smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, холецистит. При колит, чревни инфекции. При отравяне, с алкохол, ацетон, махмурлук. При газове, метеоризъм. При диабет. При дерматит. При диария (разстройство). При киселини. При алергии. При бременност. За деца, бебета и новородени. При млечница. Аналози: Хидрасек. Ентерол. Мнения. Цена. Противопоказания. Запек!

Как се пие смекта, преди или след ядене? Първо – да припомним, че смекта е продукт, който спасява от диария, от болки в стомаха и червата, от дразнения в хранопровода.

смекта
При диария смекта е добър вариант

Смекта се пие между храненията с изключение на случаите с езофагит: тогава е препоръчително да се приеме веднага след хранене. Бебета и малки деца могат да приемат дневната доза, размесена в пюре или каша, или пък разтворена в 50 мл вода (smecta.bg).

Как се разтваря?

Съдържанието на една доза-саше се разтваря в 50 до 100 мл хладка вода. Възрастни могат да си приготвят такъв разтвор до 6 пъти дневно, т.е. дневният лимит е 6 сашета. При децата дневната доза е от едно до четири сашета, в зависимост от възрастта и диагнозата (smecta.bg).

При повръщане

Смекта не може да излекува при повръщане; ако този симптом е налице и след приема на смекта и още повече – ако пациентът има и температура, неизбежно е да се направи консултация с лекуващия (puls.bg).

При гастрит, холецистит

Гастритът – остър или хроничен, по същество е възпаление на стомашната лигавица. Понякога пристъпите му са придружени не само с болки и киселини, но и с диария. Приемът на смекта помага да се нормализират нещата (moizhivot.ru).

Еднократната доза смекта представлява прахообразно вещество с кристална структура, което е способно да абсорбира токсините и да успокои раздразнената от гастрит стомашна лигавица. Нормално е в продължение на три дни да се приема при остри състояния максималната дневна доза, след което приемът да се намали до три сашета дневно.

смекта
Прахчето смекта се разтваря в чаша хладка вода

При проблеми с жлъчните пътища (холецистит) и камъни в жлъчката приемът на смекта сам по себе си не може да неутрализира проблема, но може да ускори овладяването на болезнените епизоди. В такива случаи според характеристиката на състоянието могат да се приложат жлъчегонни медикаменти, които насърчават оттока на жлъчни сокове, както и антибиотици. Приемът на смекта улеснява изхвърлянето на токсини, натрупани при възпалителния процес и застойните състояния (hnb.com.ua).

При колит, чревни инфекции

Смекта е подходящо средство за профилактика и лечение на колит. Важна роля играе двойното й действие: тя постига мукопротективен ефект, т.е. обвива лигавицата на болните черва и подпомага нейното възстановяване. Освен това се свързва с болестотворните агенти – патогенни микроорганизми или неорганични токсини, извежда ги от чревния тракт и по този начин прочиства и премахва причините за възпалителния процес (marvi.bg).

При чревни инфекции, проявени чрез остри диарийни състояния, има значение и мощното абсорбиращо действие на смекта: многослойната структура на продукта позволява поетият прах да поеме осем пъти по-голям обем вода. По този начин се променя и нормализира консистенцията на чревното съдържимо и рязко се намалява броят на изхожданията.

При отравяне, с алкохол, ацетон, махмурлук

смекта
Смекта изчиства чревния тракт от токсини и патогенни микроорганизми

Приемът на смекта при отравяния е сочен като равностоен на активния въглен – става дума за въздействие на абсорбент, който буквално измита от стомашно-чревния тракт токсичните компоненти (frognews.bg).

“Демир

Като правило – смекта намалява скоростта, с която се усвоява алкохолът (polismed.ru). Смекта е и един от препаратите, които се препоръчват като първа помощ при опасност от поява на ацетон при остри диарийни състояния (lecheniedetej.ru).

По същество махмурлукът е не толкова главоболие и лошо настроение, колкото състояние на интоксикация (pohmelyanet.ru). Смекта е в случая агент, подобен на активния въглен: продуктът забавя и намалява усвояването на алкохола и позволява той да бъде изведен от организма, без да се усвои.

При газове, метеоризъм

Метеоризмът и газовете най-често са причинени от неподходящи храни или зле комбинирани хранителни продукти (puls.bg). В повечето случаи приемът на смекта помага, тъй като се нормализира средата в чревния тракт. Препоръчва се и допълнителен прием на ензими за по-бързо усвояване на трудносмилаемите компоненти.

При диабет

Ползването на смекта при хора с хронични заболявания е препоръчително и при леко разстройство – въпросът е, че смекта може да съдейства за овладяване на неприятното състояние и така да предпази болния организъм от обезводняване и усложняване на основното заболяване Особено важно е това за диабетиците, тъй като нарушеният водно-солеви баланс се възстановява по-трудно от обичайното (smecta.bg).

