обърнахме внимание върху ползата от продукти с аспирин за кожата на лицето. Сега е ред на грижите за косата.

Всъщност няма достоверна информация за това – откога в грижите за косата се използва аспирин. В мрежата витае история, според която това си приложение вълшебният аспирин дължи на красивата Дженифър Анистън. Няма да отречете, че Анистън може да се гордее с разкошната си грива. На такава хубава коса човек може само да завижда. Приема се, че именно Анистън е започнала да прибавя аспирин в шампоаните си, от което косата й е придобила сегашния си блясък и копринена гъвкавост.

Няма как да разберем със сигурност това ли е истината, но това всъщност няма чак такова значение. Факт е, че практиката “шампоан+аспирин” е достатъчно известна, а и аспирин се прибавя още в маските за подхранване на косата, за ускоряване на растежа, в течностите за изплакване на косата. Ето как да използваме аспирин в грижите за косата!

Народни рецепти – аспирин за хубава коса

Следващите предложения са приблизителни, по желание и при съвет със специалист рецептите могат да се обогатяват.

  • Шампоан с аспирин. Най-лесният начин за употреба на аспирин с такава цел е просто да се прибави към готовия шампоан. Една-две таблетки аспирин се стриват и се прибавят към обичайната доза шампоан. Количеството зависи от дължината на косата. Сместа се нанася върху скалпа, масажираме и след 2-3 минути изплакваме обилно с вода. Ако това се прави редовно, косата придобива жизнена сила и блясък.
  • Аспирин за изплакване на косата. Тъй като си имаме работа с киселина, ефектът ще е като при изплакването с оцет или лимонена киселина – благодарение на изплакването с аспирин косата не се сплита, става мека и гладка, придобива гъвкавост. За изплакване са необходими 2-3 ефервесцентни таблетки аспирин, който се разтваря в половин литър преварена вода. Изплаквайте редовно за траен резултат!

Аспирин срещу пърхот

Разтворът от аспирин за изплакване на косата сам по себе си е средство за профилактика срещу пърхот. Но ако пърхотът вече е факт, трябва да се действа с по-сериозен замах. Може отново да работим с обичайния шампоан: към нормалната за косата ни доза прибавяме 3-4 таблетки аспирин, намазваме и продължително масажираме скалпа. Това занимание трябва да продължи около 5-8 минути и едва тогава следва измиване и изплакване.

Аспирин за увредена коса

Възстановяването на увредената коса е още едно “поле” за приложение на стария аспирин. Ако често ходите да плувате в басейн, хлорираната вода променя цвета й и я изсушава. В такива случаи помага една специална маска с аспирин. Приготвя се от 5 до 7 таблетки, които се стриват и с малко вода се размиват на кашичка. Кашичката се втрива в корените на косата, след което тя се разресва и се оставя за около 15 минути открита. Следва обилно изплакване.

Аспирин за боядисана коса

Следващата рецепта показва как да се погрижим за боядисана или изтощена от процедури коса. За приготвянето на подсилващата маска ни трябват седем ефервесцентни таблетки аспирин. Разтваряме ги в чаша топла вода една след друга, след което добавяме една супена лъжица чист пчелен мед. Внимателно намазваме корените, масажираме скалпа и разресваме косата – така че маската да се разпредели по цялата дължина. След 20 минути измиваме обилно с хладка вода.

Източници и още информация на английски: Ползи от аспирин, видове. Как се употребява?Аспирин протект, ацетизал и Байер. Принципи на действие.

Може ли аспиринът да увреди косата?

Препоръките на хора, които практикуват такъв тип грижи за косата, все пак могат да причинят неприятности на някои от последователите им. За да не се случи това, на първо място трябва да се уверите, че не сте алергични към аспирин, включително към външното му приложение. При чувствителна кожа шампоан и маска с аспирин могат да причинят алергични обриви, сърбеж, усложняване на проблемите, от които сме решили да се спасим.

Второ – разтворите с аспирин имат способността да изсушават кожата; затова при проблеми със скалпа, причинени от прекалена сухота, при много суха и чуплива коса тези рецепти не трябва да се изпълняват. Действайте внимателно, защото е възможно неочаквано за самите вас да се отключи реакция с негативен характер.

Ако пък всичко е наред, не забравяйте, че с една процедура няма да постигнете видима промяна. И още един съвет: добре е все пак да се посъветвате с професионалист в този бранш. Със сигурност има и други начини да впрегнете познатия аспирин в комплексните грижи за здраве и красота!

Легенди за чудотворния аспирин

С аспирин може да се удължи животът. Ако това беше вярно, всеки щеше да гълта белите хапчета, стига да му е известно как точно и колко дълга да е терапията против старост и смърт. Американски учени от Масачузетс обявиха преди време, че с аспирин може да се намали рискът от преждевременна смърт с 25 %. Това обаче се отнася само за жените, при това за възрастните жени. Секретът е в това да се пият от една до 14 стандартни таблетки – 325 мг, за седмица. Това трябва да се прави продължително, години наред, и със сигурност намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания. Как пиенето на такива дози аспирин постоянно, да кажем – цели пет години, се отразява на вътрешните органи, на стомаха и бъбреците, не се коментира. Същевременно ние вече видяхме предупрежденията, че продължителният прием или прием на високи дози аспирин има доста странични ефекти, а и не всеки може да се подложи на такъв режим. Особено ако принадлежи към третата възраст.

Друга обнадеждаваща информация за аспирина коментира противораковия му ефект. И тук става дума за продължителен прием: ефектът може да се отчете след десет години редовно гълтане на ниски до средни дози аспирин. Отново “облагодателствани” са възрастните жени. Опитите с високи дози са показали, че в такъв режим се усилва вероятността от проява на странични ефекти, но не и противораковото действие. Тези изводи се основават на десетгодишни наблюдения върху здравословния статус на 80 000 медицински сестри в САЩ.

Няма признаци на легенда препоръката да се спасите от…кокоши трън с помощта на аспирин. Процедира се така: накисваме крака с кокошия трън в сапунена топла вода за 10-15 минути. След това изплакваме и върху размекнатото образувание стриваме един аспирин, като внимаваме лекарството да не попада върху съседна здрава кожа. Похлупваме отгоре с резенче домат и бинтоваме, лягаме да спим. Процедурата се повтаря следващата веч,е и така, от 10 до 14 вечери. Накрая умъртвеният кокоши трън сам се отлющва, подобно коричка на зарастваща рана.

Аспиринът е нож с две остриета. Служи за разреждане на кръвта!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Menstrualni Bolki 01jpg

Облекчаване на менструални болки и повторно кървене след цикъл

Кървене след цикъл и постоянно зацапване в предменопауза. Облекчаване на менструални болки без цикъл. Бабини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *