afa3

Афламил – сигурен лек срещу болки и възпаления

Прием: Продължителност. Крем (паста, гел, мазило, мехлем) афламил 15 mg/g – приложение и цена. Листовка – какво не забелязваме. 100 mg на таблетки, саше и на прах. Коментари, мнения и отзиви. С алкохол? Капки за очи. Ампули, инжекции. При дискова херния. Без рецепта? С мидокалм. С милгама. При бременност. Заместител: Афламил или диклофенак? Или мовалис? Странични ефекти, противопоказания и нежелани реакции

Афламил е нестероидно противовъзпалително средство с активен компонент – ацеклофенак. Препоръчва се при ревматоидни заболявания, възпалителни процеси в зони на опорно-двигателния апарат, проблеми на ставите с болка и възпаление. Действа аналгетично и противовъзпалително.

Медикаментът афламил може да се приема продължително, но фармакологичната препоръка е за възможно най-кратък период на употреба с най-ниската ефективна доза. Причината за това е в страничните ефекти, които се проявяват с по-голяма вероятност при продължителен прием.

афламил
Афламил помага да се овладеят болката и възпалението

Страничните ефекти от приема на афламил могат да въздействат негативно върху стомашно-чревния тракт и/или сърдечно-съдовата система, като повишават риска от вътрешни кръвоизливи, образуване на тромби, инфаркт и инсулт (medicine.bg).

Крем (паста, гел, мазило, мехлем) афламил 15 mg/g – приложение и цена

Вариантите на афламил за локално външно приложение (мазило, гел, мехлем, паста) се предлагат с концентрация на активния компонент 1.5%, т.е. 15 мг/г. Действа обезболяващо, противовъзпалително, антиревматично. Подходящо е при локални болки в стави и кости, сухожилия, при хронични възпалителни болки, при навяхване и натъртване, при лумбаго, схващане на врата, тенис-лакът и др.

Афламил в тази му форма не се използва при алергии, при кожни заболявания и състояния с нарушена цялост на кожата (framar.bg). Необходимо е внимание, за да не попадне в очите или устата. Не се използва за лечение на деца!

Медикаментът се прилага три пъти дневно; стълбче от тубата с дължина 5-7 см или по-малко в зависимост от проблемната зона се нанася на тънък пласт и се втрива с леки движения. Терапията може да продължи до две седмици при мускулни болки и до три – при болки в ставите. По-продължителна употреба обсъдете с лекуващия.

Тубичка афламил от 60 г струва около 11 лв.

Листовка – какво не забелязваме

Афламил е един от нестероидните противовъзпалителни продукти, за които се счита, че при краткотрайна употреба не проявяват често странични ефекти с негативно въздействие. Листовките пунктуално описват за пациента в какви случаи има риск от странични ефекти – например през последния триместър на бременността, при потребители със заболявания на чревния тракт или сърдечно-съдовата система. Рискът при афламил е свързан с това, че медикаментът успокоява много бързо болката и това кара пациентите да го търсят постоянно. Именно продължителната употреба, пристрастяването към него е опасен подход и условие за проява на негативните ефекти.

афламил
Увличаме се от афламил заради тези страдания

Малко се обръща внимание на забележката, че афламил може да повлияе негативно върху фертилността на пациентите жени. Препоръчва се жени, които имат проблеми със зачеването или които правят опити да забременеят, да прекратят лечението си с този медикамент или ако имат здравословен проблем, да не се лекуват с него. В някои от листовките има препоръка ако се окаже, че една жена е била в начален етап на бременност и същевременно е била лекувана с афламил, тя трябва да прекрати приема и да направи консултация с лекар (framar.bg, medicine.bg).

100 mg на таблетки, саше и на прах

Стандартната таблетка афламил е 100-милиграмова; най-често се препоръчва прием на 200 мг от медикамента дневно, разделени на две дози по 100 мг. Т.е. таблетките афламил се поглъщат по една сутрин и вечер, през 12 часа, с половин чаша вода. Може да се вземе афламил и по време на хранене

“Фигурин

Медикаментът може да се приема перорално и в прахообразна форма, разтворен във вода. Предлагат се сашета от по 100 мг, като указанието за схема на приема е същото, както при таблетките (framar.bg). Тази форма мъже да бъде предпочетена, ако са налице затруднения при преглъщане.