При дерматит

Приемът на смекта или друг ентеросорбент може да съдейства за лечението на упорити дерматити (smecta.info). Въпросът е в това, че много често разновидности на дерматит се провокират на алергична основа и причинителят е в погълнатата храна. Алергичните реакции засягат кондицията на чревните лигавици, а това рефлектира във външен израз чрез различни обриви и сърбеж. Чрез смекта се насърчава оздравяването на чревните лигавици и извеждането на различни токсини или алергени от организма. Този механизъм е особено ефективен при деца.

Дайте мнение и Вие тук!

При диария (разстройство)

Това е типичният случай за прилагане на смекта в посочените стандартни дози. Смекта действа по две линии: поема и извежда от тялото токсични компоненти и патогени от чревния тракт. В същото време всмуква течността, която при диария в един момент е в голямо количество. Препаратът е ефективен и при спазване на препоръките постига успех.

При киселини

Не е нужно да убеждаваме някого, че смекта е ефективно средство за неутрализиране на т.н. киселини. Подходящ е приемът като съпътстващ продукт; успешно извежда дразнещите компоненти от стомашните сокове и помага да се нормализира киселинността им.

При алергии

Тук бихме повторили обясненията за действието на смекта при дерматит. Продуктът е в състояние да изведе от тялото попадналите в него алергени, по-точно в стомашно-чревния тракт. Не бива да забравяме, че малките прахчета всъщност не могат да ни излукуват, но създават по-добър комфорт и помагат да се овладява неприятната симптоматика при различни условия.

При бременност

Смекта е един от продуктите, които безопасно могат да се приемат по време на бременност или кърмене (framar.bg). в химични реакции и се изхвърля непроменен, увлякъл опасните токсини, патогени и дразнещи частици.

За деца, бебета и новородени

При остра диария може да се дава смекта и на бебета под едногодишна възраст: едно или две прахчета в течение на три дни, по преценка на педиатър (framar.bg). При най-малките деца прахчето смекта се разтваря в 50 мл вода и се сипва в бутилка с биберон – дава се по малко, смесено с мляко или сокче.

На децата от 1 до 2 години може да се смеси с пюре или каша; дават се две прахчета в продължение на три дни, след това по едно на ден. В групата над 2 години могат да се дават до три прахчета, но само за три дни – след това дозата се намалява.

При млечница

Смекта помага и при освобождаването на храносмилателния тракт от патогени, а т.н. млечница – гъбична инфекция при деца, също е резултат от отслабена или слаба имунна система (при бебетата – незряла, недоизградена). Приемът на смекта би трябвало да помогне за облекчаване на неприятните усещания от дразнещия налеп в устата.

Аналози: Хидрасек

Хидрасек е антидиаричен продукт с активен компонент рацекадогрил (framar.bg). Действието му блокира усиленото отделяне на течности и соли от чревните стени, като по този начин настъпва бързо спиране на диаричните изхождания и се предотвратява обезводняване – особено при бебета и малки деца. Може да се използва при деца над 3 месеца.

Ентерол

Този продукт се използва самостоятелно или като част от комплексна терапия; често е препоръчван при инфекциозна диария и колит или при усложнения след хранене със сонда, както и при специфични състояния на чревния тракт (framar.bg). Препоръката е да се избягва при бременност и кърмене.

Мнения

 • Perdeto от zachatie.org: ” Тони редува моменти на пълна отпадналост с лежане, отпадналост с опити за игра и игра с катерене и тичане. Описах Ви състоянието ни до момента.
  Въпроса ми е, за силни коремни болки освен Смекта, какво мога да дам и въобще има ли нещо подходящо за дете на неговата възраст?”
 • Veselka14 от mamaibebe.com: “След второто даване на смекта разтройството спря,но оттогава бебка не е акала, а тя си ака редовно, поне по веднъж на ден.Звънях на педиатърката,но тя ми излиза с тезата,че кърмените бебета може да не акат и цяла седмица,но моето до сега акаше съвсем редовно.”
 • Nataliyl от irecommend.ru: “За първи път научих за смекта, когато дъщеря ми беше на три месеца. Наложиш се да полежим в болница; слагаха ни инжекции, а препарата даваха за подобряване на храносмилането. Това за мен означава, че е безопасен – след като го дават на толкова малки деца”.

Цена

Смекта се продава в аптечната мрежа за по около 40-50 стотинки за прахче (framar.bg).

Противопоказания

Смекта не се прилага, ако потребителят има свръхчувствителност към някой от компонентите. Продуктът не е подходящ и за пациенти с наследствени заболявания, засягащи усвояването на глюкоза, фруктоза и захароза (framar.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

Запек!

Смекта може да причини запек в редки случаи, но рискът това да се случи се увеличава при продължителна употреба и особен

 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

3 коментара

 1. Моля поправете сгрешения на много места в информацията правопис на препарата СМЕКТА. Пример: “ Сметка е и един от препаратите, които се препоръчват …“
  Поздрави

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Temporum, че сте го забелязали и сте ни обърнали внимание. Вече е навсякъде смекта в текста!! 🙂

 2. Теменуга

  Здравейте,
  Моят въпрос е може ли едновременно да се приемат смекта и ентерол?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *