levo2

Левофлоксацин, масовият антибиотик

Като антибиотик. Дозировка. Левофлоксацин „Тева“ и „Акорд“: за какво са. Отзиви. Аналози: Действие в левокса. В капки за очи, нос, уши. Левофлоксан и офтакуикс. В таваник. Инфузия. Цена на таблетки и другите. С алкохол. За простатит. Цистит. При гонорея, хламидиоза и уреаплазма. Хеликобактер, язва. При пневмония, ангина, туберкулоза. При менингит. Мастит. При отит. При пиелонефрит. При артрит. В гинекологията

Левофлоксацин е хинолонов антибиотик.

Действа бактерицидно, т.е. убива болестотворните бактерии, проникнали в организма.

Левофлоксацин се прилага за лечение на инфекции на дихателната система, при възпаления на синусите, възпаления на отделителната система, на простатата, при кожни инфекции и възпалителни процеси в меките тъкани, включително мускулни (framar.bg).

Приемът на този антибиотик създава условия за унищожаване на патогените и оздравителни процеси с неутрализиране на възпалителните огнища.

Дозировка

Дневната доза левофлоксацин, както и продължителността на приема, се определят от лекуващия в зависимост от характера на здравословния проблем.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, по време или между храненията. Най-често приемът е веднъж на ден.

 • При синузит или възпалена простата се приема една таблетка от 500 мг дневно.
 • При хронични белодробни проблеми и затруднено дишане – половин или една таблетка веднъж дневно.
 • При инфекции на отделителната система – половин таблетка веднъж дневно.
 • При пневмония – веднъж или два пъти дневно по една таблетка.
 • За кожа и меки тъкани – половин или една таблетка 1-2 пъти дневно (всички схеми са с таблетки левофлоксацин от 500 мг).

Левофлоксацин „Тева“ и „Акорд“: за какво са

левофлоксацин
Антибиотикът левофлоксацин действа срещу бактериални инфекции

Левофлоксацин “Тева” и “Акорд” са марките на различни производители; касае се за един и същи медикамент. “Акорд” се предлага във варианти от 250 и 500 мг.

Левофлоксацин “Тева” е представен като лекарствен продукт за леки и умерено тежки инфекции с бактериален причинител – включително пиелонефрит и хроничен бактериален простатит. И в двата случая антибиотикът се прилага по съобразена с диагнозата схема и се очаква спазване на изискването – терапията да продължи до 72 часа след пълното неутрализиране на болестната симптоматика (medicine.bg).

Основните групи заболявания, които се повлияват от левофлоксацин, засягат дихателната, отделителната система, кожата и меките тъкани. При лечението не трябва да се излиза на силна слънчева светлина или да се използва кварцова лампа.

Пневмококовите пневмонии и инфекции с причинители стафилококи имат нужда от друг медикамент или от комбинирана терапия, самостоятелно левофлоксацин не постига добър ефект (framar.bg).

Отзиви

левофлоксацин
Инфекции на дихателните пътища се повлияват от левофлоксацин
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Отзивите за левофлоксацин от мрежата представят потребителски гледни точки, които са мотивирани от индивидуалното въздействие на медикамента в конкретни случаи. Ето някои от тях:

 • Радев от medicine.bg: “ Пневмония… на 2 ден се почувствах много по-добре, получих временно хемороиди”.
 • Анонимен от medicine.bg: “Biah se razbolial kashlitca , otpadnalost ,glavobolie i lichniat mi lekar go predpisa! Na vtoriat den sled priemaneto na antibiotika ,poluchih obrivi sas sarbej.Za men tova ne e antibiotik a sredstvo da prehvanesh alergia. “
 • Анонимен от medicine.bg: “Остър бронхит …На 2 ден ми се възпали сухожилието, силни болки, диария, мисля ,че лекарството е силно токсично и лекарят ми го предписа неправилно.”

Аналози: Действие в левокса

Левокса е налог на левофлоксацин, антибиотик от флуорхинолоновата група за бактериални инфекции на синусите, дихателните органи, отделителната система, простатата, кожата и меките тъкани (framar.bg). Продукция на “Актавис”. Основната активна съставка левофлоксацин е в същата доза в предлаганите таблетки от 500 мг или 250 мг. Специфични са допълнителните компоненти, свързващи съставки и оцветители.

Дневната доза, приемана еднократно, зависи от диагнозата и се определя от лекар. Левокса не бива да се приема по-дълго от 28 дни.

В капки за очи, нос, уши

Левофлоксацин присъства като активен компонент в някои капки за очи, уши и нос, като въздействието разчита на бактерицидния му ефект.

Левофлоксан са антибиотични капки за очи, прилаган при повърхностни бактериални инфекции на очите (framar.bg). Не са подходящи при наранена роговица, в случаи на инфекция след травма или облъчване. Възможно е да дадат алергична реакция, което означава прекратяване на лечението. Не се използват при деца под едногодишна възраст. Подобни са капките офтакуикс, отново с активен компонент левофлоксацин.

Антибиотични очни капки левофлоксацин (eurolab.ua) са прилагани успешно не само за очни инфекции, но също за възпаление на средното ухо, т.е. отит. Прилагат се 1-2 капки един или два пъти дневно за 5-7 дни.
Левофлоксан и офтакуикс

левофлоксацин
Таваник = левофлоксацин

Споменатите и по-горе продукти левофлоксан и офтакуикс са течни форми – капки за очи, с възможност за приложение при отит като част от комплексна терапия, т.е. като капки за уши. Възможно е левофлоксацин да се влага като активен компонент в други форми, като концентрацията е съобразена със спецификата на засегнатия орган и възможните странични ефекти.

Антибиотичните капки за терапии на очи, уши и нос се препоръчват като краткотрайно въздействие, 5 до 7 дни в случаите, когато инфекцията доказано е причинена от бактерии или се касае за вторична бактериална инфекция.

В таваник

Таваник е поредният аналог от друга търговска марка – антибиотик с активен компонент левофлоксацин. Приложенията са същите, както при левофлоксацин – “Тева” или “Акорд”, левокса. В продукта таваник съдържанието на левофлоксацин в 500-милиграмова таблетка е най-точно дозирано в сравнение с аналозите. Този лекарствен продукт е и най-скъпият сред себеподобните. Прилага се с успех и профилактично срещу зараза с антракс.

Още аналози – лефлокс и флексид (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Инфузия

Левофлоксацин (левофлоксан) под формата на инфузия има приложение при същите диагнози, както таблетките. Прилага се и профилактично – при опасност от зараза от спори на антракс.
При лечение с левофлоксацин тестове на урина могат да покажат фалшив положителен резултат за опиати, или фалшив отрицателен за туберкулозни бактерии.
Инфузионният разтвор на антибиотика се прилага интравенозно в болнични условия. Медикаментът трябва да се влива бавно и постоянно да се следят сърдечната честота и кръвното налягане (framar.bg).
Дозата зависи от диагнозата и здравословното състояние на пациента. Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Цена на таблетки и другите

Цените на левофлоксацин до голяма степен зависят от произхода на таблетките и състоянието на лекарствения пазар. Левофлоксацин Тева върви по 8.50 – 9 лв за пет таблетки или по 10 – за опаковка със 7 таблетки. Левофлоксацин Акорд е почти на същата цена. Аналозите са както следва – Левокса по 10 лв за 7 таблетки, Лефлокс по 13 за 7 таблетки, Флексид по 14 за 7 таблетки, Таваник 39 лв за същите 7 таблетки по 500 мг.
Инфузионните разтвори се движат около 25-27 лв за 100 мл (framar.bg).
С алкохол

По време на лечението с левофлоксацин не трябва да се употребява алкохол. Причините за това са възможно повлияване, респ. отслабване на медикаментозното действие или претоварване на черния дроб (puls.bg).

За простатит

Бактериалните инфекции на простатната жлеза са една от възможностите за прилагане на левофлоксацин. Състоянията могат да са остри или хронични. Острите протичат с температура и втрисане, а при хроничните тези симптоми може да са потиснати. Бактериален простатит се развива под въздействието на същите патогени, които причиняват възпаленията, инфекциите на отделителната система.

Чрез левофлоксацин могат да се овладеят симптомите и да се постигне излекуване, макар че инфекцията е упорита и понякога трудно разпознаваема (pharmacy-bg.com). Обикновено терапията с левофлоксацин предвижда прием на една таблетка от 500 мг веднъж дневно. Продължителността на приема се определя от лекар, но обикновено е 28 дни.

Цистит

Лечението на остър или хроничен цистит протича по аналогичен начин, но дозата левофлоксацин е по-ниска: става дума за 250 мг дневно, т.е. за половин таблетка, приемана еднократно по едно и също време на деня (framar.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

При гонорея, хламидиоза и уреаплазма

Полово предаваните болести от рода на гонорея или хламидиоза изискват лечение с антибиотици и левофлоксацин е един от успешно прилаганите за тази цел. Лечението по преценка на специалист може да протече по две схеми: с еднократна дневна доза от 500 (600) мг в продължение на 7 дни, или по схема 2х400 за 7-10 дни (medsecret.net).

Хеликобактер, язва

Инфекциите с хеликобактер пилори са сред най-упоритите, причиняващи гастрит и язва, но и с отражение върху по-далечни от стомаха органи. Смята се, че са една от причините за онкологични процеси по лигавиците на вътрешни органи.

Левофлоксацин е един от медикаментите, осигуряващи успешно лечение на възпаления с този причинител. Лекарствената схема предвижда седемдневен курс с по две таблетки от 500 мг антибиотик дневно (medinfo.bg).

При пневмония, ангина, туберкулоза

Инфекциите на дихателните пътища са сред добре повлияваните от левофлоксацин, когато причина за тях са бактерии или е налице вторична бактериална инфекция.

Половин таблетка еднократно дневно се препоръчва при затруднения с дишането. При пневмонии дозата е една или две таблетки от 500 мг на ден (framar.bg).

При менингит

Левофлоксацин може да повлияе случаите на бактериален менингит и мозъчни абсцеси. Терапията се определя и контролира от лекар; възможно е да се използва инфузионната форма.

Мастит

Мастит е инфекция на тъкан от млечната жлеза; най-често състоянието се свързва с кърменето (pharmacy-bg.com). Възможно е да се касае заостри състояния, но и за хроничен мастит. Преценка на лекуващия е дали да се приложи левофлоксацин или друг антибиотик. Определящо е каква чувствителност има възможният бактериален причинител. Лечението е продължително при хроничните състояния и трябва да бъде проследявано от лекар.

При отит

Този антибиотик успешно се прилага при възпаления на външното и/или средното ухо – отити, при бактериален причинител. В зависимост от състоянието на пациента е възможно да се проведе терапевтичен курс с перорален прием на медикамента в продължение на 10 дни. Този тип лечение се прилага и при деца, като дозата определя лекуващият и обикновено се изпълнява двукратен прием в рамките на деня (antibiotic.ru).

При пиелонефрит

Стандартната терапия при пиелонефрит е 500 вг веднъж дневно за 7 до 10 дни (infopharma-bg.eu).

При артрит

Характеристиките на този медикамент отбелязват, че е приложим при възпалителни процеси на меки тъкани, сухожилия и стави като принадлежащ към групата на флуорхинолоновите антибиотици. Същевременно има потребителски мнения за това, че той може да провокира болки в ставите или реактивен артрит. Доколкото тези коментари не са професионални, а потребителски, оставяме на специалистите да се изкажат по въпроса.

В гинекологията

Паралелно с лечението на инфекции по пикочните пътища, цистит, пиелонефрит, левофлоксацин може да въздейства терапевтично при възпаления на репродуктивната система. Този тип възпаления често са “комбинирани” с възпаленията на отделителната система и имат същия причинител. Бактериите, които се повлияват от левофлоксацин, могат да бъдат успешно решение и за някои гинекологични проблеми.

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е Ксимебак (Ximebac).

Ксимебак (Ximebac) 100, 200 и сироп или Зинат? Мнения, приготвяне, дозировка

Какво е Ксимебак (Ximebac). Вариантите 100, 200 и сироп. За какво се ползва? Аналози на …

4 Мнения

 1. Margarita Draganova

  UNISHTOJIHTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE MI DETETOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO S VASHIA Левофлоксацин ,KAK MOJAHTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE??????????????Ima pr v ushite sled izpivaneto 7 hapcheta 500 k

 2. А на мен е изписан против епилепсия !

 3. Александра

  Левофлоксацинът/флексид/ може да унищожава бактериите, но според мене унищожава и хората. Аз лично се отказах да го вземам още след първото хапче, такъв дискомфорт не съм изпитвала от никое лекарство досега.

 4. Атанас Русев

  На 87 г. съм.Предписа ми го уролог в Плевен,без да ме предупреди за странични действия.Получих много силни болки в сухожилиия и мускули-направо осакатях.Трябваше да ходя с такси до урологията.Каза ми да вземам диклак но не каза колко време.Вече 10 дни почти не мога да ходя а преди това 1-2 часа ходене и то бързичко не бяха проблем за мен.Доверието ми в лекарите силно се разклати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.