Коментари, мнения и отзиви

 • Виктор П. от framar.bg: “Предписаха ми това лекарство(2 пъти по 1 таблетка дневно),след като прочетох листовката му съм леко притеснен.Бихте ли ми казали,чести ли са нежеланите странични реакции?Трябва ли да имам повод за притеснение?”
 • Marinik от zdravenforum.com: “ …имам следния проблем: от много време имам болки в коленете и едното коляно е много подуто. след няколко X-ray снимки, личният лекар ми даде направление за ревматолог. При прегледа, ревматологът отхвърли ставни проблеми и се спря на варианта на възпалени сухожилия и се съмнява за бурсит. Изписа ми aflamil 100 mg и lansoprol 15 mg, но ме предупреди, че aflamil вреди много на стомаха (аз съм с хроничен гастрит). преди да предприема пиенето на тези лекарства, отидох при личния лекар, за консултация и съвет как да си предпазя стомаха. той ми изписа, обаче, вместо aflamil – diclofenac duo.”
 • zdraveiGP от zdravenforum.com: “И двата препарата принадлежат към групата на т.нар „НСПВС – нестероидни противовъзпалителни средства“ – Генеричното име на Aflamil/Афламил е aceclofenac/ацеклофенак – т.е това е активната съставка, която още от името ти подсказва, че е от същата група като diclofenac/диклофенак.
  Най-общо казано действието им/и страничните ефекти/ се припокрива, но множество проучвания до момента показват, че ацеклофенак изглежда има по-добър ефект от диклофенак при това е по-поносим като странични ефекти/главно от страна на гастроинтестиналния тракт/. Просто в България до момента има повече опит с диклофенак/включително и като инжекционна форма/ и затова е май по-предпочитания продукт.”
 • radikulit L4-L5 от medicine.bg: “ Aflamila e palna boza po dobre movalis.”
 • Анонимен от medicine.bg: “ При болки в кръста – бавно, но ефикасно!”

С алкохол?

афламил
Кремчето афламил ни спасява за известно време

Комбинирането на афламил с алкохол е недопустимо, особено при по-продължителна употреба. Проблемът е в това, че афламил натоварва черния дроб – при продължителен прием дори се препоръчват контролни изследвания на чернодробните ензими, за да се следи как понася терапията този важен орган. Освен това има ограничения върху приема на афламил от хора с чернодробни заболявания.

Известни са натоварванията, които алкохолът причинява на черния дроб. Т.е. приемайки афламил с алкохол, потребителят би рискувал здравето на черния си дроб с претоварване.

Капки за очи

Справка в специализираните сайтове сочи, че в аптечната мрежа у нас не се предлагат капки за очи афламил или съдържащи ацеклофенак. Капки за очи с действие на нестероидни противовъзпалителни продукти има – на основата на диклофенак, а именно диклобак или наклоф (framar.bg). Прилагат се по лекарска препоръка при възпалителни процеси с различни причинители.

Дайте мнение и Вие тук!

Ампули, инжекции

Потребността от нестероидни противовъзпалителни при различни болки, остри състояния или хронични страдания, може да се задоволява чрез афламил таблетки. В някои случаи обаче това по една или друга причина е невъзможно и се търсят други форми или продукти аналози под формата на ампули за инжекции.

Подходящ за целта медикамент е алмирал, с активен компонент диклофенак натрий. Прилага се при болка, възпаление и скованост от ревматоиден артрит, остеоартрит, болки в гърба, кризи от подагра или от камъни в бъбреците, при постоперативни болки (framar.bg). Възможен е и вариант – инфузионен разтвор за интравенозно вливане.

При дискова херния

Болките при дискова херния си плачат за лекарство от типа на афламил (blitz.bg). Тези състояния са свързани с възпалителен просе и нетърпими болки. Таблетките афламил действат успешно за овладяването на тези симптоми. Трябва да е ясно обаче, че това е симптоматично лечение: дори възпалителният процес да бъде неутрализиран напълно, рискът от нова криза остава поради естеството на здравословния проблем. Добро решение е заедно с афламил да се приема някакъв витаминен комплекс – обикновено витамин В комплекс, за подобряване на нервната проводимост и оптимизиране на енергийния баланс.

Без рецепта?

Афламил е медикамент, отпускан с рецепта. Разбира се, едва ли ще е проблем да си го набавите и без рецепта – но лекарската преценка за потребността от него и за дозата, в която да се приема, е нещо задължително. От съображения за сигурност – защото безконтролният прием на афламил може да създаде риск за стомашно-чревния тракт или сърдечно-съдовата система (framar.bg – форум)л

С мидокалм

Комбинацията на афламил с мидокалм обикновено се прилага при невралгични болки; мидокалм оптимизира нервните пътища и облекчава мускулните спазми. Спастични прояви се наблюдават в случаите на продължителни болки заради възпалени или притиснати нерви при проблеми с гръбнака. Мидокалм успокоява и отпуска, без да причинява сънливост (lekar.bg).

С милгама

Милгама е комбинацията от витамини В1 и В12, с чиято помощ се оздравяват засегнати от възпалителни процеси нерви и нервни връзки. Приемът на афламил с милгама се препоръчва от лекар; очакваният ефект е овладяване на инфекцията, обезболяване и насърчаване на оздравителните процеси в проблемните зони.

При бременност

Афламил може да създаде проблеми със зачеването; ако все пак е налице бременност, медикаментът не трябва да се приема. Специалистите препоръчват афламил да бъде забравен напълно през последните три месеца от бременността, а в името на сигурността – и през периода на цялата бременност (framar.bg).

Заместител: Афламил или диклофенак?

Афламил е доста прилаган лекарствен продукт – често го предпочитат пред диклофенак заради по-малката вероятност от проява на странични ефекти с негативно въздействие. Медикаментите с афламил/ацеклофенак са аналози на тези с диклофенак – втората група все пак е по-разработена и с повече утвърдени лекарствени форми (framar.bg).

Или мовалис?

Мовалис е още един продукт от типа нестероидни противовъзпалителни (framar.bg). Той е алтернатива на афламил; прилага се при сходни болестни проблеми – например ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит. Мовалис е подходящ за продължително лечение (framar.bg).

Странични ефекти, противопоказания и нежелани реакции

Афламил не се използва при алергия към някоя от съставките. Не се препоръчва при бременност, при потребители с бъбречни заболявания, астма, хроничен ринит, язва или склонност към кървене от стомашно-чревния тракт. С повишено внимание медикаментът се използва след операции, както и при нарушения в кръвосъсирването (framar.bg).

Лечението с този медикамент може да увеличи риска от кръвоизливи, от инфаркт на миокарда или инсулт. Сред страничните ефекти от действието му са смущения във функционирането на стомашно-чревния тракт – дискомфорт, гадене и повръщане, метеоризъм, запек. Познати са също нарушения в обонянието и вкуса, депресия, замаяност и тремор, панкреатит и др.

мнения, отзиви, коментари, форум

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

muskuli-03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и …

6 Мнения

 1. maria iordanovabojilova

  jelaia da poluchavam poslednite novini nalecarBG.

 2. Благодаря за точната информация-полезна за мен и моите близки.

 3. Стела Иванова

  Здравейте! Уместно ли е да се замени фламексин прахчета за афламил. Дали ще действат по същият начин?

  • Лекар.БГ

   Често пъти изписват Фламексин и Афламил заедно. Те не влизат в конфликт, но и твърде възможно е да не са изцяло заместители едно на друго. Опитайте, при всички случаи няма да пострадате от съвместната им комбинация. Ако не може да се заменят, ще го разберете веднага!

 4. Възможно ли е след употреба на алфламил.. 6 дни по 1 прахче, да ми спаднат тромбоцитите.
  Преди 2 год. пак ми бяха паднали след лечение с биологично.. Поне на това го отдадоха.

  • Лекар.БГ

   Напълно е възможно, Рени, при по-дълга употреба това да се случи. А какво значи „продължителна“, това зависи от конкретната конституция на всеки отделен човек. С други думи при всекиго е различно. Може при един да е 6 дни, а при друг – 6 месеца. Но спадането на тромбоцитите при вземане на Афламил е споменато поне на две места в листовката в раздела с предупрежденията. Определено нямаше да го пишат, ако нямаше такова нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.